Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj08.11.2010, 19:31 (UTC)    
Mesaj konusu: Logo Yapmadan Önce Mutlaka Okuyunuz!

Eğer okumaktan veya üslubumdan sıkılmazsanız, aşağıda sektörde bireysel ya da grup olarak, iş yapmak isteyenlere yönelik bir şeyler karaladım, okuyabilirsiniz.

Logosunu yapacağınız şirket hakkında,yönetim kurulu üyesi kadar bilgi sahibi olun. Şirketin gelecek hedefleri, şirketin tüketici ve hedef tüketici kitlesi (yaş grupları, şehirler, o şehirlerin etnik yapıları), şirket yurtdışına ihracat yapıyorsa, o şirketin ihracat yaptığı ülkeler, ihraç ettiği malları oralarda kullanan müşterileri, vs... hakkında ne kadar bilgi sahibi olabilirseniz o kadar güzel olur.

Sen tutup da Koç Holding gibi bir kuruma logo yapıyorsan, o logonun uzun yıllar kullanılabilmesini sağlamalısın, 30 yıl sonra da, 50 yıl sonra da trendlerin gerisinde kalmamalı, yani demode olmamalı. Çünkü o logo tabelaya basılır, arabalara basılır, gemilere basılır, faturalarda ve yazışmalarda kullanılır, masalar vs.. kabartmalar yapılır, ürün ambalajları logoya göre yenilenir, personel kıyafetlerinde eski logolar varsa yenileri basılır...

Bütün bunların tekrar yapılması büyük maliyetler ister, şirket ne kadar büyürse o kadar büyük maliyeti vardır bu logo değiştirme işleminin...

Orta halli normal bir şirkete de logo yapıyor olsan o şirketi 10 yıl sonra, bugünkü konumundan daha ötede görmelisin. Mesela Alibaba Ticaret'e logo yaptın diyelim, Alibaba Ticaret şu an basit bir mahalle perakendecisi diyelim, bir gün şans Alibaba'ya güldü, Alibaba Ticaret tüm Türkiye'ye mal dağıtan bir perakendeci oldu, hatta yurtdışına da mal ihraç ediyor diyelim.

Bu durumda ilk yapacakları şey, eski logolarını gözden geçirmek olacaktır, böyle çok müşteriyle karşılaştım.

Yaptığın eserin uzun yıllar kullanılması için,her türlü taklayı at, gerekirse müşteriyi 1-2 gün daha oyala ama onun beklentilerinin üstünde bir logo çıkart.

100'lerce alternatif sunma, zevksizler seçememişler demesinler, onlara maksimum 4-5 alternatif logo götürün... Hangisinin hangi durumları vs. yansıttığını 10 yaşındaki bir çocuğa anlatır gibi anlatın.

Bir de sadece logo yapmayın derim ben, kurumsal kimlik adı altında işi alın, zarfından tutun boş A4 kağıdına, kartvizitine kadar tasarlayın, birer de örnek gösterin kendilerine...

Size yaptırdıkları logoyu, matbaadan hazır şablonlar arasından seçtikleri rengarenk bir kartvizite ya da zarfın üstüne bastıkları zaman hiç de hoş durmuyor, hem sizin yaptığınız o şaheser, o iğrenç renklerin arasında sönük kalıyor..

Bir de pek hediye vermemeye çalışın mümkünse, bugün logoyu hediye edersin, yarın azıcık hatırımız yok mu? Bize bi web sitesi hediye et deyiverirler. Direk arkanıza bakmadan ordan tüymenin bi yolunu bulun derim.

Bir de çok rastlanan bir diğer durum da, aynı logo yapılıyor, birisinde yazılar küçültülüyor, diğerinde yazılar kocaman yazılıyor, o da pek hoş bir davranış değil, yazıların konumuna ve boyutuna karar verin ve müşteri itiraz ederse bunun böyle olması gerektiğini,eğer öyle olmazsa şöyle bir abuk durum ortaya çıkacağını, rakiplerinizin sizinle alay edeceğini vs... anlatın. Biz bu logoları size sunmadan önce, renk tonları ve yazı boyutları konusunda, insanların renklere psikolojik bakış açılarını ve renklerin yansıttıkları durumları inceledik, araştırdık, insanlara en hoş gelen, en güven veren, en bağlılık yaratan renkleri uzman akademisyenlerin görüşlerinden faydalanarak hazırladık deyin, sorarlarsa tanıdık bir profesör ismi verin. Bence hiç oynamayalım üzerinde, logonun gizemi bozulmasın, deyiniz.

Eğer müşteri işin son teslim tarihinde işi beğenmezse, ki bir çoğu böyle yapar, taslakların kendilerinde kalmalarını ister, fakat onlara pabuç bırakmayın. İşin kendi adınıza lisanslandığını ve sözleşme, yazılı izin vs... olmadığı zaman kullanıldığı takdirde, iş bedelini 100'lerce katı kadar, hatta bazı durumlarda donunuza kadar alabileceğinizi söyleyin.

Kalite her zaman sizi oyuna 99-0 önde sokar,... Sanki kendinize logo yapıyormuş gibi özenerek yapınız.

Ben çıraklık dönemimde yaptığım çalışmaların çoğunu ateşin dibine yolladım, bugün onları bulabilmek için neler feda etmezdim...

Mümkünse firmalar için 2-3 logo alternatifi yaptıysanız, aralarından 1 tanesi seçilmişse, diğer taslağı silmeyiniz, saklayınız bir gün lazım olabiliyor, tek duyduğum pişmanlık işime yaramaz diye hepsini tek kalemde silmemdi... Keşke bulabilsem o dosyalarımı, ama mümkün olmadığını biliyorum artık, ölünün arkasından ağlamanın da alemi yok zannedersem.


Kaynak : Sanalkurs
______________

Bilgisayarfareleri'ne teşekkürler!
Mesaj08.11.2010, 20:03 (UTC)    
Mesaj konusu:

Merhabalar,
Konu tarafimdan Resimler bölümüne tasinmistir.
Iyi forumlar. Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu