Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj24.07.2008, 07:29 (UTC)    
Mesaj konusu: E-email bilgi bankası

1. E-Mail Nedir?

Electronic Mail (elekronik posta), herhangi bir bilgisayar ağının parçası olan bilgisayarların kullanıcılarının elektronik ortamda birbirlerine mektup göndermesini ve bu yolla haberleşmesini sağlayan servislere verilen genel addır. Internet (birçok büyük ve küçük bilgisayar ağlarından oluşan çok büyük bir bilgisayar ağı) ve diğer ağlar üzerinde kullanılan pek çok e-mail sistemleri (SMTP, IBM PROFS, SNADS, VaxMail vb…) ve bu sistemleri destekleyen pek çok e-mail programı vardır.

E-mail’ in genel bir tanımı verildikten sonra, aşağıda, hemen hemen tüm e-mail programlarında ortak olan ve e-mail gönderebilmek ve okuyabilmek için bilinmesi gerekli bilgiler anlatılacak ve daha sonra özel olarak üç e-mail programı ile (Microsoft Outlook Express, Netscape Messenger, Pegasus Mail) nasıl e-mail okunacağı ve gönderileceği üzerinde durulacaktır.

2. E-Mail Gönderebilmek Ve Alabilmek İçin Bazı Genel Bilgiler

2.1. E-Mail Adresi

Nasıl günlük hayatta , göndereceğimiz mektubun adresini ve kendi adresimizi mektup zarfının üzerinde belirtiyorsak , elektronik ortamda göndereceğimiz mektuplarda da bu bilgilere ihtiyacımız vardır.Elektronik ortamda bu adrese e-mail adresi denir. E-mail adresi, ilk kısmı kişinin kendi sistemindeki kullanıcı numarası, ikinci kısmı da bulunduğu sistemin domain' ini belirtmek üzere iki kısımdan oluşur.

Kullanici_numarasi( at )domain_adresi

2.2. Gönderme Bilgileri

Gönderme bilgilerini içeren kısaltmalar, e-mail’ in baş kısmında yer alır.

From: Bu alana mail’ ı gönderen kişinin e-mail adresi (yani kendi adresimiz) yazılır.

To: Bu alana mail göndereceğimiz kişinin e-mail adresi yazılır.Eğer birden fazla kişiye aynı mail ’ i göndereceksek, bazı sistemlerde aralarına virgül , bazı sistemlerde boşluk bırakılarak göndereceğimiz kişilerin e-mail adreslerini yazarız.

Subject: Bu alana mail’ ın içeriğini belirten kısa tanımlamalar yazılır. Örneğin ; Toplantı duyurusu, bir an önce oku vb…

Cc: Bu alana mail ’ in bir kopyasını başka bir kişiye ya da kişilere göndereceksek, onların adresleri yazılır.

2.3. Signature ( İmza )

Bazı e-mail programları , imza dosyaları hazırlamamıza olanak verir. İmza dosyaları, bir kere bizim tarafımızdan hazırlandıktan sonra, göndereceğimiz her mail ’ in sonuna otomatik olarak yerleştirilir. İmza dosyalarına,kişinin adı soyadı,e-mail adresi,web adresi,posta adresi,tel/fax numarası gibi bilgiler konulabilir; fakat şunu da akıldan çıkarmamak gerekir ki,bir etik olarak imza dosyaları çok uzun tutulmalıdır.

2.4. Attachment ( Eklenmiş Dosya ) Nedir?



2.5. Mail Gönderirken Dikkat Edilecek Bazı Noktalar

Gönderdiğimiz mail, gideceği yere ulaşmadan önce, pek çok domain' den geçer ve bazı kişiler herhangi bir yerde mail’ ı durdurup, içeriğini okuyabilirler. O nedenle, mail’ ın çok güvenlikli olduğu iddia edilemez. Bu göz önüne alınarak, gizli bilgiler mail yoluyla gönderilmemelidir.

Eğer e-mail programı destekliyorsa , “From: “ kısmında kendi adresimizin başında isim ve soyadımız ve aynı şekilde “To: “ kısmında mail’i göndereceğimiz kişinin adresinin başında onun isminin ve soyadının da çıkması sağlanmalıdır. Bu , birçok karışıklığı önler.

Gönderdiğimiz mail’ ın “Subject: “ kısmını boş bırakmamalı, içeriğe uygun, onu özetleyen bir tanım verilmelidir.Yazdığımız mail de bu subject'e uygun olmalı, içeriği aşan konulardan bahsedilmemelidir. Başka bir konudan bahsedilecekse, ayrı bir mail yazmak daha uygun olur.

Okunmayı güçleştireceğinden, mail' de sadece büyük harf kullanılmamalıdır.

Bize gönderilen bir mail’ a cevap yazarken, cevabını verdiğimiz bu mail’ ı da kendi mail’ imize dahil etmemizde birçok yarar vardır. Mail ’ i gönderen kişi gönderdiği mail ’ in içeriğini en azından tam olarak hatırlamıyor olabilir. Fakat, mail’ in tamamı değil, sadece gerekli yerleri dahil edilmelidir.

İmza kullanmak, birçok durumda yararlı bir alışkanlıktır. Örneğin; gönderdiğimiz mail’ ın gönderme bilgilerinden bize ait bilgiler yerine ulaşmayabilir. Böyle bir durumda, mail ’ imizi alan kişi imzaya bakarak, mail’ in kimden geldiğini anlayabilir.

Gereksiz mail ’ leri silmeyi ihmal etmemek gerekir. Çünkü biriken mail' ler, sisteme gereksiz disk alanı harcatır. Mail’ leri sistem dışına kendi diskimize almak da bir çözümdür.

E-mail içinde Türkçe karakterler kullanılmamalıdır. Çünkü karşı tarafın mail programı Türkçe karakterleri tanımıyor olabilir.

Yüzyüze yaptığımız Şarkı Sözleride,sözlü olarak yaptığımız açıklamalar kadar, yüz ifadelerimizin de( vücut dili, mimikler) anlatımımızda önemli rolü vardır. Yazılı Şarkı Sözleride, yüzyüze Şarkı Sözleriin bu üstünlüğünden yoksun kalırız. Bunu biraz giderebilmek için, yıllar içinde Internet kullanıcıları, yazılı anlatımımızda da duygularımızı belirtmemize yarayan bazı kısaltmalar türetmişlerdir. Bunları öğrenip , kullanmakta yarar vardır.

Smile veya Smile


Gülmek, gülümsemek


*-)


Öpmek

Sad veya Sad


Üzülmek


Smile))))


Kahkahalarla gülmek

:’-(


Ağlamak


:-}


Sırıtmak

Surprised


Şaşırmak


Wink


Göz kırpmak

:-X


Ser verip, sır vermemek


Sad((((


Çok üzülmek
Mesaj24.07.2008, 16:52 (UTC)    
Mesaj konusu:

Burda klasik bir bilgilendirme ama bilmeyen arkadaşlarımız vardır eminim

emeğine sağlık Wink
______________
Mesaj25.07.2008, 05:59 (UTC)    
Mesaj konusu:

htmlmekani yazmış:
Burda klasik bir bilgilendirme ama bilmeyen arkadaşlarımız vardır eminim

emeğine sağlık Wink


bilginin klasiği vs. simi olur
önemli değil Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu