Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj04.01.2012, 09:38 (UTC)    
Mesaj konusu: MS ve Yaşam Adına

BESLENME VE DİYET
MS veya herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler için genel sağlık bakımı çok önemlidir. Dengeli ve dikkatli bir şekilde planlanmış bir diyet, bu hedefe ulaşmak için yardımcı olacaktır. MS uzmanları, MS hastası kişiler için genel nüfusa da tavsiye edilen düşük yağlı, yüksek lifli bir diyete uymalarını tavsiye eder.

Özel diyetlerle ilgili sorunlar
MS belirtileri ve semptomların çözümü ya da tedavisi için bir çok diyet sunulmuş olsa da, bunların etkinliğini kanıtlayan veriler çok sınırlıdır. Ancak; düşük doymuş yağ içeren, Omega 3 (Yağlı balıklar, somon, uskumru, morina balığının karaciğer yağı, keten tohumu yağı) ve Omega 6 (çuha çiçeği yağı) ile desteklenen diyetlerin MS hastalarına faydalı olduğuna dair kimi kanıtlar bulunmaktadır. Yeterli protein ve kalori içeren iyi bir beslenme; vücudunuzun protein depolamasına, enerji üretmesine, yaraların iyileşmesine ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

MS Hastaları için Beslenme Önerileri

1- Her besin grubundan çeşitli, farklı yiyecekler tüketin.
2- Dengeli egzersiz ve besinlerle kilonuzu koruyun
3- Doktorunuza danışarak, doymuş yağ oranı ve kolesterol oranı düşük besinler tüketin.
4- Yediğiniz şeker miktarını sınırlamaya çalışın
5- Ortalama düzeyde tuz kullanın
6- Alkolden uzak durun
7- Günde 2,5 litre su tüketin
8- Kafein tüketiminizi sınırlayın
9- Kesinlikle sigara içmeyin

Ancak, tedaviler için verilen diyet reçetelerin çoğu kişisel hesaplara dayanmaktadır ve belirtilen faydaları herhangi bir tedavi olmadan spontane değişiklikler yaratabilir.
Bazı özel diyetler, potansiyel toksik vitaminleri barındırıp, yararlı olabilecek önemli besinleri içermeyerek zararlı olabilir. Bu konuda bilmedikleriniz var ise MS nedir? sayfasına göz atabilirsiniz.

*Omega3 , Omega 6 ve bazı yağların faydalı olduğuna dair ip uçları olsa da; bunlar asla MS tedavisi için kullanılması gereken ilaçların yerine geçmemektedir.Eğer bu tarz bir diyete girmeyi düşünüyorsanız, bu karar bir sağlık profesyoneli ile birlikte alınmalıdır.

EGZERSİZ
Genel sağlık ve refah için gerekli olmasının yanı sıra, egzersiz, birçok MS belirtileri yönetmede yardımcı olur. Bir aerobik egzersiz programına katılan hastalarda daha iyi kardiyovasküler fitness, enerji artışı, daha iyi mesane ve bağırsak fonksiyonları, daha az yorgunluk ve depresyon, daha olumlu bir tutum ve sosyal etkinliklere katılımı artışı görüldü. 1996 yılından bu yana da birçok araştırma egzersizin faydalarını doğruladı.

Hareketsizlik; MS olan ya da olmayan kişilerde, koroner kalp hastalığı ile ilişkili çok sayıda risk faktörlerine neden olabilir. Buna ek olarak; kas zayıflığına, azalmış kemik yoğunluğu ve kırık riski artışı ile sığ ve verimsiz nefes almaya yol açabilir.

Egzersiz programı; bireyin yeterliliklerine ve sınırlarına uygun olmalı ve ortaya çıkan MS semptomlarına göre de düzenlenmelidir. Programı, MS hastalığına özel, çeşitli ve değişken semptomları hakkında deneyimli olan bir fizik terapisti ile belirlemek fayda sağlar. Yeni bir egzersiz programına başlayacak olan herhangi bir MS hastası, mutlaka öncelikle hekimine danışmalıdır.

Egzersiz zamanı, günün sıcak saatlerinden kaçınmak ve aşırı yorgunluk yaşamamak adına dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Bazı tavsiyeler, iyi bir egzersiz programı sayesinde sekonder komplikasyonların önlenmesine ve iyi bir sağlık kazanılmasına, kas, kemik ve solunumda maksimum potansiyele ulaşabilmek için yardımcı olabilir.

YOGA
Yoga; kendilerine uygun sınıfı, eğitmeni ya da videoyu buldukları sürece MS’li hastalara faydalı olabilir. Birçok MS uzmanı yoganın rahatlama, nefes alma, esneme ve kendine has hareketleri ile egzersiz için iyi bir tercih olduğunu söyler.

Devamı için MS ve Yaşam sayfasına gidebilirsiniz.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu