Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj21.06.2008, 14:40 (UTC)    
Mesaj konusu: Katı halli disketler geliyor..

Apacer'den melez (SLC+MLC NAND) SSD
Günümüzde pek çok kullanıcı paranın satın alabileceği en iyi sisteme sahip olmak isterken daha hızlı işlemciler, sinematik görüntü sunan ekran kartları ve yüksek kapasiteli bellekler gündemdeki yerini koruyor. Belli segmentlerde performans artışı aralıksız olarak devam ederken bazı sistem bileşenlerinin ise bu tempoya ayak uyduramadığını söyleyebilmek mümkün. Zira yaygın olarak kullanılmakta olan mekanik disklerde özel modelleri bir kenara bırakırsak bir süredir ciddi bir performans sıçraması yaşanamadığını biliyoruz. Arayış içerisine giren endüstri değişik çözüm önerilerini zaman zaman gündeme alıyor olsa da flash bellek teknolojisini esas alan katı halli disklerin yani SSD'lerin yakın gelecekte sektör standardı olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Kapasiteleri artıyor ve fiyatlar düşüyor olmasına rağmen sabit disk teknolojisinde yaşanan hız sorunu malesef diğer donanımlar karşısında geleneksel disklerin elini zayıflatan en önemli handikaplardan biri durumunda. Başta Western Digital'in Raptor serisi olmak üzere özel olarak hazırlanan yüksek hızlı sabit diskler kullanıma sunulmuş olsa bile fiyat, kapasite ve gürültü anlamında kullanıcıların geneline yaygın olarak ulaşabilecek niteliklere sahip olmamalarından ötürü farklı teknoloji ve alternatif arayışları gündemdeki sıcak yerini koruyor. İlk etapta endüstri flash bellek destekli sabit diskler üzerinde durmuş olsa bile Hybrid olarak adlandırılan bu diskler bazı nedenlerden ötürü pek ilgi görmedi ve doğal olarak üreticilerin önemli bir kısmı da somut adım atmadı.

Endüstrinin bel bağladığı yeni çözümler ise çeşitli haberlerini daha önce sizler ile paylaştığımız hatta bir video incelemesini de yayınladığımız katı halli diskler yani SSD (Solid State Drives) çözümleri. Bağımsız araştırma kuruluşları ve çeşitli analistlerin hazırladıkları rapor ve projeksiyonlar SSD teknolojisinin özellikle 2010 yılından sonra ciddi şekilde yaygınlaşacağının altını çiziyor. Tayvan'da gerçekleştirilen Computex 2008'de de flash bellek teknolojisini esas alan katı halli disklerin önümüzdeki 12-18 aylık süre zarfında fiyat olarak daha alınabilir seviylere geleceği yönünde çeşitli haberler kulaktan kulağa hızla yayıldı. Tabi SSD'lere yönelik olarak var olan pozitif hava boşuna değil zira yeni teknoloji geleneksel disklere göre ciddi avantajlar içermekte.






Apacer CAFD 253

Mekanik disklerin sahip olduğu dezavantajların önemli bir kısmı SSD'ler ile birlikte geride kalıyor. Yapıları gereği ağır ve genel olarak kaslı yapıları olan sabit disklerin aksine SSD'ler neredeyse kredi kartı büyüklüğündeki yapıları ve hafif olmaları ile özellikle dizüstü bilgisayar dünyasının işini oldukça kolaylaştıracak gibi görünüyor. Öte yandan hareketli herhangi bir aksama sahip olmayan SSD'ler mekanik disklerin karşısında sessiz çalışmalarıyla da dikkat çekiyorlar. Bu avantaj sessiliğin yanında veri güvenliği de sağlıyor zira kullanılan plaka okuma teknolojisinden ötürü darbeye ve sallantıya oldukça duyarlı olan günümüz disklerinin aksine SSD'lerin bu konuda da ciddi derecede avantaj sahibi olduğunu söyleyebilmek mümküm.

Tüm bunlara ek olarak katı halli disklerin güç tüketimi konusunda oldukça tutumlu olduğunu hatta bu sebeple bazı sistem üreticilerinin yavaş yavaş ürünlerinde SSD kullanımına başladığını da görmekteyiz. Tabi giriş seviyesinde Asus'un Eee PC modeli ve aynı segmentte yer alan diğer pek çok çözümünde düşük kapasiteli SSD'ler kullanmaya başladığını hatta SanDisk'in UMPC'lere yönelik olarak maliyet odaklı SSD çözümleri üzerinde çalıştığını dair haberleri geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaşmıştık. Veri erişim süreleri ve hızla gelişen okuma/yazma performanslarıyla da dikkat çekici olmayan başaran SSD'ler her yeni teknolojide olduğu gibi şu an için var olan ama zamanla aşılabilecek bazı sorunlara da sahip.

Katı halli diskler ile ilgili olarak yaşanan sorunların başında kapasite geliyor. Günümüzde 128GB'lık SSD modelleri bulabilmek ile birlikte yıl sonuna doğru 256GB'lık alternatiflerin de pazardaki yerlerini alması bekleniyor. Her ne kadar bazı üreticileri TB kapasitesinde SSD modellerinin iş planları dahilinde hazırlık çalışmalarının devam ettiğini duyurmuş olsalar da şu an yaygın olarak kullanılması hedeflenen modellerin 64GB'lık çözümler olduğunu biliyoruz. Kapasitenin yanı sıra fiyatlar da aşılması gereken bir diğer ciddi sorun olarak masanın üzerinde duruyorlar. Günümüzde 32GB'lık SSD modellerinin yer aldığı fiyat seviyesinde 1TB kapasiteli sabit disklerden 2 (modele göre sayı değişebilir) adet alıp RAID kurulumu yapabilmek te mümkün.

Belirttiğimiz gibi henüz yeni ve emekleme aşamasında diyebileceğimiz SSD teknolojisinin fiyat ve kapasite noktasında yaşanan sıkıntıları da zamanla aşılacak gibi görünüyor. Pek çok bellek üreticisi hatta sabit disk üreticisinin (en son Seagate 2009 yılında üretime başlayacağını duyurdu) giriş yaptığı SSD pazarında gözlemlenen bir diğer sorun ise kullanılan NAND yongalarının türü. Flash bellek teknolojisini esas alan SSD'ler NAND yongalarının türü oldukça önem taşıyor. Üreticiler şu an için SLC ve MLC olmak üzere iki farklı NAND yongası kullanıyorlar ki her iki yonganın da kendie özel avantajları var. Dilerseniz şimdi yongaların farkına bakalım ve devamında haberimize konu olan ürünün detaylarına geçiş yapalım.


Apacer CAFD 253

Single Level Cell (tek seviyeli hücre) olarak açılımı yapılan SLC yongaları daha çok Mtron gibi firmalar tarafından performans odaklı SSD modellerinde kullanılmaktalar. Hücre başına tek bit depolayabilen SLC NAND yongaları MCL NAND yongalarına göre daha düşük veri yoğunluğu yani depolama alanı sunabiliyor olsalar da performans noktasında çok daha iddialar. Özellikle yazma hızları söz konusu olduğunda SLC tipi yongaların sahip olduğu avantaj bariz bir şekilde gözlemlenebiliyor. Tabi hücre başına düşük bit oranı hata ihtimalini de en aza indirgiyor. Gelişmiş üretim teknolojilerinde her yonga türü için hata oranı minimize ediliyor olsa da özellikle endüstriyel kullanım sahalarındaki kritik verilerin güvenliği söz konusu olduğunda SLC'lern daha avantajlı olduğunu görüyoruz.

Ayrıca okuma/yazma döngüsüne bağlı kullanım ömrünün de SLC'lerde MCL NAND yongalarına göre daha uzun olabileceği ifade ediliyor ki bu durum yüksek güvenilirlik, gelişmiş dayanıklılık ve uzun kullanım ömrünü de beraberinde getiriyor. MLC NAND yongalarına geldiğimizde ise hücre başına 2-bit veri depolayabilen bu yongaların doğal olarak SLC NAND yongalarına göre daha fazla depolama alanı sunabildiklerini söyleyebilmek mümkün. Hız ve performans noktasında ise özellikle yazma hızlarının SLC'lere göre daha yavaş olduğu belirtilen MLC'ler okuma hızı konusunda ise SLC'ler karşısında yazma hızı kadar problem yaşamıyorlar. Yüksek kapasiteleri ile tercih sebebi olan MLC'lerin cep telefonları, kameralar ve bellek kartlarında yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyebilmek mümkün.

Bellek üreticileri hitap ettikleri segmentin beklentilerine göre hazırladıkları SSD çözümlerinde SLC veya MLC NAND yongalarını tercih etmekteler. Fakat Computex 2008'de özellikle hazırladığı sistem bellekleriyle tanınan Apacer, Hybrid SSD çözümüyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Firmanın kısaca CAFD 253 olarak tanımladığı Combo ATA Flash Drive üzerinde hem SLC NAND hemde MLC NAND yongaları kullanılıyor. Nasıl oluyor derseniz ürün üzerinde 32GB kapasiteli SLC ve 64GB kapasiteli MLC yongaları kullanılmış durumda. Toplamda 96GB'lık alan sunan Apacer'in yeni ürününde peki firma neden böyle bir yola girmek istedi dilerseniz şimdi onu biraz iredeleyelim.

Apacer'in yeni SSD modeli ile temel amacı kullanım amacınıza ve beklentilerinize yanıt verecek bir çözüm hazırlayabilmek. Ürün üzerinde yer alan 32GB'lık SLC NAND, özellikle işletim sistemi ve günlük kullandığınız uygulamalarda daha yüksek performans elde edebilmeniz için konumlandırılmış durumda. MLC NAND yongaları ise depolama ihtiyacınızı karşılayabilmek için hali hazırda bekliyorlar. Apacer'in yeni SSD modelinin performans, kapasite ve maliyet unsurlarını tek bir çözüm üzerinde buluşturabilmek üzere hazırlandığı belirtiliyor. SLC NAND yongaları 35MB/sn okuma ve 25MB/sn yazma hızlarına sahip olan ürünün MLC NAND yongaları ise 22MB/sn okuma ve 13MB/sn yazma hızlarına sahip.

Standart ATA / IDE arayüzünü kullanan Apacer'in yeni melez SSD modeli CAFD 253, kullanım modunda 100mA, uyku modunda ise 2.5mA'lik güç tüketimine sahip. Tabi kullanılan SLC NAND yonga performansının 100MB/sn okuma ve 40MB/sn yazma hızı sunabilen gelişmiş MLC NAND yongaları karşısında pek iddialı oldukları söylenemez fakat ortaya konulan fikir ve uygulanabilirliği açısından Apacer, merak uyandırarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Firmanın Computex 2008'de tanıttığı ürünün fiyatı ve kullanıma sunulacağı tarih ile ilgili olarak henüz net bir bilginin açıklanmadığını da belirtelim.


donanimhaber.com
Mesaj24.12.2008, 12:41 (UTC)    
Mesaj konusu:

Paylaşım İçin Teşekkürler Wink
______________
Mesaj24.12.2008, 12:54 (UTC)    
Mesaj konusu:

güzel paylaşım
______________
<a href="http://www.marmarahit.com/?ref=2067">
<img src="http://www.marmarahit.com/banner2.gif" width="468" height="60" border="0" /></a>
Mesaj24.12.2008, 15:10 (UTC)    
Mesaj konusu:

her zaman ki gibi süpersin hocam Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu