Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj03.11.2008, 17:04 (UTC)    
Mesaj konusu: Büyük Uygulama ve Aygıt Uyumluluğu

Büyük Uygulama ve Aygıt Uyumluluğu

Bu bölümde, Windows XP’nin aygıtları yüklemeyi ve işletmeyi kolaylaştırma şekli gösterilmekte ve işletim sistemi tarafından desteklenen bazı yeni donanım teknolojileri hakkında ana hatlarla bilgi verilmektedir. Ayrıca, uygulama uyumluluğundaki gelişmelerin, birçok uygulamanın yeni işletim sistemindeki çalışmasını nasıl güvenceye aldığı da açıklanmaktadır.

Aygıt ve donanım desteği, özellikle büyük sistem kararlılığı ve aygıt uyumluluğu ile Windows XP için çeşitli şekillerde geliştirilmiştir. Önceden Windows 2000’in yaptığı gibi, Windows XP, bilgisayar donanımını yükleme, yapılandırma ve yönetme işlemini basitleştirmiştir. Windows XP, Windows 2000’den desteklenmeyen yüzlerce aygıtı destekleyen Tak ve Kullan desteği ve Evrensel Seri Veri Yolu (USB), IEEE1394, Çevresel Bileşen Arabirimi (PCI) ve diğer yollar için geliştirilmiş destek bulundurur.

Tak ve Kullan—işletim sisteminin donanımı algılama ve donanıma ait sürücüleri yükleme şekli—özellikle aygıtları kurma aşamasında daha iyi kullanım ve performans sağlamak üzere Windows XP içinde geliştirilmiştir. Sürücü modeli Windows 2000’e göre genel olarak değiştirilmemişse de, Windows XP, hareketsiz resimlerden ve küçük bilgisayar sistemi arabirimi (SCSI), IEEE 1394 ve USB standartlarıyla çalışan tarayıcılar ve sayısal kameralar gibi seri aygıtlardan resim elde etmeyi kolaylaştıran zengin bir arabirim olan Windows Resim Elde Etme (WIA) özelliğini eklemek üzere Windows Me sürücü modelini kullanır. WIA, uygulamalar ve aygıtlar arasında daha iyi iletişim kurulmasını sağlamak üzere uygulama hizmetleri düzeyinde TWAIN’in yerine kullanılır.

Aygıt Yüklemesini Geliştirme

İşletim sisteminin birçok yeni özelliği aygıtları daha kolay yükleyecek ve çalıştıracak şekilde tasarlanmıştır; bunlar aşağıdaki gibidir:

· Otomatik Çalıştırma. Bu, yeni bir aygıtı bağlama veya ortam ekleme ve hemen kullanma olanağı sağlar. Windows yeni aygıtların veya bir ortamın—bellek kartları, Zip diskleri ve CD’ler gibi—bağlandığını algıladığında, resim, müzik veya video olmak üzere içeriğini belirler ve ilgili uygulamayı otomatik olarak başlatır. Otomatik Çalıştırma, aşağıdaki Şekil 7’de gösterildiği gibi ortam aygıtı için Özellikler iletişim kutusundan yapılandırılır.



Şekil 7. Otomatik Çalıştırma’yı Yapılandırma

· Windows XP Yüklemesini Kaldırma. Bu, Windows 98 veya Windows Me’den yükseltme yapıp, önceki işletim sistemlerinde çalışan bazı önemli aygıtların veya uygulamaların Windows XP altında beklenen şekilde çalışmaması durumunda ek güvenlik sağlar. Bu seçenek Windows NT® Workstation 4.0 veya Windows 2000 Professional işletim sistemlerinden yükseltme yapanlar için geçerli değildir.

Yeni Donanım Teknolojilerini Destekleme

Windows XP aşağıdaki birçok yeni donanım teknolojisini de destekler:

· Çoklu ortam işlevleri, Web tarama, güç yönetimi ve/veya başka işlevler için ek tuşlara sahip genişletilmiş PS/2 ve USB arabirimine sahip klavyeler.

· Sayısal VHS kayıt cihazları gibi IEEE 1394 arabirimi kullanan yeni ses/görüntü (A/V) aygıtları.

· Kernel modunda Genel Etkiler (GFX) ile ses akışlarını karıştıran yeni USB dizi mikrofonları (konferans uygulamalarında ve Internet telefonunda kullanılan tür).

· Kablosuz ağ aygıtları; özellikle Sierra’nın iki bağdaştırıcısı: Sayısal cep telefonu hizmetinin bulunduğu her yerde kullanılabilen, saniyede 19,2 kilobit Internet bağlantısı sağlayabilen AirCard 300 ve yeni Ricochet ağıyla donatılmış şehirlerde 128 kbps bağlantı sağlayan AirCard 400.

· İnç başına 200 nokta (dpi) görüntülemek üzere üretilmiş yüksek çözünürlüklü monitör desteği.

· Microsoft’un Windows XP’nin 64-bit sürümünü geliştirdiği Intel Itanium 64-bit işlemci. Daha fazla bilgi için aşağıdaki 64-bit destek kısmına bakın.

Windows XP ayrıca aşağıdakiler için de geliştirilmiş destek bulundurur:

· Giriş kanalındaki geri beslemeyi, yankıyı ve çevreden gelen diğer gürültüleri azaltan bir sinyal işleme özelliği olan Akustik Yankı İptali (AEC) özelliğini kazandıran USB mikrofonlar.

· Geniş sürücü içeriği ve basitleştirilmiş sürücü yüklemesi desteğiyle tarayıcı-faks-yazıcı birleşimleri gibi çok işlevli aygıtlar.

· WIA yapısına uyan hareketsiz resim aygıtları.

· Yüksek yoğunluklu depolama aygıtları ve ortamı (DVD’ler ve CD’ler).

DVD ve CD için Yerel Destek

Depolama teknolojisindeki son gelişmeler CD ve DVD ile çalışmayı daha kolay ve düşük maliyetli hale getirmektedir. Windows XP, DVD-RAM sürücüler için okuma ve yazma desteği sağlamakta ve kısa bir süre içinde kabul edilecek olan DVD-ROM diskler ve DVD videoları da kapsayan DVD ortamında ortak standart olan Evrensel Disk Biçimi (UDF) 2.01’i okuyabilmektedir. (Bunun tersine, Windows 2000 yalnızca UDF 1.02 ve 1.5 uyumlu diskleri okuyabilmektedir.)

Ayrıca, resim aslını çıkartma API (IMAPI) konusunda da, Windows XP, basit sürükle ve bırak işlevleri ve sihirbazlarla kolaylaştırılmış işlemler kullanarak CD’lerin asıl kopyasını CD-R veya CD-RW biçimlerinde almanıza izin verir.

Dosyayı CD’ye kaydettiğinizde veya kopyaladığınızda, işletim sistemi önce sabit diskinize tüm resmin bir görüntüsünü çıkarır, sonra veriyi kayıt için CD kayıt cihazınıza gönderir. Ön kopya çıkartma, kayıt sırasında hatalar oluşturabilecek arabellek işlemlerini ve ortam kullanımını fark edilir biçimde azaltır (acil kayıt sırasında çok sık karşılaşılan bir durum).

Uygulama Uyumluluğu

Windows XP, doğrudan tüketicileri hedefleyen Microsoft işletim sistemlerini (Windows 95, Windows 98 ve Windows Me) ve iş yerlerini hedefleyen Microsoft işletim sistemlerini (Windows NT ve Windows 2000) bir noktada birleştirse bile, yeni işletim sistemi hem evdeki, hem de işteki kullanıcılar için diğer kişilerin uygulamalarıyla geniş kapsamlı bir uyumluluk sunar. Windows XP, virüs koruma programları, sistem yardımcı programları ve yedekleme uygulamaları dışında (Windows XP çıktığında bunların çoğu için üreticileri güncelleştirmeler yapacaklardır) Windows 9x altında çalışan en çok bilinen 1000 uygulamanın hemen hemen tümüyle Windows 2000 altında çalışan tüm uygulamalarla uyumludur. Windows XP geliştirilmesi sırasında Microsoft tarafından sınanmayan çeşitli özel uygulamalar için, Microsoft, geliştiricilerin uygulamalarını Windows XP uyumlu hale getirebilmelerini sağlamak üzere MSDN® geliştirici programıyla Uygulama Uyumluluk Araç Seti sağlayacaktır.

Windows XP’de yer alan uygulama düzeltmeleri, uygulamaların işletim sistemi sürümünü hatalı olarak algılaması veya boşaltıldıktan sonra başvurdukları bellek durumlarında karşılaşılan uygulama uyumsuzlukları sorunlarının çözümüne yardımcı olacaktır. Uyumsuz uygulama sorunlarını ortadan kaldırmak için, düzeltmeler otomatik olarak işletim sistemi tarafından algılanacak, kullanıcının girişimine gerek kalmayacaktır.

Ek olarak, yeni uygulamalar çıktığında veya yeni düzeltmeler kullanılabildiğinde, uygulama güncelleştirmeleri, Otomatik Güncelleştirme özelliği (Windows Me ile kullanılmaya başlanmıştır) kullanılarak Windows Update Web sitesinden otomatik olarak yüklenebilecektir.

Uygulama Uyumluluk Modu

Özellikle Windows’un eski sürümleri için tasarlanmış ve Windows XP’de çalışmayan uygulamalarda Şekil 8’de gösterilen uygulama uyumluluk modunu kullanabilirsiniz. Bu, Windows 95’den önceki işletim sistemi ortamına öykünerek çalışır.



Şekil 8. Windows XP önceki işletim sistemlerinin koşullarına benzetim yapabilir.

COM ve Paylaştırılmış DLL Yalıtma Desteği

Windows XP, Windows altında “WinSxS” adlı yeni bir klasöre sahiptir (Windows Side-by-Side) Bu alan, Devingen Bağlantı Kitaplıkları (DLL) ile yaşanan yapılandırma sorunlarını (DLL cehennemi) azaltmak için oluşturulmuş Windows XP bileşenleri sürümlerini depolamak için kullanılır. Bu klasörde bileşenlerin çeşitli sürümleri depolanır. Windows XP, sınanmış ve başka uygulamalar veya işletim sistemleri tarafından etkilenmeyen Microsoft bileşenlerinin tam sürümlerini kullanmak üzere Win32® API bileşenlerine ve uygulamalarına izin verir. Bunu, COM sınıfları, arabirimler ve tür kitaplıkları gibi uygulama yapılandırmaları hakkında meta veri içeren XML dosyalarına dayanarak yapar.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu