Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj02.08.2010, 07:25 (UTC)    
Mesaj konusu: html 5

İnternette bir video seyrettiğinizde veya bir oyun açtığınızda muhtemelen tarayıcınız arka planda Adobe'un Flash Player eklentisini çalıştırıyor. HTML 5 gibi yeni web teknolojileri yıllanmış tarayıcı eklentisine savaş açıyor.

Apple, ocak ayının sonunda iPad'i tanıttığında cihazda bulunmayan bir özellik tartışmaya neden oldu: Aynı iPhone'da olduğu gibi iPad de Adobe'un multimedya formatı Flash'ı destek vermeyecekti. Cihazı satın almayı düşünenlerin yaygarası devasa nitelikte olsa da Apple şefi Steve Jobs, kibir ve kehanetten oluşan bir karışımla yanıt verdi: Ona göre Flash zaten kısa bir süre içinde piyasadan silinecekti. Onun yerine HTML 5 gibi yeni web teknolojileri devreye girecekti. CHIP Online bu iddiayı detaylıca inceledikten sonra şu yorumda bulunuyor: Bay Apple haklı olabilir.

HTML 5 - Geleceğin Flash'ı
WWW'nin keşfinden bu yana çevrimiçi içerikler HyperText Markup Language (HTML) ile biçimlendiriliyor. 90'lı yılların başında metin biçimlendirme imkânları sadece kalın ve italik yazı gibi öğelerle sınırlıydı. Zaman içerisinde Cascading Style Sheets (CSS) yardımıyla resim, tablo, formül oluşturma ve bunlara kişisel biçimler vermek mümkün oldu.

Lâkin animasyon ve video içeriklerinin gösterilebilmesi için tarayıcılar bugüne kadar hep eklentilere başvurmak zorunda kaldı. İlk başlarda Windows Media, Apple Quicktime ve Real Player internette hareketli görüntüleri canlandırma imkânı sundu. Ancak Amerikan firma Macromedia, Flash isimli geliştirme ortamı ile format karmaşasını ortadan kaldırdı. 2005'te Adobe, Macromedia'yı satın aldı ve Flash Player'ı animasyonlar ve videolar için bir internet standardı haline getirdi. Aynı zaman dilimi içerisinde internet bağlantılarının da gittikçe daha hızlı hale gelmesiyle YouTube gibi, içeriklerini Flash eklentisi ile yayımlayan birçok multimedya portalı ortaya çıktı.
______________
Sosyal medya

Sözlük - Sosyal Medya - Oyunlar - Video - İmage - Eng.Semiyun
 
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu