Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj21.06.2008, 18:49 (UTC)    
Mesaj konusu: bilgisayar parça bilgileri...

ANAKART

Bilgisayarlarda anakart seçimi kasa seçimine göre değişmektedir. Son zamanlarda artık hemen hemen tüm kasalar ATX formunda üretilmektedirler. Mini PC lerin popülerlik kazanmasıyla da Micro ATX formu popüler olmaya başlamıştır. Anakart denilince en çok dikkat edilmesi gereken unsur, yonga setidir. Yonga seti, sistem saati, veriyolu, IRQ, DMA kontrolü, USB ve CPU çalışma değerleri ve anakartta yer alan faaliyetlerin büyük kısmını kontrol eder. Her yeni ilemci ile birlikte yeni yonga setleri piyasaya sürülmektedir. Pentium 4 işlemciler birçok yonga setiyle çalışabiliyor olsalar da Intel i865 ve i875 ürünleriyle, geniş destek sunmaktadır. i875 yüksek performans, i865 ise fiyat/performans imkanı sunuyor. Intel harici SIS, VIA ve ATI'ın P4 uyumlu yonga setleri bulunmaktadır. AMD uyumlu yonga setlerinde ise VIA ve nVidia ağırlıklarını koymuşlardır. VIA KT600 yüksek performans sunmaktadır. Hepsi bir arada çözüm için nVidia'nın nForce 2 yonga seti tercih edilebilir.Yonga seti dışında anakart üzerindeki diğer bileşenlere de dikkat edilmelidir. Günümüzde anakartlar üzerinde grafik, ses yongalarına ve Ethernet denetçilerine rastlanmaktadır. Intel'in i865G yonga setli anakartında bulunan Intel Extreme Graphics 2 grafik işlemcisi GeForce 4 MX440 işlemcili ekran kartına eş performans sunmaktadır. VIA'nın modellerinde görülen S3 Savage grafik yongası performansı pekçok uygulama için yeterlidir ancak performansı Extreme Graphics'den düşüktür. AMD de ise nVidia'nın GeForce serisi işlemcilerini içeren nForce2 yonga setli anakartlar bulunmaktadır.Entegre grafik işlemcili anakartlar normal anakartlardan daha az PCI yuvasına sahiptir ve ofis ve internet PC amaçlı tasarlanmışlardır.

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/anakart.jpg

Anakartlarda son günlerde 6 kanal ses, SPDIF ve optik çıkış özellikli ses yongalarına sahip anakartlar yer almaya başlamışlardır. Ses yongalarının kalitesinde Creative başı çekmektedir. 10/100 Mbit bağlantı sağlayan Ethernet denetçileri artık hemen hemen her anakartta görülmektedir. 1000 Mbit bağlantı sağlayan Ethernet denetçili anakart da bulmak mümkündür.

Anakart seçerken teknolojinin gelişim hızı dikkate alınarak seçilmesi gerekir. Örneğin; şu anki anakartların çoğu IDE arayüzünü desteklemektedir. Alacağınız anakartın SATA teknolojisini desteklemesi SATA yaygınlaştığında anakartınızın güncelliğini korumasını sağlar. Ancak SATA denetçisi yonga setine entegre edilmiş olmalıdır. Intel'in i865 ve i875 yonga setlerinde SATA denetçisi entegre olarak yer almaktadır.

Anakartın USB 2.0 arayüzünü desteklemesi son zamanlarda iyice zorunluluk halini almıştır. Anakartda yer alabilecek diğer güzel bir özellik de yonga setini soğutacak bir fanın yer almasıdır. Anakartın işlemci voltajının, fan hızının ve işlemci ısısının yazılımla görüntülenebilmesi güzel bir özelliktir. Anakartda yüksek performans için çift kanal bellek ve DDR 400 desteği aranan özelliklerdendir.

Eski bilgisayarınızdaki bazı parçaları yeni bilgisayarınıza taşımak istiyorsanız, bu kartların veri yollarının yeni anakartınız tarafından desteklenip desteklenmeyeceğine emin olmanız gerekir. Çoğu eski modem, ses ve ağ bağdaştırıcı kart ISA veri yolunu kullanıyorlar.

İşlemci anakarta monte edilmeden önce sıkıştırma kilidi kaldırılmalıdır. Intel işlemcilerde kare şekilli işlemcinin köşesinde eksik bir pin vardır. AMD işlemcilerde ise pin dizilimi farklıdır. İşlemci yerine yerleştirmek için kesinlikle zorlanmamalıdır.

ANAKART ÖNERİLERİMİZ

INTEL UYUMLU ANAKRTLAR
AMD UYUMLU ANAKRTLAR

MSI MS-6787-020 P4MAM-L P4M266A VGA/Ses/LAN FSB533 ucuz ama performanslı bir anakart. Eğer HT işlemci düşünülüyorsa yada ileride HT işlemci alacağınızı düşünüyorsanız MSI MS-6540G-010 SIS661FX-L SES/VGA/LAN HT anakartı tavsiye ederim. UYARI : Diğer ucuz anakartlar gibi bu ürünlerinde yonga setleri VIA ve SIS. ASUS-A7V8X-MXL SC-A VIA KM400 SES/VGA/LAN FSB333 DDR333 AMD uyumlu anakart özellikle işyerleri için oldukça vantajlı bir anakart. Bu anakarttan çok daha ucuz anakrtlar piyasada mevcut fakat ürünün performansı benzer ürünlere göre daha avantajlı.
ASUS_P4PEX I845-PE SES/LAN FSB800 DDR400 ATX Anakart çok güzel bir anakart. Hem fiyatı çok uygun hemde Intel yonga seti ile yüksek performans sunuyor. Eğer ekran kartı için ekstra para vermek istemiyorsanız ASUS-P4P800-VM SC-478 I865G Ses/Vga/LAN FSB800 DDR400 MicroATX Anakart ı tavsiye ederim. Bu anakartın iyi tarafı çok iyi bir yonga seti ve yüksek performans bir VGA kartı var. (ASUS-P4R800-VM SC-478 ATI RADEON 9100 SES/VGA/LAN FSB800 DDR400 MicroATX ANAKART da değerlendirmeye alın) A7N8X-VM Anakart ın özellikle yonga setine dikkat edin. AMD işlemciler içi mükemmel performans.
Eğer I875 çipsetli anakart ihtiyacınız varsa fiyatlar yükseliyor. ASUS_P4C800 SC-478 I875P Canterwood SES/LAN FSB800 DDR400 SATA PAT ATX Anakart bu kategoride en iyi fiyat performans ürünü. Rakibi olan GA-8KNXP SC-478 I875P Ses/LAN FSB800 DDR400 HT SATA-PATA RAID ATX Anakart ın RAID özelliği olduğuna dikkat edin.

BELLEK

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/bellek.jpg

Bilgisayarınızdan alacağınız performans, işlemcinin hızı kadar bellek modülünün kapasitesine de bağlıdır. Bellek modülleri, işlemci ve sabit disk arasında köprü görevini üstlenirler ve veri akışı hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bilgisayarda programlar çalışırken işlemci gereken dosyaları sabit disk üzerinden okumaz. .EXE ya da .DLL gibi dosyalar öncelikle sabit diskten belleğe ulaştırılır işlemci bu dosyaları bellek aracılığıyla kullanır. Bunun nedeni bellek üzerinden yapılan işlemlerin daha hızlı olabilmesidir. İşlemcinin bellek modülleri ile iletişim kurması, sabit diskle iletişim kurmasına oranla 60 bin kat daha hızlıdır. Çalıştırılan her program, belli bir bellek kapasitesine ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan toplam bellek kapasitesi toplam bellekten büyükse, devreye "virtual memory" yani sanal bellek girer. Yani RAM büyüklüğü yetersiz kaldığında sabit diskin bir bölümü bellek olarak kullanılır. Bu durumda sabit disk üzerinde "swap" adı verilen bir dosya yaratılır. Bellek üzerinde yazılması gereken dosyalar bu dosya altında toplanır. İşlemci önemli dosyalara"swap" dosyası üzerinden ulaşır. Sanal bellek sadece gerekli durumlarda kullanılır ve performansı düşürür. Çünkü sabit diskin erişim hızı bellekten kat kat düşüktür.

Son bilgisayar sistemlerinde en çok karşılaşılan bellek tipi, DDR-SDRAM dir. DDR-SDRAM, bir çevrim içerisinde yükselen ve alçalan noktalardan bilgi okuyabilme özelliğine sahiptir. SDRAM modülü sadece tek bir doğrultuda veri erişimine izin verir. DDR-SDRAM modülü ise verilere aynı anda iki farklı doğrultuyu kullanarak ulaşır.Bu yüzden aynı MHz lik SDRAM e göre DDR-SDRAM hızı iki kat daha fazladır. İlk çıkan DDR-SDRAM modülleri PC1600 adıyla 200MHz lik çalışma hızı ile piyasaya çıkmıştı. Sonradan bunu PC2100 takip etti ve hızı 266MHz'e yükseldi. PC 2100'ün ardından 333MHz hızlı PC2700 ve 400MHz hızlı PC3200 piyasaya sürüldü. Bugün 466Mhz hızlı PC3700 ve 500MHz hızlı PC4000 DDR-SDRAM lere rastlamak mümkündür. DDR-SDRAM ile birlikte son teknoloji RDRAM ler de piyasaya çıkmıştır. İki farklı RDRAM tipi vardır. Bunlar; 1.6 GB'lık bant genişliğ sunan 800MHz hızlı PC 800 ve 2.1GB bant genişliğine sahip 1066MHz hızlı PC1066 dır. RDRAM modüllerinde 184 adet kontak noktası kullanılmaktadır. Çalışma hızları nedeniyle aşırı ısındıklarından, özel soğutucularla çevrelenmişlerdir.

BELLEK ÖNERİLERİMİZ :

Eğer WindowsXP işltim sistemi kullanacaksanız mutlaka RAM inizi 512MB veya daha büyük alın. Eğer anakartınız Dual DDR özelliğine sahipse RAM inizi 2 li parçalar halinde almak daha avantajlı hale gelecektir.

V-Data SDRAM 128MB PC133 8 Chip (Özellikle eski anakartlarda çalışan bu bellek iyi fiyat - performans değerine sahip )
TREME DDRAM 256MB PC3200 400Mhz
KINGSTON DDRAM 512MB PC3200 400MHz


KASA

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/kasa1.jpg

Eskiden kasa denilince akla tek renk sıradan bir kutu gelirdi. Günümüzde kasalar teknolojik ve estetik görünüm anlamında fazlaca gelişmişlerdir. İçi neon lamba ile aydınlatılmış kasalara rastlamak bugünlerde mümkün. Kasanın dış görünümü göz zevkiniz açısından önemli olabilir ancak, kasanın görünümüne verilen önemin soğutma konusuna da verilmesi gerekir.Yeni bilgisayar sistemleri yüksek sunan bileşenler ısınma problemine neden olmaktadırlar. İşlemci, ekran kartı ya da sabit disk kasa içerisinde fanlar yardımıyla soğutulabilir. Ancak soğutma sırasında açığa çıkan ısının sağlıklı bir şekilde kasanın dışına atılabilmesi gerekir. En basit soğutma sisteminde bile 2 adet fana ihtiyaç vardır. Biri kasanın önünde, diğeri arkasında yer alır. Öndeki fan kasa içerisine hava alırken, arkadaki fan sıcak havayı dışarı atmakla görevlidir. Piyasada maalesef satılan kasaların çoğu tek fan içermektedir.Fan sayısı arttıkça soğutma işlemi daha başarılı olacaktır. Kimi kasalarda üstte de üçüncü bir fan görüldüğü gibi ön veya arka panelde de birden fazla fan bulunabilir.

Kasalarda önemli olan ikinci unsur güç kaynağıdır. Çoğu zaman güç kaynağına bakılmaksızın kasa alınır. PC lerde oluşan arızaların çoğunluğu voltaj hataları nedeniyle oluşmaktadır. Güç kaynağının görevi; 220 Volt'luk şehir gerilimini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine dönüştürmek ve bileşenlere dağıtmaktır.Bilgisayarı oluşturan tüm bileşenler aynı voltaj değerleri ile çalışmazlar. Farklı voltaj yani farklı watt değerleri ile çalışırlar. Güç kaynaklarının toplam çıkış gücü watt ile belirtilir. Güç kaynaklarının üzerindeki küçük etikette desteklenen maksimum amper değerleri görülebilir. Örneğin; 512 MB'lık DDR-SDRAM modülü 5 volt elektrik 8 amper akım yani 40 Watt ile çalışır. 7200 RPM sabit disk 28 watt elektrik gücüne ihtiyaç duyar. Pentium 4 ya da AThlon için en azından 300Watt'lık güç kaynağına ihtiyaç vardır. Sistemde birden fazla sabit disk ve optik sürücü bulunuyorsa, daha güçlü bir güç kaynağı kullanmakta fayda vardır. Güç kaynağının ısınma sorunu olmadan sağlıklı çalışmasını istiyorsanız, toplam kapasitesinin %80'ini aşmamalısınız. Eski bir işlemci kullanıyorsanız ve bu işlemcinizi örneğin; P4 bir işlemci ile değiştirecekseniz kasanızı da değiştirmeniz gerekir. Çünkü, Pentium 4 işlemcilerin elektrik ile beslenmeleri özel bir ATX konnektörü yardımıyla olur.

300 Watt Power Supply Örnek Güç Dağılımı....


3.3V 5.0V 12.0V Adet Max Power
Anakart 3A 2A 0.3A 1 23.5W
XP2100 işlemci 7.49A 1 89.91W
AGP 6A 2A 1 29.8W
IDE HDD 0.8A 2A 1 56W
DVD-ROM 1.2W 1.1A 1 19.2W
CD-RW 1.2A 0.8A 1 15.6W
Floppy 0.8A 1 4W
PCI ses kartı 0.5A 0.5A 1 4.15W
PCI NIC 0.4A 0.4A 1 3.32W
Kasa fanı 0.25A 1 3W
CPU Fanı 0.25A 1 3W
Klavye 0.25A 1 1.25W
Mouse 0.25A 1 1.25W
Toplam 283.98W


BİLGİSAYAR KASA ÖNERİLERİMİZ :

EVERPOWER P4 ATX Midi Tower Tek Fanlı Siyah Kasa
CODEGEN P4 2 Fanlı 300W USB Siyah Kasa
CODEGEN P4 ATX Midi Tower 2 Fanlı USB Slotlu SİYAH-GRİ Kasa ÖZEL Fanlı(VİDASIZ) ( İŞTE GERÇEK KASA ... )
CODEGEN P4 ATX Midi Tower 2 Fanlı USB Slotlu Bej-Mavi Kasa Ozel Fanlı (VİDASIZ)
ASUS P4 300W ATX Tower Çift Fanlı SİYAH Kasa

MODEM

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/modem1.jpg
http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/modem3.jpg
http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/modem2.jpg

Günümüzde alınan çoğu donanımda modemler standart olarak yer almaya başlamıştır. Yakın gelecekte neredeyse internet bağlantısı olmayan bilgisayar kalmayacak gibi görünüyor. Çevirmeli ağ bağlantısı kullanılan modemler teknolojik bakımdan gelişimlerini tamamlamış durumdalar. Modemde ulaşılmış olan son nokta 56Kb hızında v92 standartlarında modemlerdir. Bundan daha iyi bir bağlantı istiyorsanız, bağlantı türünüzü değiştirmeniz gerekiyor. Bunun için 24 nsaat kesintisiz ve hızlı bir bağlantı şekli olan kablo internet ya da ADSL bağlantılarından birini seçip bu bağlantı için kullanılan modemi edinebilirsiniz.

ADSL bağlantısı hem hızlı hem de ekonomik bir seçenektir. Fiyat/performansta Zoom X4 iyi bir seçenektir. Güvenlik duvarı, DHCP sunucu, DNS proxy gibi özellikleri barındırmaktadır. Tüm ADSL modemler 8Mbit'e kadar destek sunmaktadırlar.

İŞLEMCİ

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/amd_islemci.jpg
http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/intel1.jpg

CPU: Central Processing Unit: Merkezi İşlem birimi

İşlemciler bilgisayarların beynidir. Bilgileri bilgisayarın belleğinden alıp işledikten sonra tekrar belleğe yazar. Her işlem çevrim olarak nitelendirilir. Bir saniyede gerçekleşen çevrim sayısı işlemcinin hızını belirtir. İşlemciler yükselen sistem frekanslarına bağlı olarak daha çok veriyi aynı anda işleyebiliyorlar. Belirli kapasitedeki verinin işlenebilmesi için veri akışı geniş olmalıdır. İşlemci çok hızlı olsa bile yeteri kadar veriyle beslenmediği sürece performansı düşer. Çok geniş veri akışına sahip bir sistem, gelen verilerin tümünü aynı anda işleyemezse yine performans düşecektir. Pentium 4 işlemcisi her bir döngü başına 4 veri paketi işleyebilmektedir. 400MHz FSB li P4 işlemcinin veri işleme hızı saniyede 3,2 GB dır. 533MHz FSB'li P4 ün ki ise saniyede 4,2GB'dır. 800MHz FSB'de ise saniyede veri işleme hızı 6,4GB'dır. AMD işlemci ise kuzey köprüsünü işlemcinin içine yerleştirip HyperTransport arayüzünü kullanarak işlemci çekirdeğini, bellek denetçisini ve ön belleğin veri akışını tek elden yapabilmektedir.

Çalıştırılan uygulamaların verileri, önbellekte depolanır. Bu verilere tekrar ulaşılması gerektiğinde işlemci verileri ana belleğe göre çok daha hızlı molan ön bellekten okur. Bilinen ön bellekler L1, L2 ve L3 dür. L3 ön bellekli işlemci yoğun veri akışı olan durumlarda kendini gösterir. Xeon işlemcileri de L3 önbellek kullanmaktadırlar. L2 önbelleği yükseltilse bile FSB yükseltilmedikçe işlemcide kayda değer bir performans artışı olmuyor.


Günümüz teknolojisinde tek işlemciden iki işlemci performansı alabilmek artık mümkün hale geldi. Hyper Threading ile tek bir işlemci sistemde iki işlemci varmışcasına çalıştırılır. Sistemdeki tek fiziksel işlemci iki adet mantıksal işlemci olarak tanımlanıyor ve işleme hazırlanıyor. İşletim sistemi, önce bir numaralı mantıksal işlemciye sonra ikinciye birer thread atıyor. Bu iki thread sistem kaynaklarını paylaşmaya başlıyorlar. Kaynak paylaşımında ise paralel kullanıma müsait donanım birimleri tercih edilir. Performans artışı %30 lara varır.

İşlemci performansını artıran diğer bir gelişme ise 32 bit teknolojisinden 64 bit teknolojisine geçiştir. 16 bitlik bir işlemcide 64 KB bellek adresleme kapasitesine ulaşılıyordu. Günümüzde kullanılan 32 bit işlemciler 4GB'a ulaşabiliyor. 64bit lik bir işlemcide 800MHz e geçilmesiyle 4GB sınırı aşılmıştır ve saniyede 6.4 GB a çıkılmıştır. İşlemcinizin FSB hızını anakarta taktığınızda anlayabilirsiniz. Anakartın BIOS seçeneklerinde görülen işlemci çarpanı (multiplicator), işlemciye özgü bir rakam ve FSB hızı ile çarpıldığında sistem hızı elde edilir.

İşlemci anakarta monte edilmeden önce sıkıştırma kilidi kaldırılmalıdır. Intel işlemcilerde kare şekilli işlemcinin köşesinde eksik bir pin vardır. AMD işlemcilerde ise pin dizilimi farklıdır. İşlemci yerine yerleştirmek için kesinlikle zorlanmamalıdır.


MONİTÖR

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/monitor2.jpg

Piyasada iki tür monitör bulunmaktadır. İlki CRT(cathode ray tube) içeren yani katod ışın tüpü içeren monitörler. Diğerleri ise LCD monitörlerdir. LCD monitörler CRT monitörlere göre daha incedir. Göz sağlığı açısından daha zararsızdır ancak fiyatları CRT monitörlere göre yüksektir. Az yer kaplarlar. Düşük güç tüketirler. Eskiden 14 inç monitörler oldukça popülerdi. Ancak günümüzde 15 inç ev 17 inç CRT monitörler en yaygın kullanılanlardır. Monitörlerin ekranda gösterdikleri görüntüler, tek tek resimlerden oluşur. Bu tek resimlerin ekrana gelme hızına tazeleme hızı (refresh rate) denir ve bu tazeleme hızı arttıkça insan gözü daha az rahatsız olur. Göz sağlığı için tazeleme hızı en az 75Hz olmalıdır. Çözünürlük arttıkça tazeleme hızı düşeceğinden, çözünürlükle tazeleme hızını birlikte değerlendirmek gerekir.

LCD ler de de CRT monitörlerde olmayan reaksiyon süresi önemlidir. LCD lerde görüntü elemanları CRT monitörlerde olduğu kadar hızlı tepki veremez. Bu durum özellikle diz üstü bilgisayarlarda kullanıcıyı zaman zaman rahatsız edebilir. Örneğin; oyun oynarken ya da DVD seyrederken.

SABİT DİSK

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/hdd.jpg

Bilgisayarınızı güncel uygulamalara hazırlamanın ilk yolu doğru sabit disk kullanmaktır. Sabit disk için ilk unsur tabii ki kapasitesidir. Şu an piyasadaki en küçük sabit diskler 20GB depolama alanına sahiptirler. Yeni nesil oyunların hemen hemen çoğu 1 'er GB'lık boş alana ihtiyaç duyuyorlar. Video kameradan diske görüntü aktarmak ya da TV kartı ile görüntü yakalamak istenirse 10GB bir boş alana ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda 20GB'lık sabit disk yeterli olmayacak ve piyasadaki daha büyük depolama alanı içeren sabit diskler devreye girecektir. Sabit diskler verileri metal CD'yi andıran plakalar üzerinde saklarlar. Bu plakaların her iki yüzüne de veri yazılır. Veri yazma işini plakaların her iki tarafında yer alan yazma kafaları yapar. Sabit diskin kapasitesinin artması metal plakalar üzerine daha yoğun bir şekilde veri yazılabilmesi anlamına gelmektedir.

Sabit diskler için tercih edilebilecek farklı arabirimler bulunmaktadır. Günümüzde masaüstü sistemlerde kullanılan sabit disklerin büyük çoğunluğunda ATA arabirimi bulunmaktadır. Paralel ATA, ATA/133 ve ATA/100 olarak ikiye ayrılmaktadır. 100 ve 133 arabirimlerin saniyede verdiği maksimum veri akış hızıdır. ATA/100, saniyede 100MB veri akışına ATA/133 ise saniyede 133MB veri akışına izin verir. Sabit disk üreticileri çoğunlukla ATA/100'ü kullanmayı tercih etmektedirler. Çünkü, anakart üreticlerinin çoğu ATA/133 desteği sunmamaktadır. ATA/133 sabit diskler genellikle 133MB/s'lik veri akış hızı için yeterli bant genişliği bulamamaktadırlar. Sabit disklerde kullanılan ikinci arabirim SCSI 'dir. Bu arabirimi kullanan sürücülerin fiyatı oldukça yüksektir. SCSI, paralel ATA'ya göre daha üstündür ve yüksek performansa ihtiyaç duyan güçlü sistemlerde kullanılırlar. Seri ATA(SATA) birimi ise son zamanlarda hızla yaygınlaşmaktadır. SATA saniyede 150 MB veri akışını desteklemektedir.SATA kabloları çok daha incedir. SATA arabirimini destekleyen bir sabit disk seçilirken, seçilen ana karta da dikkat edilmelidir. Çünkü, standart IDE bağlantı noktalarına bağlamak mümkün değildir. ATA/133'ün yaşadığı bant sorunu SATA için de geçerlidir.

Sabit disk için diğer önemli iki parametre dönüş hızı ve tampon bellektir. Dönüş hızı, metal plakaların sabit disk içinde 1 dakikadaki dönüş hızı olarak ifade edilebilir. birimi rpm (rotation per minute) ile gösterilir. Piyasadaki sabit diskler için 5400rpm ve 7200 rpm değerleri bulunmaktadır. Dönüş hızı ne kadar yük++++e, okuma ve yazma hızı o kadar yükselir. Bu nedenle rpm'i yüksek sabit diskleri tercih etmekte fayda vardır. 7200 rpm, standart bir kullanıcı için iyi bir seçim olacaktır. 10 bin ya da 15 bin dönüşlü sabit diskler ise daha çok sunucu tabanlı sistemlerde tercih edilir.

Tampon bellek ise sabit disk ile CPU arasındaki küçük bir köprüdür. İşlemci sabit diskten veri istediğinde bu önce sabit diskin tampon belleğinde yazılır ve işlemciye buradan ulaştırılır ve veri akış hızı artar. Sabit disklerde 2MB'dan 8MB'a kadar farklı tampon bellekleri bulunmaktadır. Tampon bellek ne kadar yük++++e o kadar iyidir.


HARDDISK ÖNERİLERİMİZ :

SEAGATE IDE 80GB 7200RPM 2MB Cache Ultra ATA 100 ( Sessiz ve Hızlı bir harddisk... )
SEAGATE IDE 80GB 7200RPM 8MB Cache SERIAL ATA 150 (8MB Cache ile mükemmel performans )
Western Digital IDE 200GB 7200RPM 8MB Cache Ultra ATA 100 (Çok yere ihtiyaç duyanlara birebir.... )
IOMEGA EXT 80GB 4200RPM Harici ( Harici harddiskler özellikle yolculuklarda kurtarıcınız... )


SES KARTI

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/ses_karti.jpg

Ses kartı denilince akla ilk gelen isim Creative Sound Blaster oluyor. Modern anakartların neredeyse hepsi entegre ses desteğine sahiptirler. Bazı anakartlar alınacak ucuz bir ses kartından daha iyi bir ses donanımına sahip olabilir. Entegre ses donanımı ya da ucuz ses kartlarını yetersiz buluyorsanız, Sound Blaster Audigy ES, iyi bir kalite sunar. Bunu yetersiz bulan kişiler Sound Blaster Audigy 2 serisini tercih edebilirler. Daha çok giriş/çıkış ve kullanım konforu arayan kişiler ise Platinum ve Platinum Pro modellerini seçebilirler.


KLAVYE VE MAUSE

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/klavye1.jpg
http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/fare1.jpg

Klavye ve fare bilgisayar satın alırken fazla özen göstermediğimiz bileşenlerdir. Ergonomik olmayan bir klavye yoğun kullanımlarda bilek rahatsızlığına bile yol açabilir. Farelerin de en büyük problemi kirlenme sorunudur. Bu yüzden son zamanlarda scroll yerine optik fareler daha popülerlik kazanmaya başlamışlardır. Kablo karmaşasının azalması açısından kablosuz ancak şarjlı pillerle çalışan klavye ve fareler de tercih edilebilir.


OPTİK SÜRÜCÜ

http://www.gunaydin.info/usr_img/bilgisayar_parca_oneri/optik_surucu.jpg

CD ler 700MB veriyi tek bir disk üzerinde saklayabilmektedirler. 4.7GB ile 17GB arasında değişen kapasitedeki DVD ler de son zamanlarda CD lerin yerini almaya başladı. CD yazıcılar da son zamanlarda yedekleme alternatiflerinin en başında gelmektedir. CD okuyucu ve yazıcıların veri akış hızı X ile ifade edilmektedir. Günümüzde CD sürücülerin pek çoğu 52X veri akışını desteklemektedirler. 1X, saniyede 150KB'lık veri akışını gösterir. 52X CD sürücülerde veri akış hızı 7800KB/s'dir. CD yazıcılarda hız 3 farklı X değeri ile belirtiliyor. İlki CD okuma hızını belirtiyor. Diğer iki X ise yazma ve yeniden yazma hızını göstermektedir. CD yazma ve okuma hızı genellikle 52X olarak karşımıza çıkmaktadır. CD yazıcıların çoğunda 24X yeniden yazma hızıyla karşılaşıyoruz.

Piyasada bulunan DVD sürücülerin çoğu 12X veri okuma hızı sunmaktadırlar. Bu X değerinin karşılığı CD ile aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s'dir. 12X'lik bir DVD sürücü için maksimum hız 16224 KB/s'dir. DVD yazıcılar için ise son zamanlarda 8X yazma ve 4X yeniden yazma özellikleri mevcuttur. DVD yazıcıda 3 farklı DVD formatı bulunmaktadır. Bunlardan ilki DVD-RAM 'dir. DVD-RAM diskin içerdiği verilere ulaşmak için DVD-RAM yazıcıya ya da DVD-ROM sürücüye sahip olmak gerekir. Günümüzde veri yedeklemede kullanılan DVD-RAM formatı gelecekte yerini diğer formatlara bırakacak gibi görünüyor. Diğer iki format ise DVD-RW ve DVD+RW formatlarıdır. "+" formatı Philips, Sony, Hewlett-Packard, Dell, Ricoh ve Yamaha gibi isimler tarafından destekleniyor. "-"formatı ise Panasonic, Hitachi ve Toshiba'nın desteğini almaktadır. DVD+RW, multisession yazma işlemlerinde DVD-RW'dan daha başarılıdır. DVD-RW ise şu an bulunabilecek en uyumlu formattır. Son zamanlarda her iki formatı da destekleyen yazıcılara rastlamak mümkün. Hatta bazıları üçüncü olarak DVD-RAm formatını da desteklemektedirler.

DVD ve CD yazıcılarda sabit disklerdeki gibi tampon bellek(buffer) bulunur. Bazı durumlarda verilerin tampon bellek üzerine yazılma hızı gerekenden fazla ya da az olabilir. Bu hataya "Buffer Underrun/Overrun" hatası adı verilir. Son zamanlarda üretilen optik okuyucular üzerinde yer alan Burn-Proof, Just Link, Seamless link ve Smart Link gibi kavramlar "Buffer Underrun"a karşı geliştirilen koruma teknolojileridir. Temelde bu ibarelerin hepsi aynı görevi üstlenmektedirler.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu