Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj14.09.2008, 06:16 (UTC)    
Mesaj konusu: Ike, 6 metrelik dev dalgalarla geliyor.tam bir felaket

Karayipler’de 100 can alan Ike Kasırgası, dün sabah ABD’nin güneyde Teksas ve Louisiana kıyılarına ulaştı. Dev dalgalarla yerleşim yerlerini vuran Ike, ABD’nin dördüncü büyük şehri olan Houston’ın uluslararası havalimanına 30 kilometre kadar yaklaştı. 1.2 milyon insan, iç kesimlere kaçtı. 2 milyon Amerikalı, su ve elektrik hizmeti alamıyor, şebekelerin tamir edilmesinin iki haftayı bulacağı belirtildi. Yetkililer, Ike’ın neden olduğu zararın 80-100 milyar dolar civarında olduğunu belirttiler.

KARAYİPLER’de 100 kişinin ölümüne neden olan Ike Kasırgası, dün sabah saatlerinde ABD’nin güney kıyılarına ulaştı. "Kategori 2" düzeyinde kalan kasırga, Meksika Körfezi üzerinde 20 kilometre hızla kuzeybatıya doğru ilerleyerek Teksas eyaletinin Galveston Adası’nda dev dalgalarla karaya çıktı. Kıyı şeridinde yaşayan 1.2 milyon insan, yokluklarında evlerinin yağmalanabileceğinden korksalar da içerilere kaçtılar.

Yangınlar korkuttu

Hızı saatte 175 km’yi aşan rüzgarlar taşıyan kasırga, Galveston şehri kıyılarını 6 metrelik dalgalarla vurdu. 1900 yılında 8 bin kişinin ölümüne neden olan kasırga sonrasında inşa edilen 5 metrelik deniz setini aşan dalgalar, adada su baskınına neden oldu, yangınlar çıktı. Meksika Körfezi’ndeki 17 petrol rafinerisi devre dışı kaldı. ABD petrol tüketiminin yüzde 22’sini karşılayan rafineriler kapandığı için ülkede petrol fiyatları yüzde 31 arttı.

Zarar 100 milyar dolar

Öğle saatlerinden itibaren karanın 80 km içerisindeki Houston şehrine ulaşan kasırga rüzgarları ve sağanak yağmur, bomboş caddelerde tozu dumana kattı. 2 milyon Amerikalı elektriksiz kaldı. Teksas Valisi Rick Perry, kasırganın 80 ila 100 milyar dolar arasında maddi zarara neden olabileceği bildirdi. Güneybatı Louisiana’ya doğru ilerleyen Ike, 2005’te 80 milyar dolar hasara yol açan Katrina Kasırgası kadar şiddetli rüzgarlar getirmese de, etki süresi ve etki alanı açısından ondan daha tehlikeli. ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, "Sanırım bu kasırga en kötü senaryo kategorisine giriyor" dedi. Ike Kasırgası, 2005’teki Katrina kadar güçlü değil, ama daha geniş bir alanda, daha uzun süre etki göstereceği için, tahribatı onun kadar yıkıcı olacak.

Cam yağmurundan böyle korundular

İke Kasırgası , Teksas eyaletinin en önemli kenti Houston’da kabus yarattı. Terkedilen kentte gökdelenlerin camlarını uçuran kasırga yüzünden, caddeler cam kırıklarıyla kaplandı. Az sayıda Houston’lu evlerinden çıkarken yanlarına aldıkları şemsiyeleriyle cam yağmurundan da korunmaya çalıştı. Birçok yerde alt geçitler, nehir yatağına döndü.












______________


Mesaj14.09.2008, 08:56 (UTC)    
Mesaj konusu:

Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu