Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj25.11.2010, 17:16 (UTC)    
Mesaj konusu: Ay'a inildiği gerçek mi yalan mı? iddialar ve cevaplar

Ay'a inildiği kanıtlandı, neden şüphe ediyorlar(sunuz)? İşte, altta.
İddialar

İnsanoğlunun Ay'a gitmediğini savunanların görüşleri aşağıdaki şekilde ikiye ayrılabilir:
Tam sahtekârlık: Apollo uçuşlarının tamamen sahte olduğunu savunanların görüşü. Çeşitli kaynaklarda teknolojinin 1970'lerde henüz yeterince gelişmediği, Van Allen radyasyon kuşaklarının bu yolculuğa izin vermeyeceği gibi iddialarla birlikte yer alır.
Kısmî sahtekârlık / insansız iniş: Bu görüşe göre insanlı bir uzay aracı Ay'ın yörüngesine oturtulmuştur, ancak uzayadamları Ay yüzeyine inmemişlerdir. Bu iddianın dayanağı da Ay'a iniş ve kalkışı gerçekleştirecek teknolojinin çok karmaşık olmasıdır. Bu iddianın bir çeşitlemesine göre, Ay yüzeyine insansız araçlar inmiş olabilir. Sahtekârlık olduğunu savunanlar, Ay yüzeyindeki lazer yansıtıcıları gözlemlenebilir cisimleri bu şekilde açıklamaktadır. Yine bir başka çeşitlemeye göre, Apollo tasarısı yeterince hızlı ilerlemeyince ABD Uzay Yarışını kaybetmekten korktu ve ilk Apollo uçuşlarını sahte olarak düzenledi.

Sahtekârlık için nedenler

ABD'nin böyle büyük bir sahtekârlık yapması için ortaya konan nedenler şunlardır:
Uzay Yarışı: ABD, Sovyetler ile büyük bir prestij yarışına girmişti ve kaybetmemesi gerekiyordu. Sahtekârlık teorisyenlerine göre ABD'nin aya gerçekten gitmesi, bu sahtekârlığı düzenlemekten daha pahalı ve riskliydi. Sahtekârlık sayesinde ABD ucuz bir zafer kazanmış oluyordu.
Gündem: O günlerde ABD gündemde olan Vietnam Savaşı'nı gündemden düşürmek istiyordu. Savaşı bir süreliğine unutturmak için ABD'nin karşısındaki diğer süper güç olan SSCB'nin uzay başarılarını geride bırakarak dünya gündemini değiştirmeyi amaçladılar.
Para: Apollo tasarısına aktarılan para, tasarının başındakiler tarafından alıkonmuş, artan küçük miktarla sahtekârlık yapılmış olabilir.
Risk: Apollo tasarısı o kadar riskliydi ki, gerçekten denenseydi o dönemin teknolojisiyle başarısız olma ihtimali yüksekti. Bu nedenle yöneticileri sahtekârlık yapma gereği duydular.

İddiaların dayanakları

1. Aya iniş fotoğraflarındaki ışıklandırmanın yapay olduğu savı [Ay yüzeyinde kullandıkları tek ışık kaynağını güneş olarak belirten NASA'nın fotoğraflarında bu tezi çürüten bir çok gölge gözlemlenmiş olması]
2. Ay yüzeyinde sıcaklığın -170° ila +150° C civarında olması nedeniyle aya gerçekten inmiş olmaları durumunda Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in fotoğraf makinelerinin vesaire erimiş veya donmuş olmaları savı
3. Bazı video görüntüleri: Mesela A-15 filminde bir astronotun omuz hizasından cisimleri bırakış sahnesinde cisimlerin hızı ve katettikleri mesafe analiz edildiğinde bu görüntünün ya Dünya'da çekilip yarı hızda oynatıldığı ya da ayda olduğu iddia edilen astronotun sadece 115 santimetre boyunda olması gerektiği iddia edilmiştir. Atmosfersiz ve dolayısiyla rüzgarsız ve oksijensiz ay yüzeyinde Amerikan bayrağının dalgalanması ve LEM örümceklerin Ay yüzeyinden kalkarken ateş ve duman çıkarmalarının imkânsızlığı öne sürülmüştür.
4. 1969-1972 yılları arasında devam eden Apollo projesinden sonra NASA'nın bir daha aya gitmekteki isteksizliği .
5. Astronotları 6 kere aya gotürüp getiren LEM araçlarının bu olaylardan önce veya sonra tarafsız otoritelerce test veya tetkik edilmediği savı.
6. 1969'ların teknolojisiyle aya canlı yayın yapabilecek TV ekipmanı götürüp çalıştırmanın imkânsız olduğu savı.
7. Dünya ile Ay arasındaki Van Allen radyasyon kuşaklarının astronotları öldürmüş olması gerektiği iddiası.
8. Apollo araçlarda bulunduğu iddia edilen ve 2 kb RAM, 36 kb ROM kapasitede çalıştığı belirtilen ilkel analog bilgisayarın [Apollo Guidance Computer] modern bir elektronik kol saatinden daha az işlem gücüne sahip olması bakımından aya gidişte yetersiz kalacağı savı

İddialara verilen cevaplar

1. Ayda gölgelerin kraterli ve bol engebeli yüzey, Dünya'dan yansıyan ışıklar veya ay tozu tarafından etkilenmiş olabileceği iddiası.
2. Aydaki atmosfersiz ortamın sıcaktan ve ozon tabakası tarafından filtrelenmemiş ölümcül güneş ışınlarından astronotları ve makinelerini koruduğu iddiası. Aşırı ısı farklarının sadece Ay yüzeyinde değil, Dünya yörüngesinde de olduğu, Ay uçuşları dışındaki uçuşlarda da, Güneş Sistemi'nin çeşitli bölgelerindeki Ay'a göre daha sıcak ve daha soğuk ortamlarda çekim yapılmış olduğu.
3. Bu A-15 filmini çeken kameranın bozuk olabileceği, bayrağın aslında dalgalanmayıp, dalgalanıyormuş izlenimi vermek için özellikle buruşuk şekil verildiği, Aerozine-50 ve dinitrojen tetroksit maddelerinin ayda duman ve ateş çıkarmış olabilecekleri iddiaları.
4. Apollo Projesi'nin başlıca gerekçesinin Soğuk Savaş ve Uzay Yarışı olması, bunların bitmiş olması iddiası nedeniyle ABD ve Sovyetler için uzun süre tekrar Ay'a gitmek için bir motivasyon kalmaması.
5. LEM cihazlarının teknik özelliklerinin açıklanmış, National Air and Space Museum, Kennedy Space Center, veya the Museum of Science and Industry in Chicago gibi yerlerde sergileniyor olması.
______________
Siteme yazar arıyorum ..
30 özgün yazı yazana 500 mb host veriyorum .
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu