Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj17.03.2010, 10:52 (UTC)    
Mesaj konusu: Bruce Lee, hayatı, felsefesi ve savunma teknikleri

Bruce Lee’nin hayatı

San Francisco da doğan asıl adı LEE JUN,olan Bruce Lee ye amerikan ismini doğumunda hazır bulunan doktor verdi.babası Lee hoi chuen,Çin operasında oyuncuydu. Bruce Lee doğumundan sonra LEE HOİ CHUEN ve ailesi Hong Kong’daki evleri döndüler. Ve buruda Bruce Lee 19 yaşına kadar yaşadı. Lee nin dövüş sanatlarına ilgisi muhteşemdi.bu yüzden bu spor lara küçük yaşta başladı. Sanatçı bir aileden gelmesinin verdiği etki ile,henüz 6 yaşındayken ORPHAN VE KID CHEUNG gibi rollerle hong Kong filmlerinde çocuk yıldız olarak ortaya çıktı. 6 yaşındayken bile



ilerideki hırçın,sert karakterini belli ediyordu.LEE sağda solda kung-fu tekniklerini bilinçsiz bir şekilde öğrenmeye başladıktan sonra,1954 de ünlü hoca YIP MAN’ının öğrencisi olarak WING CHUN sistemini çalışmaya karar verdi.ilerleyen zamanlarda da wıng chun sistemine birleşik boks çalışmalarını da eklemeye başladı.

Bruce Lee 1959 doğduğu yer olan Amerikaya gitmeye karar verir ve seattle’a ya yerleşir.burada Washington üniversitesinin felsefe bölümüne yazılır. Bir yandan okul devam ederken bir yandan da Amerikalılara çok ilginç gelen kung-fu sistemini paralı olarak öğretmeye başlar.bu amaçla kendi adını taşıyan JUN FAN KUNG-FU adında bir okul açar.bu spor okulu 1963 yılına kadar açık kaldı,yine bu yılda Amerikalı bir beyaz olan LİNDA EMERY ile tanışıp evlendiler.Lee dağa sonra OAKLAND’ DA arkadaşı ve öğrencisi olan James ile ikinci okulunu açtı.burada geniş bir kitleye Amerikalılara yabancı olan bu sanatın ne kadar geniş içerikli ve derin felsefeye sahip olduğunu ispatladı.

Daha sonra uluslar arası karate şampiyonu ED PARKER ‘la tanıştı.ed parker Lee yi film yapımcısı BİLL DOZİER ile tanıştırarak,Lee nin GREN HORNET yeşil arı adlı dizideki kato rolünü oynaması için yoğun ısrarda bulundu. Ve böylece Lee Hollywood kapısını aralamış oldu.Bruce Lee Los angales’daki Çin mahallesinde bir kung-fu okulu daha açtı.bu okulda Lee nine artık yavaş yavaş temellerini oturttuğu kendi stili jeet kune do’yu tanıtmaya ve çalıştırmaya başladı.jeet kune do kısa sürede amerikada popüler bir stil oluverdi ve Hollywood’un bir çok ünlü ve şöhretli isimleri Lee nine öğrencisi olmaya başladı.

ilk uzun metrajlı filmini Çinli prodüktör RAYMOND CHUW’ UN yeni kurduğu film şirketi GOLDEN HARVEST için BİG BOSS(büyük patron) oldu.bu film bir anda Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm film gişe rekorlarını alt üst ederek büyük bir patlama yaptı.bunun üzerine ikinci filminde Asya milliyetçiliğini işleyerek FİSTS OF FURY(öfkeli yumruklar) cevirdi ve bu filmde ilki gibi gişe rekorlarını alt üst etti. Lee nin bu filmlerinde yeni stilini de görmek mümkün.Hong Kong film sanayinde avantür filmlerin hareketli sahnelerine Bruce Lee nin Hollywood tecrübesi ile olağanüstü koreografiler geliyordu.dönemin süper starı WANG YU bile onun altında bir role razı hale gelmişti.büyük usta çekilen filmin güzel olması için dövüş sahnelerinin koreografisini düzenlerken gece gündüz demeden çalışıyordu.hareketli sahneler için uzun plan çekimler yapar,yüksek tekmeler kullanır,escriama’nın (silahlı dövüş sanatı)NUNCHAKU,BO,KALİ,bıçaklar ve küçük Çin okları gibi tüm silahları kullanarak dövüş sahnesini olağan üstü artistlik figürlerle süslerdi.

Bruce Lee kalitesi ile kung-fu sinema sektörüne yeni bir boyut kazandırdı.escrima ustası DAN INOSANTO jeet kune do’nun kesinlikle artistlik olmadığını,aksine çok gerçekçi fantezisi olmayan,vücut hareketlerinin işlevine ait bir spor olduğunu söyler.Lee nin komple bir sporcu olduğunu jeet kune do’nunda gerçek bir dövüşte çok etkili bir sistem olduğunu hararetle savunur.bunun yanında Bruce lee’ninde çok iyi bir aktör olduğundan dövüş sanatını beyaz perdede fantastik bir şov olarak seyirciye sergilemeyi becerebildiğini söyler.işte bu yüzdendir ki büyük usta ölümü ile birlikte filmleri dünya sinema klasikleri arasına girmiştir.

Bruce Lee’nin üçüncü filmi WAY OF THE DRAGON (ejderin yolu) oldu.bu filmde Lee nin altında alt yıldız olarak,amerikada yedi defa karate şampiyonu olmuş olan CHUCK NORRİS’i görüyoruz.filmin final mücadelesinde ise adeta karate ve kung-fu nun üstünlük mücadelesi sergileniyor.Bruce Lee nin her filminde bir diğerine nazaran yenilikler göze çarpmaktadır.big boos da üçlü tekmesi ve ustalıkla bıçak kullanmasından,fists of fury’e de müthiş nunchaku nun nasıl kullanılacağından ve Çin okları ve bo (uzun değnek) kullanımından müthiş örnekler vermektedir.

Bruce lee’yi zirveye taşıyan film ise,DAN INOSANTO ve KAREEM ABDÜL JABBAR ile GAME OF DEATH (ölüm oyunu) filmini çekmeye başladı.amerikan filmlerinde başrol oynamayı çok isteyen ancak bunu başaramayan Lee,dördüncü filmini çekerken Amerikalı yapımcılardan başrol oynayacağı bir film teklifi geldi .bunun üzerine sanatçı ölüm oyunu filmini yarıda bırakarak,Çin amerikan ortak yapımı olan ENTER THE DRAGON (ejder kalesi) filmini yaptı.amerikan sinemasında ve Uzakdoğu film sanayinde süper starlığa yükselen Lee ölüm oyunu adlı filmini tamamlayamadan öldü.

Kısaca tanımlarsak Bruce Lee iyi bir dövüş sanatı öğretmeni ve aktördü.ayrıca dövüş sanatı magazininde en önde gelen ismidir.ayrıca yazar olarak CHİNESE GUN-FU THE PHİLOSOPHİCAL ART OF SELF-DEFANCE(Çin kung-fu su ve nefsi müdafaanın felsefesi) adlı bir kitap yayınladı.son projesi THE TAO OF JEET KUNE DO (jeet kune do’nun tao’su adlı eseri is ölümünde sonra yayınlandı.

Bruce Lee öğrencilerine karşı antrenmanlarda çok sert ve kati idi.öğrencilerinden ağır disiplin beklerdi.en ufak bir boş vericilik talebenin unutamayacağı kadar ağır cezaya çaptırılmasına sebep olurdu.

Bruce dansıda ayrı bir tutku ile severdi.diskoları sık sık ziyaret ederdi.1958 de Hong Kong da çaça şampiyonu olduğuna bakılırsa herkesin içinde farklı bir kişiliğe sahip olduğu muhakkaktır.daha sonraları evlenmiş olmasına rağmen dans tutkusundan hiçbir şey kaybetmedi.

Bruce Lee hiç resim dersi almadığı halde iyi kalem kullanırdı.bu tanrı vergisi meziyetini çıkarmakta olduğu LE TAO DU JEET KUNE-DO adlı kitapta mühim teknik izahatlarında estetik ve hassas krokiler çizerek kullandı.

birleşmiş milleletlerde yaşadığı sürece içerisinde Amerikalı ların Asyalılara ayrıcalık davranmasından çok çekti.Bruce bu ayrıcalığa karşı hayatı boyunca hep savaş verdi.Koreli genç komedyen tiamo siliphant ile yaptığı anlaşma gereği,Asya lıları küçük düşürücü filmlerde oynamam kararı aldılar.

Bruce haklarını almakta kavgacı ve inatçı bir kişiliğe sahipti bu kavgacılığı onu yeni bir meslek sahibi yaptı.başından beri filmlerinin sahneye koyuculuğunu lo wei yapmaktaydı.ancak bu kişi ile ters düşmesi onunla arasını açtı,hatta bir basın toplantısında lo wei Bruce tarafından dövüldüğünü iddia etti..bu olaydan sonra Bruce kendi filmlerini kendisi sahneye koymaya karar verdi.

Bruce la dinsiz ve saygısızlıklıda uğraşmayı kendine iş edinmişti.muhataplarının kim olduğuna bakmaksızın,kendisine gelen bu tip davranışlara hiç vakit kaybetmeden,çok kaba alaycı ve acı bir şekilde karşı fikir beyan ederdi.zaman kendisi için çok değerli olduğundan bu tip konularda nezaket kaideleri ile hiç boşuna uğraşmazdı.bir gün Hong Kong da TV. Stüdyolarında kendisi ile röportaj yapan bir gazetecinin tuzak sorularına fazla dayanamayıp kendisini sert bir yumrukla yere indirmiştir.bu olay skandal olarak nitelendirilmiştir.ancak Bruce ne özür dilemeyiş düşünmüş nede olayı küçümseyecek bir duruma getirmeyi düşünmüştür.kendisi için densizliklerle uğraşmanın en kısa yolu böyle bir tavır olduğuna inanmıştır.

Hocası yipman dan öğrendiklerine kendi felsefesini katarak her gecen gün başarı merdivenlerini hızla çıkmıştır.10 öğrenciden fazlasına ders vermeme kuralını hayata geçirmiş fakat bunun yanın dada amerikada kung-fu okulları zincirini kurmuş ve böylece bu gelişmeler kendisine zafer ve zenginlikler getirmiştir.Bruce ünlü bir yıldız olduktan sonra kendisine sinemayı bırakması için sayısız tehditler yapılmış ama o bunlara en ufak bir taviz vermemiştir. Küçük çocukları brandon ve kızı shannon için özel koruma tutmayı da ihmal etmemiştir,çünki tehditler arasında cocuklarının kaçırılacağı da vardır.

Bruce dövüş sanatları ve film sektörünün en üst seviyelerine çıktığı 21 temmuz 1973 te maalesef hayata gözlerini yummuştur.Lee nin ölümü ile ilgili bir çok söylenti ortaya çıkmıştır.kimi zehirlendiğini,kimi aşırı uyuşturucu dozdan öldüğünü,kimi ise yoğun tempodan kalp yetmezliğinden öldüğü söylenmiştir.yapılan otopside DR. LYCETTE midesinde uyuşturucu olarak kullanılan CANNEBİS maddesine rastlandığını söylemiştir,ancak bu maddenin Lee ye hangi şartlarda içirildiği meçhuldür.genel kanaat Bruce film mafyası ile ters düşmüş istedikleri haraç ve istekleri yapmamış ve bu mafyanın kalleş oyunu ile zehirlenerek öldürülmüştür.

Bruce Lee nin cenaze yüz binler eşliğinde muhteşem bir törenle kaldırılmış hayranları onun için günlerce göz yaşı dökmüş,taraflı tarafsız onun ölümü herkesi üzmüş özellikle do sporları sevenleri öksüz bırakmıştır.amer ikada SEATTLE’DE bir mezarlığa defnedilen Bruce toprağa verilirken FRREUR DE VAİNCRE filminde giydiği mavi elbisesi giydirilmiştir.gelecekte dev projeleri olan Bruce Lee erken ölümü tüm spor sevenleri derin hayal kırıklığı ve üzüntüye sokmuştur.

@jeet-kunedo.tr.gg
Mesaj17.03.2010, 13:11 (UTC)    
Mesaj konusu:

hayatını anlatan bir film vardı onu izlemiştim güzeldi
______________
Siteme yazar arıyorum ..
30 özgün yazı yazana 500 mb host veriyorum .
Mesaj28.05.2010, 06:52 (UTC)    
Mesaj konusu: Re: Bruce Lee, hayatı, felsefesi ve savunma teknikleri

jeet-kunedo yazmış:
Bruce Lee’nin hayatı

San Francisco da doğan asıl adı LEE JUN,olan Bruce Lee ye amerikan ismini doğumunda hazır bulunan doktor verdi.babası Lee hoi chuen,Çin operasında oyuncuydu. Bruce Lee doğumundan sonra LEE HOİ CHUEN ve ailesi Hong Kong’daki evleri döndüler. Ve buruda Bruce Lee 19 yaşına kadar yaşadı. Lee nin dövüş sanatlarına ilgisi muhteşemdi.bu yüzden bu spor lara küçük yaşta başladı. Sanatçı bir aileden gelmesinin verdiği etki ile,henüz 6 yaşındayken ORPHAN VE KID CHEUNG gibi rollerle hong Kong filmlerinde çocuk yıldız olarak ortaya çıktı. 6 yaşındayken bile



ilerideki hırçın,sert karakterini belli ediyordu.LEE sağda solda kung-fu tekniklerini bilinçsiz bir şekilde öğrenmeye başladıktan sonra,1954 de ünlü hoca YIP MAN’ının öğrencisi olarak WING CHUN sistemini çalışmaya karar verdi.ilerleyen zamanlarda da wıng chun sistemine birleşik boks çalışmalarını da eklemeye başladı.

Bruce Lee 1959 doğduğu yer olan Amerikaya gitmeye karar verir ve seattle’a ya yerleşir.burada Washington üniversitesinin felsefe bölümüne yazılır. Bir yandan okul devam ederken bir yandan da Amerikalılara çok ilginç gelen kung-fu sistemini paralı olarak öğretmeye başlar.bu amaçla kendi adını taşıyan JUN FAN KUNG-FU adında bir okul açar.bu spor okulu 1963 yılına kadar açık kaldı,yine bu yılda Amerikalı bir beyaz olan LİNDA EMERY ile tanışıp evlendiler.Lee dağa sonra OAKLAND’ DA arkadaşı ve öğrencisi olan James ile ikinci okulunu açtı.burada geniş bir kitleye Amerikalılara yabancı olan bu sanatın ne kadar geniş içerikli ve derin felsefeye sahip olduğunu ispatladı.

Daha sonra uluslar arası karate şampiyonu ED PARKER ‘la tanıştı.ed parker Lee yi film yapımcısı BİLL DOZİER ile tanıştırarak,Lee nin GREN HORNET yeşil arı adlı dizideki kato rolünü oynaması için yoğun ısrarda bulundu. Ve böylece Lee Hollywood kapısını aralamış oldu.Bruce Lee Los angales’daki Çin mahallesinde bir kung-fu okulu daha açtı.bu okulda Lee nine artık yavaş yavaş temellerini oturttuğu kendi stili jeet kune do’yu tanıtmaya ve çalıştırmaya başladı.jeet kune do kısa sürede amerikada popüler bir stil oluverdi ve Hollywood’un bir çok ünlü ve şöhretli isimleri Lee nine öğrencisi olmaya başladı.

ilk uzun metrajlı filmini Çinli prodüktör RAYMOND CHUW’ UN yeni kurduğu film şirketi GOLDEN HARVEST için BİG BOSS(büyük patron) oldu.bu film bir anda Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm film gişe rekorlarını alt üst ederek büyük bir patlama yaptı.bunun üzerine ikinci filminde Asya milliyetçiliğini işleyerek FİSTS OF FURY(öfkeli yumruklar) cevirdi ve bu filmde ilki gibi gişe rekorlarını alt üst etti. Lee nin bu filmlerinde yeni stilini de görmek mümkün.Hong Kong film sanayinde avantür filmlerin hareketli sahnelerine Bruce Lee nin Hollywood tecrübesi ile olağanüstü koreografiler geliyordu.dönemin süper starı WANG YU bile onun altında bir role razı hale gelmişti.büyük usta çekilen filmin güzel olması için dövüş sahnelerinin koreografisini düzenlerken gece gündüz demeden çalışıyordu.hareketli sahneler için uzun plan çekimler yapar,yüksek tekmeler kullanır,escriama’nın (silahlı dövüş sanatı)NUNCHAKU,BO,KALİ,bıçaklar ve küçük Çin okları gibi tüm silahları kullanarak dövüş sahnesini olağan üstü artistlik figürlerle süslerdi.

Bruce Lee kalitesi ile kung-fu sinema sektörüne yeni bir boyut kazandırdı.escrima ustası DAN INOSANTO jeet kune do’nun kesinlikle artistlik olmadığını,aksine çok gerçekçi fantezisi olmayan,vücut hareketlerinin işlevine ait bir spor olduğunu söyler.Lee nin komple bir sporcu olduğunu jeet kune do’nunda gerçek bir dövüşte çok etkili bir sistem olduğunu hararetle savunur.bunun yanında Bruce lee’ninde çok iyi bir aktör olduğundan dövüş sanatını beyaz perdede fantastik bir şov olarak seyirciye sergilemeyi becerebildiğini söyler.işte bu yüzdendir ki büyük usta ölümü ile birlikte filmleri dünya sinema klasikleri arasına girmiştir.

Bruce Lee’nin üçüncü filmi WAY OF THE DRAGON (ejderin yolu) oldu.bu filmde Lee nin altında alt yıldız olarak,amerikada yedi defa karate şampiyonu olmuş olan CHUCK NORRİS’i görüyoruz.filmin final mücadelesinde ise adeta karate ve kung-fu nun üstünlük mücadelesi sergileniyor.Bruce Lee nin her filminde bir diğerine nazaran yenilikler göze çarpmaktadır.big boos da üçlü tekmesi ve ustalıkla bıçak kullanmasından,fists of fury’e de müthiş nunchaku nun nasıl kullanılacağından ve Çin okları ve bo (uzun değnek) kullanımından müthiş örnekler vermektedir.

Bruce lee’yi zirveye taşıyan film ise,DAN INOSANTO ve KAREEM ABDÜL JABBAR ile GAME OF DEATH (ölüm oyunu) filmini çekmeye başladı.amerikan filmlerinde başrol oynamayı çok isteyen ancak bunu başaramayan Lee,dördüncü filmini çekerken Amerikalı yapımcılardan başrol oynayacağı bir film teklifi geldi .bunun üzerine sanatçı ölüm oyunu filmini yarıda bırakarak,Çin amerikan ortak yapımı olan ENTER THE DRAGON (ejder kalesi) filmini yaptı.amerikan sinemasında ve Uzakdoğu film sanayinde süper starlığa yükselen Lee ölüm oyunu adlı filmini tamamlayamadan öldü.

Kısaca tanımlarsak Bruce Lee iyi bir dövüş sanatı öğretmeni ve aktördü.ayrıca dövüş sanatı magazininde en önde gelen ismidir.ayrıca yazar olarak CHİNESE GUN-FU THE PHİLOSOPHİCAL ART OF SELF-DEFANCE(Çin kung-fu su ve nefsi müdafaanın felsefesi) adlı bir kitap yayınladı.son projesi THE TAO OF JEET KUNE DO (jeet kune do’nun tao’su adlı eseri is ölümünde sonra yayınlandı.

Bruce Lee öğrencilerine karşı antrenmanlarda çok sert ve kati idi.öğrencilerinden ağır disiplin beklerdi.en ufak bir boş vericilik talebenin unutamayacağı kadar ağır cezaya çaptırılmasına sebep olurdu.

Bruce dansıda ayrı bir tutku ile severdi.diskoları sık sık ziyaret ederdi.1958 de Hong Kong da çaça şampiyonu olduğuna bakılırsa herkesin içinde farklı bir kişiliğe sahip olduğu muhakkaktır.daha sonraları evlenmiş olmasına rağmen dans tutkusundan hiçbir şey kaybetmedi.

Bruce Lee hiç resim dersi almadığı halde iyi kalem kullanırdı.bu tanrı vergisi meziyetini çıkarmakta olduğu LE TAO DU JEET KUNE-DO adlı kitapta mühim teknik izahatlarında estetik ve hassas krokiler çizerek kullandı.

birleşmiş milleletlerde yaşadığı sürece içerisinde Amerikalı ların Asyalılara ayrıcalık davranmasından çok çekti.Bruce bu ayrıcalığa karşı hayatı boyunca hep savaş verdi.Koreli genç komedyen tiamo siliphant ile yaptığı anlaşma gereği,Asya lıları küçük düşürücü filmlerde oynamam kararı aldılar.

Bruce haklarını almakta kavgacı ve inatçı bir kişiliğe sahipti bu kavgacılığı onu yeni bir meslek sahibi yaptı.başından beri filmlerinin sahneye koyuculuğunu lo wei yapmaktaydı.ancak bu kişi ile ters düşmesi onunla arasını açtı,hatta bir basın toplantısında lo wei Bruce tarafından dövüldüğünü iddia etti..bu olaydan sonra Bruce kendi filmlerini kendisi sahneye koymaya karar verdi.

Bruce la dinsiz ve saygısızlıklıda uğraşmayı kendine iş edinmişti.muhataplarının kim olduğuna bakmaksızın,kendisine gelen bu tip davranışlara hiç vakit kaybetmeden,çok kaba alaycı ve acı bir şekilde karşı fikir beyan ederdi.zaman kendisi için çok değerli olduğundan bu tip konularda nezaket kaideleri ile hiç boşuna uğraşmazdı.bir gün Hong Kong da TV. Stüdyolarında kendisi ile röportaj yapan bir gazetecinin tuzak sorularına fazla dayanamayıp kendisini sert bir yumrukla yere indirmiştir.bu olay skandal olarak nitelendirilmiştir.ancak Bruce ne özür dilemeyiş düşünmüş nede olayı küçümseyecek bir duruma getirmeyi düşünmüştür.kendisi için densizliklerle uğraşmanın en kısa yolu böyle bir tavır olduğuna inanmıştır.

Hocası yipman dan öğrendiklerine kendi felsefesini katarak her gecen gün başarı merdivenlerini hızla çıkmıştır.10 öğrenciden fazlasına ders vermeme kuralını hayata geçirmiş fakat bunun yanın dada amerikada kung-fu okulları zincirini kurmuş ve böylece bu gelişmeler kendisine zafer ve zenginlikler getirmiştir.Bruce ünlü bir yıldız olduktan sonra kendisine sinemayı bırakması için sayısız tehditler yapılmış ama o bunlara en ufak bir taviz vermemiştir. Küçük çocukları brandon ve kızı shannon için özel koruma tutmayı da ihmal etmemiştir,çünki tehditler arasında cocuklarının kaçırılacağı da vardır.

Bruce dövüş sanatları ve film sektörünün en üst seviyelerine çıktığı 21 temmuz 1973 te maalesef hayata gözlerini yummuştur.Lee nin ölümü ile ilgili bir çok söylenti ortaya çıkmıştır.kimi zehirlendiğini,kimi aşırı uyuşturucu dozdan öldüğünü,kimi ise yoğun tempodan kalp yetmezliğinden öldüğü söylenmiştir.yapılan otopside DR. LYCETTE midesinde uyuşturucu olarak kullanılan CANNEBİS maddesine rastlandığını söylemiştir,ancak bu maddenin Lee ye hangi şartlarda içirildiği meçhuldür.genel kanaat Bruce film mafyası ile ters düşmüş istedikleri haraç ve istekleri yapmamış ve bu mafyanın kalleş oyunu ile zehirlenerek öldürülmüştür.

Bruce Lee nin cenaze yüz binler eşliğinde muhteşem bir törenle kaldırılmış hayranları onun için günlerce göz yaşı dökmüş,taraflı tarafsız onun ölümü herkesi üzmüş özellikle do sporları sevenleri öksüz bırakmıştır.amer ikada SEATTLE’DE bir mezarlığa defnedilen Bruce toprağa verilirken FRREUR DE VAİNCRE filminde giydiği mavi elbisesi giydirilmiştir.gelecekte dev projeleri olan Bruce Lee erken ölümü tüm spor sevenleri derin hayal kırıklığı ve üzüntüye sokmuştur.

@jeet-kunedo.tr.gg
Mesaj28.05.2010, 15:51 (UTC)    
Mesaj konusu:

Konunun Altina link vermeseydin daha güzel olacakti...
ayrica..

@ilimtakva
gereksiz alıntı yapmayın..
Mesaj28.07.2010, 14:52 (UTC)    
Mesaj konusu:

bilgiliwebnet yazmış:
Konunun Altina link vermeseydin daha güzel olacakti...
ayrica..

@ilimtakva
gereksiz alıntı yapmayın..


İlginiz için teşekkurler
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu