Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj18.08.2008, 08:25 (UTC)    
Mesaj konusu: Arapların Gümüş Tutkusu...

Son yıllarda ilgileri sürekli artan Arap turistler, Gümüş dizisinin bölgede yarattığı etkiyle Türkiye’ye akın etti.

2008’in ilk 6 ayında İsrail’in de arasında bulunduğu bölge ülkelerden Türkiye’ye gelenlerin sayısı ortalama yüzde 56 arttı. En çok artış ise yüzde 260 ile Umman, yüzde 93 ile Kuveyt ve yüzde 80 ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen turistlerde yaşandı.

TÜRKİYE’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında Almanya ve Rusya dikkati çekerken, turist sayısında en çok artış yaşanan ülkeler sıralamasında Arap ülkeleri de öne çıktı. 2008’in ilk 6 ayında İsrail’in de arasında bulunduğu bölge ülkelerden Türkiye’ye gelenlerin sayısı ortalama yüzde 56 arttı. En çok artış yüzde 260 ile Umman, yüzde 93 ile Kuveyt ve yüzde 80 ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen turistlerde yaşanırken, söz konusu artışlarda ’Nur’ adıyla gösterildiği ülkelerde büyük beğeni kazanan televizyon dizisi Gümüş’ün etkili oldu.

2007 yılı ocak-haziran döneminde Türkiye’yi bu Ortadoğu bölgesinden ziyaret edenlerin sayısı 454 bin 187 olurken, 2008 yılının aynı döneminde ziyaretçi sayısı, 567 bin 215’e ulaştı. Arap turistlerin ilgisini sevindirici bulduğunu söyleyen Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul’daki turist boşluğunun Arap turisteler tarafından doldurulduğunu belirtti.

Dizilerin tanıtım etkisi

Gümüş ve Ihlamurlar Altında dizilerini beğenen Arap ülkelerinden sadece zenginler değil, orta sınıf da Türkiye’ye yöneldi. Dubaili bir çift, gelmeyi hep planladıkları İstanbul’a Gümüş dizisini izledikten sonra öncelik verdiklerini söyledi. Timur Bayındır, yurtdışında gösterilen her proje gibi Gümüş dizisinin de turist sayısındaki etkisinin mümkün olduğunu belirterek, "İstanbul turist alımında zayıflıyordu. Onlar bu boşluğu kapatmış oldular. Bunda TUROB’un temsilcilerinin Dubai fuarında yaptığı çalışmaların etkisi de bulunuyor. Bu dizi Arapların ilgisini çekti. Bir dönem yayınlanan Yabancı Damat dizisi de Yunan turistlerin ilgisini çekmişti" dedi.

En çok turist İsrail’den

Türkiye’yi Ortadoğu’dan ziyaret eden ülkeler arasında İsrail başı çekiyor. Bu dönemde İsrail’den 25 bin 243 Arap turist Türkiye’yi ziyaret etti. İsrail’i 176 bin 177 turistle Suriye izledi. Aynı dönemde Irak’tan 93 bin 474, Ürdün’den 26 bin 93, Suudi Arabistan’dan 11 bin 806 turist Türkiye’ye geldi. Biner civarında turistin geldiği Umman, Katar ve Kuveyt gibi ülkeler ise turist sayısında en çok artış yaşayanların başında geliyor. Arap turistlerin İstanbul’daki gözde mekanları ise Sultanahmet Camii, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Kapalı Çarşı.

Dizinin çekildiği Abud Yalısı’na turlar başladı

HOLLYWOOD’daki film stüdyoları, çoğu zaman hem Amerikalı hem de yabancı ziyaretçilerin akınına uğrarken, bunun en son örneği Sex and the City dizisinin çekim mekanlarında gerçekleşmişti. Gümüş’ün çekildiği Kandilli’deki tarihi Abud Yalısı’nı aylık 30 bin YTL’ye kiralayan Esat Tour, Arap turistlere yalı turu yaptırıyor. Yalı gezisi için kişi başı 50 dolar alınıyor. Araplar Gümüş dizisi karakterlerinin giydiği kıyafetlere de ilgi gösteriyor.

Gümüş, Ortadoğu’da tam bir çılgınlığa dönüştü

Merkezi Dubai’de bulunan MBC kanalında "Nur" adıyla gösterilen dizinin başrol oyuncusu olan Kıvanç Tatlıtuğ’un kadın hayranları dizi saatinde televizyon başından ayrılmıyor.

Filistin’de, Yaser Arafat’ın ve Saddam Hüseyin’in posterleri yerine Kıvanç Tatlıtuğ posterleri asılıyor.

Suudi Arabistanlı bir kadın dizi saatinde süt sağmakla uğraşmak istemediği için sürüsünü sattı.

Suudi Arabistan’da her cuma hutbesinde imamlar, "şeytan icadını seyretmeyin" diye vaaz veriyor.

Cidde Başmüftüsü Şeyh Abdülaziz el Şeyh, ’günahkar’ ve ’habis’ diye tanımladığı Türk dizilerinin caiz olmadığı yönünde fetva verdi.

Dizinin boşanmaları teşvik ettiği ileri sürüldü.

Associated Press, Reuters, The Gulf Daily News gibi haber ajansı ve gazeteler bir fenomene dönüşen diziyi bir çok kez haber yaptı.

Batı Şeria’da İsrail ablukası yüzünden elektrikler kesilirse, kadınlar sabaha karşı uyanıp dizinin tekrarını izliyor.

Suudi Arabistan’da 3-4 milyon insan her gün Gümüş’ü izliyor. Facebook’ta Arap hayranlarının kurduğu Gümüş grubunun 60 bine yakın üyesi var.

Ramazan arifesi olan 30 Ağustos’ta yayınlanacak dizinin sezon finalinin rekor kırması bekleniyor.

Batı Avrupa’nın önyargısı Türkiye için fırsat oldu

11 Eylül 2001 saldırısının ardından Batı Avrupa’da Arap turistlere karşı önyargılı bir tavır oluştuğunu, bunun Arap turistlerin başka ülkelere yönelmesine neden olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, "Türkiye’ye gelen Arap turistler sayısında zaten bir artış bekliyorduk. Petrol fiyatlarındaki artış homojen dağılmasa da genel olarak bölgede para bolluğu oluşmasına neden oldu. Bir refah oluştu. Arap turistler Avrupalı turistlere göre daha fazla para harcıyorlar" diye konuştu.
______________
BİR BEDAVA-SİTEM KLASİĞİ... MİSTANBUL.TR.GGindirim kodu - discount code
Mesaj18.08.2008, 08:36 (UTC)    
Mesaj konusu:

Mesaj18.08.2008, 10:16 (UTC)    
Mesaj konusu:

Evet Bende Haberlerde İzlemiştim(Raslantı Sonucu Normalde Haberleri İzlemem Mr. Green )
______________
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu