Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj07.07.2009, 07:26 (UTC)    
Mesaj konusu: Hafızanızı Zinde Tutmak İçin 9 Alıştırma

Süper bir hafıza için 9 alıştırma
1- TERS EL ALIŞTIRMASI
Yemek yerken, diş fırçalarken, bıçakla bir şey keserken, yazı yazarken kısacası her işte kullandığınız elin tam tersini kullanmaya çalışmanız, beyninizin pasif kalmış diğer yarısını harekete geçirecektir. Haydi o zaman, düzgün olmasa bile fırçayı, kaşığı, boyayı, kalemi kullanmadığınız elinize alın. Rutinden uzaklaşın, beyninizin atıl kalmış yerleri parlasın ve çalışsın.

2- ÇOCUK MERAKI OYUNU
Çocukların hiç durmadan soru sormaları ve cevaplar aramaları onların doğalarında var. Beyinleri bizden 3 kat daha hızlı çalışmaktadır. Tüm verileri inanılmaz hızda hafızalarına kaydederek deneyim zenginliği oluşturmaktadırlar. Özellikle 8-9 yaşından sonra sosyalleşmenin etkisiyle bireyler ortaya çıktıkça çocuğun merak duygusu köre(lti)lir ve üretkenliği azalır, hatta yok olur. Çünkü merakla kullanılmayan birçok nöron bağlantısı yok olur veya zayıflar. Statik ve pasifleşmiş bir hafıza sahibi bireyler karşımıza çıkar. Unutmayın! Merak ilmin hocasıdır. Merak olmadan soru soramazsınız. Çocuksu merak, soru sormayı tetikler ve hafıza canlı kalarak öğrenmeyi sağlar. Öğrenmeyi öğrenmek ve güçlü bir hafıza için meraklanmayı ve soru sormayı terk etmeyin, aksine ateşleyin her zaman.

3- HARF BULMA ALIŞTIRMASI
Bir kitap veya gazete alın elinize ve renkli kalemlerle çift yazılmış sesli veya sessiz harfleri çizin. Örneğin; "bakkal" ve "elli" kelimelerinde iki defa yazılmış 'k' , 'l' harfleri fosforlu bir kalemle boyanır. Ne faydası olacak diyorsanız konsantrasyon beceriniz artacak. Daha odaklanmış bir zihinle olaylara ve kişilere yaklaşabileceksiniz. Dikkat etme süreniz yaptığınız alıştırmaların süresi ve miktarına bağlı olarak çoğalacak. Canlı ve aktif bir zihne sahip olmanın hazzını yaşayacaksınız.

4- POLİS SORUŞTURMASI ALIŞTIRMASI
Polisiye dizi ve romanlarda sorulan soruları kendinize sorun. "Dün saat 24'te neredeydin?" "Otelde iken kimler vardı? O sırada ne yapıyordun?" "Eve kaçta gittin? Yolda seni gören oldu mu?" "Sabah kaçta uyandın? Kahvaltıda ne yedin?" gibi soruları yöneltin ve cevaplayın mutlaka. Ne mi kazanacaksınız? Her yaptığınız işe dikkat kesilecek ve hafızanız canlanacak.

5- ÇAPRAZLAMA HAREKET ALIŞTIRMASI
Yerinizde sayarken (asker gibi) önce sağ bacağınızı havaya kaldırırken ters elinizle -sol el- sonra sağ elinizle sağ bacağınıza dokunun. Aynı çalışmayı sol bacak sağ el ve sol el dokunma hareketleriyle devam edin. Beyninizin her iki lobunu çıldırtın. Her iki lobu dengeli kullanın, parlasın, yansın ve size gülümsesin.

6- SEKİZ ÇİZME (FIRÇA) ALIŞTIRMASI
Yorgun zihninizi hemen canlandırmak istemez misiniz?
O zaman haydi şimdi! Gözlerinizi kapatın. Omuzlarınızı dik tutun ve derin derin nefes alın. Ve burnunuzun ucunda bir boya fırçası hayal edin. Daldırın fırçayı istediğiniz renge. Fırçanızla yatay bir sekiz çizin.
Fırçanın kenarından boyanın damladığını görün. Renklerin palet içindeki cümbüşünü seyredin birkaç dakika. Fırçanızdaki boyanın canlılığını fark edin. Bu alıştırmayı 10-15 defa yapın. Stresin ortadan kalktığını ve beyninizin daha canlı çalıştığını göreceksiniz.

7- ARABA AJAN ALIŞTIRMASI
Otobüste seyahat ediyorsunuz Elinize bir sözlük alın. Rastgele bir sayfayı açın ve bir kelimeye dokunun. O kelimeyle ilgili cümleler kurun. Araba plakalarına bakın. Harflerden kelimeler türetin. Zihniniz çalışsın ve canlansın. Aynı zamanda zengin bir kelime hazineniz olsun.

8- OTOBİYOGRAFİ ALIŞTIRMASI
Hayat hikâyenizi yazmak istemez misiniz? Haydi, kendinizi ilk fark ettiğiniz andan itibaren anılarınızı yazmaya başlayın. Sonra anasınıfı, ilkokul yıllarınızı düşünün ve o güzel anları kâğıda dökün. Burada bilinçaltınızı harekete geçirmeniz gerekiyor. Çocukken ve ilkokulda unutamadığınız arkadaşlarınızın takma adlarını, lakaplarını, yüz şekillerini, anne babalarının isimlerini, hobilerini hatırlamaya çalışın.

9- TELKİN
Yorgun, stresli hallerinizde pozitif telkinlerin gücünü yaşayın. Eğer yaşamadıysan şimdi denemek akıllıca olacaktır sizin için. Gözlerinizi kapatın. Omuzlarınızı dik olsun ve derin derin nefes alın. Olmak istediğiniz yere gidin şimdi. Yemyeşil bir vaha, yüksek bir tepeden yeryüzünü seyredin. Çok derin nefes alın ve pozitif bir enerjiyle yüklendiğinizi akli gözünüzle görün, hissedin. Sisimo tekniğini uygulayın yeter.
Zihninizdeki karmaşanın yok olduğunu duyumsuyorsunuz. Artık çok rahat, dingin ve huzurlusunuz. Dupduru bir zihinle evrenle bir bütün olduğunuzu görüyor ve farkındalığın tatlı bir hazzını yaşıyorsunuz şimdi. Evet inanılmaz bir doruk deneyimi yaşadığınızın farkındalığında farklı ve sıra dışı bir an sizi kucaklıyor. Sarmalıyor ruhunuzu sımsıcak şefkat ve değer dolu iki devasa kol. Dünyaya kattığınız değer sizi değerli ve özel bir insan yapıyor.
Birkaç örnek verelim:
- Tam bir güven ve emniyet içerisindeyim.
- Hafızamın gücüne inanıyorum.
- Yapabileceklerim yaptıklarım yanında bir okyanus misali uzanıyor.
-Daha fazlasını yapabilmeye yeteneğim var ve yapıyorum.
- Yaptıkça yapabileceklerimin daha çook olduğunu görüyorum.
- Yaptıkça çoğaldığımı fark ediyorum.
- Pozitif bir enerjiyle yüklendiğimi akli gözümle görüyorum ve hissediyorum.
(Genç Gelişim
______________
Mesaj07.07.2009, 07:34 (UTC)    
Mesaj konusu:

Güzel paylaşım.Yararlı bir bilgi...
______________


Mesaj07.07.2009, 07:58 (UTC)    
Mesaj konusu:

Faydalı Olabilir.
______________

Siteinin Yeni Sahibi PortableMedia.Tr.Gg
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu