Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj16.01.2009, 20:45 (UTC)    
Mesaj konusu: Kahraman pilot uçağı nehrin üzerine indirdi

ABD'nin New York kentindeki La Guardia havalimanından, Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte şehrine giden, US Airways Havayolları'na ait 9 yaşındaki Airbus 320 tipi uçağı, kent merkezinden geçen Hudson Nehri'ne zorunlu iniş yaptı. Kazada şans eseri ölen ol
İçerisinde 155 yolcu ve 5 mürettebatın bulunduğu uçağın iki motoru da, kalkıştan birkaç dakika sonra muhtemelen bir kuş sürüsüyle çarpışmasının ardından alev aldı.

Uçağın pilotu 58 yaşındaki Chesley B. 'Sully' Sullenberger, uçağı önce yakınlardaki Teterboro Havaalanı'na indirmeyi düşündü, ancak havaalanına kadar gidemeyeceğini anlayınca, uçağı New Jersey ile Manhattan arasında bulunan Hudson Nehri'ne indirmeye karar verdi.

ÇATILARI TEĞET GEÇTİ

Bronx semti üzerinden geçen uçak, daha sonra Hudson Nehri'ne doğru hızla inişe geçti.

'ÇARPIŞMAYA HAZIR OLUN'

Sullenberger, inişten birkaç saniye önce yolculara 'sert bir iniş'e hazırlıklı olmalarını söyledi. Ardından uçak hızla nehre indi.

Görgü tanıkları uçağın nehre çarpmasıyla birlikte suların 'dev bir volkanın patlaması gibi göğe yükseldiğini, ancak uçağın su üzerinde kaldığını söyledi.

'HERKES DUA EDİYORDU'

Yolculardan Fred Beretta, pilotun anonsunun ardından herkesin acil iniş pozisyonuna geçtiğini söyledi. Yolcuların büyük bölümünün nehre doğru alçalırken dua etmeye başladığını belirten Beretta, 'Ardından muazzam bir çarpışma sesi duyuldu. Uçak su yüzüne çıkınca herkes acil çıkış kapılarına doğru harekete geçti' dedi.

MÜKEMMEL İNİŞ

Hudson Nehri civarında bulunan görgü tanıkları, hızla nehre doğru yönelen uçağın, sanki normal bir piste iniş yapıyormuş gibi alçaldığını belirtti. Görgü tanıklarından Stiro Katehs, uçağın adeta su üzerinde süzülerek indiğini, iniş anında ise büyük bir su kütlesinin gökyüzüne doğru yükseldiğini kaydetti.

UÇAĞI EN SON O TERKETTİ

İnişin ardından yolculara can yeleklerini taktıran uçuş ekibi, kanatlarda ve ön bölümde bulunan 4 acil çıkış kapısını açtı.

Kanatların üzerine çıkan yolculardan bazıları hemen nehre atladı, ancak suyun dondurucu soğu nedeniyle hemen uçağa geri çıktı.

İnişten birkaç dakika sonra uçağın yanına gelen bot ve teknelerle yolcuların tamamı uçak batmadan önce tahliye edildi.

Kazazedeler, pilot Sullenberger ve uçuş ekibinden iki kişinin, son yolcu tahliye edilinceye kadar uçakta kaldığını, deneyimli pilotun uçağın boşaldığından emin olmak için 2 kez kabini kontrol ettiğini söyledi.

BLOOMBERG: PİLOT BİR KAHRAMAN

New York Belediye başkanı Michael Bloomberg olayla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Sullenberger'in olağanüstü bir kahramanlık gösterdiğini belirterek yolcuların hepsinin hayatını kurtarmayı başardığını söyledi.

Bloomberg, bir gazetecinin sorusu üzerine uçağın Hudson nehrine zorunlu iniş yapmasında her hangi bir terör şüphesi olmadığını, konuyla ilgili Amerikan Federal havacılık yetkililerinin soruşturma başlattığını belirterek, "Uçakta 155 kişi vardı, aralarında bazı hafif yaralılar vardı, bu kişilerde New Jersey ve New York"ta çeşitli hastanelere taşındılar. Bazı yolcularda kendi istekleri ile hastanelere götürüldüler. New York şehrinden sorumlu ekiplerin olayda görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiler" dedi.

Başkan Bloomberg kahraman olarak ilan ettiği Sullenberger'in 'son derece soğukkanlı ve başarılı bir şekilde uçağı Hudson nehrine indirdiğini' söyledi.

DENEYİMLİ SAVAŞ PİLOTU

1980 yılından bu yana US Airways'te çalışan Sullenberger'in, 1973-1980 yılları arasında Amerikan Hava Kuvvetleri'nde F-4 pilotu olduğu belirtiliyor.

Yakın çevresi tarafından son derece yetenekli bir pilot olarak nitelendirilen Sullenberger'in ayrıca Amerikan Havayolu Pilotları Derneği'ndeki Uçuş Güvenliği Bölümü'nün başkanlığını da yaptığı kaydedildi.

VALİ PATERSON: BİR MUCİZE GERÇEKLEŞTİ

New York Valisi David Paterson da New York Belediye başkanı Michael Bloomberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında New York"ta bu kez bir mucizenin gerçekleştiğini belirterek, usta pilotun iki motoru birden arıza yapan uçağı Hudson nehrine indirerek bir mucizeyi gerçekleştirdiğini söyledi.

Vali Paterson, 'Yolcuların tamamı kurtarıldı, ciddi yararlılar yok, New York"un görevli tüm ekipleri kazaya anında müdahale ederek oldukça koordineli bir çalışma örneği gösterdiler, sahil güvenlik, polis, itfaiye, olağanüstü hal çalışanları tüm yolcuları ve mürettebatı kurtardılar, bu bir mucize' diye konuştu.

Paterson, 'New York şehri tüm olağanüstü birimleri ile meydana gelen olay sırasında müthiş bir işbirliği ve kahramanlık gösterdiler' diye konuştu.

11 EYLÜL BENZERİ BİR FACİA YAŞANABİLİRDİ

Henüz nedeni resmi olarak açıklanmayan, ancak bir kuş sürüsünün, uçağın iki motorunda yol açtığı arızadan dolayı Hudson nehrine zorunlu iniş yaptığı iddia edilen, US Airways Havayolları'na ait Airbus 320 tipi uçağın zorunlu inişi gerçekleştirememesi halinde New York"ta 11 Eylül etkisinde bir faciaya yol açacağı iddia edildi.

Uçağın Hudson nehrine zorunlu iniş yapmasının ardından, olay yerinden canlı yayın yapan çeşitli televizyon kanallarına konuyla ilgili görüşlerini açıklayan uzmanlar, pilotun büyük bir ustalıkla iki motoru birden arıza yapan uçağı Hudson nehrine indirdiğini belirterek, 'Uçak , Hudson nehri yerine yüksek binaların bulunduğu Manhattan"a çakılsaydı , New York"lular 11 Eylül'de yaşanan facianın bir benzerini yaşayabilirlerdi. Uçak, zorunlu iniş yaptığı çok yakınında bulunan, Hudson nehrini altından geçen ve Manhattan ile New Jersey"i birbirine bağlayan Lincoln tüneline çakılsaydı, New York en önemli tünellerinden birini çok sayıda can kaybıyla kaybedip, çok büyük bir facia da yaşanabilrdi' diye konuştu.

EN GÜVENLİ UÇAK

Airbus'a ait A320 uçakları, 1988'den bu yana dünyanın değişik köşelerinde hizmet veriyor.

Halen dünya üzerinde yaklaşık 3 bin 200 A320 model yolcu uçağının hizmet verdiği belirtiliyor.

British Airways, Air France gibi tanınmış havayolu şirketlerinin de iç hat uçuşlarında kullandığı A320'nin, 20 yıllık kariyerinde 20'den az kaza kazası bulunuyor.

Havacılık yetkilileri, gelişmiş modellere göre elektronik sistemleri daha az olan A320'lerin, en güvenli yolcu uçaklarından birisi olduğunu vurguluyor
Mesaj17.01.2009, 08:48 (UTC)    
Mesaj konusu: SLM

EVET GERÇEKTEN MÜTİŞ BİR İŞ BAŞARDI
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu