Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj03.08.2008, 19:41 (UTC)    
Mesaj konusu: oraıda batırmaya gidiyoruz...

Phoenix Mars’ta suya dokundu

Mars’ta su bulundu. Mayıs’tan beri Kızıl Gezegen’in toprağını eşeleyen Zümrüd-ü Anka (Phoenix), Mars toprağındaki suyu “elledi.”


LOS ANGELES - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkililerinden William Boynton, dün gece yaptığı basın toplantısında, “Mars’ta su bulduk” dedi. “Mars’ta buz bulunduğuna dair işaretleri daha önce görmüştük” diyen NASA yetkilisi, “Mars’taki suya Zümrüd-ü Anka’nın robot eliyle ilk kez dokunduk, onu tahlil ettik” diye konuştu.


“Zümrüd-ü Anka”, su ve organik bileşik aramak amacıyla 25 Mayıs’ta Mars’ın şimdiye kadar hiç incelenmemiş bir bölgesine inmişti. Robot, mekanik kol gibi kullandığı küreğiyle toprak numunesi alıp inceliyor. Yetkililer, Haziran sonunda Mars’ta buz tespit ettiklerini açıklamıştı.

Bilim adamları, kimyasal testlerin Mars’ın Kuzey Kutbu yakınında buzun mevcut olduğunu doğruladı. Şimdiye kadar Mars’ta buz olduğuna ilişkin iddialar ikincil derecedendi.

Başka bir NASA yetkilisi Peter Smith de Mars toprağında sodyum, potasyum, magnezyum ve klorür tespit ettiklerini belirtti ve insan bedeninde bulunan bu maddelerin, hayatın gelişmesi bakımından elzem olduğuna işaret etti. Smith, “Ancak Mars’ta hayat olduğunu gösterecek organik madde henüz bulamadık” dedi.

“Mars buzunun tarihçesini anlamaya çalıştıklarını” bildiren Smith, “Buz çoktan eridi, peki erirken toprağın kimyasal yapısını değiştirdi mi; bunları öğrenmeye çalışıyoruz. Bunların yanı sıra Mars’ta yaşanabilir bölge olup olmadığını, nerelerde (sıvı halde) su ve çeşitli hayat şekillerinin esasını teşkil eden maddeler bulunabileceğini de öğrenmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

“MARS ÇOK İLGİNÇ BİR YER”
Michael Meyer adlı NASA uzmanı da Mars’taki keşif programının şimdiye kadar “çok verimli” geçtiğini belirtti. “Zümrüd-ü Anka’nın çalışmaları verimli oldu” diyen Meyer, “Mars çok ilginç bir yer. Robot mükemmel çalışıyor, bataryaları eylül sonuna kadar dayanır” dedi. Meyer, “Asgari hedeflere çoktan ulaştık. Bütün hedeflere artık çok yakınız” ifadesini kullandı.



NASA, Phoenix'in Mars'taki görev süresini 2 ay daha uzattı.




SU, BUHAR ÇIKIŞIYLA TESPİT EDİLDİ
Mars’ta su bulunduğunu doğrulayan uzay aracı Phoenix, topraktan aldığı numuneyi ısıtarak buhar elde etti. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) internet sitesinde yer alan açıklamasında, topraktan alınan numunenin, yaklaşık 5 santimetre derinlikteki bir çukurdan alındığı belirtildi.

Phoenix’in robot kolunun aldığı toprak örneği bir haznenin içine konuldu, numunenin bu haznede ısıtılmasıyla buhar çıkışı tespit edildi. Böylece, suya ilişkin kanıt elde edilmiş oldu.
______________


Mesaj03.08.2008, 19:47 (UTC)    
Mesaj konusu:

o zaman suyuuuu türkiyeyyeee verek suyu turkıyenın suyu yokya o bakımdan dedım suusz kalmayız bol bol harvayalım Mr. Green Mr. Green
Arrow guzel paylaşımm
______________
<p><img alt="" border="0" src="http://www.userbarlar.com/ub/data/media/1/recep_ivedik.gif" /><strong> </strong></p>
Mesaj04.08.2008, 10:06 (UTC)    
Mesaj konusu:

GÜZEL PAYLAŞIM Wink
______________
Gazeteleri-Oku.Tr.GG Artık Forumda Yoqq !! Banned!!
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu