Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj28.01.2009, 21:21 (UTC)    
Mesaj konusu: Bilgisayarınız Yavaşmı ?

Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda ya da mevcut bilgisayarınıza işletim sistemini kurduğunuz günlerde bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını anımsıyorsunuzdur. Windows, çok kısa bir sürede açılırken, herhangi bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde çok da fazla beklemek zorunda kalmazsınız.

Ancak zaman geçtikçe, Windows yavaş yavaş hantallaşmaya ve ardından dakikalarca Windows'un açılmasını ya da bir uygulamayı çalıştırmak için beklemek zorunda kalırsınız.

Bilgisayarların zamanla bu şekilde yavaşlaması aslında olağan bir olaydır. Hemen her bilgisayar, bir süre sonra hantallaşmaya ister istemez başlayacaktır. Peki bilgisayarınızı eski haline getirmek için ne yapmalısınız?

Kullanmadığınız programları kaldırın
Bilgisayarınızdaki programların hepsi gerçekten gerekli mi? Bunu anlamak için bilgisayarınızdaki programlara tek tek göz atabilir ya da Başlat/Denetim Masası'ndan Program Ekle/Kaldır'a girerek gereksiz programları kaldırabilirsiniz.



Disk temizleme
Bilgisayarınızı hızlandırmanın bir diğer yolu ise Disk Temizleme aracıdır. Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Disk Temizleme'yi seçin. Burada gereksiz olan dosyaların seçtikten sonra Tamam'a basmanız yeterli.



Adware'lerden kurtulun
Adware'ler, reklam yapmakla kalmaz, diskinizde de gereksiz yer kaplarlar. Adware'ler için özel olarak geliştirilen yazılımları kullanarak bu dertten kurtulmak mümkün.



Disk Birleştirme
Eğer bilgisayarınızda bir dosyayı açarken çok fazla bekliyorsanız, diskinizi birleştirin. Bunun için Başlat/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Disk Birleştirme'yi seçin. Burada sürücüleri seçerek birleştirme işlemini yapabilirsiniz.



Virüs Taraması
Antivirüs yazılımınızı sık sık güncellemelisiniz, yoksa yeni ortaya çıkan virüslere karşı tarayıcınız savunmasız kalabilir.



Başlangıçtaki programları kaldırma
Başlangıçtaki programların listesine ulaşmak için Başlat/Çalıştır'a girin ve msconfig yazın. Açılan pencereden 'Başlangıç' sekmesine gidin.Burada gereksiz olan programların kutucuklarındaki işareti kaldırarak Tamam butonuna basın.



Windows'unuzu güncel tutmaya özen gösterin
Windows güncellemeleri belli aralıklarla yayınlanır ve bu güncellemeler ile Windows'un içerisinde bulunan güvenlik açıkları kapatılır.



Dizin taramasını kapatma
Bilgisayarım'a girdikten sonra C'ye sağ tıklayıp Özellikler'e girin. 'Daha hızlı arama için bu sürücüyü dizine ekle' yazan kısmın başındaki kutucuğun seçililiğini kaldırın.



Hard disk'te boş alan gerekli mi?
Bilgisayarınızda en azından 300MB'lık bir boş alan bulundurmanızda fayda vardır.

______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu