Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj04.03.2009, 16:30 (UTC)    
Mesaj konusu: Genel PC Bilgileri

IP Adresi Nedir

Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. Tipik bir IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; örneğin, 212.156.4.20. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz.
Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir. Kendi IP adresinizi, Internet'e bağlıyken Windows'ta Başlat*Çalıştır satırına winipcfg yazıp Enter tuşuna basarak öğrenebilirsiniz.



________________________________________________________


Statik Ip Nedir ve Statik Ip adresi nerelerde kullanılır?


IP adresi bilgisayarınızın internet üzerinde ulaşılmasını sağlayan adrestir.

Genelde Çevirmeli ağ,ISDN,ADSL bağlantılarında her bağlantı yapıldığında farklı bir IP adresi alınır.

Statik IP adresi alınması durumunda yapılan her bağlantı için aynı IP adresi alınacaktır.

ADSL hattınıza bağlı bilgisayarınıza kurabileceğiniz web, alan adı, FTP, e-posta sunucusu gibi hizmetler için gerekir.


________________________________________________________

Java Nedir?


Java Sun Microsystems firması tarafından geliştirilmiş olan üst seviye bir programlama dilidir. İlk adı OAK olan Java aslında bilgisayarlar değil, set üstü araçlar (WebTV gibi) veya avuç içi cihazlar (PDA'ler gibi) için hazırlanmıştı. OAK 1995 yılında başarısız olunca Sun firması bu programlama dilinin adını Java olaak değiştirdi ve Internet üzerinde popüler bir programlama dili haline getirmeye çalıştı.
Java, C++ dili gibi nesne yönelimli bir programlama dilidir ancak bu dile göre çok daha sadeleştirilmiştir. Soyadı .java olan Java programlarının çalışıtırılabilir hale getirildiğinde soyadları .class olur ve Java desteği olan herhangi bir web tarayıcısı ile çalıştırılabilirler. Java programları çalıştırıldığı işletim sisteminden hemen hemen bağımsızdır çünkü bu programlar için gerekli destek hemen hemen tüm platformlarda (UNIX, Macintosh OS ve Windows gibi) verilmektedir.

Java özellikle World Wide Web üzerine uygulama geliştirmek isteyenlerce çok ercih edilmektedir. Java applet adı verilen küçük Java uygulamaları Java-uyumlu Web tarayıcıları (örneğin Netscape Navigator veya Microsoft Internet Explorer) ile ekranda izlenebilir.



________________________________________________________

Splitter nedir?

internetle telefonu aynı anda kullanabilmek için, ses ile veri arasında bir filtre görevi yapan cihazdır.


________________________________________________________



Firewall (Güvenlik Sistemleri) Nedir?


Firewall (Internet Güvenlik Sistemi), internet üzerinden bağlanan kişilerin, bir sisteme girişini kısıtlayan/yasaklayan ve genellikle bir internet gateway servisi (ana internet bağlantısını sağlayan servis) olarak çalışan bir bilgisayar ve üzerindeki yazılıma verilen genel addır.

Firewall sistemleri, bu engelleme işini, sadece daha önceden kendisinde tanımlanmış bazı domainlere erişim yetkisi (telnet,ftp, http vb) vererek yaparlar. Günümüzde, Internet Servisi veren makinalar oldukça sofistike Firewall sistemleri ile donanmıştırlar.




________________________________________________________

Internet'te Nasıl Alışveriş Yaparım?


Tek yolu var: Kredi kartınızla. Alışveriş sitelerine bağlanmanız, alacağınız ürünleri bu sitelerdeki sanal sepetlere eklemeniz ve sonra kredi kartı bilgilerinizi, kişisel bilgilerinizi, teslimat ve fatura adreslerinizi ilgili formlara doldurarak göndermeniz gerekiyor. Tabii Internet’te alışveriş ile ilgili sorularınızın bu kadar olmadığının farkındayız. Biz de bu sorularınızın cevaplarını içeren öneriler sunalım:


“Internet’te kredi kartı bilgilerimi vermek güvenilir mi, başkaları bu bilgiyi ele geçirir mi?” diye soruyorsanız, dünyada %100 güvenilir bir sistem yok, yeterince zaman ve kaynak verildikten sonra her sistem ele geçirilebilir. Ancak gerçek hayatta kredi kartı bilgileriniz daha kolay ele geçirilebilir; alışveriş ettiğimiz yerlerde, restoranlarda vs. kartımızı başka kişilere teslim edebiliyoruz. İyi bir güvenlik sistemi kullanan büyük alışveriş sitelerinde bu risk daha düşüktür. Kısacası Internet’ten alışveriş ederken bu konuda ilave bir endişeniz olması gereksiz.




________________________________________________________



e- imza nedir

ELEKTRONİK ortamda gönderilen belgelerin hangi kuruma ya da kişiye ait olduğunu doğrulayan e-imza, ıslak imza yani elle atılan imza ile eşit statüye sahip bir uygulama. Sahibinin elektronik ortamdaki nüfus cüzdanı ya da pasaportu olarak algılanan elektronik imza, güvenilir kabul edilen ve sertifika otoritesi olarak adlandırılan kurumlar tarafından dağıtılıyor ve izleniyor.


E-imza sertifikalarının dağıtımına ilişkin yetki belgelerinin ilgili kuruluşlar TukTrust, E-güven ve TÜBİTAK'a verilmesiyle yasal olarak başlayan e-imza sürecinden sonra hakkındaki Elektronik İmza Portalı, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun ACARER tarafından resmen açıldı.

www.e-imza.gen.tr adresinden yayınlanan Elektronik İmza Portalı, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun ACARER tarafından resmen açıldı. Elektronik İmza Portalının amacı, kamuoyunu e-imza, elektronik sertifika teknolojileri ve hizmetleriyle ilgili doğru, güvenilir ve sürekli olarak bilgilendirmek.

Çalışmalarından dolayı FORSNET’i kutlayan ACARER, “Tebrik ediyorum, gayet güzel. Ben portalın çok faydalı olacağına inanıyorum. En azından gelişmelerin yakından takip edilmesi, çeşitli kurum kuruluş ve kişilerin bilgi alabilmeleri, varsa düşüncelerini aktarabilmeleri için önemli. Edinilen bilgilerin aktarılmasında çok da büyük yarar var. Bizim için geri dönüşüm önemli, o geri dönüşüm ufak ufak düzeltmeler içinde gerekli verileri temin eder. O nedenle de Telekomünikasyon Kurumu ile e-imza portalı arasındaki irtibatın devam etmesinden yanayım” diye konuştu.

www.e-imza.gen.tr adresinden yayınlanan portalda güncel haberlerin yanı sıra, konusunda uzman, araştırmacı, yazar ve akademisyenlerin yazı, görüş ve makalelerine yer veriliyor. Kapsamlı araştırmalara dayanan bir bilgi bankası niteliğinde hazırlanan elektronik imza portalında, konuyla ilgili tüm mevzuat, sunumlar, araştırma dosyaları, ses ve görüntü arşivi ile yayınlar bulunuyor.

e-Dönüşümün Anahtarı sloganıyla yayınlanan Portalda, e-imza ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm kişi, kurum ve kuruluşların bu teknolojilerle ilgili faaliyetlerine yer veriliyor. Elektronik İmza Portalı, sektör hakkındaki tüm gelişmelerin takip edilebileceği kapsamlı bir kaynak olma özelliği de taşıyor. Portalın, özellikle üyelik, anket ve forum platformlarıyla e-imza konusunda toplumun nabzını tutması ve bu yönüyle de araştırmacılara kaynak oluşturması bekleniyor.




______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu