Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj19.10.2008, 08:06 (UTC)    
Mesaj konusu: Ağ işletim sistemleri

Ağ İşletim Sistemi Nedir?

Ağ İşletim Sistemi (NOS) ağ üzerinde bilgisayarların ve diğer donanımların birbirleri arasında veri alıp göndermelerini sağlarlar. Windows95, Windows NT, veya Macintosh gibi başka amaçlar için kullanılabilen işletim sistemleri ve sadece ağ işletim sistemi olarak kullanılabilen Novell veya LANtastic gibi yazılımlar örnek verilebilir.


Ağ İçin Yardımcı Öğütler
# Ethernet standartları geçerli bir ağın oluşturulma şeklini belirler. Unutulmaması gereken eğer kurulumunuz standartlara uygunsa ağınız çalışacaktır. Burada probleme neden olacak belli başlı birkaç şey, yanlış kablolama, kablo uzunluğunun sınırı geçmesi ve fazla kullanıcının bulunmasıdır.
# Bu bölümden sonra “Ağ’ın Geçerli Yapılması” başlığı altındaki diyagramlarda standartlara uyan geçerli bir ağ ve standartların dışındaki geçersiz bir ağı göreceksiniz.
# Ağınızı planlarken bu standartları takip ederek ağınızın daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Üç Önemli Husus
1-Kablolama
Yanlış kalite veya tipteki kablolama haberleşmeyi güçleştirir.
2-Bağlantı Sayısı
Switch ile parçalara ayrılmamış ağdaki çok fazla sayıdaki hub veya çalışma grubundaki çok fazla sayıdaki bağlantı sık sık çakışmalara ve hatalara neden olacaktır.
3-Mesafe
Ethernet standartlarının göre daha uzun mesafelere çıkan bağlantılar ağın çökmesine neden olan zamanlama problemlerine neden olur.
Yardımcı Öğütler
# Her bilgisayarın Ağ’a bağlanması için Ağ Adaptör Kartına ihtiyacı vardır.
# En kolay ve en popüler Ethernet topolojisi 10BASE-T kablolaması gerektiren yıldız topolojisidir.
# Bir 10BASE-T Ethernet Ağı RJ-45 konnektörlerle sonlanan Kategori 3 veya 5 dolanmış-çift kablo kullanır.
# 10BASE-T ağında LAN içindeki bilgisayarlar arasında en fazla 5 kablo segmenti (parçası) olabilir. Yerleşim planını kağıt üzerinde yaparken her kablo parçasının buna uymasına dikkat edilmelidir. Örnek için “Ağın Geçerli Yapılması” bölümüne bakınız.
# 10 Mbps hub’lar birbirine Kategori 3 veya 5 dolanmış-çift kablo ile bağlanabilirler. Bilgisayar-switch veya bilgisayar-hub arasındaki kablonun uzunluğu 100 metreyi geçmemelidir.
# 100 Mbps bağlantılar Kategori 5 dolanmış-çift kablo ile yapılabilir. Bilgisayar-switch veya bilgisayar-hub arasındaki kablonun uzunluğu 50 metreyi geçmemelidir.
# Switch ve hub’lar eğer sahiplerse BNC konnektörleri ile 10BASE 2 ince koaksiyel kablo kullanarak da bağlanabilirler. Buradaki kablo uzunluğu 185 metreyi geçmemelidir.
# İki LAN segmenti (parçası)birbirlerine bridge kullanarak bağlanabilirler.
# Fast Ethernet 100BASE-TX ağı LAN içindeki bilgisayarlar arasında sadece iki kablo segmentine (parçasına) sahip olabilir. Örnek için “Ağın Geçerli Yapılması” bölümüne bakınız.
# Backbone (omurga) bir segment (parça) sayılır. Bağlantı segmentleri ayrı olarak sayılır.
# Herhangi bir switchin yerleştiği yerden sayım tekrar başlar. Böylelikle Ethernet özelliklerine uyarak ağın genişlemesine olanak sağlanmış olur.
# Switch uyumluluğu koruyan ve ağın genişlemesine olanak sağlayan çok önemli bir parçadır.
Başka şeylerin de yanlış olama ihtimali vardır. Bu durumda yukarıdaki maddelerden başka bir şeyin problem çıkardığını anladığınızda ağ aygıtlarınızın üreticisini arayarak başka nelere bakmanız gerektiğini anlamak için yardım isteyiniz.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu