Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj17.09.2008, 16:34 (UTC)    
Mesaj konusu: CD-ROM ve CD-Writer’ın görevini açıklama



CD-ROM’lar disk ve disketler gibi veri depolamak için kullanılan birimlerdir. Veri kaydetme prensibi manyetik ortamlarda olduğu gibi mıknatıslanma esasına dayanmaz. Optik mantıkla veriler kaydedilirler. CD-ROM’ların çalışma prensibi bir metal veya plastik disk üzerine LASER ışını ile oyuklar açmaktır. Bilindiği üzere verilerimiz bilgisayarda 0 ve 1 şeklinde işlenir ve depolanır. Burada sıfır ve biri temsil edenler ise oyuklar ve tümseklerdir. Bu şekilde oyuklar ve tümsekler oluşturulduktan sıra bunların okunmasına gelmiştir. CD-ROM sürücüler bu okuma işlemini gerçekleştirirler. CD-ROM sürücünün okuma/yazma kafası yoktur. Bunun yerine laser ışınını veri üzerine gönderen ve yansımaları sınıflandırarak elektrik sinyallerine çeviren bir eleman vardır. CD-ROM’lar çok büyük veri saklama kapasitelerine sahiptirler. Bir CD-ROM yaklaşık 650MB’lık bilgi saklayabilir. Bnun yanında CD-ROM güvenilir veri saklama birimleridir. Bilgiler fiziksel oyuklar ile oluşturulduğu için CD-ROM üzerine herhangi bir çizik gibi fiziksel hasarlar yapılmadığı sürece bilgiler uzun süre saklanabilir. Bununla birlikte CD-ROM’lara bilgiler yalnızca bir defa yazılabilir. Birden fazla kez yazılabilen CD-ROM’lar da vardır. Bunlara Rewritable CD-ROM denir. Bu ortamlar yaklaşık 1000 kez kullanılabilirler.
CDROM’ların okuma hızları 8X, 10X, 36X, 48X gibi sayılarla ifade edilirler. Peki bunlar ne anlama gelirler. Bir CD-ROM sürücünün 8X hızında olması demek saniyede 8*150KB’lık veri okuyabilmesi demektir. Bu da yaklaşık sanide 1,2 MB’lık veri transferi sağlar.
CD Writer’lar kaydedilebilir CD-ROM’lar üzerine bilgi kaydetmek için kullanılırlar. Gene CD-ROM sürücülerde olduğu gibi bir lazer tabancası vardır. CD Writer’lar CD-ROM’un üzerine oyukları oluşturmak için daha fazla bir enerji uygularlar. CD Writer’lar aynı zamanda CD-ROM’dan bilgi okumak için de kullanılır. Bu sefer de bilgiyi okurken daha az enerji uygularlar. CD-Writer’ların hızlarını temsil etmek için üç tane hız göstergesi kullanılır. Örneğin 8X 4X 24X yazan bir CD Writer’ın yazma hızı 8X (8*150KB) yeniden yazılabilir CD-ROM’lara yazma hızı 4X (4*150KB) okuma hızı ise 24X (24*150 KB)’dır. Cd writerların belirli bir yazma ömrü vardır. Yazmak için kullandığı yüksek laser ışınından dolayı CD writer zarar görür. Bu CD writer’ın kalitesine göre 5000 CD-ROM’a kadar çıkabilir.
Mesaj17.09.2008, 17:59 (UTC)    
Mesaj konusu:

Teşekkürler bilmeyenler için ayrıntılı bir açıklama olmuş...

Kolay gelsin...
______________
Of The Depth Of Technology
Mesaj18.09.2008, 17:48 (UTC)    
Mesaj konusu:

Çok Güzel Bir Paylaşım Teşekkürler Wink
______________
Mesaj18.09.2008, 20:30 (UTC)    
Mesaj konusu:

rica ederim arkadaşlar umarım isinize yaramıştır ..
iyi eğlenceler Wink
Mesaj18.09.2008, 22:08 (UTC)    
Mesaj konusu:

marasultraslan yazmış:
rica ederim arkadaşlar umarım isinize yaramıştır ..
iyi eğlenceler Wink

bu tür konuları bir başlık altında verseniz daha iyi olur bence Wink
yanlış anlamayın bir öneri sadece
Wink
ellerine saglık
______________


Mesaj19.09.2008, 05:57 (UTC)    
Mesaj konusu:

Merhaba,
zaten bu konuya ait bir başlık var oda bu baslık Smile
diğerlerinin hepsinin konusu ne olduklarını incelersen apayrı Wink
iyi eğlenceler ...
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu