Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj08.07.2008, 15:13 (UTC)    
Mesaj konusu: 3d nedir kısa bilgi

1. burada okudugunuz yaziyi normal kosullarda bir monitorden okuyorsunuzdur. monitorler sadece 2 boyutludurlar (2d). bu boyutlar x ve y eksenleridir.
unreal ve quake benzeri oyunlari, oynarken uc boyutlu bir dunya goruyoruz. tabiki goruntuler hala 2 boyutludur fakat derinlik hissi uyandirdigindan bu goruntulere 3d goruntu denmektedir. (3d images, 3d visualisation) derinlik hissi uyandirabilmek icin cesitli manipulasyonlara bas vurulmaktadir.

her hangi bir objenin veya bir alanin gercek anlamda 3d olmasi icin z ekseninde olmasi gereklidir ve 6 yonde hareket edilebilinmelidir. (six degrees of freedom (6dof)) bu yuzden bilgisayardaki 3d goruntulere sanal 3d adida verilmektedir.

bilgisayda 3d uygulamalar denince ilk akla gelen oyunlardir. fakat aslinda bir cok (onemli) alanlarda kullanildigi unutulmamalidir. ozellikle son yillarda gelisen teknoloji sayesinde mimari cizimler, tip uygulamalari, industriel uygulamalar gibi bir cok alanda kullanildigi ve giderek daha fazla kullanilacagi sanilmaktadir.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu