Forum'da ara:
Ara


« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar Mesaj
Mesaj15.09.2008, 19:07 (UTC)    
Mesaj konusu: Php, ASP, CGI, Perl Web Programlama Bölümü

Web Programlama Nedir?
Web programlama bir Web sitesi oluşturmak için gerekli kaynak kodu yazmak demektir. En basit anlamıyla HTML sayfalarını yazmak anlamına gelir. Ancak günümüzde birçok Web sitesi HTML sayfalarında Javascript de kullanmaktadır; ayrıca veritabanlarında arama/erişim imkanı sunan veya kullanıcıya herhangi özel bir işlem yapma imkanı sunan bir Web sitesi, Web sunucusu üzerinde çalışan ek programlar gerektirirler. Web sunucusu tarafında çalışan programlar Java, VBScript, Perl ve benzeri diller ile programlanırlar.


Web programlama ilgili herşey bundan sonra burada bedava-sitem forumunda Wink

Şimdiden yararlı olması dilegiyle. Wink
______________


Mesaj15.09.2008, 19:22 (UTC)    
Mesaj konusu:

PHP Nedir ? PHP Tarihçesi ve Özellikleri

PHP Tarihçesi

PHP, ilk olarak 1990’lı yılların ortalarında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Lerdorf’un amacı kişisel bilgilerini internet üzerinden yayınlamaktı. O tarihteki teknolojide, günümüzdeki gibi gelişmiş web tasarım yazılımlarının bulunmamasından dolayı , kişisel web sayfası yapmak çok daha zordu. Buradan yola çıkarak, kişisel web sayfası yapmak için bir yazılım hazırladı ve adına Personal Home Page (PHP) adını verdi. PHP, Perl dili üzerine kurulu bir dil olarak geliştirilmeye başlanmıştır. PHP’ nin çok tutulması üzerine web tasarımcılarının çok ihtiyacı olan, yani form yoluyla ziyaretçiden gelen bilgileri işlemeyi sağlayan eklemeler yapılarak adına PHP/FI (Form Interpreter) adını aldı. Kimileri tarafından programın bu versiyonu PHP2 olarak adlandırıldı. 1995 yılının ortalarında PHP Lerdorf’un kurmuş olduğu bir grup tarafından daha da geliştirildi. Bu sefer Perl dilindeki fonksiyonlardan tamamen arındırılmış ve Object Oriented (Nesneye Dayalı) bir dil haline getirildi.

Günümüzde PHP4 versiyonu ardından çok daha güçlü ve çok daha çok özellikli halde PHP5 versiyonu geliştirilmiş durumdadır. PHP dili Linux gibi Açık Kaynak Kodlu bir dildir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır ve geliştirilmektedir. Linux, Unix, Windows tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen versiyonları mevcuttur.

PHP Nedir?

Platformdan bağımsız (Windows,Linux, Etc.) çalışabilen sunucu taraflı, Html gömülü betik dilidir. Perl, C/C++ tipinde script dilidir. Bu dillere aşina olanlar ve herhangi bir programlama dilini bilenler PHP yi fazla vakit kaybetmeden öğrenebilirler.
Oracle, Adabas D, Sybase, FilePro, mSQL, Velocis, mySQL, Informix, Solid,dBase, ODBD Unix dbm ve PostgreSQL veritabanlarıyla güvenli iletişim kurabilir ve IMAP, SNMP, NNTP , POP3 , HTTP servislerine bağlantı kurabilmektedir.
Platform olarak "Linux & Apache & mySQL" kullanılması en yaygın ve önerilendir. Siz kendi sisteminizde de sorunsuz kullanabilirsiniz.

Diğer Betik Dillerinden Farkı

Php'nin diğer betik dillerinden farkı mevcuttur. Bunlar;

PHP'nin JavaScript gibi istemci tarafına hitap eden betik dillerinden en önemli tarafı sunucu tarafından yorumlanmasıdır.

PHP'de istemcinin istediği betiğin söz dizimi JavaScript'deki gibi HTML kodunun içerisinde görünmez.

PHP'nin Perl gibi betik dillerinden en önemli farkı HTML içine gömülebilmesidir.
______________


Mesaj15.09.2008, 19:27 (UTC)    
Mesaj konusu:

Asp nedir?


· ASP'nin açılımı Active Server Pages şeklindedir. Aktif Sunucu Sayfaları olarak türkçeleştirmek mümkündür.
· ASP bir programdır ve IIS içinde çalışır.
· IIS'in açılımı Internet Information Services'dır. Internet Bilgi Sunucusu olarak türkçeleştirilebilir.

ASP'nin özellikleri

· ASP bir Microsoft teknolojisidir.
· IIS ile Windows 2000 üzerinde tavsiye edilen çalışma ortamıdır.
· ChiliASP ve InstantASP Windows işletimi sistemi haricinde ASP çalıştırmak için kullanılabilir. Ama önerilmez.

ASP Dosyası nedir?

· ASP dosyası düz metin, HTML, XML, ve komutlar içerir.
· ASP dosyası server üzerinde çalıştırılır.
· ASP dosyasının uzantısı ".asp"'dir.

ASP ile HTML arasında ne fark vardır?

· Tarayıcı bir HTML dosyası talep ettiğinde server hiç bir işlem yapmadan dosyayı istemciye gönderir.
· Tarayıcı bir ASP dosyası talep ettiğinde, ISS bu talebi ASP derleyicine aktarır. ASP derleyicisi dosyayı satır satır okur ve ASP kodlarını çalıştırır. Sonuç olarak işlenmiş ASP dosyası istemciye HTML formatında aktarılır.

ASP ile neler yapabilirsiniz?

· Web sitesinin içeriği üzerinde dinamik olarak düzenleme, değiştirme, ekleme veya silme işleri yapabilirsiniz.
· Kullanıcı taleplerine cevap verebilir, HTML formlardan gelen bilgileri değerlendirebilirsiniz.
· Veritabanına erişir ve bilgileri tarayıcınız üzerinden alırsınız.
· Sayfalarınızı kullanıcılara göre özelleştirebilirsiniz ve daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.
· ASP, CGI ve PERL'e göre daha basit ve hızlıdır.
· ASP kodlarınız tarayıcı tarafında görülmez ve bu size güvenlik sağlar.
· ASP kodu işlendikten sonra tarayıcıya gönderildiği için her tarayıcı ile ASP dosyaları görüntülebilir.
· ASP programları ile siteniz üzerindeki trafiği azaltabilirsiniz.
______________


Mesaj15.09.2008, 19:28 (UTC)    
Mesaj konusu:

CGI Perl Ders ve örnekleri

CGI kelimesi, Common Gatevay Interface kelimelerinin başharflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkcesi de "ortak geçit arayüzü" anlamına gelir. CGI ile ziyaretci tarafından server'a bir iş yaptırılır.




CGI terim olarak, bir web sunucusu üzerinden verileri veritabanlarından, dökümanlardan ve diğer programlardan elde etme ve verileri hazırlayıp yine web üzerinden web tarayıcılara sunma metodudur. Daha açıkçası CGI, web tabanlı programlama metodudur.




Web tabanlı programlamayı ana hatlarıyla ikiye ayırabiliriz: Sunucu (server) tarafinda programlama ve istemci (client) tarafinda programlama. (yada her ikisi aynı anda.) İstemci tarafında programlama için Java, JavaScript veya VBScript iyi bir seçim olabilir.





Sunucu tarafında programlama için en uygun seçenek (UNIX platformu için ve Windows NT için de) CGI dır. Bir CGI programı kısıtlama olmaksızın istenilen herhangi bir programlama dili ile yazılabilir, ancak Perl en popüler CGI programlama dilidir, çünkü daha çok bu amaçla tasarlanmiştır
______________


Mesaj15.09.2008, 19:30 (UTC)    
Mesaj konusu:

Perl nedir
CGI/Perl ile sunucu taraflı programlama: CGI Nedir?


CGI kelimesi, Common Gatevay Interface kelimelerinin başharflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkcesi de "ortak geçit arayüzü" anlamına gelir. CGI ile ziyaretci tarafından server'a bir iş yaptırılır. Bu iş ziyaretcinin veritabanı olarak kullanılan dosyalara belli konularda kayıt yapabilmesi şeklinde olabileceği gibi ziyaretci sayısının sayılması, cookie ile yapılan işlemler, web üzerinden mail gönderilmesi şeklinde geniş bir yelpazede devam eder. CGI programlarında c++, visual basic scripting gibi diller kullanılabilse de genel olarak CGI programlarında perl dili kullanılır.




Bunun sebebi geniş hosting desteği ve perl dilinin köklü ve geniş bir dil oluşudur. Biz buradaki örneklerimizde ve anlatımlarımızda perl programlama dilini temel alacağız. CGI programlarının işleyişi hakkında örnek verecek olursak web sitemizi ziyaret eden kişilerin görüşlerini bildirebileceği bir ziyaretci defteri yaptığımızı düşünelim. Web sitemize gelen ziyaretci ziyaretci defterine girer, görüşlerini bir form vasıtasıyla doldurur ve Submit (Gönder) basarak formun "action" kodlarıyla belirlenen ve form vasıtasıyla bilgilerin gönderileceği adres olan CGI ya da PL dosyasına bilgiler "bilgi yumağı" halinde gönderilir. bilgileri alan CGI dosyası bu bilgileri kendisine verilen komutlar doğrultusunda açar, değişkenlere atar, dosyaya kaydeder ve isteğe bağlı olarak mail vasıtasıyla defter sahibinin mail adresine gönderir.




Sonuç olarak da ziyaretciye bir teşekkür içeren html dosyası gösterir. Örneğimizde ziyaretci CGI dosyasına bilgileri gönderdi ve CGI dosyası da server'a bir "iş" yaptırdı (dosya açtırdı, dosyaya kaydetti, dosyayı kapattı, mail gönderdi ve teşekkür mesajı içeren html dosyası yazdırdı)
______________


Mesaj15.09.2008, 22:13 (UTC)    
Mesaj konusu:

Merhaba,
Anlatımlarınızın tamamı size ait değilse lütfen alıntı belirtin arkadaşım Wink
İyi eğlenceler.
Mesaj16.09.2008, 17:03 (UTC)    
Mesaj konusu:

PHP de HTML Kodlarıyla Etkilesim Kurmak
arkadaşlar öncelikle html kodlarını yazıyoruz.

Kod:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Form örneği</title>
</head>
<body>
<form action="send_simpleform.php" method="post">
<p><strong>NAME:</strong><br>
<input type="text" name="user"></p>
<p><strong>Message:</strong><br>
<textarea name="message" rows="5" cols="40"></textarea></p>
<p><input type="submit" value="gönder"></p>
</form>
</body>
</html>




şimdi sırada send_simpleform.php dosyasını yapıyoruz. aynı isimle kaydedersek sorun çıkmaz. çünkü html kodlarında bu isimle çağırıyoruz php dosyasını. kodlar aşağıdaki gibidir.




Kod:
<?php
echo  "<p> Hosgeldin  <B> $_POST[user]</B>!</p>";
echo  "<p> Your message is:<br><B>$_POST[message]</B></p>";
?>

alıntı:veteknoloji.com
______________


Mesaj16.09.2008, 17:08 (UTC)    
Mesaj konusu:

ASP’de Güvenlik Önlemleri
Eğer sitenizde yorum yapma veya herhangi birşey eklettirme, yaptırma gibi isler yapıyorsanız bunlar için bazı kontroller yapmak gerekir.

Mesela ziyaretçinin yorum"unda yazdığı html kod"unu pasif hale getirmeniz lazım.

form = TRIM(Server.HTMLEncode(request.form("form")))

Bu kodda TRIM ile formun basındaki ve sonundakı boslukları kaldırır."HTMLEncode" ise zararlı HTML kodlari ayıklar.

2. yol ise

Eger kullanıcı yorum yerine meta refresh kodu koyarsa sayfaniz belirli bir saniye de yönlendirme ile baska sayfaya gönderilir.Bunun benzeri ASP ile de yapilmaktadir.Response.redirect ile yapılabillir.Bunları önlemek içinde

Kod:
<%
form = replace(form, "<", "& lt;")
form = replace(form, ">", "& qt;")
%>


Kodlarını kullanrak açma, kapama kodlarını pasif hale getirirsiniz.
Bunların dışında Replace komutumuzla argo kelimelere sansür koyabilirsiniz.

Not : Eger Html Encode ile ile formu alirsaniz türkçe karakterler gözükmeyecektir.Bu durumda form"u HTML Encode ile almaniz yeterli olacaktir.2. yol da olur.

Ben size ikinci yolu öneriyorum.Neden derseniz örnek vereyim.Mesela formdan aldiginiz "" smiley(gülücük)"i herhangi bir resimle replace ettirmek isterseniz 2. yolu kullanmalısınız.

Baska bir açıkta üyelik sistemleri gibi form ile giriş yapılan uygulamalarda " OR " kelimesinin giriş yapmasıdır.Eğer kullanıcı adını yazar ve şifreye bu yazılırsa ve tedbiri alınmamışsa o zaman kullanıcı şifreyi bilmeksizin o kullanıcıyla giriş yapabilir.Bu tehlikeyi önlemek içinde

Kod:
<% form = replace(form, """, "") %>


Böylece " yazılması birşey idafe etmez.

Buna SQL INJECTıON da dahildir.

Siz bir querystring"i işlettiğiniz sayfada aldığınız querystring"i kontrol etmezseniz ve kişi "; drop table tablo gibi bir komut yazarsa SQL komutumuz olmadığı halde bu kodu işletir ve o tablo"nun içindeki verilerin tamamını uçurur.
Bunu gene üstteki replace ile engelleyebilirsiniz.

Tavsiyem eğer ID numarası olarak alıyorsanız şu kontrolden geçirmeniz gerekir.

Kod:
<% IF NOT ISNumeric(form) THEN response.end %>


gibi bir kod kullanmanız yeterli olacaktır.Böylece ID numarası yerine yazı yazıldığı zaman işlemi durdurursunuz ve SQL Injection"ı engellemiş olursunuz.

Bunların hepsi için yazılan şu fonksyonu kullanabilirsiniz.Bu fonksiyon ile bütün Injection açıklarınıda kapatabilirsiniz.Böylece queystring"de bir probleminiz kalmaz.Bu fonksiyon"u sayfanızın en başına koyun.

Kod:
<%
function security(data)
data = Replace (data ,"`","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"=","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"&","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"%","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"!","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"#","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"<","",1,-1,1)
data = Replace (data ,">","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"*","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"/","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"\","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"And","",1,-1,1)
data = Replace (data ,""","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"Chr(34)","",1,-1,1)
data = Replace (data ,"Chr(39)","",1,-1,1)
security=data
end function
%>

Fonksiyonumuz bu.
Querystring"leri alırkende

Kod:
<% bilgi = security(request.querystring("bilgi")) %>


gibi alırsanız bu fonksiyonun kontrol"ünden geçirerek ve açıkları elemine ederek almış olursunuz.

alıntı:veteknoloji.com
______________


Mesaj16.09.2008, 17:10 (UTC)    
Mesaj konusu:

ASP dosyaları sunucu tabanında çalışan programlardır.Peki kendi bilgisayarımızda nasıl çalıştıracağız? İşte bu sorunun cevabı PWS ( Personel Web Server ) ve IIS (Internet Information Service ) dir. Windows 9X serisi için ( Win95 , Win98 , Win Me ) PWS , Windows NT Serisi için (Win NT 4.0 Win2000 Win XP Pro) ise IIS kullanılır. Şimdi nasıl kurulum yapacağız birde onları teker teker inceleyelim ;

Win 9X serisi için PWS Kurulumu
İlk önce bilgisayarımızın adını kontrol edelim.Bu adı işletim sitemini kurarken vermiş olmanız gerekiyor. Evet ben o adı verdim ama hatırlamıyorum yada evet bilgisayarımın bir nüfüs cüzdanı var ama ismini beğenmiyorum diyorsanız hemen işe koyulalım. Denetim masası altında “Ağ” ‘a tıklayarak açalım. Tanımlama sekmesinden Bilgisayar Adı kısmına istediğimiz adı yazalım ( Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterelim ) işte bu sizin bir nevi domain name’ iniz olacak.

Evet bilgisayar adını hallettikten sonra kahvemizden bir yudum daha alarak Win 9X cd sini cd-rom umuza takalım ve içinden Add-Ons dizinine gelerek PWS altındaki Kur.Exe ( Setup.Exe ) ‘yi çalıştıralım.İkinci diyolog kutusuna kadar ilerleyelim.İkinci kutuda Özel ( Custom ) ‘u seçelim.Açılacak olan yeni kutudan da Microsoft Data Access Components ( MS Veri erişim bileşenleri ) ‘i seçelim.ilerleyerek kurulumu tamamlayalım.

Windows Me de ise bazı sorunlar yaşayacaksınız(Ben hiç böle sorunlar yaşamadım çünkü PWS yi ME de hiç kurmadım ) Neyse kuruluma geri dönelim İlk ve en büyük sorun WinME Cd sinde PWS nin olmayışı..Bu sorunu Win 98 Cdsi kullanarak aşıyoruz ama bu sefer de MTS hatası verecek işte bu hatayı çözmek için ise http://support.microsoft.com/support/kb/articles/q246/0/81.asp adresinden bir yama indireceğiz. Daha sonra kurulum aynı şekilde.

Kurulum tamamlandıktan sonra Masaüstünde yayımlama ( Publish ) adında yeni bir simge eklenmiş olacaktır.Çift tıklayarak açalım.Peogramın sol tarındaki menü sayesinde kurduğumuz PWS nin yönetimini yapacağız. Yayımlama adlı bir bölümde http://bilgisayarimin_adi şeklinde bir link olacaktır.İşte bu link sayesinde hazırladığımız ASP dosyalarını deneme şansımız olacak. http://bilgisayarimin_adi yerine http://localhost ve kendi bilgisarımızın yerel IP numarası olan http://127.0.0.1 ‘ı da kullanmamızın mümkün olduğunuda unutmayalım.bunun hemen altında ana dizininiz belirtilecektir. (C:\inetpub\wwwroot ) işte denemek istediğimiz ASP dosyalarını bu klasöre koyup, browserımızdan http://localhost/denenecek.asp şeklinde çalıştıracağız. Ana klasörümüz olan wwwroot dizini altında alt klasörler oluşturmamız mümkün.Oluşturduğumuz bu alt klasörleri ise http://localhost/alt_dizin_adi/denenecek.asp olarak çağıracağız.

Sol menü den “Gelişmiş” i tıklayıp sanal dizinlerimizi görelim.Home dizinini seçip “Özellikleri Düzenle” düğmesine tıklayarak home sanal dizinimizin özelliklerine ulaşalım. Bu bölümde Dizin , Diğer Ad Erişim adı altında üç bölüm göreceksiniz.Dizin olarak c:\inetpub\wwwroot default olarak ayarlanmış durumdadır.eğer isterseniz ana dizininizi Gözat ı tıklayarak istediğiniz dizine ayarlıyabilirsiniz. Bu şekilde ayarlamış olduğunuz dizine yine http://localhost adresinden ulaşabilirsiniz.Erişim ayarlarında Okuma Yürütme ve makro yu işaretliyerek tamam diyelim.Gelecek olan diyalok kutusunuda onaylayım işlemi bitirelim. İşte bu kadar kahvemizden bir yudum daha alarak ASP kodlarımızı denemeye başlıyalım.

NT Serisi İçin IIS Kurulumu

Nt serisi için de kurulum 9X serisinden pek farklı değildir.Nt serisinde kurulumu cd içerisinden değil bileşen Ekle kaldırdan IIS ‘i seçerek yapıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra ise farklı olan nokta yayımlama simgesisin masaüstünde olmayışıdır. Iss i yönetmek için programlar bölümüne IIS manager adında yeni bir bölüm oluşur.İşte buradan IIS imizi yönetebiliriz.
Benim kişisel tercihim ise win 2000 altında IIS kullanmaktır.IIS de hata yaptığınız zaman bu hataları daha ayrıntılı olarak bulacaksınız.Bu da işinizi baya kolaylaştıracak.Unutulmaması gereken bir nokta ise Win XP Home sürümünde IIS in olmayışıdır.

Peki bu kadar uğraştık ve kurduk şimdide ilk ASP örneğimizi yazalım.

İlk_ornek.asp





Kod:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type"
content="Text/Html;Cahrset=Windows-1254" >
</head>
<body><%
Response.Write "Iste kululum bitti. Bakalim ASP Çalisiyormu?"
%> </body>
</html>



bu asp dosyasını yazdıktan sonra c:\inetpub\wwwroot dizinine koyalım.Sonra browserımızın adres çubuğuna http://localhost/ilk_ornek.asp yazıp asp mizi kontrol edelim.
______________


Mesaj16.09.2008, 17:14 (UTC)    
Mesaj konusu:

Arkadaşım Başlığın Çok Faydalı Fakat Art Arda Mesaj Yazmazsan Daha Süper Olur.
Mesaj17.09.2008, 17:01 (UTC)    
Mesaj konusu:

Php ile bir kaç aşamalı olarak kontrol edilecek bir form oluşturuluyor. Oldukça yarar bir makale
merhabalar değerli php severler . makalemin konusu çok önemli ve kodlama aşamasıda bir o kadar önemlidir güvenli bir sonuc için .

html formunuzu yazalım önce bu , zaten uygulamamız tek sayfa olacak .

kontrol.php

Kod:
<form action="<? SCRIPT_NAME ?>" method="post">
MusteriId: <input name="mus"> Html  acik<input name="html" type="radio" value="1">Html  kapalı<input name="html" type="radio" value="0"> <input name="ok" type="submit"> </form>

Evet html form bitti şimdi onu karşılayalım

kontrol.php dosyasının son halı şöle


Kod:
<?  $_POST['mus']; $_POST['html']; ?>
<form action="<? SCRIPT_NAME ?>" method="post">
MusteriId: <input name="mus"> Html  acik<input name="html" type="radio" value="1">Html  kapalı<input name="html" type="radio" value="0"> <input name="ok" type="submit" value="Kaydet"> </form>


methodumuz( method="post") post olduğuna göre

$_POST['mus'] ve $_POST['html']
esasen yukarda 2 alan olduğu halde biz 2 deger aldık biri mus değeri diğeri html değeri aslında post ile iki tane html değeri gelmektedir çünkü biz iki tane radio yazdık daha doğrusu html isimli radionun iki tane değeri var. bu değerleri radio nun prensibi olarak diziye aktarır. neyse bizim işmiz bunlar değil son olarak gelen verileri karşıladık yapmamız gerekenler neler ve nasıl bir kontrol yapmamız lazım klasik olarak sıralayalım isterseniz

a0-submit nesnesine tıklanmışmı [evet->a1] [hayır ->a6]

a1-gelen veri dolumu [evet->a2] [hayır->a5]

a2-html kodlarının gosterimi açıkmı [evet->a3] [hayır->a4]

a3-html kodları yazı içinde güveli bir şekilde goster ve ekrana yaz

a4-html kodlarını temizle ve ekrana yaz

a5-Hata 1 mesajı

a6-Stop

evet kendimize göre ufak bir algoritma geliştirdik şimdi sadece kodları yerleştirelim .

Kod:
<?
if($_POST['ok']=="Kaydet")
     {
        if($_POST['mus']=="" or $_POST['html']=="")
           {
                echo "Lütfen alanları boş bırakmayınız";
               
            }
            else
             {
                  if($_POST["html"]==1) 
                     {     
                         
                          $_POST['mus']=htmlspecialchars($_POST['mus']);
                          echo "Muşteri : ".$_POST['mus']."<br>Html açık";
                      } 
                        elseif($_POST["html"]==0)
                          { 
                              $_POST['mus']=str_replace("<"," ",$_POST['mus']);
                              $_POST['mus']=str_replace(">"," ",$_POST['mus']);
                              echo "Müşteri :".$_POST['mus']."<br> Html kapalı";
                           }
                 }
         }

?>



bu şekilde arkadaşlar php kodumuzuda yazdık kontrol.php sayfamızın son halı şöle olacak


Kod:
<?
if($_POST['ok']=="Kaydet")
     {
        if($_POST['mus']=="" or $_POST['html']=="")
           {
                echo "Lütfen alanları boş bırakmayınız";
               
            }
            else
             {
                  if($_POST["html"]==1) 
                     {     
                         
                          $_POST['mus']=htmlspecialchars($_POST['mus']);
                          echo "Muşteri : ".$_POST['mus']."<br>Html açık";
                      } 
                        elseif($_POST["html"]==0)
                          { 
                              $_POST['mus']=str_replace("<"," ",$_POST['mus']);
                              $_POST['mus']=str_replace(">"," ",$_POST['mus']);
                              echo "Müşteri :".$_POST['mus']."<br> Html kapalı";
                           }
                 }
         }

?>
<form action="<? SCRIPT_NAME ?>" method="post">
MusteriId: <input name="mus"> Html  acik<input name="html" type="radio" value="1">Html  kapalı<input name="html" type="radio" value="0"> <input name="ok" type="submit" value="Kaydet"> </form>



Şimdilik bu kadar arkadaşlar sanırım anlaşılır olmuştur.
bu arada bi kaç kodu açıl,klamak istiyorum kısaca

SCRIPT_NAME, PHP_SELF : o anda icra edilen scriptın adıdır yanı sayfamızın adı .

htmlspecialchars = html i sayfamızda gösteririz icra etmesine izin vermez . Bu özellkle ziyaretçi defteri v.s gibi yerlerde hackerlerin hiç sevmediği bi koddur.

str_replace = değiştirme işlemi yapar.
______________


Mesaj17.09.2008, 22:40 (UTC)    
Mesaj konusu:

PhpTriad ile Windows altında php çalıştırmak

Windows altında Php çalıştırmak için gerekli olan Appache Server + MySQL Veritabanı + PHP gereklidir bunların hepsini birarada ve kurulumu basit olduğu için ve bir zamanlar çok gündemde olduğu için PhpTriad hakkında Resimli açıklamalı bir Ders hazırlamıştım.
PhpTriad kurulumu

Fakat buna benzer birçok paketler vardır PhpDEV, Appserv gibi en son TEST edilen Appserv çok kullanışlı olduğu için Tavsiye edebilirim Forumlarda Setar arkadaşın yazısını aynen kopyalıyorum.



appserver windows register a hic bilgi girmeden cali$iyor. bilgisayarina APACHE MYSQL PHP ...zend optimizer ve pearl kuruyor
istersen appserver klasorunu bir saniyede silip
istersen gene kurabilirsin

ayrica appserv a eklenti olarak hazir mambo ve php dosyalari var.
appser kurulduktan sonra mambo dosyasina cift tikladiginda
mambo otomatik kuruluyor
sen sadece http://localserver/mambo adresine gidip
kul adi admin
$ifre admin ile giri$ yapiyorsun.



sayfanda kullanmak istedigin tum temalari modulleri compenantlari
once bu local server de dene hata varsa sil hatasizlari web sitene yukle. boylece ister mambo ister phpnuke portalini sabit diskinde hic ayar yapmadan kuruyorsunuz.

appserver sayfasi burda
http://www.appservnetwork.com/index.php?modules=news&applang=en

indirmek icin bu sayfaya gidin http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=37459



mambo eklenti dosyasida var bu sayfada bu sayfada appserv-AddOns-MamboV4.5.1a.exe linkine tikla ve istediğin linkten indir phpnuke ciler icinde appserver e nuke eklemek isteyenler ayni sayfaya gitsin ve bu dosyayi indirsin.
appserv-AddOns-PHP-Nuke-7.4.exe
bu sayede bir dakikada nuke kurarsın sabit diskinde.
hemde ayar mayar yapmadan
------------------
Dikkat: AppServ 2.4.2 surumunu indirin TEST edilmiştir.



AppServ 2.5.2 sorunlu olabilir.
cunku php en son surumu PHP 5.0.2 yi kuruyor.
bu son surum eski php kodlarinda sorun yaratabilir benden soylemesi.

sevgiler Setar

Devam edebilir...
______________


Mesaj21.09.2008, 09:35 (UTC)    
Mesaj konusu:

INTERSECT"in Tanımı

Bir tabloya ait sorgulama işleminde her iki koşulu da tam olarak sağlayan verilerin elde edilmesini sağlar. Yani, her iki sorguya ait ortak elemanların elde edilmesi sağlanır.

Matematikteki kümeler kavramı dikkate alındığında; A kümesinde ve B kümesinde olan elemanların oluşturduğu A n B (A kesişim B) kümesi elde edilmektedir.

Dizilim


(sorgu1) INTERSECT (sorgu2);


Örnek:

CALISANLAR tablosunda yer alan veriler içerisinden doğum yeri hem ARDAHAN hem de ERZURUM olan verileri DOGYER isimli veri alanını dikkate alarak elde etmek amacıyla:


SELECT * FROM CALISANLAR



(SELECT ad, soyad FROM CALISANLAR WHERE dogyer = "ARDAHAN"



INTERSECT



SELECT ad, soyad FROM CALISANLAR WHERE dogyer = "ERZURUM")


diziliminin kullanılması yeterlidir.
alıntıdır.
______________


Mesaj21.09.2008, 09:38 (UTC)    
Mesaj konusu:

Php de Basit Bir Çarpım Tablosu
Şuan için dışarıdan alınan sayılar için değil hazır sayıları toplayıp çıkaran sayılar. Html kodlarına gömülü olarak verdim.



Kod:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>PHP'de Fonksiyon</TITLE>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
</HEAD>
<BODY>

<?php

function topla ($sayi1, $sayi2) {
$sonuc = $sayi1 + $sayi2;
return $sonuc;
}
function cikart ($sayi1, $sayi2) {
$sonuc = $sayi1 - $sayi2;
return $sonuc;
}
function carp ($sayi1, $sayi2) {
$sonuc = $sayi1 * $sayi2;
return $sonuc;
}
function bol ($sayi1, $sayi2) {
$sonuc = $sayi1 / $sayi2;
return $sonuc;
}


// Başka kodlar buraya girebilir

$sayi1 = 12;
$sayi2 = 5;

print topla($sayi1, $sayi2);
print ("<br>");
print cikart($sayi1, $sayi2);
print ("<br>");
print carp($sayi1, $sayi2);
print ("<br>");
print bol($sayi1, $sayi2);
print ("<br>");

?>

</BODY>
</HTML>

______________


Mesaj26.09.2008, 19:25 (UTC)    
Mesaj konusu:

PHP+SOAP kullanılarak tckimlik.nvi.gov.tr sitesinin web servis hizmetini kullanarak Tc kimlik numarası sorgulama işlemi.

Arkadaşlar merhaba
PHP+SAOP uygulamalarını kullanabilmek için apache web serverda bazı değişiklikler yapmamız gerekmektedir.php.ini dosyası içinde extension="php_soap.dll" yazısının olup olmadığını kontrol edin.eğer başında ";" varsa onu silin.eğer yoksa siz yazın.ve apache yi restart edin.böylece aşağıdaki kodları browserinizde açabilirsiniz.bu kodlar denemiştir ve çalışyo arkadaşalr.size kolay gelsin.

Alıntı:
<?php
/*
** Copyright (c) 2006 Kadir GÜLAĞIZ

** Bu sayfa PHP+Soap uygulamasıdır.Bu sayfada http://tckimlik.nvi.gov.tr(Nufus Müdürlüğü) adresinin web servisi
** kullanılarak TC kimlik Doğrulaması yapılmaktadır.Bunun için nüfus müdürlüğünün web servis hizmeti kullanılmıştır.

** Bu sayfadaki bilgiler tamamen serbest dolaşabilir.İstenildiği gibi değiştirilebilir.
** İstenildiği gibi yayınlanabilir.Bu tamamiyle size kalmış.

** Bu sayfa PHP+Soap kullanımını öğrenmek isteyenlere başlangıç kaynağı olarak kullanılabilir.Kodlar içinde
** hiçbir hazır kütüphane kullanılmamıştır.

** Bu sayfayla ilgili tüm önerilerinizi ve eleştirilerinizi
** kadir_glz( at )yahoo.com adresine bekliyorum.

** Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3 .sınıf
** http://kGlznet.kayyo.com
*/
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-9" />
<title>T.C. Kimlik Sorgulama...</title>
<style type="text/css">
<!--
.style2 {
font-size: 14px;
font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
}

.style3 {
font-size: 12px;
font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
-->
</style>
</head>

<body>
<?php
/* Öncelikle Nüfus Müdürlüğünün web servis hizmetini kullanabilmek için gereken adresi bilmeliyiz.
** soruişareti(?)'den sonra "wsdl" uzantısı olmalı.
** bu adresi öğrendikten sonra bir SOAP nesnesi oluşturmalıyız.aşağıdaki tek satırlık kod bir
** SoapClient nesnesi oluşturmaktadır.Soap Nesnesi oluşturalım ki,nüfus müdürlüğünün web servisi
** içindeki fonksiyonları kullanabilelim.
*/
$soap=new SoapClient("http://tckimlik.nvi.gov.tr/kpsPublic.asmx?wsdl");
?>
<div align="center">
<form id="form1" name="form1" method="post" action="">


<table width="350" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" bordercolor="#FF0000">
<TR>
<TD><div align="center">
<table width="300" border="0">
<TR>
<TD><div align="center" class="style2">T.C. Kimlik Numaranızı Giriniz..: </div></TD>
</TR>
<TR>
<TD><div align="center">
<input name="txtkno" type="text" id="txtkno" size="20" />
</div></TD>
</TR>
<TR>
<TD><div align="center">
<input type="submit" name="Submit" value="Sorgula..." />
</div></TD>
</TR>
</table>
</div></TD>
</TR>
</table>
</form>

<?php
/*
**Buradaki kodlar sayfa post edildikten sonra kullanaılabilecekler.
*/
if($_POST)
{
/*
** Aşağıdaki fonksiyon türkçe karakterler dönüştürme fonksiyonudur.
** biz Nüfüs müdürlüğünün web servisini kullanarak verileri çektiğimizde , o veriler utf-8 formatındadırlar.
** yani bizim "İ" olmasını beklediğimiz harfimiz "Ä°" şeklinde gelmektedir.
** Bunu düzeltebilmek için bir fonksiyon kullanıyoruz.Böylece yanlış gelen harfler
** düzeltilerek kullanıcıya doğru bir şekilde gösterilmektedir.
*/
function turkce_karakterler($tck)
{
$tck=str_replace("Ä°","İ",$tck);
$tck=str_replace("Ãœ","Ü",$tck);
$tck=str_replace("Ä�","Ğ",$tck);
$tck=str_replace("Å?","Ş",$tck);
$tck=str_replace("Ç","Ç",$tck);
$tck=str_replace("Ö","Ö",$tck);
return $tck;
}
/*
**Aşağıdaki tek satrılık kod ,nufus müdürlüğünün("http://tckimlik.nvi.gov.tr") web servisinin bize sunmuş olduğu
** fonksiyonlardan biridir."TCKimlikNoDogrula" fornksiyonu sayfamızdaki tckimlik numaramızı yazdığımız text kutusunun
** degerini alır.Böylece biz tckimlik numarasının aranması işlemini nufus müdürlüğünün web servisi
** üzerine atarız.Böylece gönderdiğimiz numara nufus müd. web servisinde aranır.XML verisi halinde olduğu içinde
** array kullanmamız gerekmektedir.
** peki neden *1(bir ile çarptık)?
** Çünkü "TCKimlikDogrula" fonksiyonu long veri tipindedir.
** bizim text kutumuz string bir değer gönderir.biz onu *1 ile sayısal hale getiririz.
**Eğer *1 i silersek , sorgulama çalışmaz.isterseniz deneyin!!!
*/
$tc=$soap->TCKimlikNoDogrula(array("tcKimlikNo"=>$_POST['txtkno']*1));
/*
** Aşağıdaki array yapısı şunun içindir.Şimdi hemen http://tckimlik.nvi.gov.tr/Web/WebServices.aspx adresine gidin.
** aşağıda çıkan linki tıklayın.(XML web servisleri dokumantasyonu)
** Orada web servisinin bize kullanmamız için free olarak fonksiyonları görülmektedir.
** biz "TCKimlikNoDogrula" fonksiyonunu kullanmaktayız.O fonksiyonu tıklayınca karşınıza XML sayfası gelir.
** O XML sayfasında "TCKimlikNoDogrula" etiketi vardır.biz onu yukarıdaki tek satrılık kod ile kullandık.
** Aşağıya inerseniz orada birde "TCKimlikNoDogrulaResult" etiketini göreceksiniz.Oranın içeriğine bakınca
** aşağıdaki array yapısının etiketlerini göreceksiniz.
** yani biz "TCKimlikNoDoğrula" etiketine text kutumuzdaki numarayı gönderdiğimizde
** bize "TCKimlikNoDogrulaResult" etiketi geri bildirim yapıp , o tckimlik numarasının bilgilerini bize geri döndürür.
** Böylece nufus müdürlüğünün web servisini kullanmış oluruz.
*/
$bilgiler=array("TCKimlikNo" => "T.C. Kimlik Numaranız..:",
"Ad" => "Adınız..:",
"Soyad"=>"Soyadınız..:",
"DogumYil"=>"Doğum Yılınız..:");
/*
** Şimdi gelelim verileri ekrana yazdırmaya.
** bir foreach döngüsü kullanrak "TCKimlikNoDogrulaResult" fonksiyonu vasıtasıyla
** bilgileri ekrana yazıyoruz.hemde utf-8 formatında gelen verileri turkce_karakterler fonksiyonunu
** kullanarak iso-8859-9 formatındaymış gibi ekrana basıyoruz.
** işte bu kadar.
*/
echo "<table border=\"1\" width=\"350\" cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\" bordercolor=\"#FF0000\">";
foreach($bilgiler as $deger => $metin)
{
echo "<TR><TD><div align=\"left\" class=\"style3\">".$metin."</div></TD>
<TD>".turkce_karakterler($tc->TCKimlikNoDogrulaResult->$deger)."</TD></TR>";
}
echo "</table>";

}

/*
** Bu kodlar PHP+SOAP uygulamalarına yeni başlayan arkadaşlara iyi bir
** başlangıç kaynağı olaağına inanıyorum.Bu sayfadaki kodlar denemiştir
** ve çalışıyo arkadaşlar.İnşallah yardımım olmuştur.Sizlere başarılar
** ve kolay gelsin...
*/
?>
</div>
</body>
</html>

______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu