Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj26.09.2008, 21:51 (UTC)    
Mesaj konusu: Adobe Dreamweaver ile Açılır Menü Yapımı

Adobe Dreamweaver ile resim ve metin tabanlı bağlantılarımızla açılır menülerin nasıl oluşturulacağını, özelleştirilmesini ve kullanımını anlatacağız. Öncelikle Dreamweaver üzerinde yeni bir HTML doküman oluşturun. Bu dokümanınızı ister bir dizin isterseniz de farklı bir alana isim vererek kaydedin. Şimdi bilgisayarınızda hazırlamış olduğunuz bir buton tarzı resmi veya hazır olarak bulunan buton görünümlü bir resmi sayfanıza yerleştirin. Bunu yapabilmek için Common menüsünden Image alanına gelebilir ve burdan sayfaya eklemek istediğiniz resmi seçebilirsiniz. Ben aşağıda görmüş olduğunuz resmi sayfama ekliyor ve çalışmama devam ediyorum


Bu resmi sayfaya ekledikten sonra sıra açılır menümüzü oluşturacağımız işlem aşamasına geliyor. Resme bir kere tıklayıp seçtikten sonra F9 tuşuna basarak Tag Inspector alanını aktif hale getiriyoruz. Yine resim seçiliyken burada Behaviors >> Show Pop-Up Menu sekmesine geliyoruz. Bu alana tıkladığımız zaman karşımıza bir pencere açılacak ve menü işlemlerimizi bu pencere altında devam ettireceğiz.


Açılan penceremizde açılır menümüze ait bölümleri tanımlayabilir ve bunlara link verebiliriz. İlk alanda bu işlemleri yapabilmemiz için bazı bölümler göreceksiniz. Buraya sırasıyla bir iki link eklemesi yapalım ve işlemi devam ettirelim.


Bu alanda menü birimlerimin görünecek metin bilgisini yukarıya Text olarak bildirilen alana yazıyorum. Onun hemen altındaki link alanına ise bu bağlantının ulaşacağı linki yazıyorum ve daha sonra bu bilgiyi girdikten sonra + tuşuna basarak yeni bir bağlantı eklemeye başlıyorum. Şayet siz yeterli sayıda bağlantı eklediğinizi düşünüyorsanız + tuşuna basmadan diğer sekmelere geçebilirsiniz.

Bundan sonraki sekmelerde sırasıyla Appearance, Advanced ve Position sekmelerinde bazı değişiklikler yaparak menümüzü şekillendireceğiz.

Şimdi Content sekmesinde menümüzün görünecek olan bağlantılarını yazdık ve linklerini verdik. Bundan sonra Appearance kısmına geçerek menümüzün renklerini ayarlayalım.

Appearance sekmesinde üst bölümde menümüzün ne “tipte” bir menü olduğunu belirliyoruz. Karşımıza iki seçenek sunuluyor; Vertical yani dikey ve Horizontal, yatay menü. Bu aşamada menü sisteminin tipini belirlemek size kalmış. Ben bu örnekte Vertical tipi seçtim ve işlemlerime böyle devam edeceğim.

Yine aynı bölümde menü bağlantımızın görüneceği font tipini, boyutunu ve hizasını seçebiliyoruz. Bu işlemlerden sonra aşağı alanda ise menü birimlerimizin fare hareketleri sırasında alacağı renk değerlerini girmemiz gerekiyor.

Up state alanı menümüzün açılır bölümünün kendi renk değerlerini gösterirken Over state alanı ise menü birimlerinin üzerine fare ile gelindiğinde alınacak olan renk değerlerini göstermekte. Bu alandaki renk belirlemelerini siz kendiniz deneyerek yapabilirsiniz. Ben aşağıda görmüş olduğunuz renk biçimlerinde ayarlamalar yaptım ve bunu örneğim üzerine yansıttım.



Bu aşamadan sonra aynı panelde Advanced sekmesine geliyoruz. Bu bölümde ise menü birimlerimizin sahip olacağı hüce boşluklarını ve kenarlık ayarlarını yapıyoruz. Cellpadding ve Cellspacing bölümlerine vereceğiniz farklı değerlerde değimlerin menü sisteminize nasıl yansıdığını anında görebilirsiniz. Bu alanda yukarıda söylediğim gibi menümüze kenarlık (border) ekleyebilir ve kenarlıklarınıza renkler verebilirsiniz. Aşağıda örnek çalışmanın değerlerini görebilirsiniz.


Bu aşamadan sonra açılır menümüz hazır vaziyette. Dosyanızı kaydederek F12 tuşuna basıp tarayıcınızda nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Bu makalemizde ben örneğimi tamamladım ve örneğin son haline ulaşmanız mümkün. Makale üzerinde bahsettiğimiz gibi tüm işlemleri metin tabanlı bağlantılarınız için de kullanabilir ve menülerinizi oluşturabilirsiniz. Bir sayfa içinde farklı alanlarda ve farklı bölgelerde istediğiniz kadar açılır menü kullanabilir ve bunların tipini belirleyebilirsiniz.

Bu menü sisteminde dikkat etmeniz gereken tek nokta ise programın sizin için oluşturduğu mm_menu.js dosyasının sayfanız ile aynı dizinde olmasına dikkat etmek. Zaten kaydettiğiniz sayfa içinde de bu JS dosyasına ithafta bulunulduğunu ve yolunun yazıldığını göreceksiniz. Web sayfalarınızda veya farklı dizinler içinde bu menü sistemini kullanırken pathlerinizi buna göre ayarlamanız sizin için iyi olacaktır.
Mesaj26.09.2008, 22:14 (UTC)    
Mesaj konusu:

Güsel.. Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu