Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj10.06.2009, 17:54 (UTC)    
Mesaj konusu: Öss'de Soruları Çözmenin Püf Noktaları..

ÇIKMIŞ SORULARI İNCELEYİN

Mat-1 soruları temel matematik bilgisi ve okuduğunu anlayıp yorumlama içerikli denklem kurma problemlerinden oluşuyor. Bu yüzden, öğrencilerimiz bu soruları iyi anlayıp iyi yorumlamalılar. Denklem kurma soruları gündelik olaylarla kurgulandığı için öğrencilerimize bu sorular zor gibi görünebilir, aslında durum öyle değildir.

Bu tür soruların bir iki tanesi zor, diğerleri kolay ve orta seviyededir. Yine bu sorulardan bazılarının, seçeneklerden hareketle çözülebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca geçmiş yıllarda çıkmış sorular mutlaka incelenmelidir; çünkü çıkmış sorular çıkacak soruların aynasıdır.

FORMÜLLERİ TEKRAR EDİN

Mat-2 sorularına gelince bu bölüm, yorumdan ziyade bilgi içerikli sorular olduğu için daha az zaman almaktadır. Uzun işlem sebebiyle zaman alan soru sayısı %10-15 arasındadır. Sınava yakın bir süre içinde formüllerin tekrar edilmesinin çok yararlı olacağı unutulmamalıdır.

SORULARI ZİHNİNİZDEN ÇÖZMEYİN

Her soruya çözüm aşamasında aynı önemi vermek gerekir. Kolay sorularda öğrencilerimiz bazen soruyu zihinden işlem yaparak çözmeye çalışmaktadır. Bu tip soruları hafife almak çok basit hatalara yol açmaktadır. Bunun aksine zor sorularla inatlaşmak da en az o kadar yanlış bir tutumdur. Öğrenciler son haftalarda çözeceği deneme sınavlarıyla bu dengeyi ayarlamaya çalışmalıdır.

KONTROLLÜ DAVRANIN

Bir diğer konu da; matematiksel işlemlerde her an kontrollü davranmanın, hataları en aza indireceğidir. İşlem hataları bu gibi anlık kontrollerle tespit edilebilir.

ADAYLAR YÜZDE 30 DAHA ŞANSLI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez yapılacak sınav sorularının geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirterek, “Ancak adaylar geçen yıla oranla bu yıl yüzde 30 daha şanslı” dedi...Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl son kez gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) girecek adaylara öneri ve uyarılarda bulundu. Yarımağan, soruların geçen yılki ile aynı zorluk düzeyinde olduğunu belirtti. 14 Haziran Pazar günü yapılacak sınav saat 09.30’da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek.

CEP TELEFONU UYARISI

Adayları cep telefonu konusunda da uyaran Yarımağan, “Cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bina içinde, bir adayın üzerinde kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tespit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılacak” dedi. Yarımağan, sınava “Başı açık şekilde girme” kuralı bulunduğunu da hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adaylar yanlarında su getirebilir. Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı veya sağlık sorunları olursa görevlilerimiz kendilerine yardımcı olacak. Meslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesi’ne gitmek isteyenlerin 120 soruyu yanıtlamaları yeterli. Lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların da bu 120 soruya ek olarak 60 soruyu daha yanıtlamaları gerekiyor.

145 PUAN ALMANIN YOLU

145 puan, sınavın birinci bölümündeki 120 soru üzerinden hesaplanıyor. Bu soruların da ortalama yüzde 15’ini yapmak yeterli oluyor. Yani her testte 30 soru var, her testten 5’er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Lisans puanlarına girmek için gerekli baraj puanı 165 ve bu puanı elde etmek için, tüm testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25’ini çözmek gerekiyor.

KIRLARDA DOLAŞIN

“Sınava son birkaç günün kaldığı bu günleri normal yaşantınıza devam ederek geçirin. Aday kendisini nasıl rahat hissediyorsa onu yapsın. Eğer çalışarak rahatlayan aday varsa, son günlerde biraz çalışabilir. Dinlenmeyi, televizyon seyretmeyi, kırlarda gezmeyi daha çok seven, kendini böyle daha rahat hisseden adaylar da bunları yapabilir. Bu son günleri normal koşullarda geçirmelerinde yarar var. Ayrıca biraz tabiata çıkmalarında yarar olduğunu söyleyebilirim. Bu son gün kırlarda veya parklarda dolaşmak herhalde daha olumlu sonuç verir.

FiZiK

FİZİK SORULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

MATEMATİKSEL İŞLEMLERE DİKKAT EDİN

2006-2008 yılları arasında uygulanan ÖSS’lerde Fizik sorularının sayısı Fen1 ve Fen2’de 13’er sorudan toplam 26 idi. 2009’da ise Fen1 ve Fen2’de 10’ar sorudan toplam 20 soru sorulması bekleniyor. Bu nedenle eski yıllarda sorulan bazı konulardan soru sorulmayacaktır.

Fen-1 bölümündeki sorular, düşünme yorum yeteneğini ölçen temel kavramlardan oluşur. Bu bölümdeki soruları titizlikle okuyan, yorumlayan ve altı çizili kelimelere dikkat eden öğrenciler fazla işlem yapmadan doğru sonucu bulabilirler.

Fen-2 bölümündeki sorular ise biraz daha işlem ve bilgi içeriklidir. Bu bölümdeki soruları çözerken matematiksel işlemlere dikkat edilmelidir.

Fen-1 ve Fen-2 Fizik soruları genel olarak değerlendirildiğinde konu başlıklarına göre çıkması muhtemel konular ve soru adetlerini şöyle sıralayabiliriz: Mekanikten (5 soru), Elektrik ve Manyetizmadan (5 soru), Optikten (2 soru), Madde ve özellikleri (1 soru), Sıvıların Kaldırma İlkesi (1 soru), Basınç (1 soru), Isı ve Sıcaklık (1 soru), Dalgalar (1 soru), Işık Teorileri(1 soru), Atom Teorileri (1 soru).

Fen-1’de: Madde ve Özellikleri, Basınç, Isı ve Sıcaklık, Optik, Elektrostatik, Elektrik Akımı ve Hareket konularından sorular gelebilir. Fen-2’de: Mekanik, Elektrik, Optik, Manyetizma, Yay veya Su Dalgası, Işık Teorileri, Atom Teorileri konularından sorular gelebilir.

TÜRKÇE

2 GRUPTA DEĞERLENDİRİN

Üniversite sınavında çıkan soru sayısı Türkçe’nin ne denli önemli bir ders olduğunun en önemli göstergesidir. Dolayısıyla Türkçe’nin öğrencinin alacağı puanda büyük bir etkisi vardır. ÖSS’de çıkan Türkçe soruları öğrencinin Türkçe’yi kullanma gücünü ve dili doğru ve kurallarına uygun bir biçimde kullanabilme yetisini ölçen sorulardır. Bu soruları, anlam bilgisi ve dilbilgisi olarak iki ana gruba ayırabiliriz:

METNİ İYİ KAVRAMALISINIZ

Anlam bilgisi sorularında amaç; okuma dikkati, yorum gücü ve kavram bilgisini ölçmektir. Bu grupta gelen sorular sözcük düzeyinde anlam, cümle düzeyinde anlam ve paragraf düzeyinde anlam şeklinde gelir ve toplam soruların % 70’ten fazlasını oluşturur. Bu grupta gelen soruları doğru cevaplayabilmenin ön koşulu bize verilen cümleyi ya da paragraf metnini çok iyi anlamaktır.

SORU STİLLERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

Paragrafı anlamak için gerekli çaba gösterildiğinde bu türden soruların çözümünün ne denli kolay olduğu görülecektir. Bazı öğrencilerin -özellikle sayısal grubu öğrencileri- paragraf sorularını, çözümünün uzun süre alacağı kaygısıyla çözmediklerini, bu tür sorulara önyargıyla yaklaştıklarını görüyoruz. Anlam bilgisi sorularını rahatça çözebilmek için çok sayıda, değişik nitelikte ölçücü sorular çözmek gerekir.

YORUM GEREKTİRMEYEN SORULAR

Dilbilgisi sorularında, sözcüğün yapısı, türü, cümle içindeki görevleri cümle türleri gibi konularla ilgili bilgiler ölçülür. Bu konularla ilgili bilgi eksikliği varsa vakit kaybetmeden giderilmelidir. Bu grupta gelen sorular çok yorum gerektirmeyen, gerekli bilgiye sahip olunduğu takdirde rahatça çözülebilecek sorulardır.
(Bugün)

______________
Ve bazen ; sadece sukût şart olur . Boğazını yırtarcasına susarsın işte .
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu