Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj19.09.2008, 11:22 (UTC)    
Mesaj konusu: internet explorer 8 beta 2 türkçe yayınlandı

Artıları, eksileri, benchmark skorları... Internet Explorer 8'in beklenen 2. betasını test ettik.


chıp online alıntıdır

Güvensiz, yavaş, yenilikçi değil: Microsoft'un web tarayıcısı Internet Explorer geçmişte birçok eleştiriye maruz kaldı. Çıkacak olan 8. sürümünün tarayıcıyı birçok alanda iyileştireceği iddia ediliyor. CHIP Online IE8'in ikinci ön sürümü bir teste tâbi tuttu.

Internet Explorer 8'in (IE8) tüm zamanların en rahat tarayıcısı olduğu iddia ediliyor. IE7'den bu yana tarayıcıya eklenmiş yeni özellikler kullanıcıya mümkün mertebe daha az fare tıklamalarıyla zaman kazandırma ve web'de aradığını bulmayı sağlayacak. Ayrıca geliştiriciler güvenlik ve performansı da iyileştirmek istiyor ve şimdiye kadar hep ihmal edilen web geliştiricilerini de dikkate alıyor.

Web'de daha rahat gezinme

WebSlices ve Activities yapacağınız fare tıklama sayısını azaltıyor. Microsoft sonuncusunu ikinci Beta sürümünde Accelerators (hızlandırıcılar) olarak adlandırıyor. İki özellik de kullanıcıya gezindiği siteyi terk etmeden bilgi edinme imkânı sunuyor. Örneğin bir web sitesinde bir restoran hakkında bilgi almak ve herhangi bir harita hizmeti ile restoranın yerini kesin olarak öğrenmek istiyorsunuz. Şimdiye kadar bu iş için adresi kopyalayıp harita hizmetinin web sitesine girerek cadde, sokak vb. bilgileri form şeklinde doldurmanız gerekiyordu. Uygun Accelerator ile restoranın web sitesinde kalabilirsiniz. Adresi fare ile işaretlediğinizde Accelerator aranan bilgilerin gösterildiği interaktif bir harita görüntülüyor. WebSlices (web dilimleri) şeklinde adlandırılan yenilik ise sık kullanılanlar çubuğunda listelenen bir nevi detaylı RSS beslemelerini temsil ediyor. Hangi sitede olursanız olun WebSlices ile bir eBay açık arttırmasını veya diğer bilgileri sürekli göz önünde bulundurmuş oluyorsunuz..

Akıllı arama, otomatik sekme kurtarma (ACR)


Başarılı diğer özellikleri ise adres satırı ve arama çubuğu. Gerçi yeni "Smart Address Bar" bariz bir şekilde tarayıcı-rakibi Firefox'un "Awesome Bar" ına benziyor. Ama yine de akıllı adres satırı son derece iyi bir şekilde hizmet ediyor. Daha ilk harfleri girerken ufak bir pencere web sitesi önerileri, tarayıcı geçmiş ve sık kullanılanlardan oluşan öneriler sunuyor. Elbette sonuçlar Microsoft'a has şık bir görünüm, temiz ve anlaşılır sembollerle kullanımı kolaylaştıracak biçimde gösteriliyor. Arama hizmetine göre sonuçları resim önizlemeleriyle gösteriyor ve önceden yapılmış arama sorgularını da dâhil ediyor. Amazon.com ile "bob dylan" için arama yapıldığında sanatçının yaklaşık altı albümü kapak resimleri, fiyat ve müşteri değerlendirmeleriyle gösteriliyor. Bir diğer pratik özellik ise "Quick Picks Menu". Bu özellik sayesinde arama motoru sunucuları arasında çabucak geçiş yapabiliyorsunuz. Google için "G" ye, Wikipedia için "W" ye tıkladığınızda arama sonuçları anında diğer sunucular için görüntüleniyor.

Otomatik sekme kurtarma (ACR)

Özellikle hoşumuza giden bir diğer unsur oturum ve sekmelerin otomatik olarak yeniden oluşturulması oldu. Eğer bir blog girdisi yazarken tarayıcı çökerse yazılan metin kaybolmuyor. Son beş dakika içerisinde yapılan tüm girdi çalışmaları tarayıcı tarafından belleğe kaydediliyor ve çökme anından sonra yeniden oluşturuluyor. Diğer konforlu özellikler: Gerçek tam-ekran sörf, renkli etiketlerle sekme gruplandırma, Vista'nın ağ sorunları tanılama aracına doğrudan bağlantı, gösterim hatalarının bulunduğu siteleri düzgün görüntülemeye yarayan uyumluluk düğmesi ve en son kapatılan sekmeleri yeniden oluşturma.


Güvenlik ve performans

Yepyeni bir özellikler cephanesinin IE8'i her zamankinden daha güvenli hale getireceği iddia ediliyordu. Yaptığımız güvenlik kontrolünde sizlere birçok yeni ölçütü tanıttık. İkinci beta sürümü SmartScreen Filter, Korumalı Mod'da sörf, Domain-Highlighting ve Cross-Site-Scripting'e karşı filtrenin dışında farklı yenilikler de getiriyor. InPrivate-Browsing ile IE kullanıcıları kendileri hakkında ifşa edici bilgileri meraklı gözlerden saklayabilecek. Bir tıklama yeterli; IE8 bu kullanım modunda hiçbir çerezi, tarayıcı geçmişini, şifreyi yahut arama motorlarına ve form doldurma alanlarına girilen bilgiyi kaydetmiyor. Oturum içinde oluşturulan çerezler ve geçici dosyalar InPrivate modunu terk ettiğiniz anda tarayıcı tarafından siliniyor. Bunun dışında InPrivate-Blocking yabancı web siteleriyle olan iletişimi engelliyor. Bu iş için IE8 üçüncü bir web site üzerinden dolaylı olarak gönderilen bilgileri kaydediyor. Eğer filtre olası bir kullanıcı takibi (tracking) sezerse InPrivate-Blocking bu tip sitelerle olan erişimi engelliyor. Kullanıcının kendisi bir web sitesinde hangi öğelerin engellenmesi gerektiğine karar verebiliyor.

Performans: IE8 ne kadar hızlı?

Gerçi Microsoft IE-Blog'da Google tarafından yapılan ve JavaScript'in 2,5 kat daha hızlı görüntülendiğini gösteren bir performans testinden alıntı yapıyor ama yine de geliştiriciler genel olarak sessiz kalıyor ve performanstan ziyade yükseltilen verimlilikten bahsetmeyi yeğliyorlar. Bu bir mazeret mi? IE8, tarayıcı benchmark'ı i-Bench 5.0'da cesurca savaşıyor. Ortalama değerlere bakıldığında selefi IE7'ye dört saniyelik fark atıyor; çok iyi bir değer. İlk beta ve Mozilla Firefox ile karşılaştırıldığında sonuçlar ayrım yapmamızı sağlayacak kadar kesin değil. Burada IE8 sadece JavaScript testinde elde ettiği iyi sonuçlar ile göze çarpıyor. Fakat JavaScript testine SunSpider da eklendiğinde Internet Explorer yenilgiyi kabulleniyor. Google'ın sonuçları ile hemfikiriz: Selef IE7 JavaScript'i IE8'den 3,3 kat daha yavaş işliyor. Gerçi Firefox bu testi rekor bir değer olan 2,7 saniyede tamamlıyor. Eğer Firefox'un yeni JavaScript motoru TraceMonkey'i devre dışı bırakmasaydık sonuçlar ezici derece birbirinden uzak olacaktı


Resimlerle internet 8 beta 2












buradan indirebilirsiniz...: http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/beta/worldwide-sites.aspx

not: türkçeyi seçmeyi unutmayın!!!
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu