Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj16.12.2008, 22:23 (UTC)    
Mesaj konusu: Trojen Nedir..!! Ne Ise Yarar..!!

Trojan Nedir?(ilgili Makaleler, Yazılar, Bilgiler, Anlatımlar..)BİRÇOK KAYNAKTAN BİLGİ !

Trojan bilgisayarınıza sizin bilginiz olmadan yerleşen, içerdiği tehlikeli kodlar sayesinde sisteminizi herhangi bir bilgisayar aracılığı ile (ağ ya da internet) kontrol etmek isteyen kişilere açık hale getiren tehlikeli programlardır. Genellikle bilgisayarınıza yerleştiklerinde kontrol edici program bulunduran herkese açık hale getirirler. Bazı özel trojanlar ise sadece bunu sizin bilgisayarınıza bir şekilde yükleyen kişilere açıktırlar.

Bu programlar sayesinde casus kişiler siteminiz üzerinde herhangi bir kontrolü yerine getirebilecek durumda olurlar. Bu, sizin bilgisayarınızdan anlık görüntüler almaktan klavye farenizi kontrol etmeye, isteğiniz dışında CD sürücüsünün veya bilgisayarınızın açılıp kapanmasına neden olmaya kadar varabilir.

Trojanlar bu işlemi sisteminize yerleştikten sonra açtıkları bir port aracılığı ile gerçekleştirdiklerinden, dial-up modem kullanıcıları değişken IP numaraları sayesinde diğer bağlantı türlerine göre daha az risk altındadırlar. Ancak yine de port taraması yapan bir kişi sisteminizdeki bu açık portu keşfettiğinde bilgisayarınızı kontrol altına alması bir an meselesidir.

Sisteminize çeşitli yollardan sızabilirler. Bu sisteminize direkt olarak saldıran bir kişi, ağdaki herhangi biri sayesinde olabileceği gibi açtığınız güvenli olmayan bir e-mail sayesinde de olabilir.

Bazı durumlarda ise bu tehlikeli programlar sizin bilgisayarınızı ele geçirmek amacı taşıyan keişilerce yazılan diğer programların içine yerleştirilerek de bulaşabilirler. Bunlara genellikle "arkakapı" lar denmektedir.

Trojan yazılımlara örnek olarak:
NetBus
Back Orifice
SubSeven
verilebilir.

Nasıl Kurtulurum?

Casus Yazılımı Nasıl Engellerim?

Bilgisayarınız ilk kurduğunuz haliyle virüslere ve casus yazılımlara tamamıyla açık bir haldedir ve bulaşmaları an meselesidir. Bilgisayarınızı casus yazılımlardan koruyabilmek için onlar hakkında ve bulaşma taktikleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Ancak aşağıdaki basit adımları atarak da sisteminizi büyük ölçüde koruyabilirsiniz.
Firewall yazılımı kullanın
Antivirüs ve antispyware yazılımı kullanın
İşletim sisteminizi düzenli olarak güncelleyin
İnternet tarayıcınızın güvenlik seviyesini artırın***
Güvendiğiniz sitelerden program indirin
***Daha güvenli ve hızlı bir tarayıcı olan Mozilla Firefox kullanmanız sisteminizi korumanızı kolaylaştıracaktır.

Casus Yazılımdan Nasıl Kurtulurum?

Bilgisayarınızda casus yazılım istemiyorsanız bunu elle temizlemeye bulduğunuz dosyaları silmeye kalkışabilirsiniz ancak casus yazılımlardan kurtulmak zor ve karmaşık bir iştir hatta bazen imkansız hale gelebilir. Tamamıyla temizlediğinizi düşündüğünüz bir anda küçücük bir kalıntı bile, bilgisayarınızı bir sonraki açışınızda, kendisini tekrar yüklemesine yeterli ortamı oluşturur. Bu yazılımların taktiği tam olarak budur ve içinden çıkılamaz bir durum meydana getirir.

Saydığımız bu sebeplerden dolayı, kurtulmak için izlenecek en iyi yöntem bir antispyware yazılım kullanmanız olacaktır. Bu yazılımlar yüksek tanıma ve temizleme oranlarıyla en büyük yardımcınız olacaktır. Bu yazılımlar ile izlemeniz gereken adımlar ise şunlardır:

Sisteminizin tamamını taramadan geçirmek
Eğer sonuç pozitif ise bilgisayarı Güvenli Mod'da açmak***
Bulunan casus yazılımların tümünü seçip temizlemek
***Güvenli modda açmamızın nedeni bu yazılımların hafızaya yerleşmelirini ve çalışmalarını geçici olarak engellemektir. Bu yazılımlar ancak çalışmadıkları bir anda temizlenebilirler. Güvenli moda geçmek için bilgisayar açılırken siyah ekran geldiğinde "F8" tuşuna ard arda basılmalıdır.

Tamamen Ücretsiz Kurtulma Yöntemleri?

Aşağıda önereciğimiz yazılımlar tamamen ücretsiz olup sisteminizin güvenliğini sağlamanızda size çok büyük oranda yardım edeceklerdir.
**Her kategoriden en az bir yazılımı mutlaka kurmanız tavsiye edilmektedir.

<Firewall Yazılımlar>

Zone Alarm Personal Firewall
Comodo Firewall (Türkçe)

<Anti Spyware Yazılımlar>

Spybot Search&Destroy 1.4
Ad-aware
Microsoft Anti Spyware

<Anti Virüs Yazılımlar>
Avira Antivir Personal Edition
Avast! Antivirus
AVG Antivirus
NOD32
Kaspersky

<Alternatif İnternet Tarayıcılar>
Mozilla Firefox
Opera
İnternet Explorer

ve bazı yöntemler araştırırsanız forumda mevcut


Trojanla İlgili Bir Makale..

Server programları çalıştıkları sistemlerde sürekli açık bulunmak zorundadırlar. Sistemin kullanamadığı portlardan (1-65535) birisi sürekli açık durur. Gelen paketler bu porttan alınarak server programınca işleme geçirilir. Genelde trojanlar istisna olmadıkça Windowsun açıklarını kullanırlar. Backorifice çıktığında Bill Gatesin sarfettiği kelimeler gerçekten çok komikti " Back Orifice programını download etmeyin. Bu program zararlı."

Çok doğru ve hiçbir işe yaramayacak bir öğüt. Trojanlar uzun bir zamandır vardı. Değişik amaçlarla kullanılırlardı. Mesela sistemin bilgilerini çalıp trojanı yazana ulaştırmak gibi... Ama son zamanlarda sayıları müthiş bir artış gösterdi. Netbus ve Back Orifice ile başlayan trojan salgını gittikçe yaygınlaştı. Artık trojan yardımı ile birisinin bilgisayarına girip dosyalarını karıştıran herkes kendini hacker zannediyor.

Bu trojanlardan en yaygını netbus oldu. Öyleki trojan deyince Netbus akla gelmeye başladı. O kadarki artık bilgisiz kullanıcılar, birkerelik deneme amacıyla en yakın arkadaşına bile bu trojanı program, oyun vs. diye vermeye başladı. Bir anlık aldıkları zevkten sonra çıkarken unutulan serverlar başkalarının o bilgisayara hükmetmesini sağladı.

Bu şekilde kişiden kişiye müthiş bir hızla yayıldı. Pek çok kişi sadece bir kez aktif olacağını düşünmüştü. Ama böyle bir şey trojan mantığına ters düşerdi.
Neyseki trojanlarında açıkları var. İlk trojanlar kendilerini hiç iyi gizleyememişti.



TROJANLARIN BİLGİSAYARIMIZA BULAŞMASINI ENGELLEMEK

Öncelikle hiç bir trojan siz izin vermediğiniz takdirde sizin bilgisayarınızda çalışmaz yani sizin tanımadığınız kişilerden gelen hiç bir dosyayı almayın böylece trojanlardan kurtulmuş olursunuz. Fakat genelde trojan programları istenilen herhangi bir programın içerisine bulaştırılabildiği için siz farkında olmadan herhangi bir yerden yüklediğiniz program içinde bilgisayarınıza trojan almış olabilirsiniz bunu engellemenin en iyi yolu antivirus programları kullanmaktan geçiyor.
Örneğin AVP programıyla bilgisayarınıza bulaşan hem virusleri hemde trojanları engelleyebilirsiniz. Özet olarak tanımadığınız kişilerden (genelde irc ortamında) herhangi bir dosya almayarak (özellikle sonu .ini ve .exe olarak biten dosyaları) ve de kaliteli bir antivirus programı ve firewall programı kurarak trojan tehlikesini büyük ölçüde atlatmış olursunuz. NOT: Antivirus programları genelde yeni çıkan trojan ve virusleri tanımazlar.Bu yüzden kurduğunuz antivirus programının web sayfasını düzenli olarak ziyaret edip programınızı update etmeyi unutmayın.

BİLGİSAYARDA TROJAN OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK

Bunu anlamanın bir çok yolu var. Örneğin: Bilgisayarımızda Kontrolumuz Dışında Çalışmalar Oluyorsa: Internetteyken siz herhangi bir işlem yapmamanıza rağmen bilgisayarınız bir şeyler yüklemeye devam ediyor, cd kapağınız açılıp kapanıyor, mouseunuzun isteğinizin dışında hareket ediyor, ekranınıza resim veya yazılar geliyorsa.. Yani bilgisayarınızda sizin kontrolünüz dışında herhangi bir olay gerçekleşiyorsa bilgisayranızda trojan vardır diyebiliriz ama yinede bu kesindir diye bir yargı verilemez. Anti Trojan Programı kullanmak: Bir anti trojan programıyla bilgisayarınızı scan ederek bilgisayarımızdaki trojanları bulabiliriz ancak genelde yeni çıkan trojanlar genelde bu tip programlarla bulunamıyor bu yüzden sürekli olarak programı resmi web sayfasından update etmekte yarar var. Bilgisayarımızda başlat (start) tuşundan programlar (programs) oradanda başlangıç (startup) tuşuna bastığımız zaman bilgisayarımızın açılışıyla birlikte çalısan programları görürüz eğer burda bizim kurmadığımız herhangi bir program varsa bu program bir trojan olabilir. Diğer ve en kesin yöntemlerden birisi ise dos moduna geçip komut satırında ntstat -a yazmaktır bu komut sizin bilgisayarınız internette kimlerle hangi porta bağlı olduğunu gösterir eğer bu program bilgisayarınızda çalışmıyorsa herhangi bir problem yok eğer örneğin 0.0.0.0:12345 gibi bir sonuç veriyorsa bilgisayarınızda netbus isimli bir trojan vardır. Bunu nerden anladın diyorsanız trojanlar bilgisayarımıza bağlanmak için bilgisayarımızda ki portları kullanırlar trojanlar arasından netbus ise bilgisayraımıza bağlanmak için 12345 portunu kullanır. Bunun gibi daha birçok port üzerinden çalışan trojanlarla karşılaşmak mümkündür.
KeyLogger Nedir ? Nasıl Farkedilir ? (ilgili makaleler,yazılar,anlatımlar)BİRÇOK KANYAKTAN BİLGİ !

Keylogger basitçe sizin klavyeden yaptığınız her vuruşu kaydeden ve bu kayıtları kişisel bilgilerinizi çalmak isteyen kişlere gönderen programlardır. Bu kişiler istedikleri zaman bunlara ulaşıp yazdığınız her tür bilgiyi görebilirler. Bu yolla sizin e-mail şifreniz, kredi kartı numaranız gibi hayati önem taşıyan bilgileriniz çalınabilir.

Son zamanlarda birçok keylogger program bilgisayarınızdan anlık görüntüler yakalayabilmekte ve bu sayede o anda ne yaptığınızı şifreleri nereye yazdığınızı da kolaylıkla gösterebilmektedirler. Ayrıca bazıları bu bilgileri e-mail yoluyla da gönderebilme yeteneğine sahiptir. Mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

Keylogger yazılımlara örnek olarak:

iSpyNow
Perfect Keylogger
Phantom
gibi yazılımlra verilebilir.

Keylogger eğer sistem yöneticisinin bilgisi dahilinde yüklenmişse tamamen sistem güvenliği için çalışmaktadır.Fakat bu yazılım veya donanım sistem yöneticisinin bilgisi olmadan yüklenmişse tamamiyle saldırı ve casusluk amacı taşır.
Yazılım veya donanım dedik çünkü keyloggerlar iki türlüdür.

1) Yazılımla Çalışan Keyloggerlar : Sisteminize yüklenmesiyle aktif hale gelen tuş takip programlarıdır , klavyenizde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder.

2) Donanımla Çalışan Keyloggerlar : Bilgisayarınıza bir donanım eklemesiyle aktif hale gelen tuş takip cihazıdır , klavyenizde basılan her tuşu bir kalıcı bellek kartına yazılıma ihtiyaç duymadan kaydeder. ( klavye ile anakart arasına takılan küçük , Dikkatli bakılmadan görülemeyecek aparatlardır)

Güvenlik Amaçlı Keyloggerlar; Genelde ebeveynlerin çocuklarını internet başındayken takip etmeleri için kullanılır ve tamamen sistem yöneticisinin bilgisi dahilindedir.

Saldırı Amaçlı Keyloggerlar ; Güvenliğinizi tehdit eden keyloggerlar çeşitli yollardan bilgisayarınıza bulaşabilir. Bu yolllardan en yaygını herhangi bir programın içine keylogger yerleştirilerek sisteminizde çalıştırılmasıdır. Şüphesiz en büyük tehdit şüphesiz eş zamanlı mesajlaşma programları ( msn , icq , Yahoo , google talk v.b. ) Bir saldırgan size herhangi bir dosya gönderebilir saldırgan gönderdiği bu dosyanın içine (genelde program veya fotoğraf olur )keylogger yerleştirebilir. Gönderdiği dosya çalışıyor gözükürken aslında arka taraflarda bilginiz dahilinde birde keylogger çalışmaya başlamıştır bile.

Bu andan itibaren salgırgana kendinizi teslim etmiş olursunuz en zor iş bitmiştir , Artık salgırnanın yapacağı tek şey bilgisayarının başına geçip sizin klavyenizde bastığınız tuşları takip etmektir.

Keylogger sisteminize bulaştıktan sonra saldırganın konfigüre edişine göre Bastığınız tuşların kaydını içeren dosya ya saldırganın belirlediği e posta adresine gelir yada web sitesinde arşivleyebilir. Ayrıca saldırgan bastığınız tuşları anlık olarak takip edebilir ve istediği bilgiyi sizden alır almaz saldırı işlemlerine başlayabilir.

Keyloggerlardan Kurtulma istem yöneticisinin dışında çalışan keyloggerları bulup yönetcisiye bildiren yazılımlara anti-keylogger denir.
Worm Nedir(ilgili bilgiler,Makaleler,Kurtulma yolları...)BİRÇOK KAYNAKTAN BİLGİ

Solucan da, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bunu otomatik olarak yapar. İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Solucanların en büyük tehlikesi, kendilerini büyük sayılarda çoğaltma becerileridir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir. Bu, domino etkisinin getirdiği yoğun ağ trafiği işyeri ağlarını ve Internet'in tümünü yavaşlatabilir. Yeni solucanlar ilk ortaya çıktıklarında çok hızlı yayılırlar. Ağları kilitlerler ve olasılıkla sizin ve başkalarının Internet'teki Web sayfalarını görüntülerken uzun süreler beklemenize yol açarlar.

Solucan, Virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

Solucanlar yayılmak için bir "taşıyıcı" programa veya dosyaya gereksinim duymadıklarından, sisteminizde bir tünel de açabilir ve başka birinin uzaktan bilgisayarınızın denetimini eline geçirmesini sağlayabilir. Yakın geçmişteki solucanlara örnek olarak Sasser solucanı ve Blaster solucanı verilebilir.


umarım işinize yarar arkadaslar.

LÜTFEN DİKKAT EDELİM TANIMADIĞIMIZ İNSANLARDAN DOSYA ALMAYALIM...
HER ÖNÜMÜZE GELEN ŞEY İNDİRMEYELİM...

inşallah bazı kişilere faydalı olur...


iyi eglenceler Wink
______________
Dalga geçerim ama kırmam. Ciddiye alırım ama takmam. Çevremde birçok arkadaşım olabilir ama hepsini dostum yapmam, Biz ışıklı cɑddelerin züppe çocuklɑrı değil! Biz ıssız sokɑklɑrın delikɑnlı yürekleriyiz!!! CW
Mesaj22.12.2008, 12:15 (UTC)    
Mesaj konusu:

Teşekkürler ...!
______________
Mesaj22.12.2008, 12:21 (UTC)    
Mesaj konusu:

Burda benım namımdan Bahsedılıyor Yhaa Mr. Green Mr. Green
Ayıp...
Şaka tabiki;
Paylasım ıcın tesekkürler..

______________
Mesaj22.12.2008, 12:30 (UTC)    
Mesaj konusu:

devkodservisi yazmış:
Burda benım namımdan Bahsedılıyor Yhaa Mr. Green Mr. Green
Ayıp...
Şaka tabiki;
Paylasım ıcın tesekkürler..


Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
______________
Mesaj23.12.2008, 18:02 (UTC)    
Mesaj konusu:

bilqisayarnet yazmış:
Teşekkürler ...!



rica ederim Wink
______________
Dalga geçerim ama kırmam. Ciddiye alırım ama takmam. Çevremde birçok arkadaşım olabilir ama hepsini dostum yapmam, Biz ışıklı cɑddelerin züppe çocuklɑrı değil! Biz ıssız sokɑklɑrın delikɑnlı yürekleriyiz!!! CW
Mesaj23.12.2008, 18:03 (UTC)    
Mesaj konusu:

devkodservisi yazmış:
Burda benım namımdan Bahsedılıyor Yhaa Mr. Green Mr. Green
Ayıp...
Şaka tabiki;
Paylasım ıcın tesekkürler..


rica ederim Mr. Green
______________
Dalga geçerim ama kırmam. Ciddiye alırım ama takmam. Çevremde birçok arkadaşım olabilir ama hepsini dostum yapmam, Biz ışıklı cɑddelerin züppe çocuklɑrı değil! Biz ıssız sokɑklɑrın delikɑnlı yürekleriyiz!!! CW
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu