Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj05.06.2010, 07:48 (UTC)    
Mesaj konusu: YouTube yasağı Google'ı tıkadı

YouTube yasağı Google'ı tıkadı

* Hamdi ATEŞ/ANKARA - Bülent ERGÜN/HABER MERKEZİ
* 05.06.2010

Türkiye'de yasaklı YouTube ile aynı hattan hizmet vermeye başlayan Google kapatma yasağından etkilenmeye başladı. Birçok siteye girilemiyor, arama yavaşladı

Dünyanın en büyük arama motoru Google, bazı hizmetlerini YouTube ile aynı IP'lerden (Internet Protokol Adresi) vermeye başlayınca, Türkiye'deki You- Tube'u kapatma kararından etkilendi. Google, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla yaklaşık 2 yıldır kapalı olan video paylaşım sitesi YouTube'un IP adreslerini değiştirdi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), yeni IP'ler üzerinden mahkemenin kapatma kararını uygulamak istedi. Ancak bu IP'lerin YouTube'un sahibi olan dünyanın en büyük arama motoru Google'un bazı hizmetleri için de kullanıldığı tespit edildi.TİB, Google yönetiminden IP'lerin ayrılarak hangisinin YouTube'a, hangilerinin Google'a ait olduğunun belirtilmesini istedi. TİB, Google yönetiminden gelen cevaba göre mahkemenin kapatma kararının uygulanması için internet servis sağlayıcılara bildirdi. Ancak kapatma kararı uygulanan IP'lerin Google ile ortak kullanılması nedeniyle sorunlar ortaya çıktı.

YAVAŞLAMA UYARISI
Bazı ADSL firmaları ve servis sağlayıcılar, abonelerine sınırlamayla Google internet sitesine erişimde sorun yaşanması, reklam gibi analiz verisi için internet sitelerinde Google Analytics, Google Maps gibi Google uygulamalarını kullanan portal veya internet sitelerinde erişimin yavaşlayabileceği uyarısı yaptılar. "Google"a ait bazı IP'lere, "hukuksal nedenlerden dolayı" erişimin engellemesi, bilgisayar kullanıcılarının hayatını da derinden etkileyecek. Yasaklama nedeniyle, Google üzerinden yapılan ticaret, yazışma ve reklam gibi benzeri işlemlerde ağırlaşmanın, büyük sıkıntı yaratacağına dikkat çekiliyor.
Alıntı
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu