Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj21.06.2008, 18:51 (UTC)    
Mesaj konusu: Doğru Bilgisayarı Alma: Satınalma Kılavuzu

Doğru Bilgisayarı Alma: Satınalma Kılavuzu
İşiniz için yeni bir bilgisayar satın almanız gerekiyor, ancak sunulan en son teknolojilere, özelliklere ve bilgisayar terminolojisine göz atmak için fazla mı meşgulsünüz? Öyleyse, iyi dostlarınız var. Birçok küçük işletme sahibinin, şirketlerinin donanım ve yazılım gereksinimleri araştırmaya saatler harcamaktan daha önemli işleri vardır.

Öyleyse, verimlilik ve BT güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak üzere, küçük işletmeniz için doğru teknolojiyi nasıl bulabilirsiniz? Aşağıda, teknoloji yatırımlarınız hakkında doğru kararları vermenize yardımcı olacak bilgileri bulacaksınız.

Bu Sayfada
Geçerli Teknoloji Kurulumunuzu Öğrenin
Bilgisayar Almadan Önce Anahtar Terimleri Öğrenin
Önemli Bilgisayar ve Yazılım Gereksinimlerini Anlama
Geçerli Teknoloji Kurulumunuzu Öğreninİşiniz için doğru bilgisayarı almak istiyorsanız, şu anda sahip olduğunuzu ve gelecekte gereksinim duyacaklarınız ile ilgili bazı ayrıntıları bilmek gerekir. Aşağıdaki bilgilerle bir denetim listesi yapın. Sizin veya işe aldığınız BT uzmanının doğru teknolojiyi seçme konusunda karar vermesine yardımcı olacaktır.

• Çalıştırdığınız bilgisayarların ve işletim sistemlerinin sayısı

• Internet servis sağlayıcınızın adı ve internet bağlantınızın hızı

• Kullanılan masaüstü uygulamaları (örneğin, Microsoft Office Small Business Edition)

• İş kolu yazılımı (örneğin, mali yönetim ve muhasebe uygulamaları için)

• İyileştirmek istediğiniz iş süreçleri ve varolan sorunlarınız

• Faks makineleri, yazıcılar ve fotokopi cihazları gibi çevre birimleri (marka ve model dahil)

• Ağ türü (eşdüzey, sunucu veya hiçbiri)

• Çalıştırdığınız sunucu donanımının türü (varsa)

• Uzaktan erişim için ağ yeteneğine sahip misiniz?

• Sunucunuzda yüklü olan işletim sistemi (varsa)


Varolan teknolojinize ekleyeceğiniz yeni bilgisayar hakkında düşünürken, aşağıdakileri de dikkate almalısınız.

1. Yazılım paketi aşağıdakileri içeriyor mu?

• İşletim sisteminin en geçerli sürümü

• Önceden yüklenen uygulamalar (örneğin, Microsoft Office 2003)

• İstenmeyen e-postayı azaltmak için filtreli e-posta yazılımı

• Internet açılır pencere iletilerini engelleme özellikleri

• Internet güvenlik duvarı

• Gizlilik koruması; casus yazılıma karşı koruma

• Bilgilerinizi dış tehditlerin erişiminden korumak için güvenlik özellikleri

• Internetten otomatik yazılım güncelleştirmeleri alma yeteneği

• Sahte değil orijinal yazılım

• Virüsten koruma

• Dosyalarınıza ofis dışından erişebilmeniz için uzaktan erişim yetenekleri

• Güvenli olmayan yüklemeleri izlemeye yardımcı olan yazılım


2. Yeni bilgisayar, aşağıdaki bileşenleri içeriyor mu?

• CD yazıcı (CD-RW)

• DVD oynatıcı (DVD-R/RW) veya yazıcı (DVD+R/RW)

• Ağ ve internet erişimi için ethernet kartı

• Fare

• Klavye

• Enerji tasarrufu yapan monitör

• Ses kartı

• Kablosuz ağ kartı


3. Yeni bilgisayar aşağıdaki bakım ve destek ayrıntılarını içeriyor mu?

• Sözleşme kapsamındaki servis ve bakım

• Kapsama girenlerle ilgili ayrıntılar

• Destek yanıt süresi

• Teknik destek telefon numarası


Sayfanın başına git
Bilgisayar Almadan Önce Anahtar Terimleri ÖğreninBilgisayarlar ve yazılımla ilgili promosyon reklamlarında görünen kısaltmaların ve teknik terimlerin listesi kafanızı mı karıştırıyor? Yalnız değilsiniz. Aşağıdaki sözlükte, yeni bilgisayar almadan önce bilmeniz gereken terimler bulunmaktadır.

Bilgisayar Terimleri Sözlüğü
Terim Tanım
CD-ROM sürücüsü
Kompakt disk teknolojisi kullanan bir disk depolama aygıtı.

CD/RW sürücüsü
Bilgisayarın değiştirilebilen, silinebilen ve yeniden yazılabilen bir kompakt diski okumak ve bu diske veri yazmak için kullandığı bir aygıt.

CPU (merkezi işlem birimi)
Bilgisayarın bilgi işlem ve denetim birimi, CPU, yönergeleri yorumlayan ve yürüten aygıttır.

Disket sürücüsü
Bilgisayarın manyetik disketlerden veri okumak ve bunlara veri yazmak için kullandığı bir aygıt.

Güvenlik duvarı
Bir kuruluşun ağını ve bilgisayarlarını saldırganların ve diğer kötü amaçlı saldırıların dış tehditlerine karşı korumayı amaçlayan bir güvenlik sistemi. Bilgisayarınızdaki sistem yazılımına veya verilere yetkisiz erişimi engeller.

Sabit disk
Bilgisayarın içindeki, büyük miktardaki bilgisayar verilerini ve programları tutmak üzere manyetik hale getirilmiş sabit bir disk.

Dizüstü bilgisayar
Seyahat sırasında kullanılmak üzere tasarlanan, pil veya AC gücüyle çalışan küçük, taşınabilir kişisel bilgisayar.

Megabayt/gigabayt
Bilgisayar belleği veya disk depolama alanı birimi. Kısaca, 1 megabayt (MB) 1.048.576 bayta, 1 gigabayt (GB) ise 1.024 megabayta eşittir.

Megahertz (MHz)/Gigahertz (GHz)
Bilginin işlenme hızının bir ölçüsüdür ve sırasıyla 1 milyon veya 1 milyar hertz'e (saniyede çevrim) eşittir.

Modem
Bilgisayarın standart telefon hattı üzerinden bilgi iletmesini sağlayan bir iletişim aygıtı.

Monitör
Bilgisayarın video bağdaştırıcısının oluşturduğu görüntülerin görüntülenmesini sağlar.

İşletim sistemi (OS)
Üzerinde uygulamaların yapılandırıldığı temel olan ve bellek, CPU süresi, disk alanı ve çevresel aygıtlar gibi donanım kaynaklarının ayrılmasını ve kullanımını denetleyen yazılım.

PDA (kişisel dijital yardımcı)
Genellikle klavye yerine iğne kullanarak çalıştırılan, yerleşik bir dizüstü bilgisayara ve takvim ve faks yeteneğine sahip olan, küçük, elde taşınan bir bilgisayar.

Pocket PC
Avuç içine sığan ve en son Microsoft Windows CE işletim sistemini çalıştıran bir bilgisayar. Bu aygıtlar, diğer uygulamaların yanı sıra Pocket Word, Pocket Excel, Takvim, Kişiler ve Görevler'i içerir.

Açılır pencere
Kullanıcının ziyaret ettiği web sitesinin tarayıcı penceresinin üst kısmında görünen bir pencere.

Açılır pencere engelleyicisi
Internet tarayıcınızla birlikte çalışan ve internete göz atarken istenmeyen açılır pencerelerin ortaya çıkmasını engellemek üzere tasarlanan yazılım.

RAM (rasgele erişim belleği)
Bilgisayarda, programların ve verilerin geçici olarak depolanması için kullanılan ve verilerin doğrudan erişilebildiği ve değiştirilebildiği birincil çalışan bellek.

Sunucu
Yerel ağda (LAN), ağa ve yazıcı ve disk sürücü gibi ağ kaynaklarına erişimi denetleyen yönetim yazılımını çalıştıran bir bilgisayar. Sunucu, ağda iş istasyonu olarak çalışan bilgisayarlara da kaynaklar sağlar.

Ses kartı
PC uyumlu bilgisayarlarda, örneğin WAV veya MIDI dosyasından veya müzik CD-ROM'undan ses çalmaya ve kaydetmeye olanak veren bir tür genişletme kartı.

Video kartı
Bir kablo üzerinden video ekranına gönderilen video sinyalini oluşturan elektronik bileşen.

Windows Güvenlik Merkezi
Windows XP Service Pack 2'de, müşterilerin önemli güvenlik işlevlerinin durumunu bir bakışta denetlemelerine olanak veren bir Windows Denetim Masası özelliği. Windows Güvenlik Merkezi güvenlik duvarını da güçlendirir ve Microsoft'tan otomatik güncellemeleri almak için bir çizelge ayarlar.

Önemli Bilgisayar ve Yazılım Gereksinimlerini AnlamaAşağıdaki yazılım ve donanım kılavuzu, orijinal Microsoft yazılımının öneminden başlayarak, sizin veya işe aldığınız BT uzmanının küçük işletmeniz için bilgisayar seçerken almanız gereken kararların bazılarında size yardımcı olabilir.

Orijinal yazılım satın alma
İşletmeniz için yeni bilgisayar alırken, güvenlik, güvenilirlik ve destek sağlamak ve en son güncelleştirmeleri almak için orijinal yazılımla işe başlamak istersiniz. Orijinal Microsoft yazılımı, Microsoft tarafından lisanslanan, Microsoft tarafından doğruluğu onaylanan ve Microsoft tarafından desteklenen yazılımdır.

Orijinal Windows XP işletim sistemi yazılımının önceden yüklendiği yeni bilgisayarlarda Microsoft Orijinallik Sertifikası (COA) etiketi bulunur. Bu etiket, bilgisayarın kasasına yapıştırılmıştır. Orijinallik Sertifikası, geçerli ve lisanslı işletim sistemi için lisansın kanıtı olarak işlev görür ve sahtecilerin çoğaltması zor olan, korsanlığı önlemeye yönelik çok sayıda özellik içerir.

Bilgisayarınıza Orijinallik Sertifikası yerleştirmenin dışında, çevrimiçi Windows Validation Assistant kullanarak da bilgisayarınızdaki Windows yazılımının orijinal olup olmadığını öğrenebilirsiniz. (Bu konuda daha fazla bilgi almak için, Hızlı İpuçları'na bakın.)

Yeni ve varolan bilgisayarlarınızda orijinal Microsoft yazılımının nasıl denetlendiğini bilmek önemlidir. Ancak, işiniz için en iyi bilgisayarı satın almak isterseniz, önemli sistem bileşenleri hakkında bilgiye gereksiniminiz vardır.

İşletim sistemi yazılımı
İşiniz için en iyi işletim sistemini almak isterseniz, aşağıdaki konularda size yardımcı olan yazılımı aramalısınız:

• Eşzamanlı olarak birden çok bilgisayar görevini yönetme ve birden çok uygulamayı çalıştırma

• Sunucuya bağlı olmadığında bile ağ paylaşımındaki dosyalara erişme

• Uzak Masaüstü yoluyla bir bilgisayardan diğerine erişme; örneğin evde veya seyahatteyken ofisinizdeki bilgisayarda oturum açma

• İş bilgilerinizi iç tehditler karşısında daha güvenli tutabilmek için dosyaları ve klasörleri şifreleme ve kullanıcı erişimini denetleme


Orijinal Windows XP Professional Service Pack 2 (SP2) bu yetenekleri sağlamaktadır. En son donanım, yazılım ve diğer bilgi işlem aygıtlarının tümüyle de uyumludur. Windows XP Professional SP2, kablosuz ağlar üzerinden çalışan küçük işletme uzmanları için, başka bir şirketin yazılımını yüklemek veya güncelleştirmek gerekmeden kablosuz ağları yapılandırmanıza ve bu ağlara bağlanmanıza yardımcı olur.

Windows XP SP2, Microsoft Office Small Business Edition 2003 ile birlikte, e-posta hizmetleri, ekip çalışması ve uzaktan erişim araçları ve veritabanı ve güvenlik yazılımının yanı sıra, ağ ve internet bağlantısı paylaşım yeteneklerini sağlar. Orijinal Windows işletim sistemi ve yaygın olarak kullanılan Microsoft Office yazılımının bu eşleşmesi, iş verilerinin güvenliğini geliştirmeye, çalışan verimliliğini artırmaya ve müşterilerinizle iletişimi geliştirmeye yardımcı olur. Örneğin, Office Small Business Edition 2003'teki güvenlik özellikleri aşağıdakileri içerir:

• Gelişmiş güvenlik teknolojileri ve sistem kurtarma araçları

• İstenmeyen posta hacmini azaltan yeni önemsiz posta filtreleri

• Kullanıcıların virüs içeren iletilerin gelmesini önlemelerine yardımcı olan yeni e-posta güvenlik işlevi


Donanım satın alma
Doğru bilgisayarı seçmek, çalışma stilinize ve gereksinimlerinize bağlıdır. Aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:

Masaüstü ile dizüstünün karşılaştırılması: İşinizin çoğunu ofisinizden yürütüyorsanız, masaüstü bilgisayar yeterli olacaktır. Ancak, sık sık seyahat ediyorsanız ve taşınabilirlik sizin için önemliyse, esas bilgisayarınız olarak dizüstü bilgisayarı tercih edebilirsiniz. Ofisinizdeyken, dizüstü bilgisayarınızı tam ölçekli bir monitör, klavye ve fareye bağlamak üzere, masanızdaki bir takma birimine kilitleyebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarın dezavantajı, masaüstü ile karşılaştırıldığında, hasar görme olasılığının daha fazla ve yükseltme yeteneklerinin sınırlı olması nedeniyle dizüstünün ömrünün daha kısa olmasıdır. Masaüstü ve dizüstü arasında karar verirken, kayıp veya çalıntı dizüstü bilgisayarların değiştirme maliyetleri ve güvenlik sorunları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bellek: İşinizde gereken tüm yazılımları çalıştırmak için, bilgisayarınıza en az 512 megabayt (MB) rasgele erişim belleği (RAM) takılmış olmalıdır. Ancak, sisteminizin ek iş uygulamalarını yürütebileceğinden emin olmak için doğrudan 1 gigabayt (GB) RAM ile başlamayı tercih edebilirsiniz.

Sabit disk sürücüsü depolama: 200 ila 250 GB içeren sabit disk sürücüleri büyük olasılıkla küçük işletmenizin gereksinimlerini karşılamak için yeterli olandan daha fazla depolama alanı sağlar. Düşük maliyetli makineler makul bir 60 - 80 GB sabit disk sürücüyle birlikte gelir, ancak işinizin bir parçası olarak çok fazla video veya müzik dosyası depoluyorsanız, daha fazla sabit disk alanına gereksiniminiz olacaktır.

İşlemci hızı: İşinizde Intel Celeron, Pentium veya AMD mikroişlemcili Windows tabanlı bilgisayarlar kullanılıyorsa, bunlar bilgisayar görevlerinin çoğunun yürütülmesinde genellikle yeterli olduğundan, işlemci hızı için endişelenmek gerekmez.

CD ve DVD sürücüleri: Bilgisayarlar, içeriği görüntülemek ve dosyaları depolamak için kullanılan bir CD veya DVD sürücüsüyle donanımlı olarak gelir. CD sürücülerinin çoğunun "CD-RW" olması, bunların kompakt diskleri çalmakla kalmayıp, ayrıca disklere yeniden veri yazabildiği anlamına gelir. Bir bilgisayardaki DVD sürücüsü "DVD-R/RW" (yalnızca oynatıcı) veya "DVD+R/RW" (diske de yazabilir) ile gösterilir. Son teknolojili makineler, CD'ye de yazabilen DVD yazıcı özelliğine sahiptir. En azından, dosyaları yedeklemek veya değiştirmek için kullanabileceğiniz CD yazıcısı olan bir bilgisayar almanız uygun olacaktır. İşinizde video veya fotoğraflarla çalışıyorsanız, daha yüksek kapasiteli DVD yazıcı kullanın.

Monitör: Satın aldığınız sistem bir görüntüleme monitörüyle birlikte gelebilir veya ayrıca almanız gerekebilir. Ofisinizde zaten bir monitör varsa, onu yeni bilgisayarınızla birlikte kullanarak toplam maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Yeni bir monitör almayı düşünüyorsanız, iki türden birini seçebilirsiniz: standart monitör olan CRT ve analog ve dijital sürümlerde gelen ve CRT'den daha pahalı olan düz panel. Dijital düz panel monitör almadan önce, video sisteminizin dijital çıkış donanımına sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Ekran boyutu da önemli bir konudur. Görüntüleme konforu için, gereksinimlerinize göre yeterince büyük bir monitör seçin. (Televizyonlar gibi, bilgisayar ekranları da diyagonal olarak ölçülür.)

Aygıt konektörleri: İş gereksinimlerinizi karşılamak için size gereken çevre birimlerinin sayısını ve türünü öğrenin. Yaygın çevre birimleri, klavye, monitör, fare, tarayıcı, yazıcı, faks, fotokopi makinesi, video kamera, ses çalar ve hoparlörleri içerir. En yeni çevre birimleri USB 2.0 bağlantı noktaları üzerinden bilgisayarınıza bağlanır. Herşeye bağlı kalmak için standarttan daha fazla sayıda USB 2.0 bağlantı noktası olan bir bilgisayara gereksiniminiz olabilir.

Bellek kartı yuvaları: İş gereksinimlerinize bağlı olarak, dijital kameralar, PDA'lar ve müzik çalarlar tarafından kullanılan çeşitli türlerde bellek kartları için yuvaları olan bir bilgisayara gerek duyabilirsiniz.

Video sistemi: Son teknolojili bilgisayarlarda, video, video işlemci ve bellek içeren bir video kartla yürütülür. En az 64 MB RAM, işinizde çok fazla video işi yapıyorsanız daha da fazlası gerekir. Daha ekonomik bilgisayarlarda, ayrı bir kartı olmayan tümleşik video kullanılır.

Bir bilgisayar sisteminin birincil bileşenlerini biraz tanımak, satınalma gereksinimlerinizi belirlemeye yardımcı olabilir. Siz veya BT uzmanınız, geçerli bilgisayar kurulumunuzu tanımlamaya yarayan denetim listesiyle birlikte bu bilgileri kullanarak ve teknoloji gereksinimlerinizi belirleyip, doğru soruları sorarak, işiniz için daha fazla verimlilik, daha fazla güvenilirlik ve daha fazla güvenlik sağlayan yazılım, donanım, araçlar ve çevre birimlerini seçebilir.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu