Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj29.11.2009, 17:45 (UTC)    
Mesaj konusu: Teknoloji yararlımı yoksa zararlımı?

Günümüzde gerçekten teknolojinin hayatımıza sağladığı kolaylıklar ve bununla birlikte gelen işlerimizde ki hızlanmalar gerçekten gözle görülmeyecek gibi değil. Ancak kullandığımız teknoloji uzun zaman içerisinde bir anlamda bize zarar veriyor olabilir. İlk olarak teknoloji denildiğinde akla gelen : bilgisayar, televizyon ve telefondur bu araçlar günümüzde her alanda rahatlıkla görebileceğimiz konuma geldiler. Muhtemelen birçok kişi bu araçları zamanlarının büyük bir bölümünü ayırarak kullanıyorlar.

Bu araçların ilk başta yararlarından bahsedecek olursak, kısa süreler içerisinde her zaman yararı olan ve işlerimizi ciddi oranda azaltan cihazlar. Örneğin bir telefon acil durumlarda iletişim aracı olarak kullanılmasının yanı sıra birçok zaman ise eğlence aracı olarak kullanılmaktadır bilgisayarıda aynı şekilde örnek verebiliriz. Düşünüldüğü zaman bir bilgisayar, televizyon veya telefon hepsi "İletişim" amacıyla kullanıldığında gerçekten çok yararlı ancak bunlar başında geçirilen gereksiz süreler ve bu süreler içerisinde yapılan - yapılmayan birçok şey hayatımızı olumsuz etkilemektedir.

Teknolojik aletlerin zararlarından bahsedecek olursak ilk olarak aklımıza radyasyon gelmektedir; radyasyon, elektromanyetik dalgaların parçacıklar halinde yayılması ile oluşmaktadır ve belirli süreçler içerisinde bu ışınımlar (radyasyon) canlı olan tüm varlıklara zarar vermektedir. Radyasyon günümüzde kapalı telefon, bilgisayar, televizyon dahil olmak üzere birçok araçta var daha da ileri gitmek gerekirse sadece bir şarj makinesinin kablosunda bile radyasyon mevcut. Bu konuda uzmanlaşmış kişilerin uyarıları dikkate alındığında bilgisayar, telefon, televizyon gibi araçların bulundukları odalarda elinizden geldiğince az vakit geçirin hatta bu ortamlarda uyumayın. Mümkün olduğunca bu araçları kapalı konumda bulundurun.

Teknolojik aletlerin zararları elbette sadece radyasyon değil. Hayatımızı kolaylaştırmak adına bize sağladığı imkanlar zaman içerisinde bize maalesef kötü yönde dönmektedir. Bu örneğimiz de Televizyon kumandasını vereceğim. Bir televizyon kumandası belki çok yararlı gözükebilir veya ihtiyacımızı gerçekten tam manası ile karşılıyordur ancak bize sağladığı en büyük zarar kilo almamız. Bir televizyon kumandasının kullanılmaması gerçekten çok yararlı, çünkü sadece televizyon kumandası senede 1 kg değerinde yağ tabakası oluşturuyor. İnsanlar yerinden kalkmadan, kumandayı kullandıkları zaman belki bunu düşünmüyorlar ancak sadece bir kumanda bile bizlere bu zararı verebiliyor. Aynı şekilde çalışma ortamlarının tamamiyle bilgisayar üzerine kurulması aynı şekilde insan sağlığını ciddi anlamlarda tehdit etmektedir. Yaşadığımız ortam itibariyle ister istemez radyasyone ve bu saydığımız zararlara maruz kalıyoruz. Birde gözle görülür açıda dünyamıza zarar veren "Karbon Salınımı" var. Karbon salınımı klima, buzdolabı gibi yine teknolojik aletler olan cihazlardan kaynaklıdır ve günümüzde sürekli konu edinilen küresel ısınmanın ana sebepleri arasındadır.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse teknoloji ve teknolojik aletler kısa süreli ve amacına uygun kullanılır ise ciddi anlamda yararlı, ancak uzun süreli ve amacından saptırılarak kullanılır ise ciddi anlamda zararlıdır.

www.bilisimcini.net Den Alınmışdır...
______________
Geliyoruz sessiz ve derinden!...
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu