Doktorlar için Muayenehane Web Sitesi Oluşturma Rehberi

doktor-web-sitesi

Eğer tıp doktoru iseniz ve henüz web siteniz yoksa, sitenizi oluşturmanın zamanı geldi!  

Artık hastalar da doktorları ve bilgiyi çevrimiçi aradıkları için son yıllarda diğer tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de çevrimiçi platformlar artmaktadır. Yalnızca sosyal medya kullanımı bir sağlık kurumu işletmesi için ne yazık ki yeterli olamamaktadır.

Tıp alanı ve hekimlik mesleği diğer iş kollarından farklı bir kulvarda çok daha kutsaldır.  Buna karşın işletme ve iş olarak ele alındığında sağlık alanında da pazarlama önemlidir.  Hastalar doktorları hakkında bulabildikleri tüm bilgiye ulaşmaya çalışmaktalar; doktorun uzmanlık alanı, çalıştığı iş yeri, mezun olduğu okul gibi. İyileştirilen hasta yorumlarını okudukça işinde en iyi olan doktora muayene olmak istemektedirler. Bir doktor olarak kendinize ait bir web siteniz olduğunda en doğru bilgi hastalarınızla sizin tarafınızdan paylaşılacaktır. 

Bir doktor muayenehanesi veya özel klinik web sitesi hastaları genel sağlık sorunları hakkında eğitmeye yardımcı olabileceği gibi onların size kolay ulaşması ve tedavi için sizi tercih etmesini de sağlayacaktır. 

İçerik olarak web sitesi hem yeni hem de mevcut hastaları çekmelidir. Ziyaretçileri bilgilendirmelidir. Tüm gerekli bilgileri anlaşılır ve görünür olmalıdır. Tasarımı ise bilgilerin kolay erişilmesine yönelik ve okunabilirlik açısında göz yormamalıdır.   

Web sitenizi oluşturmak için takip etmeniz gereken adımları aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıntıları ise Web Sitesi Kurma–Yeni Başlayanlar için Temel Rehber adlı yazımızda bulabilirsiniz.

 

1. Adım: Bir Web Sitesi Oluşturma Platformu Kullanın

İnternete girdiğinizde web sitesi oluşturmak için farklı seçenekleriniz olduğunu göreceksiniz. Profesyonel web tasarım ajansı ile çalışmak bir seçenektir. Fakat bunun seçeneklere göre en pahalı yol olacaktır. Diğer bir seçenek programlama ile kendi sitenizi yazmak olacaktır. Bu yolda çok fazla zaman ve efor harcamanız gerekecektir. Bizim önerdiğimiz yol ise bir web sitesi oluşturma platformu kullanımıdır.

Bedava-Sitem.com uygun fiyatlı, kullanıcı dostu web sitesi oluşturma platformu ve web sitesi barındırıcısıdır. Ücretsiz veya düşük bütçeli seçenekleri ile yalnızca bir gününüzü ayırarak profesyonel görünüm ve kaliteli içerikli bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

 

2. Adım: Bir Web Sitesi Tasarım Şablonu Seçin

Günümüzde insanlar bilgiye ulaşmak için sabırsızlaşmaktadır. Hastalarınız da benzer bir davranış göstermeye eğilimli olacaktır, bu nedenle basit ve kullanıcı dostu site tasarımı tercih edilmelidir. Sağlık alanında güven çok önemlidir. Sitenin profesyonel görünümü hastalara güven aşılayacaktır.

Bir tıp doktoru muayenehanesi web sitesinin en yaratıcı tasarıma sahip olması önemli değildir. Modern şablon seçimi yeterli olacaktır. 

Web sitenize uygun tasarımı hazır şablonlar içinden seçip, kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Bedava-Sitem.com’da sunulan ücretsiz şablonlarda metinleri değiştirerek kolaylıkla sayfanızı oluşturabilirsiniz.

tasarım sablonu
 

3. Adım: İçerik Ekleyin

Web sitesinin en önemli kısmı, kalitesini belirleyen asıl şey içeriktir. Hangi şablonu kullanırsanız kullanın içerik yeterli değilse web siteniz beğenilmeyecektir.

Tek sayfalık oto-biyogrofi bölümü akademik geçmişiniz ve profesyonel deneyimlerinizi paylaşmanız hastaların doktorlarını daha iyi tanımasını sağlayacaktır.

Akademik anlamda aktifseniz bu bilgiyi sitenize dahil edin. Tez, makale ve seminerlerinizi web sitenizden duyurabilirsiniz duyurabilirsiniz.

Varsa çalışan kadronuzu eğitim, kariyer geçmişini ve fotoğrafları ile paylaşabilirsiniz.

Uzmanlığınız kapsamında bulunan hastalıklarla ilgili yazılar yazın, blog bölümü oluşturun. Tıp alanında terimler ve hastalık tanımlarında geçen Latince kelimeler hastalarınız için karmaşık gelebilir. Bilgiler anlaşılması kolay şekilde paylaşılmalıdır.

Uyguladığınız tedavi çeşitlerini ve uzmanlığınız kapsamındaki hastalık genel bilgilendirmelerini sitenize ekleyebilirsiniz. Web sitesinin güncel tutulması önemlidir. Bunun için belirli aralıklarla yeni bilgiler eklenmelidir. Örneğin Covid-19 nedeni ile tüm dünyanın yaşam düzeninin değişmesi konusu güncel konu olarak seçilebilir. Covid-19 döneminde bağışıklık sistemi güçlendirilmesi gibi bir başlık hastalar için ilgi çekici olacaktır.

Muayenehanenizde verilen test ve tedavi hizmetleri için bir bölüm ayrılmalıdır. Hizmetler sayfası oluştuşturarak bu sayfada özel tedavi prosedürleri, teşhis testlerini bulundurabilirsiniz.

Web sitenize fotoğraf eklerken dikkatli olmanızı öneririz. Tedavi edilen hastaların öncesi-sonrası fotoğraflarını kullanmak iyi bir fikir olabilir. Yasal zorunluluklara uygun şekilde. hastanın yazılı izninin alındığından emin olunmalıdır. 

Siteyi ilgi çekici hale getiren fotoğraflar, kendi polikliniğinizden, çalışanlarınızla ve belki hastalarınızla birlikte foroğraflar paylaşabilirsiniz. Eğer bir dermatolog iseniz giriş sayfasından hastalık fotoğrafları paylaşmak yerine daha pozitif fotoğraflar paylaşıp, hastalık fotoğraflarını konu ile ilgili alt sayfalarda yayınlayabilirsiniz.

Hasta yorumlarının sitenize eklenmesi diğer hastalar için iyi bir referans olacaktır. 

doktor-muayenehane

Web Sitenizde bulundurulması öneriler başlıklar;

  • Otobiyografi
  • Seminerler ve akademik yayınlar
  • Varsa çalışan kadrosu
  • Blog 
    • Yaygın hastalıklar ve tedavileri
    • Güncel hastalıklar
  • Muayenehanenizde verilen test ve tedavi hizmetleri 
  • Fotoğraf ve videolar
  • Hasta yorumları
  • Randevu iletişim bilgileri
  • Adres 

 

4. Adım: İletişim Bilgilerinizi Ekleyin

Web sitesi açma sebebinizi tekrar hatırlayalım, hastaların size ulaşabilmesi! Bu maddeyi içerik altına yazmayıp tekrar önemini hatırlatmak istedik. Potansiyel hastaların size ulaşabilmesi için sitede mutlaka adres, randevu alınmak üzere telefon numarası ve e-posta adresi bulunmalıdır. Siteye iletişim formu ekleyerek hastaların size farklı bir yolla ulaşmasını da sağlayabilirsiniz.

Siteye Google haritalar üzerinden konum ekleyebilir, hastaların acil durumda polikliniğinize daha hızlı gelmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarını kullanıyorsanız, hesaplarınızı sitenize entegre etmeniz size çift taraflı hasta trafiği sağlayacaktır.

 

5. Adım: Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğuna Emin Olun

Akıllı telefon ve tabletlerin neredeyse bilgisayarların yerini aldığını söyleyebiliriz. Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak bu neden çok önemlidir. Bedava-Sitem.com ile hazırlanan web sitesi mobil uyumludur.

Site yayınlanmadan önce eklenen resimlerde ya da diğer bölümlerde teknik sorunların önüne geçilmesi amacıyla sayfanın bir mobil cihazdan girilerek kontrol edilmesi önemlidir.

 

Mobil Uyumlu Site

6. Adım: Alan Adınızı Seçin

Siteniz için alan adı yani çevrimiçi adresinizi belirlemeniz gerekir. Alan adı sizi veya uygulama alanını temsil edebilir. Alan adı seçiminde eğer kendi muayenehaneniz için seçim yapıyorsanız ünvan ve ad soyad birleşimi kullanabilirsiniz. Örneğin; drmustafasancar.com

Eğer 4 ortopedi uzmanı İstanbul’da özel poliklinik açmaya karar verdiyseniz ve iş yerinizin adını İstanbul Ortopedi koyduysanız bu durumda web sitesi alan adını istanbulortopedi.com olarak belirleyebilisiniz. Fakat bu alan adı önceden alınmış olabilir. Bu durumda sistem farklı alan adı seçmenizi önerecektir. Kelimelerin yerlerini değiştirerek veya aşağıdaki gibi farklı alternatifler deneyebilirsiniz.

  • istanbulortopedipoliklinigi.com    
  • istanbul-ortopedi.com                      
  • ortopedi-istanbul.com                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Alan adının hatırlanması kolay olması veya sağlık alanında sıkça aratılan kelimeler olması sitenizin Google gibi arama motoru sonuçlarında üst sıralarda listelenmesine yardımcı olacaktır. Alan adının kısa olması önerilir. Web sitenize alan adı seçmenize yardımcı olabilecek örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.

  • www.drcemilak.com
  • www.saglikyasam.com
  • www.norofizyoloji.com
  • www.adasaglik.com

  

7. Adım: Web Sitenizi Paylaşın

İlk 6 adımı tamamladıktan sonra sıra web sitenizi duyurmaya gelmiştir. Hastalarınızı web sitenize yönlendirdiğinizde sosyal medya platformlarından paylaşamayacağınız detaylı bilgilere erişimi sağlamak için en uygun yer web siteniz olacaktır.

Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarınız varsa web sitenizi açtığınızı kullandığınız tüm mecralarda duyurabilirsiniz.

 

8. Adım: SEO Uyumlu Hale Getirin

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Web sitenizde arama motoru optimizasyonu, Google veya Yandex gibi bir arama motorunda ilgili anahtar kelimeler ile arama yapıldığında web sitenizin ilk sayfalarda yer almasını sağlar. Bu da sayfanız daha fazla hasta tarafından ziyaret edilecek demektir. 

Örneğin sayfanızda kadın doğum ve jinekolog kelimelerini pek çok kez kullandığınızda ve bir anne adayı Google'a kadın doğum doktoru-jinekolog yazarsa ilk sayfalarda sizin web siteniz görünecektir. Anahtar kelimeleri ve hastalar tarafından yaygın olarak kullanılan arama kalıplarını sayfanızda daha çok kullanmalısınız. 

 

 

 



Genel bakışa dön