Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj11.02.2011, 17:03 (UTC)    
Mesaj konusu: Bir Logo Nasıl Olmalı?

Bir firmanın ismini de yansıtan, çizgi ve resimle yapılan işaretlere amblem, yazıyla ya da yazı, çizgi ve resimle yapılan işaretlereyse logotype diyoruz. Yani, Logotype, bir kişinin, bir firmanın, bir ürünün veya bir hizmetin yasal açıdan tescil edilerek korunacak şekilde düzenlenmiş, harf ya da kelime dizisinin resimsel öğeler de kullanılmasıyla ortaya çıkan işaretleri olarak tanımlanabilir, ingilizce'deki karşılığı logotype, Fransızca'da logotype ya da margue, Almanca'da vvortmarke olan sözcük, Türkçe'de özgün yazı adıyla tarif edilir. Logotype, tanınırlığı ve hatırlanabildiği önemli ölçüde arttırmak, hedef kitle ile aradaki bağı güçlendirmek ve kurumsal kimliği tam anlamıyla ortaya koyabilmek için, en kısa yollardan ve olmazsa olmaz değerlerden biridir.



Kültürlü bir simge, logotype:

Amblemlerde geçerli olan ilkelere ilave olarak logotype'a okunma özelliğini de ilave edebiliriz. Seyredilen, okunabilen, yapıldığı ülkenin dilinde okunarak sese dönüşebilen bir işarettir logotype.

Her başlık logotype değildir:

Bir logotype tasarımında, alfabedeki harf ve rakamlardan oluşan isim
ya da yapısal olarak Logotype özelliği taşıyan her yazı gurubu logotype değildir: Bir kitap ismi olan, kapağında yer alan ve logotype olma özellikleri taşıyan bir "Bakış Açısı" yazı grubuna logotype diyemeyiz. "Bakış Açısı" yazı gurubunun logotype olarak tanımlanabilmesi için süreli bir yayında sürekli yayımlanan bir köşenin isim yazısı olması gerekir.

Hat sanatı:

Seyretme ve okunma özelliğine sahip, bizde de hayli gelişmiş olan hat sanatında, matbaanın yayılmasıyla, başlık karşılığı "servelha" olarak adlandırılan, logotype olarak kabul edilebilecek, estetik ve ölçülü istiflerden oluşan ürünler verilmiştir. Bu noktadan hareketle Padişah tuğralarının da logotype olduğu düşünülebilir.



Logotype'ların özellikleri:

- Logotype'lar mevcut fontlardan herhangi birini aynen kullanarak tasarlanmamalıdır. Harflerin kendine özgü sıralanması suretiyle veya özel tasarlanmış bir fontla yapılması gerekir.

- Bilinen bir fontla tasarlanıp, harfler ya da harfler arasındaki ilişkiler bozulmadan, yazının bütününde yapılacak ekleme ya da çıkarmalarla, gerek kurgu, gerekse herhangi bir harfteki anatomiye uygun küçük bir değişim ya da resimsel bir arayış o yazıya logotype özelliği kazandırır. Ancak genel karakteristiğe aykırı olmamak tam tersine onun bir parçasıymış izlenimi verilmek koşuluyla. Yani yazının ayrı ama ayrılmaz bir parçası olarak soyut ya da figüratif çizgi, resim, bazı özel ekler ve parçalardan oluşan yeni görsel unsurlar eklenerek resimsel bir yapı oluşturulabilir.

- Hizmet verilecek kurumun hangi alanda faaliyet gösterdiği özellikle dikkat edilmesi gerekli bir husustur. Örneğin bir parfüm logotype'ı için inşaat sektörünün yapısına uygun bir yazı karakterinden yola çıkılamaz. Seçilecek font yapısının, kurum kişiliğine ve kurum ismine uygun olup olmadığının gözden kaçmaması gerekir.

- Her insanın bir kişiliği olduğu gibi, kuruluşların da bir kişiliği vardır. Logotype bunu yansıtmalı, mesajını üstünde taşımalıdır. Logotype tasarımlarında doğru font seçimi mesajın doğru iletilmesi için önemlidir.

- Logotype'ın okunabilir olma zorunluluğundan dolayı; okunması kolay,
anlamlı, akılda kalıcı bir kelime olması, tanınmasını daha güçlü kılar,
Rahat okunabilen bir logotype, kuşku yok ki, üzerinde taşıdığı kimliği ve mesajı iletme misyonunu daha doğru ve seri bir şekilde gerçekleştirmiş olacaktır.



- Mesajın belirgin özellikleri, logotype'ın resimsel yanlarıyla aktarılır. Ancak logotype'ın en önemli özelliği mesajın adını üstünde taşımasıdır. Bu nedenle adı olan bir mesajın aktarılabilmesi için, o adın anlaşılması yani okunması gerekir. Harfleri ya da harfler arasındaki ilişkileri deforme ederek görsel bir tat arama heyecanı, bizi bazen okunmayan ya da yanlış okunan çizgiler, resimler yapmaya götürebilir. Özgünlük yaratmak kaygısıyla gereksiz çizgi ve resimler kullanılmamalıdır. Harf adetinin çok veya az olması, okunurluğu bozmamalıdır.

- Logotype, ifade ettiği unsurun önüne geçmemelidir. Tasarımcıyı değil, ürün ya da firmayı yansıtmalıdır. IBM logosunun tasarımcısı Paul Rand'e göre logoyu üreten tasarımcıdır, ancak oluşturan firmanın kendisidir, ilgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Seçilen ya da tasarlanan font'un anatomik yapısı konunun içeriğine uygun olmalıdır. Ayrıca kurumun kendisini nasıl tanımladığı ve kurumu yansıtan kavramların neler olduğunu bilmek, logonun tasarım aşamasında önemli unsurlardır.

- Kolay algılanabilir olmalı, optik denge kurallarına uymalıdır.
Amblem ve logotype'ın siyah beyaz ve renkli uygulamalarının yapılması, farklı alanlarda kullanıldığında sorun yaşanmamasını ve etkisinin azalmamasını sağlar.

- Logotype sadeliğinin yanısıra, gerek rengi gerek şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü zaman bile hemen hatırlanabilecek yapıda olmalıdır.

- Sade, kolay anlaşılır, hatırlanması kolay, mümkün olduğunca az sayıda renkten oluşmalıdır. Teknik çizimi, her türlü baskı ve kesim tekniği ile sorunsuz kullanılabilir olmalı, değişik yerlerde (kâğıt üstünde, rölyef olarak, rozet için, vb.) kullanılabileceği unutulmamalıdır. Büyütme ve küçültmelerde değer kaybına uğramamalıdır. Her türlü ölçüde ve yüzeyde okunabilir olmalıdır.

- Özgün olmalıdır. Amblem ve logotype'ın yapılış amacı zaten ayırdediciliği sağlamaktır. Başka firma ya da ürünlere ait logolar ile karışıklığa sebebiyet vermemeli, hatta çağrıştırmamalıdır. Kopyalanan ya da esinlenen logoların hiçbir etkisi olmaz, bilakis ortaya çıkacak olumsuz imajdan dolayı o ürün ya da firmaya büyük zarar verir.
Günün moda akımlarından uzak, uzun yıllar geçerli olan bir espri niteliği olmalıdır.

- Estetik olmalıdır. Logotype nihayetinde bir görüntüdür, resimdir. Zaman içinde gözün alışmasıyla, okunmadan resimsel değerleriyle algılanır. Bu nedenle bir logotype'ın seyirlik olma özelliği estetik olma şartını önemli kılar.

- Farklı bir ülkeye ait ürün ya da firma için logo tasarlanması durumunda; öncelikle o ülkenin kültürü ve renklere yüklediği anlamlar hakkında bilgi edinilmelidir. Özellikle bir simge kullanılacağı zaman simgenin taşıyacağı anlam açısından bu bilgi çok önemlidir.

- Amblem ve logotype birlikte kullanıldığında genel yapı içerisinde birlikteliği tamamlayıcı olmalı, birbirinden farklı iki ayrı kurumu nitelememelidir. Tasarlanan amblem, anlamı gereği, üzerinde ve çevresinde görsel unsurlar taşımak zorunda değildir. Örneğin ışık adında bir firmanın logosunun yanına ampul fotoğrafı, illüstrasyonu veya benzeri bir görsel malzemeyi yerleştirmek işin çözüme ulaştığı ve doğru olduğu anlamına gelmez. Bununla beraber bu söylediğimiz yapıya uygun iyi örnekler de vardır. (Shell).

- Bir logoya, kurumun temsil ettiği bütün öğeler, görevler (görsel anlamda) yüklenemez. Çeşitli görevler üstlenmiş bir kurum, tek bir çatı altında topladığı diğer markalarını temsil ediyor mu? Ele aldığımız bu kurum, kırtasiye, market, giyim ve hatta balıkçılık gibi farklı alanlarda hizmet veriyor olabilir. Bu kurum için tasarlanmış olan amblem ve logotype'a, genel yapısı bozulmadan ifade ettiği alanlarla ilişkili olarak da görev atanabilir.
______________
Mesaj11.02.2011, 17:06 (UTC)    
Mesaj konusu:

yararlı bir paylaşım sağol Wink
______________
Banneriniz 468x60 boyutlarını geçmemelidir.
@simerweb
Mesaj11.02.2011, 17:08 (UTC)    
Mesaj konusu: sağol

sağol Wink
Mesaj11.02.2011, 19:43 (UTC)    
Mesaj konusu:

güzel paylaşım, saol Wink
Mesaj11.02.2011, 19:49 (UTC)    
Mesaj konusu:

çok güzel paylaşım.
______________
Çok Yakında Burada
Mesaj11.02.2011, 19:55 (UTC)    
Mesaj konusu:

saol güzeel Paylaşım
______________
Banneriniz 468x60 boyutlarını geçmemelidir.
@simerweb
Mesaj12.02.2011, 14:15 (UTC)    
Mesaj konusu:

sağol
______________
Mesaj26.02.2011, 19:24 (UTC)    
Mesaj konusu:

bir şeyleri size kazandırabildiysem ne mutlu bana
______________
Mesaj28.02.2011, 13:57 (UTC)    
Mesaj konusu:

<img src="http://img.webme.com/pic/t/trtbirzahmet/av.bmp" alt="" />

[img]http://img.webme.com/pic/t/trtbirzahmet/av.bmp/[/img]
Deneme amaçlı .....
______________
Mesaj05.03.2011, 12:04 (UTC)    
Mesaj konusu:

kardeşim burası deneme yeri değil git başka yerde dene
______________
Mesaj05.03.2011, 17:43 (UTC)    
Mesaj konusu:

Transparan olmalı.
______________
http://www.novacep.net/
Mesaj05.03.2011, 17:45 (UTC)    
Mesaj konusu:

...


En son openleaks tarafından 05.03.2011 17:53:14 tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Mesaj10.03.2011, 18:32 (UTC)    
Mesaj konusu:

sezersfunclub yazmış:
Transparan olmalı.


Transparanlık önemli Katılıyorum sana
______________
Mesaj11.03.2011, 16:51 (UTC)    
Mesaj konusu: cevap

paylaşım için teşekürler
Mesaj11.03.2011, 20:21 (UTC)    
Mesaj konusu:

Yardımcı olabildiysem ne Mutlu bana
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu