Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj18.02.2012, 07:45 (UTC)    
Mesaj konusu: Köpeğinize komutları öğretin (Eğitin)

yanlış kategoride açtıysam lütfen değiştirin (modetörlere söylüyorum)

şimdi eğitim komutlarına geçelim yazmak içimden geldi

Bir köpeğiniz var ve ismi EFE siz onu eğitmek istiyorsunuz. İşte size bir eğitim klavuzu.

A. TEMEL EĞİTİM:

1.YERİNE GEÇ:Köpeğiniz her zaman sol tarafınızda oturması ve solunuzda yürümesi gerekir. Bunun için ``Efe Yerine Geç`` deyip,sol elinizle sol bacağınıza bir kaçkez vurmanız yeterlidir. Eğer gerekiyorsa sevk kayışını arkadan sağ elinizden sol elinize alınız.Köpeğiniz sol tarafınıza geçtiğinde ``Otur`` komutunu verin ve oturduğunda ``Aferim oğlum`` diyerek başını biraz okşayın. NOT:Köpeğinizin sol tarafınızda olmasının sebeplerinden birisi;siz sağında kaldığınız için sizi daha iyi algılar.Diğer bir sebepse;yürürken araçlardan korunması gereken kişileri (mesela çocuk gibi) sürekli solumuzda tutarız ki onlara bir şey olmasın.Diğer bir sebepse;genellikle bizler sağ elimizi kullanırız.Köpeğimizi gezdirirken biriyle tokalaşmamız gerektiğinde ve sağ elimizi başka bir nedenle kullanmamız gerektiğinde rahatça kullanabilmemiz için köpeğimizi sürekli sol tarafta bulundurmamız gerekir.KESİNLİKLE KÖPEĞİNİZİ SAĞ TARAFINIZDA GEZDİRMEYİN.Aksi takdirde komutların çoğunu yapmaz.
2. OTUR :Köpeğinizi solunuza aldığınızda veya oturmasını istediğinizde ``Efe Otur ``demeniz yeterlidir.Köpeğiniz verilen komutu yaptığında ``Aferim Oğlum``deyiniz.Eğer köpeğiniz yanınızda ise başını da okşayınız.Bu hareket onun ödülüdür.Yalnız bu şekilde ödüllendirirken kesinlikle aşırıya gitmeyiniz.Aksi takdirde lakaytlaşır.
3. YAT :Yat komutunun verilebilmesi için öncelikle otur komutunu veriniz.Daha sonra ``Efe Yat`` demeniz yeterlidir.Komutu yerine getirdiğinde ödüllendirin.Köpeğiniz yatmıyorsa sertçe ``Hayır`` deyin ve komutunuzu tekrarlayın.Eğer yine yatmıyorsa fiziki bir engel olabilir kontrol ediniz. Örneğin yerler ıslaktır veya vücudunda diken gibi bir şey olabilir.
4. İZLE :Köpeğinizin yanınızda yürüyebilmesi için ``Efe izle``diyerek sol ayağınızla yürümeye başlayın,o da sizinle birlikte yürüyecektir.Yürürken sizi geçerse veya arkada kalacak olursa sertçe ``Hayır`` deyip izle komutunu tekrarlayınız.Temel eğitimde olduğunuz için köpeğinizin sevkini kesinlikle elinizden bırakmayınız.
5. DUR :Yürürken durmanız gerektiğinde sertçe ``Dur`` deyip aynı anda sizde durunuz.Durduktan sonra otur komutunu veriniz.Aferim oğlum diyerek başını okşayarak o nu ödüllendiriniz.
6. GEL :Köpeğinizi çağırmak istediğinizde ``Efe gel oğlum`` diyerek elinizi şaklatmanız yeterlidir. Geldiğinde çokça seviniz.

B. İLERİ İTEAT EĞİTİMİ :

7. OTUR BEKLE : Köpeğiniz yanınızdayken oturtun ve ``Bekle`` diyerek yanından ayrılın.Bu işlemi köpeğinizi bağlamadan kısa süreli bir yere gidecek olduğunuzda da yapabilirsiniz,işiniz bitip de yanına geldiğinizde;sizi beklediği için ``aferim oğlum`` diyerek o nu okşayınız.Eğer komutunuza riayet etmezse (sizi beklemeyip yerinden ayrılacak olursa) sertçe cezalandırınız.
8. YAT BEKLE: Önce köpeğinizi oturtun,daha sonra yat komutunu verip ``Bekle`` deyip yanından ayrılın.Bir önceki komuttaki gibi köpeğinizin yanına geldiğinizde O nu ödüllendirin. Eğer bekle komutuna riayet etmezse sertçe O nu cezalandırınız.
9.YERİNE : Köpeğinizi ileri itaat eğitimi çalışırken sol tarafınıza almak için sol elinizi sol bacağınıza birkaç kez vurunuz solunuza geçtikten sonra sol elinizle köpeğinizin sol yanağını okşayarak o nu ödüllendiriniz.
10. SEVKSİZ İZLE : Temel eğitimdeki gibi köpeğinize ``İzle`` deyip yürümeye başlayın,birkaç metre gittikten sonra sevk kayışını köpeğinizin boğazından çıkarın ve izle diyerek sol bacağınıza birkaç kez vurarak yürümeye devam ediniz.

11. DUR : Yürürken durmanız gerektiğinde sağ avucunuz yere paralel olacak şekilde ve avuç içiniz köpeğe bakacak şekildeyken dur işaretini yapın ve aynı anda sizde durunuz.Temel eğitimdeki gibi durduktan sonra otur komutunu sesli veya sessiz el hareketiyle veriniz.
12. YAT : Köpeğinizi oturtup bekle komutunu vererek sağ ayağınızı sağ tarafa bir omuz hizası açarak sol ayağınızı da yanına getiriniz ve tekrar bekle komutunu tekrarlayıp yanından yavaşça ayrılınız.5-10 metre gittikten sonra durunuz ve konuşmadan biraz eğilip sağ işaret parmağınızla yeri gösteriniz.Eğer yatmazsa sertçe ceza verin ve ardından yat işaretini tekrarlayınız.
13. YAT BEKLE : Köpeğiniz yattıktan sonra Trafik polisinin dur işareti gibi sağ elinizle bu işareti yaparak bekle komutunu veriniz.Eğer kalkacak olursa cezalandırın ve ardından komutu yineleyiniz.
14. YATTAN OTURA GEÇİŞ : Köpeğinizin karşısındayken ve köpeğiniz yat pozisyonunda sizin komut vermenizi beklerken; sağ eliniz biraz yana açık ve yere paralel olarak avuç içiniz köpeğinize doğru bakacak şekilde elinizi yere paralel olarak yavaşça başınızın hizasına kadar kaldırınız.Köpeğiniz otura geçecektir eğer oturmazsa sertçe cezalandırın ve otur işaretini tekrar yapınız.
15. YAT BEKLE :Köpeğiniz oturduktan sonra bir önceki komutdaki gibi ona bekle işaretini yapınız.Bu sayede uzaktan otur komutunda bir müddet sizi bekleyecektir.Beklerken yere yatacak olursa veya yerinden ayrılacak olursa cezasını veriniz ve el hareketiyle oturtup tekrar bekle komutunu veriniz.
16. GEL : Köpeğiniz karşınızdayken yanınıza çağırmak istediğinizde sağ avuç içinizi göğsünüze birkaç kez vurunuz.Köpeğiniz yanınıza geldiğinde aferin deyip O'nu biraz seviniz.
17. UZAKDAN DUR : Köpeğiniz eğitim tekrarı yaparken ve köpeğinizi karşıdan el hareketiyle çağırdığınızda;durmasını istediğiniz zaman sağ elinizle trafik polisinin dur işaretini yaptığınızda köpeğiniz duracaktır.Durduktan sonra tekrar çağırabilirsiniz.
18. GERİ GİT : Eğitim yaparken uzaktan köpeğinizi çağırdınız ve gelirken dur işaretini yaptınız ve o da durdu.Eğer köpeğinizin biraz geri gitmesini istiyorsanız geri git deyin ve komutunuzu el hareketiyle de destekleyiniz (sağ avuç içinizi ileriye doğru birkaç kez hareket ettirin.Yalnız bu komutu kullanmak istiyorsanız sürekli tekrar yaptırarak pekiştiriniz.

C. SALDIRGANLIK EĞİTİMİ :

19. SALDIR : Karşılaştığınız herhangi bir kötü durumda karşınızdaki kötü niyetli kişilere köpeğinizin saldırmasını istediğinizde ``Efe Kim Oğlum O`` veya ``Kim O`` diyerek köpeğinizi saldır komutunu verirken köpeğinizin kasığına birkaç kez dokununuz.Bu hareket köpeğinizi heyecanlandıracaktır.5-6 ay sonra sadece saldır komutunu vermeniz yeterli olacaktır.
20. KES : Karşınızdakine köpeğiniz saldırırken saldırıyı bitirmek istediğinizde sertçe ``Kes`` deyin,susduktan sonra o nu aşırı şekilde ödüllendiriniz.

D. ALAN KORUMASI EĞİTİMİ:

21. KORU : Bulunduğu yeri korumasını istediğinizde (şimdilik geceleri.Bir yıl sonra gündüz bile koru komutunu verdiğinizde bulunduğu yeri koruyacaktır) ``Efe Koru Oğlum`` diyerek yanından ayrılın ve kötü niyetli kişiler geldiğinde onlara saldırır.Eğer siz geldiğinizde sizi tanımayıp saldırırsa (rüzgarın tersten esmesiyle sizin kokunuzu alamayabilir) O'na adıyla seslenin ve sizi tanıyıp saldırıyı keser.Bu komutun kesi yoktur.Gün ışığını gördüğünde komutun bittiğini anlayacaktır.

E. BODY-GUARDLIK EĞİTİMİ:

22. KOMUTSUZ KORUMA : Size yapılacak herhangi bir harekette (siz görmeseniz dahi) karşınızdakine saldıracaktır.Unutmayın ki köpeklerin iç güdüsü kuvvetlidir,karşınızdaki bir şey yapmasa bile o kişiye saldırıyorsa kötülük seziyor demektir yada karşınızdaki kişi korktuğu için adrenalin salgılıyor demektir.
23. HAYIR-KES : Karşınızdakine tehlikeyi sezip saldırdığında o nu durdurmak istediğinizde sertçe ``Hayır Kes`` deyin ve durduktan sonra o nu ödüllendiriniz.

E. BODY-GUARDLIK EĞİTİMİ:

22. KOMUTSUZ KORUMA : Size yapılacak herhangi bir harekette (siz görmeseniz dahi) karşınızdakine saldıracaktır.Unutmayın ki köpeklerin iç güdüsü kuvvetlidir,karşınızdaki bir şey yapmasa bile o kişiye saldırıyorsa kötülük seziyor demektir yada karşınızdaki kişi korktuğu için adrenalin salgılıyor demektir.
23. HAYIR-KES : Karşınızdakine tehlikeyi sezip saldırdığında o nu durdurmak istediğinizde sertçe ``Hayır Kes`` deyin ve durduktan sonra o nu ödüllendiriniz.

F. ÖDÜL VE CEZA :

24. ÖDÜL : Verilen komutu doğru yaptığında veya hoşunuza giden bir şey yaptığında O'nu ödüllendirmeniz için ``Aferim Oğlum`` diyerek başını okşamanız köpeğinizin ödülüdür.
NOT : O'nu kesinlikle yiyecekle ödüllendirmeyiniz.Aksi takdirde sizi koruması gerektiğinde eğer yanınızda yiyecek yoksa sizi korumayacaktır.Köpeğiniz daha önce yiyecekle rüşvete alıştırılmış,bunu kesmeye çalıştım.
25. CEZA : Verilen komutu yapmadığında veya sizin sevmediğiniz bir şeyi yapacak olursa hareketi yaparken sertçe ``Hayır`` diye O'na bağırmanız köpeğinizin cezasıdır.(Örneğin olmadık yere çişini yapmak için yerleri kokladığında O'na sertçe hayır derseniz oraya işemeyecektir.Uygun bir yere geldiğinizde onu serbest bırakın.

G. ÇİŞ EĞİTİMİ :

26.TEMİZ OL : Köpeğiniz günde birkaç kez dışarıya çıkarıldığında bulunduğu yeri pislemez.Gezdirirken çişini yapmasını istediğinizde ``Efe Temiz Ol`` diyerek o nu serbest bırakın ve ihtiyacını gördükten sonra aferim deyip yanınıza çağırınız.

ÖNEMLİ NOTLAR : :

1. Verilen bu eğitimin her gün tekrar edilmesi gerekir.Ne kadar tekrar ederseniz o kadar iyi olacaktır.
2. Köpeğinizle çok fazla kişi ilgilenmesin aksi takdirde istediğiniz sonucu alamazsınız.
3. Köpeğiniz yanınıza ilk geldiği günden itibaren tavrınızı baştan koyun.Örneğin yapmasını istemediğiniz şeyleri yapacak olursa ilk andan itibaren cezasını veriniz.Bir kaç ay sonra size adapte olacaktır.
Mesaj18.02.2012, 10:09 (UTC)    
Mesaj konusu:

Teşekkürler bir köpeğim var ve bunları deniyeceğim
Mesaj18.02.2012, 16:32 (UTC)    
Mesaj konusu:

devrimcity yazmış:
Teşekkürler bir köpeğim var ve bunları deniyeceğim


önemli değil Smile
Mesaj18.02.2012, 17:42 (UTC)    
Mesaj konusu:

Sizlerden böyle paylaşım bekliyoruz.Hayvan Siteleri Adına Söylüyorum. Wink
______________

Sitemi silerlerse hakkınızı helal edin.
Mesaj18.02.2012, 18:54 (UTC)    
Mesaj konusu:

baks-bani yazmış:
Sizlerden böyle paylaşım bekliyoruz.Hayvan Siteleri Adına Söylüyorum. Wink


ben hayvan sitesi deilim ama böyle şeyler hoşuma gidiyor sizede yayim diyorum Smile
Mesaj23.04.2012, 15:20 (UTC)    
Mesaj konusu:

Paylaşım için teşekkürler.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu