Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj20.08.2008, 11:50 (UTC)    
Mesaj konusu: Bilim Dünyası

UYARILAR - TAKSİTLE ALIŞVERİŞ UYARISI

2/22/2008 5:10:50 PM - TAKSİTLE ALIŞVERİŞ UYARISI

Neden taksitle alış veriş yapıyoruz? sabırsızmıyız, yoksa acil ihtiyaç kategorisine giren ürünleri mi taksitle alıyoruz?
Taksitle alışverişin tercih edildiği ürün grupları çoğunlukla acil ihtiyaç dışında yer alan ürünleri kapsıyor, bu bize gösteriyor ki; sabırsızız, istediğimiz ürüne hemen sahip olmak istiyoruz. (1)

Taksitle alışveriş nedir?
Ürünü hemen aldığımız, bedelini ise daha sonra (gelecekte) ödemek zorunda olduğumuz bir sözleşmedir.
Niçin Taksitle Alırız?
Çünkü şimdiki zamanda ürünün bedeline sahip değilizdir. Şimdiki zamanda paramız yoksa ya da ürün bedelini karşılayacak mallarımız yoksa taksitle alışveriş tehlikelidir.
Aldığımız ürün için kendimizi gelecekte çalışmaya mahkum etmiş oluruz. Sahip olmadığımız paramızı bugünden harcamış oluruz, bir anlamda da gelecekteki çalışma saatlerimizi satmış oluruz, daha paramız cebimize girmeden elimizle tutup değerini anlamadan, satıcıların cebine girmiş ya da girmesi garanti olmuş olur.
Bu durum neden sakıncalı?
Çünkü sahip olmadığımız şeyleri harcamak çok kolaydır, henüz sahip olmadığımız için de gözümüzde değersizdir. Bu koşullar bizi aldatılmaya çok müsait bir pozisyona kolayca sürükler.
Satıcılar niçin taksitle satma yoluna gidiyor?
Günümüz ürünler açısından yokluk değil bolluk devridir, bu zamanda mal çoktur buna karşın satınalma gücü azdır. Satıcılar az olanı kapmak için böyle bir yol geliştirmiştir, bu konuda da birbirleriyle yarışmaktadırlar. Oysa ticaretin ana kuralı şudur: az olan değerlidir. Mal çokluğu malların ucuz olmasını gerektirir, taksitle satış yapmak ise yüksek fiyattan satmak demektir. Taksitli alışverişte pazarlık imkanı yoktur, fiyatı satıcı belirler.

Malların çok olduğu satınalma gücünün az olduğu günümüz ticaretinde son kararı paraya sahip olan verir, istediği malı istediği fiyattan satınalma gücü alıcıların elindedir. Elinizdeki bu imkanın değerini bilin, taksitle alışverişten uzak durun, önce kazanın paranız cebinizde biriksin, çalışmanızın karşılığını anlamış olun, ondan sonra harcamayı deneyin, bu yöntem sizleri daha doğru kararlar vermeye götürecektir.

Bazı mağazalar peşin alışverişte yüksek oranlarda indirim yapmaktadır, bazıları ise insanların taksitten vazgeçmemesi için peşin ve taksitli fiyatları aynı seviyede tutmaktadır. Bu duruma aldanmayın herzaman pazarlık yapın, pazarlık yapamadığınız yerlerden ürün satınalmayın, büyük firmalar bireyleri muhatap almaz, toplumsal harekete göre fiyatlarını yükseltir veya düşürür, zaten siz almayınca ürün fiyatı bu firmaların belirlediği dönem sonuna doğru düşecektir, düşen fiyatları belirleyen tek etken ürünün satılamamasıdır yani ürüne ihtiyaç ve istek olmamasıdır. Unutmayın bir ürünün fiyatı müşterinin satınalmaya razı olduğu fiyattır ve bu fiyat paranız cebinizdeyse istediğiniz kadar düşecektir.

Toplu, çoklu alım yapmayın, ihtiyacınız kadar ve tek tek satınalma yoluna gidin.
Taksitle alışveriş büyük firmaların daha büyük olmasına, küçük firmaların ise daha küçük olmasına sebep olarak, üreticiler arasındaki rekabeti de olumsuz etkiler.
Ekonominin gerçekçi değil sanal olarak hareket etmesine yol açar.
Hemen almayın, peşin alın, ucuz alın, piyasadaki ürünlerin gerçek değerlerinin oluşmasına katkıda bulunmuş olursunuz.
Diğer bir kural; satınalınan ürünün değeri siz onu kullandıkça düşecektir, belli bir zaman sonra bu değer sıfıra ulaşacaktır. Dikkatli olun değerini yitirmiş bir eşyanızın taksitini hala ödüyor olabilirsiniz.
Hiç birşey yapmayıp bekleyerek para kazanmak istemezmisiniz? o zaman taksitle alışverişten uzak durun. Günümüzde maalesef sabredenler ve bekleyenler satıcılar, ve sadece sabrederek para kazanıyorlar.
Piyasada birbirinin yerine geçebilecek çok çeşitli ürünler var, önce araştırma yapın, fiyatına göre, fonksiyonlarına göre ürünleri ölçün, istediğiniz ürünü alırken piyasadaki tüm seçeneklerinizi görmeye çalışın.
Bir ürünün reklamının yapılıyor olması o ürünün iyi bir ürün olması için yeterli koşul değildir, hatta bir ürünün çok satılıyor olması da belirleyici bir özellik değildir, her insanın seçimleri ve tercihleri farklıdır. Tercih seçeneklerinizi arttırmanız daha doğru kararlar vermenizi sağlayacaktır. Diğer seçenekleri görmeden karar vermeyin, kesinlikle acele etmeyin. Acele kararlar sizi hataya sürükleyebilir.
Unutmayın cebinizdeki para sihirli bir üründür, satın aldığınız ürün ise sadece satınaldığınız şeydir, cebinizdeki para ise hayal ettiğiniz herşeye dönüşebilecek sihirli bir üründür, ve onu istediğiniz ürüne dönüştürme kararını ancak siz verebilirsiniz, başkalarının sizi etkilemesine müsade etmeyiniz, karar verme sürecinizi gizli tutunuz.
Çevik olmak durağan olmaya göre bir üstünlüktür, hızlı bir şekilde yön değiştirebilmenizi sağlar, güçlü olmanızı sağlar, özgür davranabilmenizi sağlar, akışkan ve dönüşken olan cebinizdeki para, istekleriniz doğrultusunda planlı ve özgür hareket etmeniz demektir.
Alıcının cebinde parasının olduğunu varsayalım; Yani alıcının sihirli bir ürünü var; bu sihirli ürünle sihirsiz bir ürünü değiş tokuş edecek, bu durum alıcının satıcı karşısında üstün olduğunu kanıtlamıyor mu?
Taksitli alışverişten vazgeçin üstünlüğünüzü satıcılara kaptırmayın.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu