Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj29.12.2011, 17:58 (UTC)    
Mesaj konusu: Kaçak ekonomi raporu

KAÇAK EKONOMİSİ RAPORU

TÜRKİYE TAM BİR KAÇAK CENNETİ… SİGARADAN İÇKİYE, ÇAYDAN ŞEKERE, CEP TELEFONUNDAN ETE KADAR PEK ÇOK MAL KAÇAK OLARAK TÜRKİYE’YE GİRİYOR.

TÜRKİYE EKONOMİSİ KAÇAK ÜRÜNLER YÜZÜNDEN YILDA 20 MİLYAR DOLAR KAYBA UĞRUYOR.

YILDA 2.5 MİLYON TON KAÇAK AKARYAKIT GİRİYOR… TÜRKİYE’DE TÜKETİLEN AKARYAKITIN BEŞTE BİRİ KAÇAK

TÜRKİYE’YE YILDA 1 MİLYON TON ŞEKER, 40 BİN TON ÇAY, 25 BİN TON SİGARA, 1 MİLYON CANLI HAYVAN, KAÇAK YOLLARDAN GİRİYOR.

29.6 MİLYON KAÇAK CEP TELEFONU VAR.

AYGÜN: GÜMRÜKLERİMİZ DELİK DEŞİK… TÜRKİYE’YE HER YIL 204 BİN KAMYONUN TAŞIYACAĞI KADAR KAÇAK MAL GİRİYOR.

Türkiye, sigadan içkiye, çaydan şekere, akaryakıttan büyükbaş ve küçükbaş hayvana kadar tam bir “kaçak” cenneti…

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı “Kaçak Ekonomisi” raporuna göre, Türkiye ekonomisi, ülkeye hangi yollardan girdiği belli olmayan kaçak ürünler yüzünden yılda 20 milyar dolar kaybediyor. Kaçakçılık yoluyla ülkeye giren ürünler, Türkiye ekonomisinde vergi, istihdam ve gelir kaybına yol açıyor.

AKARYAKITIN BEŞTE BİRİ KAÇAK

Türkiye’ye kaçak yoldan giren ürünler ve ekonomiye etkilerinin masaya yatırıldığı rapora göre, kaçakçıların en çok yüzünü güldüren ancak ekonomiye de en büyük zararı veren ürün akaryakıt…

Türkiye’ye yılda 2.5 milyon ton kaçak akaryakıt giriyor. Bu miktar, ülke içinde tüketilen toplam akaryakıtın yaklaşık yüzde 20’sini, bir başka ifadeyle beşte birini oluşturuyor. Kaçak akaryakıtın parasal değeri ise yaklaşık 4.5 miyar dolar…

İKİ YILDA 10.7 MİLYAR YTL’LİK VERGİ KAYBI

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu’nun çalışması, sadece son iki yılda Türkiye’de 7 milyon 814 bin ton akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını, devletin ise bu kaçakçılıktan dolayı 10.7 milyar YTL’lik vergi kaybına uğradığını ortaya koyuyor.

Rapora göre, Türkiye’nin çok düşük bedelle akaryakıt temin edilecek ülkelere komşu olması, sahillerin uzunluğu ve kontrolünün zorluğu özellikle deniz yoluyla yapılan akaryakıt kaçakçılığına zemin hazırlıyor. Akaryakıt vergisinin yüksekliği de yasadışı yollarla para kazanma arzusunda olanların iştahını kabartıyor.

CEPTEN KAÇAK ALO

Gümrük kayıtlarına göre son 10 yılda 40 milyon 435 bin 552 adet cep telefonu ithal edildi. Bu ithalat için de 5 milyar 551 milyon dolar para harcandı. Ancak Telekomünikasyon Kurumu’nun verilerine göre son 10 yılda Türkiye’ye 70 milyon cep telefonu girdi. Bu miktarın parasal değeri ise 15 milyar dolar… İki kurumun kayıtları arasındaki fark, Türkiye’ye kaçak giren cep telefonu sayısını gösteriyor. Bir başka ifadeyle, kaçak yollarla Türkiye’ye sokulan cep telefonu sayısının 29,6 milyon olduğu ortaya çıkıyor.

Cep telefonu cihazı kolayca paraya dönüştürülebildiği için çok sayıda suç örgütü cep telefonu kaçakçılığına yöneliyor. Cep telefonu kaçakçılığında en fazla devlet zarara uğruyor.

Türk Telekomünikasyon Kurumu’na göre ise kaçak cep telefonu sayısı 12 bin, bu telefonların Türk ekonomisine verdiği zarar 3 milyar dolar, “kaçak cepten alo” yüzünden devletin uğradığı gelir kaybı ise 1 milyar dolar. Cep’te kaçağın ülkeye zararı ise toplam 4 milyar dolar.

DUMANINI YEL ALIYOR, PARASINI EL ALIYOR

Rapora göre, Türkiye’ye her yıl 25 bin ton “kaçak sigara” giriyor. Yani her 6 sigaradan biri kaçak. Sigara kaçakçılığından dolayı devlet her yıl 2,5 milyar dolar vergi kaybına uğrayıro. Türkiye’ye en çok kaçak sigara Irak’tan sokuluyor. Kuzey Irak’ta Dohuk ve Süleymaniye’de kurulu fabrikalarda üretilen kaçak sigaranın büyük miktarlarda girdiği yer ise serbest bölgeler. Tütün eksperlerinin verilerine göre bir konteyner kaçak sigaranın üretim ve taşıması dahil 80-90 bin dolarlık maliyeti bulunuyor. Fakat Türkiye’ye sokulup piyasaya dağıtıldığı zaman 1 milyon 600 bin dolar ediyor. Başka bir ifadeyle suç örgütleri her konteynerde 1 milyon dolar net para kazanıyor.

Yurtdışından gelen her yolcu beraberinde vergiden muaf olarak bir karton sigara getirebiliyor. Fakat pratikte bu üç karton olarak uygulanıyor. Gürbulak Sınır Kapısı’ndan bunun için her gün 2 bin kişi İran’a gidip geliyor ve beraberinde 6 bin karton sigarayla dönüyor. İran’da kartonunu 15 YTL’ye alıp, Türkiye’de aynı ürünü 40 YTL’ye aynı gün satıyorlar.

KAÇAK ŞEKERİN ACI TADI

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’ye yılda 1 milyon ton “kaçak şeker” giriyor. Kaçak şekerin ekonomiye maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar. Serbest bölgeler yoluyla ihraç edilmiş gibi gösterilen nişasta bazlı şeker başka gümrükten yeniden ülkeye sokularak yurt içinde satılıyor. Şeker kaçakçılığı için İran ve Irak’a günübirlik turlar düzenlendiği biliniyor. Ayrıca, sınırdan yük hayvanları vasıtasıyla da ülkeye kaçak şeker sokuluyor.

Kaçak şeker yüzünden, stoklarda şeker birikmesi nedeniyle 2 milyon dönüm alanda pancar tarımı yapılamıyor. Şeker kaçakçılığı, tarımda 1 milyon 600 bin, sanayide 260 bin olmak üzere toplam 1 milyon 860 bin kişilik istihdam kaybına yol açıyor.

ÇAYDA DA KAÇAK VAR

Üreticiye zararı en fazla olan kaçak ürünlerden biri de çay… Türkiye’de bir kilogram çayın maliyeti yaklaşık 2.5-3 dolar iken, Hindistan ve Seylan gibi ülkelerde bu rakamın 1 dolar seviyesinde olması kaçak çay girişinin temel nedeni... Türk tüketicileri maliyetlerin fiyata yansımasıyla çaya 5 ila 6 YTL (3.5-4.5 dolar) öderken, dünyada çayın ortalama fiyatı 1.5-2.5 dolar arasında değişiyor. Son bir yıllık dönemde Türkiye’ye giren kaçak çay miktarının 40 bin ton olduğu, devletin vergi kaybının 120 milyon dolar, üreticinin zararının ise 110 milyon YTL(73 milyon dolar) olduğu ifade ediliyor.

KAÇAK İÇKİ

Türkiye’de kaçak olarak giren bir başka ürün de içki. Ülkeye kaçak yollardan giren içkinin yıllık olarak 85-100 bin şişe civarında olduğu iddia ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı raporda 2003 yılında 17 bin 956 şişe kaçak içki ele geçirildiğini belirtirken, bu rakam 2004 yılında rekor düzeyde artarak 61 bin 647 şişeye ulaştı. Emniyet’in raporuna göre, içki kaçakçılarının sadece 2004 yılındaki kazancı 200 milyon doları buldu. Sektör temsilcilerine göre ise, devletin son bir yılda sadece viskiden uğradığı vergi kaybı 22 trilyon TL. oldu.

YEDİĞİMİZ ETİN YARISI KAÇAK

Rapora göre, Türkiye’ye her yıl yaklaşık 1 milyon hayvan kaçak yollarla giriyor. Kaçak hayvan ticaretinden Türkiye’nin zararı 1 milyar YTL’yi (666 milyon dolar) buluyor. Kaçak büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yanı sıra, Türkiye’ye özellikle İran’dan kaçak et de giriyor. İstanbul'daki etlerin yüzde 60'ı, tüm Türkiye genelinde satılan etlerin de yarıdan fazlası kaçak. Türkiye'ye giren kaçak etin değeri 6 - 7 milyar dolar civarında..

Sınırlardan girerken tespit edilen kaçak hayvan sürüleri, kulak küpesi takılarak "kayıtlı” hale getiriliyor. Kulak küpesi hayvanlar için kimlik ve kayıt anlamına geliyor.

HAPIN DA KAÇAĞI VAR

Türkiye’de uyuşturucu olarak kabul edilen ecstasy kullanımı giderek yaygınlaşıyor. 1999'da düzenlenen operasyonlarda 30 bin adet ecstasy ele geçirilirken, bu rakam 2004'te 718 bin, 2005'te ise 1 milyonu aştı.. Polis verileri, 2004'te MDMA olarak da bilinen ecstasy hapıyla yakalananların sayısının önceki yıla göre yüzde 100 artış göstererek 1443'ü bulduğunu gösteriyor.

Türkiye'de bir ecstasy tabletinin fiyatı 10 YTL. Polise göre Türkiye’ye her yıl 5-6 milyon civarında ecstasy hapı giriyor. 10 YTL’den hesaplandığında ortaya 60 milyon YTL’lik (40 milyon dolar) bir pazar çıkıyor.

KAÇAK GÖÇMENLER

Kaçak ürünlerin yanında insanlar da kaçak olarak ülkeye giriş yapıyor. 1995-2005 arasında Türkiye'ye yasadışı yollardan giriş yaptığı belirlenen yaklaşık 580 bin kişi yakalandı. Türkiye, Asya ile Avrupa arasındaki coğrafi konumu nedeniyle Afganistan, Pakistan, Irak, İran, Bangladeş, Suriye, Moritanya, Somali gibi ülke vatandaşlarının Avrupa ülkelerine geçişi için transit güzergâh… Moldova, Romanya, Belarus, Gürcistan, Rusya Federasyonu gibi eski Doğu Bloğu ülkeleri vatandaşları için de kaçak çalışılabilecek bir ülke… Türkiye Bilimler Akademisi'nin "Yurtdışından Gelenlerin Nicelik ve Niteliklerinin Tespitinde Sorunlar" adlı raporuna göre, her yıl yaklaşık 100 bin kişi kaçak göçmen olarak yakalanıyor, yakalanamayan 100 bin kaçak göçmenin de Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığı tahmin ediliyor. Her yıl 5 bin kişi sığınma istemiyle Türkiye'ye geliyor. Kaçak göçmen başına 2-3 bin dolar civarında para alınıyor. Türkiye üzerinden yapılan kaçak göçmen ticaretinde milyon dolarlardan bahsediliyor.

204 BİN GÖRÜNMEZ KAMYON YÜKÜ KAÇAK YURDA GİRİYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’ye kaçak giren ürünlerin miktarı dikkate alındığında, kaçak ürünleri taşımak için 20 tonluk kamyonlar kullanıldığı varsayıldığında, her yıl 204 bin “görünmez” kamyonun yurda kaçak mal soktuğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin kaçakçılık nedeniyle yılda 20 milyar dolarlık kayba uğradığını söyleyen Aygün, “Gümrüklerimiz kevgire dönmüş durumda, delik deşik… Türkiye’ye her yıl 204 bin kamyonun taşıyacağı kadar kaçak mal giriyor. Bu kadar mal ülkeye nasıl giriyor insanın aklı almıyor. Bu görünmez kamyonlar nedeniyle 20 milyar dolarımız havaya uçuyor” dedi.

Kaçak mal ticaretinin devlet için vergi ve istihdam, üretici için ise gelir kaybına yol açtığını söyleyen Aygün, “Ürettiğimiz şekeri çayı tüketemediğimiz için stoklar birikiyor,olan üreticiye oluyor. TEKEL’in Pazar payı düşüyor, olan vatandaşa oluyor. Akaryakıt kaçakçılığıyla birileri haksız kazançlar elde ediyor, yorulmadan para kazanıyor, yine olan vatandaşa oluyor. Fatura işsizlik, yoksulluk olarak vatandaşa çıkıyor. Devlet kaçakçılık nedeniyle mahrum olduğu vergi gelirlerinin tahsili için vatandaşa yöneliyor. ” diye konuştu.

Yani anlaşıdığı üzere o kaçak alınan her mal nereye ne şekilde gidiyor apaçık belli.İster doğrudan ister dolaylı bizler onlara apaçık destek çıkmış oluyoruz. Ben hayatım boyunca ne kaçak mal aldım ne de aldırdım. Sizde vatandaşlık görevinizi bir T.C vatandaşı adına almayı düşünmeyin. Güzel ülkem yeterince yıpranıyor her geçen gün bizlere belli görevler düşüyor. Kısmi bir örnek almayın aldırmayın!

Saygılarımla, iyi forumlar
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu