Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj05.10.2008, 05:51 (UTC)    
Mesaj konusu: Masa Üstü Kontrolleri

Masaüstünüzde Tam Kontrol
İşletim sisteminizin masaüstünde sunduğu özellikleri tanıyalım ve bunları kullanmayı öğrenelim.




Masaüstünü ve Windows pencerelerini kendinize uygun olacak şekilde ayarlarsanız çok daha rahat çalışabileceğinizi göreceksiniz. Bilgisayarınız bu düzenlemeyi yapmanız için size gerekli olan tüm araçları sunmaktadır.

BİLGİSAYARIM

Bilgisayar ile ilgili düzenlemeleri yapmanız için ihtiyacınız olan temel araç "Bilgisayarım" penceresidir. Buna daha önce masaüstü simgelerinden bahsederken de değinmiştik. "Bilgisayarım" penceresinden sisteminizdeki tüm kaynaklara ulaşabilirsiniz (sabit disklere, diskete, CD/DVD okuyuculara, yazıcılara vs). "Bilgisayarım" bu işlemler için bir merkezdir ve diğer kaynaklara buradan ulaşır; gerekli değişiklikleri yapmanıza da olanak tanır. Aynı zamanda bilgisayarın bellek birimlerine de bu yolla ulaşabilir, bilgisayarlar arası ağ kurabilir ve yeni programlar yükleyebilirsiniz.

Her Şey İçin Tek Pencere



HER ŞEY İÇİN TEK PENCERE

Windows XP'de (Windows ME işletim sisteminde olduğu gibi) internet erişimi de dahil olmak üzere, bilgisayarın tüm fonksiyonları "Bilgisayarım" penceresinden idare edilebilir. Eğer pencerenin yapısını incelerseniz, menülerin ve araç çubuğunun tam anlamıyla Internet Explorer'ın penceresine benzediğini görebilirsiniz. Bunun nedeni, güçlük yaratmayan kullanışlı ve eğlenceli yeni kişisel bilgisayar kavramıdır.

Internet hem iş yaşamında, hem de ev kullanımında vazgeçilmez bir araç haline geldi. Bu yüzden bilgisayarınızda ne yapıyorsanız yapın, her an internete bağlanma olanağı olmalıdır. Bu düşünceden yola çıkarak bilgisayarınızın tüm pencerelerine, uğraştığınız konu ne olursa olsun bir web sitesi adresi yazarak internete ulaşma seçeneği eklenmiştir. Adres satırına bir web sitesinin adresini yazdığınızda, o pencereden web sitesini görüntüleyebilirsiniz. Ancak tabii ki bunun için internete bir servis sağlayıcı aracılığıyla ücretli ya da ücretsiz bir şekilde bağlanmış olmanız gerekir.

Her ne kadar Windows XP'nin tek bir penceresinden pek çok farklı kaynağa erişim şansınız olsa da, isterseniz aynen Windows'un tüm eski sürümlerinde olduğu gibi yeni bir pencere açarak, birden fazla pencere ile çalışma İmkanınız da her zaman vardır. Bunun için herhangi bir pencerenin "Araçlar" menüsündeki "Klasör seçeneklerine" girebilir ve "Genel" sekmesini seçebilirsiniz. Daha sonra "Klasörlere gözat" kısmında, pencerelerin sadece tek bir pencere içerisinde ya da ayrı pencerelerde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Farklı Dosya Görünümleri
FARKLI DOSYA GÖRÜNÜMLERİ

Her pencerenin araç çubuğunda (Windows XP'de bulunmaktadır) "Görünümler" isimli bir simge yer alır. Bu simge ile klasörlerin içeriğini farklı şekillerde görüntüleyebilirsiniz. Size sunulan seçenekler şunlardır: "Küçük resimler", "Döşeme", "Simge", "Listele" ve "Ayrıntılar". Örneğin "Listele" seçeneğini seçerseniz, daha çok sayıda dosyanın adını görebilirsiniz ama bu dosyalar hakkında ek bir bilgiye sahip olamazsınız.

Eğer "Ayrıntılar" seçeneğini tercih ederseniz, dosyalar hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilir, belge türü, oluşturulma tarihi ve boyutları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Dosyaları isim, boyut, dosya türü, son düzenlenme tarihi veya formata göre sıralamak istiyorsanız, pencerenin boş bir alanında sağ fare tuşuna tıklayın ve açılan menüden "Simgeleri yerleştir" komutunu seçin. İstediğiniz düzeni buradaki seçenekler yardımıyla oluşturabilirsiniz.

XP'de Aktif Masaüstü



XP'DE AKTİF MASAÜSTÜ

Windows XP, grafik efektler ve kenarları yumuşatılmış pencereler kullanır. Bunlar masa-üstündeki değişik unsurları ve bilgisayarınızdaki kişisel çalışmalarınızı hoş bir şekilde görüntülemeyi amaçlamaktadırlar. Ancak internetten vazgeçemeyecek bir bilgisayar

kullanıcısıysanız, masaüstünüzden internete doğrudan bir giriş yaratabilirsiniz. Windows XP'de, Windows ME'nin "Aktif Masaüstü" olarak adlandırılan özelliği devam etmektedir. Bu özellik sayesinde web sayfalarını masaüstünüze transfer edebilirsiniz.

Örneğin masaüstünüzde gerekli programların ve klasörlerin simgelerinin yanında favori arama motorunuza direk giriş alanı bulunabilir. Böylece merak ettiğiniz konulara internete bağlı olduğunuz sürece masaüstünüzden tek bir tıklama ile, hiç zorlanmadan ulaşabilirsiniz. Masaüstüne bir web sayfası eklemek için şu sırayı izlemelisiniz: Denetim Masası / Görüntü / "Masaüstü" sekmesi / "Masaüstünü Özelleştir" düğmesi/ "Web" sekmesi.

İpucu: Farklı Pencere Renkleri
İPUCU: FARKLI PENCERE RENKLERİ

Windows pencerelerinin renklerini zevkinize göre düzenleyebilirsiniz. Windows ilk kurulduğunda tüm pencereler, uygulama çubuğu ve başlat düğmesi mavi renktedir. Ancak bu rengi isteğinize göre yeşil ya da gümüş rengi yapma şansına sahipsiniz. Bunun için önce masaüstünde sağ fare tuşunu tıklayın ve açılan menüden "Özellikler"! seçin. Karşınızdaki pencerede "Görünüm" sekmesini açın ve buradaki "Renk düzeni" satırında istediğiniz rengi seçin.

Bilgi: Pencereler ve Internet Explorer
BİLGİ: PENCERELER VE INTERNET EXPLORER

Windows XP'deki tüm pencereler, görünüm ve kullanım açısından birbirlerine benzerler. Hepsinin üst kısmında komutlar ve araç çubuğu yer alır. Eğer dikkatli bir kullanıcı iseniz, pencerelerin Internet Explorer penceresini andırdıklarını hemen fark edeceksiniz. Bu durum hem kullanımı kolaylaştırır, hem de istediğiniz an internet bağlantısı kurmanızı sağlar.
Mesaj05.10.2008, 07:13 (UTC)    
Mesaj konusu:

teşekkürler Exclamation
______________
Gündoğdu Hep Uyandık Stadlara Dayandık,Beşiktaşın Uğrunada Bayraklarla Dolandık,Semtimiz Erkek Semti Aşık Eder Herkezi, Üzerimden Eksilmesin Bayrağımın Gölgesi,İşte Biz Kötü Günde Hep Omuz Omuzayız,Övünmek Gibi Olmasın Biz KARAKARTALLI'yız...
Mesaj05.10.2008, 07:21 (UTC)    
Mesaj konusu:

siyahbeyaznet yazmış:
teşekkürler Exclamation
Wink
Mesaj05.10.2008, 07:31 (UTC)    
Mesaj konusu:

Mesaj05.10.2008, 07:54 (UTC)    
Mesaj konusu:

Wink
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu