Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj22.06.2008, 10:24 (UTC)    
Mesaj konusu: yardımcı tanımlar ve kavramlar

Yardım Merkezi sayfalarında kullanılan kavramlar ve terimlerle ilgili açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz. Sayfa düzenli olarak güncellenmektedir. Değişiklikleri görmek için lütfen sayfayı ara sıra ziyaret edin.



Internet'e bağlı mıyım?
Internet'e bir servis sağlayıcı aracılığıyla ve aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılarak bağlanılır: çevirmeli bağlantı, kablo veya bakır teller gibi karasal hatlar, T- hatları, Wi-Fi, uydu ve cep telefonları. Web sitelerini (örneğin bu siteyi) açabiliyorsanız veya e-posta gönderip alabiliyorsanız Internet'e bağlısınız demektir.

Küçük Uygulama (Applet):
Genel bir terim olan küçük uygulama, web tarayıcısı gibi başka bir program ortamında kısıtlı bir işlev gerçekleştiren bir yazılım bileşenidir. Java küçük uygulamaları Java Virtual Machine (JVM) aracılığıyla web tarayıcısında etkileşimli özellikler sunar.

İşaretleme/Seçme:
Kullanıcıların bir iletişim kutusunda veya web sayfasında tercihlerini belirtmek için kullanabilecekleri yöntem. İmleci bir onay kutusu üzerine getirip fareyi tıklatarak kutuda bir onay işareti çıkmasını sağlayabilirsiniz; imleci bir radyo düğmesi grafiği üzerine getirip fareyi tıklatarak düğmeye "basmış" olursunuz.

İletişim Kutusu:
Grafik kullanıcı arabiriminin parçası olan ve kullanıcıyı belirli bir konuda bilgilendiren veya kullanıcıdan bilgi girmesini isteyen özel bir pencere.

Etkinleştirme/Devre Dışı Bırakma:
Kullanıcı tarafından erişilebilen ve belirli özellikleri veya olanakları kapatıp açan yazılım ayarları. Java yapılandırma sorunlarının giderilmesinde kullanışlı bir özelliktir. Kullanıcılardan bir iletişim kutusu aracılığıyla belirli bir ayarı veya işlevi etkinleştirmeleri veya devre dışı bırakmaları istenebilir.

Java Runtime Environment (JRE) Önbelleği:
Java konsolunda yer alan ve en son Java sürümünün yüklenebilmesi için bazen manuel olarak temizlenmesi gereken bir saklama alanı.

Java Virtual Machine (JVM):
Java'da, genellikle Java bayt koduyla yazılan ve yönergelerin çalıştırılmasını sağlayan bir dizi yazılım programı. JVM'ler hemen her tür donanım ve yazılım platformunda kullanılabilir.

IFTW:
Install from the Web (Web'den Yükleme) teriminin kısaltması. Çevrimiçi yükleme anlamına gelir.

Yükleme İşlemleri:
Java kullanıcıları üç yükleme işleminden birini seçebilirler: çevrimiçi, çevrimdışı ve manuel yükleme.

Ücretsiz Java Yazılımını İndirme sayfasındaki 'Ücretsiz Java İndirme' düğmesini tıklattığınızda çevrimiçi yükleme otomatik olarak başlar. Internet bağlantınızı kesmemeniz gerekir.
Çevrimdışı yüklemede Java Yazılımını Manuel Olarak İndirme sayfasında listelenen çalıştırılabilir dosyalardan birini yüklemeniz istenir. Bu dosya, istediğinizde tüm yazılımı yükleyebilmeniz için gereken tüm dosyaları içerir. Yükleme işlemi sırasında Internet'e bağlı olmanız gerekmez. Dosyayı Internet bağlantısı olmayan bir bilgisayara da kopyalayabilir ve yükleyebilirsiniz.
Manuel yükleme bir IFTW (Web'den Yükleme) çalıştırılabilir program dosyasını indirir ve çok az düzeyde kullanıcı müdahalesi gerektirir. Programı çalıştırdığınızda, gereken tüm dosyalar Internet'ten alınır. Dolayısıyla yükleme sırasında Internet'e bağlı olmanız gerekir.

İşletim Sistemi:
Bilgisayarınızın kaynaklarıyla ilgili temel görevleri yöneten ve bilgisayar programcıları tarafından bu kaynaklara erişmek için kullanılan yazılımların genel adı. En yaygın işletim sistemleri Linux, Mac OS X, Microsoft Windows ve Solaris'tir.

Parametre:
Programlamada, bir işlevin yürütülmesi için gerekli değerleri ifade eder. İşlev parametreyi ya kendi görevini gerçekleştirmekte kullanır ya da parametre üzerinde bir işlem gerçekleştirir.

Fiziksel Bellek:
Bu terim java.com sitesinde genellikle rastgele erişim belleği (RAM) anlamında kullanılır. RAM, bilgisayarlarda bulunan yarıiletken bir depolama ortamı türüdür.

İşlem:
Belirli bir görevi gerçekleştirmek için çalışan bir programı tanımlamakta kullanılan genel terim. İşlemler genellikle başka programlarla aynı zamanda çalışır.

Proxy Sunucu:
Kullanıcının bilgisayarı ile Internet arasında yer alan aracı bilgisayar. Hem Internet'te oturum açmak, hem de bir web sitesine erişimi engellemek için kullanılabilir. Proxy sunucudaki güvenlik duvarı, bazı web sitelerine ya da web sayfalarına erişimi çeşitli nedenlerle engeller. Buna bağlı olarak, kullanıcılar, bilgisayarın web tarayıcısında bazı proxy ayarlarını yapılandırmadan Java yazılımını indiremeyebilir ya da bazı Java uygulamalarını çalıştıramayabilir.

Proxy Ayarları:
Arada bir proxy sunucu varsa, kullanıcıların Internet'e bağlanabilmesi için proxy ayarlarının düzgün şekilde yapılandırılmış olması gerekir. Proxy ayarlarını yapılandırabilmek için kullanıcıların ağ yöneticilerine başvurup gerekli bilgileri almaları gerekebilir.

Web Tarayıcısı Önbelleği:
Önbellek, sık kullanılan verileri saklamakta kullanılan geçici bir depolama alanıdır. Önbellekteki veriler gerektiğinde hızla belleğe yüklenebilir. Web tarayıcısı önbelleği, görüntülenen sayfaların bir kopyasını içerir. Java yüklemesi ya da yapılandırmasıyla ilgili bazı sorunları gidermek için bazen bir iletişim kutusu aracılığıyla önbelleği manuel olarak temizlemek gerekebilir.

Geçici Çözüm:
Geçici çözüm, sistemde saptanan ve henüz kalıcı bir çözümü olmayan bir sorunun üstesinden gelmek için kullanılan geçici bir yöntemdir.
______________
Mesaj29.06.2008, 15:08 (UTC)    
Mesaj konusu:

Sağol ysnsen çok güzel bilgiler Wink
______________
Mesaj29.06.2008, 15:25 (UTC)    
Mesaj konusu:

güzel bir başlık Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu