Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj03.07.2008, 16:25 (UTC)    
Mesaj konusu: İnternet ve Güvenlik



Önde gelen güvenlik duvarı yazılımlarından ZoneAlarm ile maksimum güvenlik...



İnternetin hızla yaygınlaşmasıyla beraber interneti olmayan bilgisayar kullanıcılarının sayısı oldukça azaldı. Hal böyle olunca günlük hayatta gerçekleştirilen pek çok aktivite internete kaymaya başladı. Alışveriş yaparken, gazete haberi okurken, kaçırılan TV dizilerini ya da filmlerini izlerken, müzik dinlerken ve daha pek çok aktiviteyi artık internet sayesinde bilgisayarlarımızın başında gerçekleştirebiliyoruz.

İnternetin kullanım alanı bu denli zengin ve derin olması, elbette interneti güvenilir bir ortam haline getirmeye yetmiyor. Maalesef internete korumasız girmek çok ciddi güvenlik zaaflarına neden olabiliyor. İnternet, virüsler, spylar, trojanlar ve daha uzun uzadıya sayabileceğimiz pek çok olumsuz faktörü içinde barındırıyor.

Bu nedenlerden ötürü internete ve ağa bağlanan bilgisayarların mutlaka bazı koruyucu yazılımlara ihtiyaçları var: anti-virüs, güvenlik duvarı, spyware yazılımları gibi.




Başarılı bir güvenlik duvarı yazılımı: ZoneAlarm





Güvenlik duvarı, kullanıcıların hangi programların internete bağlanacağına ve hangi bağlantının internetten bilgisayara erişimine karar vermesine olanak tanıyan yazılımlardır. Güvenlik duvarı yani firewall olmadan bilgisayar kullanmakla savaş meydanında zırhsız veya kalkansız savaşmaktan hiçbir farkı yok.

Durumun hayati önemde olmasından ötürü, internete bağlı olan bilgisayar sahibi her kullanıcı, ihtiyacına göre işlevli bir güvenlik duvarı yazılımı sisteminde mutlaka bulundurmalı.

Bu yazımızda güvenlik duvarı yazılımlarının önde gelen isimlerinden ZoneAlarm'ı inceleyeceğiz.


[imghttp://i142.photobucket.com/albums/r85/THE_CROW_SALVATION/THE_LAVUK/Zone-3.jpg][/img]

ZoneAlarm sürümleri




ZoneAlarm, internette bulunduğunuz süre zarfında istenmeyen trafikleri engellerken, kullanıcıların internetten maksimum oranda faydalanmasına olanak tanır.

ZoneAlarm'ın piyasada şu ürünleri bulunuyor:

ZoneAlarm Free (Ücretsiz sürümü): Bu ücretsiz olan ZoneAlarm sürümü, yerel ve web güvenlik duvarını içerisinde barındırarak kullanıcıları internetin zararlı saldırılarından koruyor.

ZoneAlarm Pro: ZoneAlarm'ın en pahalı ikinci ürünü olan ZoneAlarm Pro, içerisinde pop-up engelleyicisi, adware denetleyicisi, kimlik koruma ve cookie engelleyicisi gibi özellikleri bir arada bulunduruyor. Ancak ZoneAlarm'ın bu sürümünde anti-virüs özelliği bulunmuyor.

ZoneAlarm Anti-Spyware: Zone Alarm Pro'nun tüm özelliklerini içerisinde barındıran ZoneAlarm Anti-Spyware, Pro'dan farklı olarak kimlik hırsızlığının önüne geçerken, kullanıcıların gizlilik korumasını daha da sağlamlaştırıyor.

ZoneAlarm Antivirus: ZoneAlarm'ın bu sürümünde diğer sürümlerden farklı olarak güvenlik duvarının yanında anti-virüs özelliği de bulunuyor.

ZoneAlarm Internet Security Suite: ZoneAlarm'ın bu bölüme kadar saydığımız hemen her özelliğini bulabileceğiniz ZoneAlarm Internet Security Suite, aynı zamanda IM yani hızlı mesajlaşma güvenliği ve anti-spam filtresi gibi özellikleri içerisinde barındırıyor. Tüm sürümlerin karakteristik özelliklerini tek çatı altında toplayan ZoneAlarm Internet Security Suite, ZoneAlarm'ın aynı zamanda en pahalı ürünü.




ZoneAlarm'ın Kurulumu (1)




Ücretli ZoneAlarm sürümlerini bir yana bırakacak olursak, temelde güvenlik ihtiyacımıza cevap veren ZoneAlarm Free'yi daha yakından inceleyelim.

ZoneAlarm Free'yi indirmek için tıklayın.

ZoneAlarm'ı sisteminize indirdikten sonra indirmiş olduğunuz dosyaya çift tıklayın. Karşınıza gelen yükleme penceresinde ilk olarak yüklemenin nereye yapılacağını göreceksiniz. 'Browse' ile ZoneAlarm'ı bilgisayarınızda dilediğiniz bölüme kurabilirsiniz. Bu adımdan sonra 'Next' ile devam edin.





ZoneAlarm'ın Kurulumu (2)




Bir sonraki adımda 'Please type your name' kısmına isminizi, 'type your e-mail address' kısmına ise kullanmış olduğunuz bir e-mail adresinizi girin. E-mail adresi kısmını doldurmak zorunda değilsiniz, ancak ZoneAlarm'ın yeni bir sürümü çıktığında ilk ağızdan bu haberi öğrenmek ve hemen yüklemek istiyorsanız bu kısmı doldurmanızda fayda var.

Bu pencereyi geçmek için 'Next' butonuna basın. Karşınıza gelen yeni pencerede 'License Agreement' yani Lisans Anlaşması'nı göreceksiniz. Burayı okuduktan sonra 'I accept ...' ile başlayan cümlenin yanındaki kutucuğu doldurup 'Install' butonuna tıklayabilirsiniz.

Sonraki pencerede ZoneAlarm'ın kullanıcılara yönelik bir anketi söz konusu. Bu bölümün üzerinde durmak zorunda olmadığınız için 'Finish' ile ilk yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Bu işlemin ardından 'Setup is complete. Do you want to start ZoneAlarm now?' soru penceresi ile karşılaşacaksınız. 'Yes' butonuna basarak devam edin.

Ardından gelen yeni pencerede ise ZoneAlarm Pro'yu yüklemediğiniz için 'Select ZoneAlarm'ı seçip 'Next' ile bir sonraki aşamaya geçin ve sonraki ekranda 'Finish' ile yükleme işleminin ikinci perdesini de kapatın.



ZoneAlarm'ın Kurulumu (3)




Bir sonraki adımda 'Welcome to ZoneAlarm!' başlıklı pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencereyi 'Next' ile geçin. Ardından resimde de görmüş olduğunuz pencere karşınıza çıkacak.

ZoneAlarm, ayarları yapılmadığında normal aktivitiler bile söz konusu olduğunda alarm verebiliyor. Özellikle amatör kullanıcıları oldukça korkutan bu alarmların gereksiz yere karşınıza gelmemesi için 'Don't alert me at all - protect my computer silently'i seçebilirsiniz.

Sonraki pencerede ise 'No' ibaresiyle başlayan cümleyi işaretleyerek 'Finish' butonuna tıklayın.

Yükleme işlemini tamamladıktan sonra ZoneAlarm, bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı isteyecektir. 'OK'a basarak ya da kendiniz 'manuel' olarak bilgisayarı yeniden başlatın.




ZoneAlarm'a genel bakış




Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra ZoneAlarm'ın otomatik olarak açıldığını fark edeceksiniz. Windows saat'inin yanında bulunan ZoneAlarm simgesine çift tıklayarak ZoneAlarm'ın ayarlarına daha yakından bakalım.

'Overview' kısmında genel olarak ZoneAlarm'ın durumunu görebilirken, Firewall kısmında güvenlik duvarı ayarlarınızı değiştirebilir, Program Control kısmında hangi programlara ZoneAlarm'ın izin verip vermeyeceğini ayarlayabilir, Alert & Logs kısmında ise bilgi niteliğindeki alarmları açıp kapatabilirsiniz.




Internet Zone Security ve Trusted Zone Security




'Overview' kısmından 'Firewall' kısmına geçtiğimizde 'Internet Zone Security' ve 'Trusted Zone Security' seçeneklerini göreceğiz.

Internet Zone Security'de çubuğu 'High' kısmına, Trusted Zone'de ise eğer bağlı olduğunuz bir network varsa bu ayarı 'Medium'da bırakabilirsiniz.

ZoneAlarm'un Pro sürümünde bu ayarların çok daha derinlerine inebilme şansınızın olduğunu da hatırlatalım.





ZoneAlarm > Firewall > Zones



'Firewall' kısmındayken 'Zones' bölümüne girin. Burada güvenlik zaafının oluşturmayacağını düşündüğünüz IP adreslerini ya da sitelerini girebilirsiniz. Aksi taktirde ZoneAlarm, ağdaki diğer bilgisayarlara erişiminizi ve diğer bilgisayarların sizin bilgisayarınıza erişimini engelleyebilir.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu