Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj07.10.2008, 11:39 (UTC)    
Mesaj konusu: CASPER şirketinin kuruluşu...

Casper şirketinin kuruluşu ve hakkında bazı haberler;




ÜÇ OKUL ARKADAŞI


Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bilgisayar okumuş üç okul arkadaşının 1991’de kafa kafaya verip kurdukları Casper’ın ilk temel taşları, Mecidiyeköy’deki 40 metrekarelik bir ofiste atılmış. Üç genç, bilgisayar üretecekler ama nasıl? Çin ve Tayland’a gitmişler, 40 - 50 kadar bilgisayar üreten firmayı gezmişler, ardından “Biz bu işi yaparız” deyip, İstanbul’a dönmüşler. İsim bulmakta zorlanmışlar önce. Gelen yüzlerce öneriden sonra “Casper” da karar kılmışlar. Seçtikleri Casper, söylemde yabancı gibi görünse de aslında bir Türk markasını simgeliyor. Ucuzluğu, kaliteyi ve hızı ifade ediyor. İlk başlarda bilişim ve teknolojiyle uğraşan Batı sempatizanları, Casper’a burun kıvırmışlar! Sabırla, koruk helva olur derler. Casper, almış başını gitmiş. İşin üretim ve teknoloji cephesinde komutanlığı üstlenen Gaziantep kökenli Altan Aras Fakılı, genetik girişimcilik özelliğini sergilemekte gecikmemiş. “Bir gün gelecek, yüzde yüz Türk sermayeli Casper, kendi ülkesinde en bilinen bilgisayar markası olacak” demiş ve buna sapına kadar da inanmış. Yola çıktıkları arkadaşlarından Ali İhsan Daşkin, vefat etmiş. Rizeli ortağı Yalçın Yıldırım’la devam etmişler.







Casper Bilgisayar Başkanı Fakılı, bu yıl 3 milyona yakın bilgisayar satıldığını belirterek, “Henüz yolun başındayız, her yıl en az 10 milyon bilgisayar satılabilir. Bizim hedefimiz de yılda 1 milyon adet” dedi


Bill Gates’in yaklaşık iki yıl önceki İstanbul’u ziyaretinin ardından kentin uygun bir bölgesinde “Silikon Vadisi” kurulacağı haberleri çıkmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bunu çok istiyordu. Her karşılaştığımızda Topbaş’a vadi için hangi bölgenin seçileceğini sordum. O da, seçimi yaptıklarını, Başbakan Erdoğan’ın karar vermesini beklediklerini söyledi. Gates’in İstanbul ziyaretinin ardından iki yıl geçti ama Silikon Vadisi için iyi bir proje hala gündeme gelmedi...


SİLİKON VADİSİ’NDE GEÇ KALDIK


Türk şirketi Casper’ın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aras Fakılı ile firmasının Ümraniye’deki merkezinde buluştuğumuzda, ilk konumuz bu oldu. Fakılı, “Silikon Vadisi kurmakta geç kalındı. Bunu 20 - 30 yıl önce yapsaydık, bugün başka bir yerde olurduk” derken, Casper’ın kendi çapında bir teknoloji üssünü andıran binasında neler yapıldığını dünden bugüne nasıl gelindiğini anlattı...




AVRUPA’NIN DEVLERİNDEN


Eski günleri böyle anlatan Fakılı, bugün Ümraniye’deki kendi binalarında artık, işin zor kısmını atlattıklarını düşünüyor. Casper üretim tesisleri, sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve Ortadoğu’da da en büyük teknoloji merkezi durumuna gelmiş. 40 metrekarelik bir ofisten toplamı 35 bin metrekarelik bir alanda kurulu yeni binaya geçip, 40 milyon dolarlık bir yatırıma imza atan Casper, dinamik 360 çalışanıyla, her yıl 50 yeni ürüne imza atarken, 1200’ü aşan satış noktasında kurulu bir teşkilatla, yabancı markalara da meydan okuyor. Firma, her yıl, 2 milyon dolarlık Ar- Ge yatırımıyla yakalanan 150 milyon dolarlık ciroyu, bu yıl 200 milyon dolara taşımayı hedefliyor.


SATIŞ PATLAMALARI DEVAM EDECEK


Altan Aras Fakılı, sorularımızı cevaplarken, işin püf noktalarını da gözler önüne seriyor:


Bilgisayar fiyatları hızla iniyor. Bu düşüşler, artan satışlarla giderek daha da hızlanır mı? -Fiyatlarda inişler hızlanacak. Nedeni de şu anda Türkiye’de 8 milyon bilgisayar kullanıcısı var. Daha yolun başındayız. 2000’de 600 bin adet satıldı. Bu yıl ise 2.8 milyon ile 3 milyon arasında satış olduğunu düşünüyorum. Bu rakam, Türkiye için hala çok düşük.


Pazarda çok boşluk var, gerçekleşen satışlar yetersiz mi diyorsunuz? - Kablosuz internet ağı, yeni kullanılmaya başlandı. Türkiye’de bilgisayar satışlarının her yıl en az 10 milyon adede rahat ulaşabileceğini hesaplıyoruz. Birkaç yıl içinde Casper’ın hedefi ise yılda 1 milyon üretim ve satışa ulaşmak.


Soruşturmalara bile konu olan ‘teknomarket savaşları’ aynı şiddette sürecek mi? - İlk bilgisayar ürettiğimiz 1990’lı yıllarda Almanya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde, bugün bizde görülen kampanyalar yapılıyordu. Aynı fiyat ve rekabet savaşları oluyordu. Pazar büyüdükçe bu gibi savaşlar son buluyor, yok oluyor.


ARIZA ORANI DÜŞÜYOR


Kullanıcılar, arızalardan yana dertli. Özellikle dizüstü bilgisayarlar, neden sıklıkla arızalanıyor? - Dizüstü bilgisayarlar, sahibinin davranış ve hareketlerine uygun olarak farklı mekanlarda kullanılıyor. En küçük sallantı ve darbeden etkilenmeleri söz konusu. Dünyada, ilk alındığı anda arıza çıkaran bilgisayar oranı yüzde 1- 2 gibidir. Geçen yıllarda bizde de yüksekti. Yüzde 4 civarına kadar çıkıyordu. Yeni binamıza geçtikten sonra kendimize binde iki (yüzde 0.2) hedefi koyduk ki, kalitemizi çok daha artıralım. Kasım 2007 itibarıyla söylüyorum: Masaüstü bilgisayarda arıza oranı yüzde 0.5’e, dizüstü bilgisayarda da binde 98’e (0.9Cool kadar düştü.


MICROSOFT VE INTEL’iN SEÇiMi


Fakılı, bu yıl 240 bin adet (masaüstü - dizüstü) bilgisayar satışını yakaladıklarını, 2015’te 8 ülkeye ihracat ve 1 milyon bilgisayar üretimi hedeflediklerini anlatırken, yüzde 9’luk piyasa payını da garantilediklerini söylüyor. “Hiçbir zaman kredi kullanmadık. Bu nedenle de krizlerden etkilenmedik. Hatta krizler bittiğinde daha da büyüdük” diyen Fakılı, son 6 yılda AC Nielsen’in marka bilinirlik araştırmasında bilgisayarda bir numara olduklarını söylüyor. Bill Gates’in Microsoft’u, Casper’ı son altı yılda en başarılı bilgisayar üreticisi olarak sürekli ödüllendirmiş. İş ortakları İntel tarafından da geçen dönem EMEA bölgesinde 75 ülkelik bir pazarda Casper, yılın bilgisayar üretim şirketi seçilmiş ve ödül almaya Paris’e çağrılmış.


BiLGiSAYARDA UYUMLU PERFORMANS ÖNEMLi


Fakılı’ya yüzde 100 Türk olan bilgisayarın ne zaman yapılabileceğini de soruyorum. Fakılı, buna gerek olup olmadığının tartışılması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu: “20 yıl önce firmalar, her parçayı kendileri üretmeye bakarlardı ama bunun yürümediği görüldü. Çünkü sayı yatırımlarının karşılığını veremiyordu. Bu nedenle herkes için üretmeye başladılar. Bu da rekabet getirdi, fiyatlar düştü. Bugün, ABD ve Avrupalı pek çok marka montaj bile yapmıyor. Onlar Ar- Ge’yi iyi yapıyor. Dünyanın en iyi parçalarını bir araya getirebilirsiniz ama birbiriyle uyumlu en iyi performansı alabileceğiniz parçaları bir araya getirmek çok zordur. Bunun araştırmasını yapmak çok daha önemli. Biz bunu yapıyoruz.”
______________
TR.GG DIŞI REKLAM YASAKTIR (GOKSEEN)
Mesaj07.10.2008, 11:42 (UTC)    
Mesaj konusu:

bilgi için teşekkürler
______________
Mesaj07.10.2008, 11:46 (UTC)    
Mesaj konusu: selam

Önemli değil ilgimi çekti koyayım dedim... Wink
______________
TR.GG DIŞI REKLAM YASAKTIR (GOKSEEN)
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu