Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj04.08.2008, 17:59 (UTC)    
Mesaj konusu: Duyarsız kalma Türkiye, bu ormanlar senin!

Antalya'da ormanlar günlerdir yanıyor, Manavgat ve Çanakkale'deki yangınlar da eklenince yüzlerce hektar ağaçlık alan birkaç günde kül oldu. Bölgede yaşayan vatandaşların isyanı büyük!.. Evleri, hayvanları ve ürünleri gözlerinin önünde alevler içinde kaldı. Orman yangınlarının yarattığı tahribat ise kısa sürede günde yerine koyulabilecek cinsten değil. Bölgenin eski bitki örtüsüne kavuşabilmesi yıllar alıyor ve arkasında yüksek bir maddi külfet bırakıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, bu yıl Ocak-Temmuz başı periyotunda 681 orman yangını çıktığını ve tam bin 400 hektar orman alanının yandığını açıkladı. Geçen yıl ise aynı dönemde 989 yangın çıkmış bin 703 hektar orman alanı zarar görmüştü. Bu güne kadar 100 orman personeli de alevlerle cansiperane mücadele esnasında hayatını kaybetti.

Yaz ayları yoğun orman dokusu olan Akdeniz ülkelerinin kabusu, yangınlar bazen tarım alanlarını, bazen de yerleşim yerlerini tehdit edecek boyutlara ulaşıyor. Tüm bilinçlendirme çalışmalarına rağmen teknik olanaksızlıkların da eksikliğiyle ormanlarımız yanmaya devam ediyor. Orman yangınları ile en etkin mücadele yöntemi olan yangın söndürme uçaklarının maliyetlerinin yüksek olması ise yangınla mücadele konusunda karşılaşılan en büyük engel.

Havadan söndürme çalışmalarında amfibik uçaklar ya da helikopterler kullanılıyor Türk Hava Kurumu'nun açıklamasına göre bu denli sık yangın çıkan ülkemizde yangın söndürme uçağı sayısı sadece 12, ayrıca kuruma ait 3 adet de keşif uçağı bulunuyor! Bu açığı kapatmak için de yüksek maliyetlerine rağmen yangın esnasında yabancı ülkelerden yangın söndürme uçağı ve helikopter kiralanıyor. Bu nedenle orman yangınlarıyla zamanında ve etkin mücadele edilemiyor.

YANGINLAR NEDEN ÇIKIYOR?

Türkiye genelinde 1 Ocak 2008 - 3 Temmuz 2008 tarihlerinde çıkan yangınlarda 461.6 hektar "normal koru", 453 hektar "bozuk koru", 85.5 hektar "bozuk baltalık sahası", 244.6 hektar ağaçlandırma sahası, 33,9 hektar makilik, 9,6hektar "normal baltalık" alan zarar gördü.

3 Temmuz itibarıyla kontrolaltına alınan 19 yangında zarar gören 201 hektar alanda ise saha araştırması sürüyor. Yangın nedenleri arasında hem yanan alan hem de yangın sayısı açısından "ihmal ve dikkatsizlik" ilk sırada yer alıyor. Bu yılki 681 orman yangınından 351'ine neden olarak gösterilen ihmal ve dikkatsizlik, yanan bin 490 hektarlık arazinin yarısından fazlası olan 837,4 hektarlık alanın zarar görmesine yol açtı.

İhmal ve dikkatsizlik yüzünden çıkan yangınlarda da söndürülmemiş sigara izmariti atılması ve anız yakılmasının büyük zarara neden olduğu dikkati çekti. Sigara izmariti yüzünden çıkan 58 yangında 41,2 hektar, anız yakılması sonucu çıkan 27 yangında 57,2 hektar, "çoban ateşi" ile çıkan 42 yangında 17,7 hektar, piknik ateşi kaynaklı 9 yangında ise 4,7 hektar orman alanı kül oldu.

Kundaklama, "alan açma" gibi nedenlerle kasıtlı çıkarılan 59 yangında 142,4 hektar, enerji nakil hatlarından kaynaklanan "kazalar" yüzünden çıkan 25 yangında 102,5 hektar alan zarar görürken, yıldırım düşmesinden kaynaklanan 63 yangın 20,5 hektar alanda tahribata neden oldu.

BİR KOVA SU DA SİZ ATIN!

Orman yangınları ile mücadele etmek için yapılması gereken en önemli çalışmalar maddi olanaksızlıklar nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Yangın söndürme uçaklarının yüksek maliyeti nedeniyle sayıları artırılamıyor ve yangın bölgelerinde yeterli yangın havuzu bulunmaması nedeniyle müdahaleler yeterince hızlı yapılamıyor. Bu engelleri aşmak için ise iki büyük kampanya düzenlendi. THK ve OGEM-VAK orman yangınlarında yaşanan kayıpları azaltabilmek için tüm vatandaşlarımızın bu kampanyalara katılımını bekliyor.

İşte kampanyaların içerikleri...

- THK'dan yangın uçağı alım kampanyası -

Türk Hava Kurumu (THK)'nun, küresel ısınmayla artan orman yangınlarına havadan daha etkin müdahale edebilmek için, ''Susmasın Ağaçlar Kararmasın Gelecek'' sloganıyla başlattığı uçak alım kampanyası sürüyor.

Yangınlarda bölgeye çok kısa aralıklarla su boşaltılması gerekiyor ancak, mevcut uçakların sınırlı kapasiteleri ile ihtiyaca yeterince cevap verilemiyor.

THK yangın söndürme amacıyla kullanılabilecek sadece 1,5-2 ton kapasiteli 12 uçağa ve 3 de keşif uçağına sahip. Bu nedenle "amfibik" denilen, suya inip kalkabilen uçakların alınabilmesi için "THK Yangın Söndürme Uçak Alım Kampanyası" başlattı ancak yetkililer kampanyaya yeterli katılım sağlanamamasından şikayetçi.

Tek motorlu, 2.5-3 ton su kapasitesine sahip küçük amfibik uçaklar yaklaşık 2 milyon 800 bin ile 3 milyon dolar, 6 ton su taşıyabilen büyük uçaklar ise yedek parça, eğitim, bakım gibi teşkilatıyla birlikte ancak 25 milyon dolara satın alınabiliyor.

Kampanyaya katkıda bulunmak isteyenler, Türkiye'nin her yerinden havale masrafı ödemeksizin yardımlarını, bankaların Ankara'daki şubelerinde açılan hesapları yatırabiliyor:

* Ziraat Bankası Heykel Şubesi (1925),
* Halk Bankası Anıt Şubesi (1925),
* İş Bankası Ankara Şubesi (1925),
* Vakıfbank Ankara Şubesi (1925),
* Finansbank Siteler Şubesi (1925),
* Yapı Kredi Bankası Meşrutiyet Şubesi (1925),
* Garanti Bankası Ulus Şubesi (1925),
* Şekerbank Yenişehir Şubesi (1925),
* Akbank Ankara Şubesi (1925),
* Denizbank Yıldız Şubesi (1925).

Ayrıca, Avea, Turkcell ve Vodafone GSM operatörlerinden faturalı hatta sahip olanlar "Yangın" yazıp 3919'a kısa göndererek 6 YTL yardımda bulunabiliyor.

THK'nın www.thk.org.tr adresinden de kredi kartı veya banka hesaplarından bağışta bulunulabiliyor.

Bunun yanında THK şubelerine giderek de makbuz karşılığında bağış yaparak kampanyaya destek verilebiliyor. (www.thk.org.tr - 0312 310 48 40)

- OGEM-VAK'ın 'Bir kova da sizden' kampanyası -

OGEM-VAK ( Ormancılığı Geliştirme ve Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetlerini Destekleme Vakfı) tarafından, orman yangınları ile mücadeleye destek için ülkemiz genelinde "BİR KOVA SU DA SİZDEN" adı ile bir yardım kampanyası başlatıldı.

Kampanya ile ilgili, Orman Genel Müdürlüğü ve OGEM-VAK arasında bir protokol imzalandı. Buna göre kampanyaya katılacak kişi ve kuruluşlara gölet yapımı için OGM yer gösterecek ve kampanyaya katılan kişi ve kuruluşlara plaket verilecek.

Orman yangınını söndürmede ilk müdahalenin önemine vurgu yapan OGEM-VAK bu amaçla en kısa yoldan yangın söndürme arozözleri ve söndürme helikopterlerine su ikmali sağlayacak yangın havuzlarına yönelik bir kampanya başlatılıdığını açıkladı. Yaklaşık maliyeti 25 bin YTL olan orman içlerine kurulacak su göleti ve havuzlarının yapılması hem o yörenin florasına katkı sağlayacak hem de yangınla mücadeleye hazır su temin edilecek.

“BİR ATEŞ, GELECEĞİNİZİ KARARTMASIN” - (BİR KOVA SU DA SİZDEN) söylemi ile başlatılan kampanya için, kişi ve kuruluşlarca:

Ziraat Bankası Emek Şubesi Ogemvak 1923

Numaralı banka hesabına bağış yapılabilecek. (www.ogemvak.org.tr - 0312 223 37 67)


- Antalya Büyükşehir Belediyesi destek bekliyor -

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Merkezi, turizmin başlıca geçim kaynağı olduğu Antalya'yı esir alan alevleri durdurmak için bir kampanya başlattı. Mesai saatleri içerisinde aşağıdaki irtibat numaralarını arayarak doğal zenginliklerimizin yok olmasına 'dur' diyebilirsiniz.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Merkezi telefon numaraları:

0242 326 57 84 - 0242 249 51 51

______________
Mesaj04.08.2008, 18:05 (UTC)    
Mesaj konusu:

paylasim icin tesekkurler.artik bilinclenmenin zamani geldi geciyor..
______________
http://www.search-earn.com/?rf=ibrahm
Mesaj04.08.2008, 18:10 (UTC)    
Mesaj konusu:

Sağduyun için sağol.Ben bu yangınlarda bir kasıt olduğu inancındayım...
______________

Mesaj04.08.2008, 18:54 (UTC)    
Mesaj konusu:

internette-para-kazanma yazmış:
paylasim icin tesekkurler.artik bilinclenmenin zamani geldi geciyor..

Wink
______________
Mesaj04.08.2008, 19:01 (UTC)    
Mesaj konusu:

internette-para-kazanma yazmış:
paylasim icin tesekkurler.artik bilinclenmenin zamani geldi geciyor..

______________
Mesaj04.08.2008, 19:37 (UTC)    
Mesaj konusu:

besiktascarsifan yazmış:
Sağduyun için sağol.Ben bu yangınlarda bir kasıt olduğu inancındayım...

Wink
______________
Mesaj04.08.2008, 20:14 (UTC)    
Mesaj konusu:

Bence Bu Yangınların Tek Nedeni ;

Otel Yapmak İçin Orman Arazilerini Satın Almak İçin Devlete Başvuru Yapıyorlar..
Devlet Doğal Olarak Satmayacağını Söylüyor..
Bu Durumda O Araziyi Almaknın Tek Yolu Kalıyor ; YAKMAK..

Peki Neden Yakıyorlar ? ;
Unutmayın Arkadaşlar, Yanan Bir Yerde 30 Yıl Boyunca Ağaç Yetişmiyor..
Aynı Şey, Büyük Çaplı Bir Bombanın Düştüğü Yer İçin de Geçerli..

Ve Bu Durumda O Alanlarda Yangınsan Sonra Ağaç Yetişmeyeceği İçin Devlet de Araziyi Satmak Durumunda Kalıyor..

Peki Yanıgını Çıkaranlar Neden Belli Olmuyor ? ;
Yanan Yerde Yangın Söndürüldükten Sonra, Sanmayın ki Sadece Yangını Çıkaran Şirket Araziyi Almak İçin Devlete Başvuru Yapıyor..
Yangından Sonra Bir Çok Otel Sahipleri Bunun Peşinde Koşuyor..
Doğal Olarak Yangının Kimin Çıkardığı da Belli Olmuyor..
Şayet Yangının Kasten Çıkarıldığı İdda Edilirse..

Peki Neden Hep Turistlik Beldeler Yanıyor.. Neden Türkiye'nin Doğusunda Bulunan Hiç Bir Şehirde Değilde, Hep Turistlik İlginin Olduğu Bölgelerde Yangın Çıkıyor..

Akdeniz'in İncisi Antalya'da Kurbanlardan Birisi..

______________
www.ironarchives.tr.gg
Mesaj04.08.2008, 20:22 (UTC)    
Mesaj konusu:

ironarchives yazmış:
Bence Bu Yangınların Tek Nedeni ;

Otel Yapmak İçin Orman Arazilerini Satın Almak İçin Devlete Başvuru Yapıyorlar..
Devlet Doğal Olarak Satmayacağını Söylüyor..
Bu Durumda O Araziyi Almaknın Tek Yolu Kalıyor ; YAKMAK..

Peki Neden Yakıyorlar ? ;
Unutmayın Arkadaşlar, Yanan Bir Yerde 30 Yıl Boyunca Ağaç Yetişmiyor..
Aynı Şey, Büyük Çaplı Bir Bombanın Düştüğü Yer İçin de Geçerli..

Ve Bu Durumda O Alanlarda Yangınsan Sonra Ağaç Yetişmeyeceği İçin Devlet de Araziyi Satmak Durumunda Kalıyor..

Peki Yanıgını Çıkaranlar Neden Belli Olmuyor ? ;
Yanan Yerde Yangın Söndürüldükten Sonra, Sanmayın ki Sadece Yangını Çıkaran Şirket Araziyi Almak İçin Devlete Başvuru Yapıyor..
Yangından Sonra Bir Çok Otel Sahipleri Bunun Peşinde Koşuyor..
Doğal Olarak Yangının Kimin Çıkardığı da Belli Olmuyor..
Şayet Yangının Kasten Çıkarıldığı İdda Edilirse..

Peki Neden Hep Turistlik Beldeler Yanıyor.. Neden Türkiye'nin Doğusunda Bulunan Hiç Bir Şehirde Değilde, Hep Turistlik İlginin Olduğu Bölgelerde Yangın Çıkıyor..

Akdeniz'in İncisi Antalya'da Kurbanlardan Birisi..

çok dogru kardeş burda birlik olmalıyızzz
______________
Mesaj04.08.2008, 20:29 (UTC)    
Mesaj konusu:

Bu Durumda Herhangi Bir Vatandaşın Yapacağı Pek Fazla Birşeyin Olmadığını DÜşünüyorum..

Devlet Bu Durumun Farkında Olmalı.. Ormanlarımızda Daha Çok Dikkat ve Daha Çok Tedbir Aldırmalıdır..

Böyle Olacağını Bile Bile Hala Bu Olaylar Gelişiyorsa,
Benim Aklıma Tek Şey Geliyor... Rolling Eyes
______________
www.ironarchives.tr.gg
Mesaj04.08.2008, 22:02 (UTC)    
Mesaj konusu:

ironarchives yazmış:
Bu Durumda Herhangi Bir Vatandaşın Yapacağı Pek Fazla Birşeyin Olmadığını DÜşünüyorum..

Devlet Bu Durumun Farkında Olmalı.. Ormanlarımızda Daha Çok Dikkat ve Daha Çok Tedbir Aldırmalıdır..

Böyle Olacağını Bile Bile Hala Bu Olaylar Gelişiyorsa,
Benim Aklıma Tek Şey Geliyor... Rolling Eyes

dogru Wink
______________
Mesaj05.08.2008, 06:05 (UTC)    
Mesaj konusu:

Aslında orhan yangınını çıkırtanı bulup kaç tane ağaç yandıysa o kadar ağaç dikmesini emretceksin yapmazsa hepis cezası
______________

Sen Yorum Göndermiyorsan Demekki 1 Kişi Eksiğiz..

http://www.bedava-sitem.com/forum/viewtopic.php?t=54704
Mesaj05.08.2008, 07:43 (UTC)    
Mesaj konusu:

6. Gün oldu Toroslarda ve Toroslar Kapkara Crying or Very sad
______________
Sponsor aranıyor...Çok iyi bir photoshop'cu aranıyor...Rap işlerimle ilgili resimler yazılar yapabilecek biri aranıyor...Eğer yapabilecekseniz ve bunları ciddiye alan varsa mail adresimden bana ulaşsın : snack_tin( at )hotmail.com İlginizi bekliyorum...(Fiyat msn'de konuşulacaktır.)
Mesaj05.08.2008, 07:44 (UTC)    
Mesaj konusu:

Paylasim icin Tesekkurler. Wink
Mesaj05.08.2008, 08:03 (UTC)    
Mesaj konusu:

herkese tşklerr Wink
______________
Mesaj05.08.2008, 10:41 (UTC)    
Mesaj konusu:

yazık o ormanlara
______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu