Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj22.01.2011, 10:54 (UTC)    
Mesaj konusu: İNTERNET HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

DİKKAT: BU BİLGİLER YENİ BAŞLAYANLAR İÇİNDİR.

Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow
Internetin tehlikelerini anlatan güvenlik uzmani Inan Taptik, "Wireless (kablosuz internet) üzerinden aldiginiz ve yolladiginiz e-mail'lerden bankacilik bilgilerinize kadar ekraninizdaki her sey baskalari tarafindan okunabiliyor" dedi

Bu haftaki konugumuz olan Inan Taptik, 1961 Istanbul dogumlu. Ankara Iktisadi Ticari Ilimler Akademisi mezunu. Ilk bilgisayarini 1982'de aldi. Taptik günlük hayatimizda bizi bekleyen tehlikeleri ve internetin bu son tehlikelerinden nasil koruyacagimizi anlatti:

TÜM BILGILERINIZ ÇALINABILIR

Sadece internet kullanicilari degil, bilgileri bilgisayar ortaminda kayitli olan, yani herkesin sorunu: Kimlik hirsizligi. Kimlik bilgileriniz, adresleriniz, numaralariniz, sifreleriniz, banka islemleriniz, alisveris tercihleriniz, hepsi çalinip, baskalari tarafindan kullanilabilir.

KABLOSUZ INTERNETLE SAYDAM OLDUK

Bunu eskiden hacker'lar sifre kirarak yapardi. Ama, artik çok daha kolay. Hacker olmayan, daha az yetenekli biri bile artik kimliginizi çalabilir.
Çünkü, artik wireless (kablosuz internet) var ve kullanimi hizla artiyor. Aldiginiz ve yolladiginiz e-mail'lerden bankacilik bilgilerinize kadar ekraninizdaki her sey okunabiliyor.

HER YERDE SIZI GÖREBILIRLER

Mesela, wireless'i olan kahve zinciri dükkânlardan birine girdiniz. Ya da havaalanindasiniz. Veya otelde... Oradaki wireless'a baglandiniz ve islem yapiyorsunuz. Yaptiginiz her sey arka masadaki ya da yan odadaki biri tarafindan rahatlikla görülebilir. Buna "blackberry" gibi cihazlar dahil...

NASIL GÖRÜYORLAR?

Bu wireless dediginiz sey aslinda zaten bir yayin. Ve herkes tarafindan çok kolay izlenebilir bir yayin. Sizin bilgisayarinizla wireless router'i arasinda havadaki sinyalleri herkes izleyebilir. Üstelik bunu yapmak öyle fazla bir yetenek de gerektirmez.

AVINI BEKLEYEN AVCILAR

Tabii ki çok... Bazen kredi karti kullanarak bir sey alanlari beklerler... Bazen de gizli asigiyla yazisanlari... Bu da bir tür kapkaç sonuçta. "Wireless kapkaççiligi"... Ve bu tüm dünyanin da en yaygin siber suçudur.

NE YAPMAK LAZIM?

Kesinlikle, wireless baglantili yerlerde bilgisayarinizdan sadece gazete veya haber portallarina baglanin, hiç degilse insanlarla sizin için risk tasimayan bilgilerinizi paylasmis olun.

YA EVDEYSEK?

Sizi evinizde monitor edecek kimse yoktur, ancak, burada da çok baska bir sorunla karsi karsiyasiniz. O da yetkisiz kisiler tarafindan sizin wireless internet hattinizin kullanilarak suç islenebilmesi... Banka dolandiriciligi, çocuk pornosu vs. gibi... Belki üst komsunuz, belki de asagidaki lokantada oturan, hatta belki de arabasini sizin evinizin önüne park eden biri sizin wireless'nizi kullanarak birtakim suçlar isleyebilir.

SIFRE YETMEZ

Yetmez. Onu da çok kolay bir sekilde kiriyorlar. Hatta nasil kirilacagini bilgisayar dergileri ek olarak verdi. Google'a "wireless sifre kirma" yazinca bile yüzlerce program bulunuyor. Evde wireless kullanin ama internet dünyasindaki mantik hep aynidir: Tolere edebileceginiz riskleri tasiyin. Çalinmasini tolere edemeyeceginiz bilgilerinizi kablolu internet üzerinden yazisin. Ayrica, sadece yazismamak da yetmez, isiniz yoksa wireless'inizi kapatin. Programin içine girip disable edin.

SIFRELEMEK IÇIN ÖNERI

Hatta sifrelemek için de birkaç önerim olabilir: Kablosuz internet modeminizin ayarlarindan baglanacak bilgisayarinizin MAC (Media Access Control ) numarasini tanimlayabilirseniz, baska bir bilgisayar sizin sisteminize baglanamaz. Bir de üreticilerin verdikleri standart cihazlardaki IP numaralarini degistirirseniz hacker'larin islerini çok zorlastirmis olacaksiniz. Daha baska yöntemler de var, ancak, bu yöntemler herkes tarafindan kolay uygulanabilir ve her sartta standart sifrelemeden çok çok daha güvenlidir.

BANKALAR NE KADAR GÜVENLI?

Türkiye'de bankalarin data güvenligi biraz sancili. Alti banka disinda günlük güvenlik denetiminden geçen banka yok. Oysa, bankalar günde ortalama 30'a yakin güvenlik açigiyla karsi karsiyadir. Bu iste tüketicinin uzaktan anlayabilecegi bir ayraç yoktur. Tek yapilabilecek sey, banka güvenligiyle ilgili haberleri yakindan takip etmektir.

KAYNAK
http://www.baslangicsayfam.tr.gg/INTERNET-HAKKINDA.htm
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu