Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj25.06.2009, 14:47 (UTC)    
Mesaj konusu: Erdoğan'dan Arnavutluk'ta tarihi açılış

Erdoğan'dan Arnavutluk'ta tarihi açılış


Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu, Başbakan Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa tarafından açıldı. Berişa'nın açılışla ilgili sözleri her şeyi özetliyordu:

Adem Kadam bildiriyor

Başbakan Erdoğan, Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu yolun her iki ülkeye ve halklarına hayırlı olmasını diledi.

Otoyolun açılışında bulunmaktan dolayı memnuniyetini belirten Başbakan Erdoğan, yolun bir ABD firmasıyla bir Türk firması olan ENKA tarafından inşa edilmesinin de heyecanını ve gururunu bir kat daha arttırdığını söyledi.

-''OTOYOL GÖNÜLLERİMİZİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK''-

Erdoğan, Otoyol'a emeği geçen herkesi tebrik ederek, şunları kaydetti:
''Bu yol sadece ülkeleri değil, şehirleri bir birine bağlayan değil, aynı zamanda inanıyorum ki gönüllerimizi birbirine bağlayacak ve birbirimize halkları yaklaştıracak. Ayrıca bu otoyolun Arnavutluk'la birlikte bağımsız bir ülke olarak aramıza katılmasından memnuniyet duyduğumuz Kosova'nın kalkınmasına da ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum.''

-''BALKAN'' KELİMESİNİN ANLAMI-

''Balkan'' kelimesinin ''sarp ve ormanlık sıradağ'' anlamına geldiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkelerimiz ve halklarımız arasında çetin, sarp, aşılmaz sıradağlar olsa bile, bizler tarihi boyunca bu dağları aşmayı, birbirimizle tanışmayı, kaynaşmayı ve kardeşlik hukuku içinde ortak idealler geliştirmeyi başarmışız. Yüksek dağlarla birlikte etnik, dini, mezhepsel farklılıklarımızı da aştık ve birbirimize tarih boyunca hep hoşgörü içinde muamele ettik.

Özellikle şunun altını çizmek istiyorum: Ülkemde Balkan kökenli tüm vatandaşlarımızı, bizi zenginleştiren asli unsurlar olarak gördük ve görüyoruz. Arnavut, Boşnak, Kosova kökenli vatandaşlarımızı diğer tüm unsurlarla birlikte aramızda ayrı gayrinin bulunmadığı kardeşlerimiz olarak benimsedik. Aynı şekilde Kosova'da ve Arnavutluk'ta yaşayan Türkleri, buradaki soydaşlarımızı da ülkelerimiz arasında bir gönül köprüsü olarak görüyoruz. Şunu samimiyetle ifade ediyorum ki Arnavutluk'un sevinci bizim sevincimizdir, Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir. Arnavutluk ve Kosova'nın bağımsız, özgür, demokratik ülkeler olarak kalkınmasından, ilerlemesinden en büyük memnuniyeti duyacak ülke Türkiye'dir. İşte bu otoyol, bunun en güzel ifadesidir. Çünkü yol medeniyettir. Bizler de aynı medeniyetin inanıyorum ki ortak savunucularıyız.''

Erdoğan, bu otoyolun yapılmasında bir Türk firmasının bulunmasının kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, ''Bundan dolayı sevinçliyiz ve bu eserin dost, kardeş ve müttefik Arnavutluk'la somut iş birliği içinde bu denli çetin bir coğrafyada, büyük bir başarıyla ortaya çıkarılmış olması hepimiz için gurur vericidir'' diye konuştu.

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin ve Türk girişimcilerin Arnavutluk'taki yatırımlarının her geçen gün arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, girimcileri Arnavutluk'a daha fazla yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiklerini söyledi.

-''ARNAVUTLUK'U DOĞAL GAZLA BULUŞTURACAĞIZ''-

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Değerli dostum Berişa ile Arnavutluk'ta güvenli bir limanın oluştuğuna inanıyoruz ve bu güvenli limanda da girişimcilerimizin inanıyorum ki yaptıkları yatırımlar Arnavutluk'a da kazandıracaktır, Türkiye'ye de kazandıracaktır. Türk girişimciler, Arnavutluk'ta özellikle inşaat, bankacılık, telekomünkasyon, akaryakıt dağıtımı, sağlık, demir çelik ve madencilik sektörlerine yatırım yapıyor, enerji sektörüne ilgi gösteriyorlar.

İnşallah doğal gaz noktasında da değerli dostumla onun da çalışmalarını yaptık ve transit taşıyıcı bir ülke olarak Arnavutluk'u doğal gazla da birlikte buluşturacağız. Ülkelerimiz arasında iş birliğinin çok önemli bir eserini hizmete açıyoruz. İnanıyorum ki önümüzdeki engeller tek tek kalkıyor. Artık fiziken ülkelerimiz birbiriyle buluşuyor. Ben bu ortaklıkların her alanda kaynaşacağına ve devam edeceğine inanıyorum. Hem Arnavutluk'a hem de Kosova'ya demokrasi, istikrar ve kalkınma yolunda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu da tekrar ifade etmek istiyorum. Reşen-Kalimaş Otoyolu'nun Arnavutluk, Kosova ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum.''

Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve ENKA İnşaat Şeref Başkanı Şarık Tara ile birlikte açılışı gerçekleştirdi.

Erdoğan ve Berişa, aynı otomobil ile tören alanından ayrıldı.

ARNAVUTLUK BAŞBAKANI BERİŞA: BUGÜN AÇILIŞINI YAPTIĞIMIZ OTOYOL, TARİHİMİZDE İNŞA EDİLEN EN BÜYÜK YAPITTIR

Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa tarafından açıldı.

Berişa, açılışta yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış için Arnavutluk'a gelmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi ve "Bugün açılışını yaptığımız otoyol, tarihimizde inşa edilen en büyük yapıttır" diye konuştu.

Konuşmasında, otoyolun inşasını bir Amerikan şirketiyle birlikte üstlenen Enka firmasına, desteğini esirgemeyen Türk hükümetiyle Türk halkına teşekkür eden Berişa, tarihi bir gün yaşadıklarını, bu yol sayesinde Kosova'daki Arnavutlara daha yakın olabileceklerini söyledi.

"Türk-Amerikan konsorsiyumu, Arnavutluk halkının rüyasını gerçekleştirdi. Bu otoyol, Arnavut ulusunun koridorudur ve Arnavutluk'un NATO üyeliğinden sonra en önemli olaydır" diyen Berişa, bu koridorun Arnavut ulusuna hayat vereceğini, aynı zamanda inşaatına katkıda bulunan ülkelerin dostluğunun ifadesi olacağını kaydetti.

Başbakan Erdoğan ile Berişa, açılışın ardından basına kapalı bir görüşme yapacak ve daha sonra ortak basın toplantısı düzenlenecek.
Mesaj25.06.2009, 15:02 (UTC)    
Mesaj konusu:

Gurur verici bir durum , paylasimin icin tesekkurler .
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu