Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj18.07.2011, 08:12 (UTC)    
Mesaj konusu: Temiz Çevre, Temiz Toplum...

Temiz Çevre, Temiz Toplum...

Ülkemiz, önemli ölçüde çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır. Bir türlü yaygınlık kazanamayan temizlik alışkanlığı, yeşil alanları korumak için yeterli çabanın gösterilmemesi, bilinçsiz bir şekilde doğanın kirletilmesi, çevre katliamlarına karşı insanların duyarsızlığı, hızla beton yığınına dönüşen tabiatımız vb. sorunlar, hemen her gün karşılaştığımız temel problemler arasında yer almaktadır.
Temizlik kültürü, temel bir alışkanlık haline getirilememiştir. Başta aileler olmak üzere toplumun bütün kesimleri bu konuda üzerine düşeni yapmakta yetersiz, etkisiz ve duyarsız kalmıştır. Örneğin TEMA Vakfı gibi önemli faaliyetler yapan birkaç sivil toplum örgütünün çabaları da çevre katliamlarını durdurmakta yeterli olmamıştır. Çünkü bu konu, tüm insanlığın temel meselesi olmalıdır. Temiz çevrede yaşamak hepimizin temel gayesidir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için de hepimizin üzerine düşeni yapması, taşın altına elini koyması, sorumluluğu başkalarına atmaması, özveriden kaçınmaması gerekir.
Temiz toplum, çağdaş millet, gelişmiş ülke düzeyine gelmemiz için bu konuda top yekûn bir konsensüs içine girmemiz, bir seferberlik ilan etmemiz, toplumsal bir mutabakat oluşturmamız gerekir. Aksi takdirde; çevre katliamları, beton yığınları, sağlıksız fiziksel ortamlar, bulaşıcı hastalıklar ülkemizde kol gezecek, sağlıklı yaşamak imkânsız hale gelecektir.
Temizlik, aynı zamanda insan sağlığının da bir göstergesidir. Temiz olmayan insanın sağlık koşullarına riayet etmesi, yeni nesillere kalıcı bir miras bırakması da imkânsızdır. Temizlikle birlikte yeşil çevrenin varlığı ve korunması da son derece önemlidir. Yeşil alanları korumadığız takdirde ülkemiz yakın bir gelecekte adeta bir çöl görünümde olacaktır. Bu durumun engellenebilmesi için önlemleri bugünden almak zorundayız.
TEMA Vakfının konuyla ilgili çalışmalarını can-ı gönülden destekliyor, takdirle karşılıyorum. Yanılmıyorsam geçmiş günlerde ‘TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN’ şeklinde bir SLOGAN görmüştüm ve bu slogan çok hoşuma gitmişti. Mesaj, gayet açık ve netti. Tüm bireyler yeşil alanların katledilmesine, çevre katliamlarına, plansız ve kaçak bir şekilde yapılan binalara ‘DUR’ demediği müddetçe; ülkemizin çöl görünümüne dönüşmesi kaçınılmaz bir durum haline gelecektir.
İnsanlar bilinçsiz bir şekilde sokaklara tükürüyor, sokakları kirletiyor, çöpleri yerlere atıyor, evinin önünü temizlemekten kaçıyor, yeşil çevrenin yok edilmesini pervasızca seyrediyor. Sonuçta ahkâm kesmekten, başkalarına akıl vermekten ve laf ebeliği yapmaktan da geri durmuyor.
Gürültü kirliliği giderek artıyor. Yüksek sesle müzik dinlemek, hoş olmayan birtakım düğün manzaraları insanları estetiklikten, incelikten, nezaketten uzaklaştırıyor. Kitle iletişim araçlarında bazen ‘barbar’ bir toplum modeli oluşturulmaya çalışılıyor, özen gösteriliyor.
Sonuç olarak; TEMİZ TOPLUM olabilmek için ilk önce TEMİZ ÇEVRE bilincinin oluşması, insanların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, temizlik alışkanlığının toplumsal/kültürel bir değer haline dönüştürülmesi, kitle iletişim araçlarının bu konuda propaganda yapması, toplumu yönlendirmesi ve bilinçlendirmesi, toplumsal mutabakat oluşturulması ve her şeyde önce tüm bireylerin taşın altına elini koyması mutlaka şarttır…
Mesaj18.07.2011, 12:45 (UTC)    
Mesaj konusu:


okunması lazım..
Teşekkür Ederi(m)z.. Wink
Mesaj18.07.2011, 12:49 (UTC)    
Mesaj konusu:

bilgilendirdiğin, paylaştığın için teşekkür ederim Smile
______________
Emirhan Özgür...
Mesaj18.07.2011, 12:53 (UTC)    
Mesaj konusu:

bu tür paylaşımların şahsın tarafından arttırılacağını umut ediyorum

teşekkürler
______________
Büyük işler başaran, Küçük adam..
DREAMWEAVER İLE BEDAVA-SİTEM İÇİN TASARIM YAPMA // RESİMLİ ANLATIM
Mesaj18.07.2011, 15:17 (UTC)    
Mesaj konusu:

Arkadaşlar okumanız beni çok mutlu etti.
Asıl ben size okuduğunuz için teşekkür ediyorum.
Evet böyle şeyler paylaşmaya devam edeceğim. Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu