Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj27.06.2008, 11:35 (UTC)    
Mesaj konusu: Turbo Pascal Menüsünün Kullanımı

File

New:Editörde yeni bir pascal dosyası yaratmak için kullanılır.Dosya açıldığında dosya adı NONAME00.PAS olarak gelecektir.Eğer bu dosya saklanmadan yeni bir pascal dosyası açıldığında dosya adı NONAME01.PAS ismini alacaktır.

Open(F3):Daha önce harddisk veya diskette var olan pascal program dosyasını editörde açılmasını sağlar.Disk üzerinde bulunan bir pascal dosyasını editöre yüklemek için ekrana gelen diyalog kutusunda *.pas yazan yere programın adı yazılır ve Enter tuşuna basılır.Aynı seçim, mouse ile açılmak istenen programın üzerine gelip iki kez tıklanarak gerçekleştirilir.

Save(F2):Pascal editöründe yazılan programın istenen ortama kaydedilmesinde kullanılan seçenektir.Yazılan program ilk defa hafızaya alınacaksa ve bu seçenek seçilmişse aşağıdaki Save File As diyalog kutusu ekrana gelecektir.


Diyalog penceresi programa bir isim verilmesi için bekleyecektir. Programın hafızaya alınması için bir sonraki adım program adının yazılmasıdır.Program adı yazıldıktan sonra mouse ile "ok" tuşuna veya klavyeden “Enter” tuşuna basılması gerekir.Daha önceden harddiskte/diskete bulunan bir Pascal programı üzerinde yapılmış değişiklikler hafızaya alınırken bu komut kullanıldığı zaman, program eski adı ile kaydedileceğinden dolayı aynı diyalog kutusu ekranda görülmez.
Pascalın DOS sürümü ile çalışırken yazılan programın hafızaya alınması için bu seçenek yerine geçen kısayol tuşu olan F2 tuşuna basılması yeterlidir.

Save as: Editörde aktif pencerede yazılmış Pascal programının yeni bir isimle kaydedilmesi amacıyla kullanılan seçenektir.Komut seçildiğinde ekrana Save As Diyalog Kutusu gelir. Programa verilecek yeni isim diyalog kutusundaki komut satırı yerine yazılarak “Enter” tuşuna basılır.

Save all: Pascal ile program yazarken, birden fazla program penceresini üst üste açabiliriz. Bu komut seçeneği kullanıldığında açık olan bütün Pascal programları bilinen adları ile hardiskke/diskete hafızaya alınır.Komutun çalışabilmesi için açık halde bulunan programların daha önceden isimlerinin verilmiş olması gerekir.

Change dir: Bu komut sadece Dos sürümü Turbo/Borland Pascalda bulunur.Aktif çalışma sürücüsü veya directory’in değiştirilmesi amacıyla kullanılır.Bu sayede başka ortamlardaki programlar çalıştırılabilir ve üzerlerinde işlemler yapılabilir.Komut çalıştırıldığında istenilen directory veya sürücü seçilerek kısayol tuşları olan “Alt+K” basılır veya tab tuşu yardımıyla “Ok” butonuna gelinerek “Enter” tuşuna basılır.

Print:Editör içinde yazılmış olan aktif haldeki programın yazıcıdan alınmasını sağlar.

Printer setup: Printer seçimi ve printer ayarlamalarının yapılmasını sağlar.Bu komut seçildiğinde aşağıdaki diyalog kutusu ekrana gelir.


Dos shell: Bu komut sadece Dos sürümü Turbo/Borland Pascalda bulunur.Geçici olarak Pascal editörünün terkedilip Dos ortamına dönülmesini sağlar.Dos ortamından tekrar editöre dönülmek için EXIT komutu kullanılır.

Exit(Alt+X):Turtbo pascal editöründen çıkış için kullanılır.

Alıntıdır
Mesaj10.12.2014, 11:45 (UTC)    
Mesaj konusu:

programı üzerinde yapılmış değişiklikler hafızaya alınırken bu komut kullanıldığı zaman, program eski adı ile kaydedileceğinden dolayı aynı diyalog kutusu ekranda görülmez.
Pascalın DOS sürümü ile çalışırken yazılan
Mesaj10.12.2014, 11:46 (UTC)    
Mesaj konusu:

kimrody yazmış:
programı üzerinde yapılmış değişiklikler hafızaya alınırken bu komut kullanıldığı zaman, program eski adı ile kaydedileceğinden dolayı aynı diyalog kutusu ekranda görülmez.
Pascalın DOS sürümü ile çalışırken yazılan
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu