Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj10.10.2008, 10:36 (UTC)    
Mesaj konusu: Korsanlar tekrar sahnedeDenizlere geri döndüler

Somali açıklarını mesken tutan korsanlar bölgeden geçen gemilere göz açtırmıyor. Geçen ay, içinde 33 tankla Uyrayna bandralı gemiye el koydular.


Savaş gemileri korsanları sardı

GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR


Fidye için pazarlıklar devam ediyor. Ağustos ayında kaçırdıkları Japon kimyasal gemisi ise 1.6 milyon dolar fidye vererek kurtuldu. Korsanlar sadece 2007 yılında 25'den fazla gemi kaçırmıştı. Korsanların denizlerde cirit atması üzerine ABD, Avrupa Birliği ve NATO devreye girerek çeşitli önlemler üzerinde konuşuyor ama yine de bu sorunun önüne geçilemiyor.

Son olarak Macaristan'da toplanan NATO ülkeleri savunma bakanları korsanlarla mücadele için yıl sonuna kadar ortak bir kuvvet oluşturulması üzerinde anlaştı.

Ele geçirilen gemiler

Somalili Barwaqo şirketine ait “Awail” adlı gemi Umman'a giderken Puntland'ın yaklaşık 360 kilometre açığında korsanlar tarafından ele geçirildi
Korsanlar geçen ay içinde 33 tank bulunan Ukrayna bandıralı MV Faina adlı gemiye el koymuştu.
Ağustosta Japonya'ya ait kimyasal madde taşıyan bir tanker ele geçirilmiş, gemi 1.6 milyon dolarlık fidye karşılığında serbest bırakılmıştı.
Geçen nisan ayında yine Somali yakınlarında 22'si Fransız olan 30 kişinin bulunduğu lüks bir yat korsanlar tarafından kaçırılmıştı.
2007 yılında da Somali açıklarındaki korsanlar 25'ten fazla gemi kaçırdı.
NATO DEVREYE GİRDİ

NATO, Hint okyanusu ile Aden körfezinde gemi kaçıran ve deniz ticaretine engel olan Somalili korsanlarla mücadele kararı aldı. Macaristan'da toplanan NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, korsanlarla mücadele amacıyla yıl sonuna kadar ortak kuvvet oluşturulması ve bölgeye savaş gemileri gönderilmesi yönünde fikir birliğine vardı.

NATO sözcüsü James Appathurai, BBC'nin "Afrika'ya Bakış" programında yaptığı açıklamada, savaş gemilerinin, gerekli görülmesi halinde, uluslararası yasalar çerçevesinde güç kullanabileceğini söyledi.

Appathurai, korsanların, gelişmiş silahlara sahip olmalarına ve organize hareket etmelerine karşın, savaş gemilerine karşı koyma kapasitesine sahip olmadıklarını kaydetti.

Ortak kuvvet, Somali açıklarına düzen getirmeye çalışacak ve aynı zamanda, gıda kıtlığı çeken 3 milyon kişiye yardım götüren BM gemilerinin güvenliğini sağlayacak.

TANK DOLU GEMİYİ KAÇIRDILAR

Bazı ülkeler, artan korsan saldırıları nedeniyle bölgede halihazırda savaş gemisi bulunduruyor. Somalili korsanlar geçen ay, içinde 33 adet T-72 tipi tankın yanı sıra tüfek ve mühimmat bulunan Ukrayna bandıralı MV Faina adlı gemiyi kaçırmıştı. Fidye konusunda müzakerelere açık olduklarını bildiren korsanların, geminin serbest bırakılması karşılığında 22 milyon dolar talep ettiği belirtiliyor.

Korsanlar, Japonya'ya ait kimyasal madde taşıyan bir tankeri de ağustos ayında ele geçirmiş, gemi 1,6 milyon dolarlık fidye karşılığında serbest bırakılmıştı.

BM de bu hafta içinde, korsanlara karşı güç kullanılmasına olanak tanıyan ikinci bir karar almıştı.

KORSAN KASABASINDA YAŞAM

Güçlü silahlarla donanmış Somalili korsanların kaçırdığı gemi ve diğer deniz taşıtları, genellikle sahil kasabası Eyl'e yanaştırılıyor. Büyük bir kargaşanın hakim olduğu kasaba, lüks hayata adapte olmaya çalışan iyi giyimli, hatta kravatlı, dizüstü bilgisayar kullanan, kıyıya kruvazörlerle yanaşan korsanlara ev sahipliği yapıyor.

Açlıkla boğuşan ülkede farklı bir çizgiye sahip olan korsanların yaşam standartları, bölge halkı üzerinde büyük bir etki yaratıyor ve gemi kaçırma eylemleri kasaba sakinlerinin açısından olağan bir durum olarak gözlemleniyor. Kasabada, şaşılacak bir para sirkülasyonu var ve burada yaşayan herkes, bundan pay alma çabasında.

KORSANLAR YARI BAĞIMSIZ

Korsanların büyük bölümünü, yarı özerk bir statüye sahip Puntland bölgesinden gelen Somalililer oluşturuyor. Kaçırılan deniz taşıtlarının fidye değeri, 300 bin-1,5 milyon dolar arasında değişiyor. Kasaba ekonomisini, fidyeden elde edilen gelir ayakta tutuyor.
Kasabada, kaçırılan gemilerin mürettebatına hizmet için açılmış restoranlar dahi bulunuyor, konforlu konutlar inşa ediliyor, insanlar lüks otomobillere biniyor.

Gözlemciler, korsanların geçen yıl 30 milyon dolarlık fidye aldığını tahmin ediyor. Bu tutarın, Puntland'a ayrılan devlet bütçesinden daha fazla olduğu dikkati çekiyor.
______________


Mesaj10.10.2008, 10:38 (UTC)    
Mesaj konusu: Merhaba,

Merhaba,

Hmmm... Çok ilginç.
______________
FORUMU RESMEN BIRAKTIK.

BenimSitem1993.Tr.Gg
Mesaj10.10.2008, 19:36 (UTC)    
Mesaj konusu:

Somalili korsanlardan korkunç tehdit


A.A



Somali açıklarında silah yüklü bir gemiye geçen ay el koyan korsanlar, istedikleri fidye ödenmezse gemiyi 3 gün içinde havaya uçuracakları tehdidinde bulundular.


Korsanlar gemiyi havaya uçurmakla tehdit etti

Korsanların sözcülüğünü yapan Suguli Ali, bugün arkadaşlarıyla yaptıkları toplantıda, fidye alamazlarsa 2 hafta önce el koydukları MV Faina adlı gemiyi mürettebatla birlike havaya uçurmaya karar verdiklerini söyledi.

Korsanlar, dünkü açıklamalarında, 20 milyon dolarlık fidye taleplerini müzakere edebileceklerini bildirmişlerdi.

Somalili korsanların el koydukları Ukrayna bandralı gemide 20 kişilik mürettebat bulunuyor. Gemi, Kenya'ya gönderilen 33 adet T-72 tankı ile çeşitli silah ve mühimmat taşıyor.
______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu