Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj17.04.2010, 20:18 (UTC)    
Mesaj konusu: Felaket külleri Türkiye'ye geliyor

İzlanda’daki yanardağdan Avrupa’ya yayılan küllerin Salı günü Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Yağmur da yağacağından asit yağmurlarına karşı dikkatli olunması gerekiyor.İzlanda’dakİ yanardığın yarattığı kül nedeniyle Avrupa’da hava trafiği dururken Antalya 2 günde 20 bine yakın turistten oldu. Mecburi tatilcilerin konaklama faturası ise günlük 2 milyon euro. Gidemeyen ve gelemeyen turistin, 119 uçuşunu iptal eden THY’yle birlikte sektörün zararı 15 milyon euronun üzerinde ülkesine gidemeyen turistin maliyetini tur operatörleri karşılıyor. Ancak havayolu şirketlerine kesilen fatura da var. Bu arada ‘kül krizinden’ kazançlı çıkan oteller de oldu. Amsterdam, Brüksel, Paris, İstanbul’da havalimanına yakın otellerde yer kalmadı. İstanbul’daki oteller ‘resepsiyona yatak açacak duruma geldik’ diyor
İzlanda’daki “Eyjafjallajökull” yanardağının kül püskürtmesi nedeniyle Avrupa genelinde hava trafiği dururken uçakları kalkmadığı için ülkelerine dönemeyen ya da tatil için Türkiye’ye gelemeyen turistler Türk turizmine hiç hesapta olmayan bir fatura çıkardı. Antalya ve İstanbul’da dün itibarıyla ülkelerine dönmeyi bekleyen 6 bin civarında turist bulunuyor. Bu turistlerin günlük konaklama ihtiyacını ağırlıklı olarak tur operatörleri karşılıyor. Pek çok havayolu şirketi de anlaşma gereği uçuramadığı yolcusunun günlük 100 euro civarındaki masrafını karşılıyor. Şimdilik 2 günlük faturanın sektöre, 119 seferi iptal olan THY’yle birlikte 15 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

20 bin turist de gelemedi
Turistler ülkelerine gidemediği gibi yeni turistlerin de gelememesinden dolayı ekstra bir kayıp yaşanıyor. Antalya’da günlük yaklaşık 5-6 bin turist Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Macaristan, İsviçre, Danimarka’da havalimanlarının kapatılması nedeniyle mecburi tatiline devam ederken 2 günden beri yaklaşık 20 bine yakın yabancı da Türkiye tatillerine çıkamadı. Günde yaklaşık 29 bin 500 uçuşun düzenlendiği Avrupa hava trafiğinin felç olması nedeniyle havalimanlarında kalan yolcuların en şanslıları ise Antalya’ya tatile gelenler oldu.Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, “Aldığımız bilgilere göre, İstanbul, Amsterdam, Brüksel ve Paris’te kalacak tek bir yer yok. Antalya’da sezonun henüz başı olması, bir de genelde şehre gelen turistlerin çoğunlukla Salı, Cuma ve Cumartesi giriş yapması nedeniyle uçuşları iptal olanlara oda bulmakta zorlanmıyoruz ama diğer şehirlerde mahsur kalanların durumu fena. Örneğin benim otelimde 19 odanın yolcusu gelemedi ama 21 odanın yolcusu da uçamadı, kapasite dengelendi” dedi.

Hesap ortak ödenecek
Antalya Havalimanı’na hafta içi günde ortalama 5-7 bin turistin indiğini, haftasonu ise bu rakamın 9 bine ulaştığını aktaran Sururi Çorabatır, “Bu olayın Paskalya Tatili dönüşlerine ve sezonun başına denk gelmesi şans oldu. Yoksa sektör açısından sonuçları kötü olabilirdi. Şehirde tatiline mecburen devam eden turistlerin yarattığı ek maliyeti de otelciler, tur operatörleri ve uçak şirketleri kendi aralarında işbirliği içinde karşılayacak” diye konuştu.
Onur Havayolları Genel Müdürü Şehabettin Bollukçu, İngiltere ve Danimarka’da uçuşların iptal olduğunu, Fransa’da ise 25 havalimanının kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Paris, Lyon, Toulouse’dan uçak kaldıramıyoruz. Sadece bizim 8-9 seferimiz iptal edildi. Yolcularımızın bir kısmının seyahatlerini Pazar gününe kaydırmaya çalışarak onları da zor durumdan kurtarma mücadelesi veriyoruz. Yolcularımızın bir kısmı havalimanına yakın otellere transfer edildi. Burada tam sayı vermek zor ama iptaller nedeniyle Antalya’da kalanların sayısı 5 binden az değildir. İptallerin faturası tur operatörleri, uçak şirketleri arasında organize edilecek” dedi.

Görgülü: Turisti mağdur etmemeye çalışıyoruz
KAYI Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, yurtdışındaki yolcularını ekseri havalimanına gelmeden beklemeleri konusunda yönlendirdiklerini belirtirken, Antalya’daki turistleri ise otellerde konaklattıklarını söyledi. Group olarak Sky Airlines’la çok sayıda noktaya uçuş düzenlediklerini bu yüzden hemen kriz masası kurduklarını belirten Görgülü, şunları söyledi: “Kimseyi mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Almanya önceki günden beri 1 saat havalimanlarını uçuşa açıyor, sonra birden kapatıyor. Bu da sıkıntı yaratıyor çünkü charter seferleri düzenlememize rağmen uçuş saatlerimiz belirli. Uçuşlar açıldığı anda sırayı kaybetmemek için uçmak zorundayız. Bu yüzden yolcu uluslararası uçuş olduğu için 3 saat öncesinden havalimanına geliyor. Gelenleri havalimanına yakın otellere transfer ediyoruz, havalimanına gelmemiş olanlara da ulaşarak evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıyoruz.”İzlanda’daki yanardağın özellikle Almanya’nın Kuzey’ini etkilemesine rağmen Güney’deki havalimanlarının da kapatıldığına dikkat çeken Görgülü, “Şu anda Polonya’dan da uçak kaldıramıyoruz. Antalya’da günlük 5-6 bin yolcu bekliyor. Bir o kadar da yurtdışında var. Bunların günlük konaklama bedeli 100 ile 150 euro civarında” dedi.

İstanbul’daki oteller resepsiyonda yatıracak
TURİZMİN başkenti Antalya’ya yılın bu döneminde özellikle başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden turist gelişi olurken İstanbul ise iş için gelenlerin ama Avrupa trafiğinin kapanması nedeniyle ülkelerine dönemeyen işadamlarının yarattığı yoğunlukla mücadele ediyor. Uçuş iptalleri nedeniyle Ataköy, Sefaköy, Yenibosna’daki oteller dolarken yoğunluk Talimhane bölgesini de etkiledi. Otellerde ’resepsiyona yatak atacak duruma geldik’ esprileri yapmaya başladı.
Courtyard by Marriott İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Arcan Bayraktaroğlu, olayın yaşandığı gün itibarıyla hemen odaların dolmaya başladığına dikkat çekerek, “Özellikle yabancı havayolu şirketlerinin yolcuları oteli tamamen doldurdu. Bölgedeki oteller de talebe yanıt veremiyor” dedi.

22 ülkede tam 17 bin uçak seferi iptal edildi
İzlanda’da geçen Mart ayında faaliyete geçen Eyjafjallajökull yanardağı, Avrupa havacılık sektörüne İkinci Dünya Savaşı’ndan ve 11 Eylül saldırılarından sonra en kötü darbeyi vurdu. 19 Avrupa ülkesi hava sahasını kapadı 17 bin uçak seferi iptal edildi. 187 yıl sonra faaliyete geçen ve yanardağın 6 kilometre yüksekliğe ulaşan külleri İngiltere ve kuzey Avrupa ülkelerinin üzerine kabus gibi çöktü. 3 günden beri devam eden volkanik faaliyetler nedeniyle Avrupa’nın kuzey ve batısında tüm uçak seferleri durdu. İngiltere, İzlanda, İrlanda, İskoçya, Danimarka, Norveç, İsveç, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Fransa, Almanya, Avusturya, Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Macaristan, İtalya, Romanya ve Bulgaristan dahil 22 ülkede uçak seferleri yapılamıyor. Almanya’nın Berlin ve Hamburg havaalanları dahil 13 uluslararası havaalanı da volkanik kül bulutu nedeniyle kapatıldı. Son 2 gün içinde tam 17 bin sefer iptal edildi.ABD ile Avrupa arasında yapılan transatlantik seferlerin de yüzde 50’si yapılamadı. 2 kıta arasında günde ortalama 600 sefer yapılıyordu. Türkiye’den de Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerine uçak seferleri iptal edildi.

Merkel Portekiz’e indi ülkesine dönemiyor
KÜL bulutu nedeniyle liderler de ülkelerine dönemiyor. ABD ziyaretini tamamlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uçağı Portekiz’e inmek zorunda kaldı. Norveç Başbakanı ise New York’ta mahsur kaldığı için ülkeyi dizüstü bilgisayarından yönetmeye başladı. Danimarka Kraliçesi Margrethe’nin dün yapılan 70’inci doğum günü kutlamalarına davetlilerin büyük bir kısmı katılamadı. Resmi ziyaret için Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Portekiz Devlet Başkanı Anibal Cavaco Silva heyetiyle birlikte Prag’ta mahsur durumda. Rusya’ya giderken uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin Pazar günü yapılması plananan cenaze törenine 70 ülke liderinin gelişi de zora girdi. Tören ertelenebilir.

Günlük zarar 200 milyon dolar
HavacIlIk yetkilileri, uçak radarlarında görünmeyen kül bulutunun görüş açısını kapatmasından çok içerdiği cam partiküllerinin motorlara girmesi durumunda motorun stop etmesine ya da hız ve yükseklik ölçen pitot tüplerinin yanlış veri aktarmasına sebep olmasından korkuluyor.Hava trafiğini felç eden kül bulutunun Avrupa genelinde yarattığı zarar 200 milyon doları bulurken sadece İngiltere’ye günlük maliyetinin 45 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre en iyimser tahminle uçak seferlerindeki aksamalar en az 24 saat daha devam edecek. Eğer Eyjafjallajökull kül püskürtmeye devam ederse uçuşların 6 ay aksayabileceğine dikkat çekiliyor.

F18’ler motor arızası yaptı
İzlanda’da patlayan yanardağdan yükselen kül bulutu, Finlandiya hava kuvvetlerine bağlı F-18’lerin motorlarına zarar verdi. Finlandiya hava sahasının kapanmasından önce eğitim uçuşundan dönen uçakların motorlarında ortaya çıkan zararın, kül bulutunun kısa mesafe uçuşlarda bile motorlara zarar verdiğinin kanıtı olduğu belirtildi. Avrupa genelinde birçok havayolu şirketi de hava alanlarındaki uçaklarının motorlarını kapatarak zarar gelmesini engelliyor

Alıntdır AA
______________
► @aydakiayak kullanıcı adıyla İnstagramdayız.Sayfamızı Takip etmeyi unutmayınız.
Mesaj18.04.2010, 14:10 (UTC)    
Mesaj konusu:

evet salı günü hazırlıklı olalım. ya yerin katmanlarıyla oynaya oynaya işte bu hale getirdiler. ne günlere kaldık allah sonumuz hayır etsin. Smile

paylaşım için teşekkürler. Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu