Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj14.02.2009, 10:30 (UTC)    
Mesaj konusu: Böceğe de uzaktan kumanda taktılar!

Bilim adamları, bir altın böceğinin uçuşunu, sinirlerine eklenen elektrotlar ve radyo alıcısı yardımıyla uzaktan kontrol edilebildiklerini açıkladılar.

ABD Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Michel Maharbiz’le ekibi kablosuz yayımlanan kontrol sinyallerini alabilen ve çok küçük olan bir donanım geliştirdi.

Araştırmacılar bu donanımın, elektrik sinyallerini elektrotlar yardımıyla böceğe ileterek havalanmasını, sağa ya da sola dönmesini ve havada asılı kalmasını sağladığını söylüyorlar.

Araştırmayı Gelişmiş Savunma Araştırmaları Ajansı (DARPA) desteklemiş. Arama/kurtarma çalışmaları gibi gözetleme gerektiren işlerde siber böceklerin kullanılabileceği düşünülüyor.

Uzaktan kumandalı mikro uçuş makineleri üretme çalışmalarında üç tip üzerinde çalışılıyor. Bunlardan ilki uçaklarınki gibi sabit kanatları olan modeller.

İkincisiyse helikopterler gibi dönen kanatlı modeller. Son tipse kuşlar ve böcekler gibi kanat çırparak ilerleyenler. Üçüncü tip mikro uçuş makineleri üzerinde çalışanlar çoğunlukla kuşların ve böceklerin uçuş mekaniklerini inceleyerek benzer tasarımlar yapma yoluna gidiyorlar.

TÜBİTAK'ın internet sitesinde yer alan habere göre uçabilen tüm böcekler gibi altın böcekleri de uçuş konusunda ustalaşmışlardır.

Görme sistemleri ve diğer duyularından gelen bilgileri birleştirerek havada hareket ederler ve bunu yaparken de mümkün olan en az enerjiyi harcarlar.
(cnnturk)
______________
http://www.berkay2.tr.gg girin görün üye olun kampanyaya katılın kazanı



ÖM GÖNDERİLMESİ TAVSİYE EDİLİR DAHA ÖNCE BAKILIR
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu