Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj16.11.2008, 19:15 (UTC)    
Mesaj konusu: TÜBİTAK et ve süt fiyatlarını düşürecek / İlginç Haber

TÜBİTAK araştırmacıları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için polimerik zincir reaksiyonuyla cinsiyeti tayin edilmiş sığır embriyosu üretmek için çalışıyor. Et ve süt fiyatları düşecek..


TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzman araştırmacılarından Doç. Dr. Haydar Bağış, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 2011'de tamamlanması planlanan ''Modern Biyoteknolojik Yöntemler Kullanılarak Dondurulmuş Koç Sperması ve Cinsiyeti Belirli İnek Embriyosu Üretimi'' projesi hakkında bilgi verdi.

Bu yılın Şubat ayında başlatılan projede, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü, Missouri (ABD), İstanbul ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden 32 araştırmacının çalıştığını anlatan Bağış, TÜBİTAK tarafından 1,5 milyon YTL ile desteklenen projenin 2011'de tamamlanacağını bildirdi.

Bağış, projede cinsiyeti belirli sığır embriyosunun laboratuvar şartlarında üretilmesi ile embriyoların ve özellikle de koç spermalarının dondurulmasında karşılaşılan aksaklıkların ortaya konulması ve uzun süreli embriyo sperması saklama yöntemlerinin geliştirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Türkiye'deki sığırların verim düzeylerinin ve sayılarının düşük olduğuna dikkati çeken Bağış, bu konuda yurt dışına bağımlı olunduğunu söyledi.

-''KALITIMSAL HASTALIKLARA DA BAKABİLİYORUZ''-

Projede, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacıların geliştirecekleri cinsiyeti belirli embriyoların, sığırların rahmine transfer edileceğini ifade eden Bağış, doğumların da burada gerçekleştirileceğini belirtti.

Aynı konuyu fareler üzerinde de çalıştıklarını anlatan Bağış, şu ana kadar yaptıkları çalışmalar sonucunda her iki hayvan için de ''embriyonel'' düzeydeki sonuçların çok olumlu olduğunu söyledi.

Laboratuvar koşullarında embriyonun cinsiyet tayinini ''polimerik zincir reaksiyonu'' denilen adli tıpta da kullanılan bir yöntemle tespit edebildiklerini kaydeden Bağış, bu yöntemdeki bir takım aksaklıkları gidermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bu yöntemde embriyoyu mikroskop altında cerrahi işlemlere tabi tuttuklarını, canlı materyalin bu işlemden zarar gördüğünü anlatan Bağış, ''Amacımız bu zararı minimal düzeye çekmek. Aynı zamanda embriyolardan elde ettiğimiz DNA örneklerinde kalıtsal hastalıklara da bakabiliyoruz. RNA örneklerinde ise mikro-arrey teknolojisi ile yaklaşık 22 bin sığır geninin hareket profiline bakacağız. Ardından da bu embriyolardan sonraki nesilleri takip ettikten sonra onlar arasında nasıl bir genetik bozukluk olabileceğinin yanıtını verebilmeyi umuyoruz'' dedi.

-ET VE SÜT FİYATLARI DÜŞECEK-

Şu anda Türkiye'deki besicilerin, soyu belli, yılda 4-5 ton süt verebilen, bir besi döneminde 500 kilogram et verebilir çeşitli özellikli embriyoları yurt dışından temin edebildiğini ifade eden Bağış, yabancı kaynaklı bir embriyonun fiyatının 100-1500 dolar arasında, bir koç spermasının bir tek döllenme fiyatının da 300-500 dolar arasında değiştiğini anlattı.

Bağış, yurt dışı kaynaklı bu embriyolarda, herhangi bir enfektif ajanın bulunup bulunmadığının da tespit edilemediğini belirterek, ''Proje tamamlandığında yurt dışına bağımlılık da ortadan kalkacak. Ekonomik yararlarının yanı sıra sosyal boyutunda ise sütle ilgili bir tüketim potansiyeli gündeme gelecek, böylece et ve süt fiyatlarında bir ucuzlama yaşanacak'' diye konuştu.
______________
Sanal-reklam.tr.gg Hakkında Akıllara Takılan Tüm Soruların Yanıtları www.sanal-reklam.tr.gg'de Mevcuttur.İncelemenizi Tavsiye Ediyoruz. Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu