Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj10.10.2008, 10:09 (UTC)    
Mesaj konusu: Belçika'dan bir fiyasko hikayesi

PKK’ya 10 milyon Euro iade 10 Ekim 2008


Zeynel LÜLE / BRÜKSEL












Belçika, 1996’da Sputnik Operasyonu’yla el koyduğu 10 milyon Euro’nun PKK’ya iadesi sürecini başlattı.

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen, yargılama süreci zamanaşımına uğradığından, Lüksemburg’da alıkonulan uyuşturucu ve silah kaçakçılığından elde edilen para, PKK’nın yayın organı Roj TV’ye verilecek.

BELÇİKA makamları, 1996’da el koyduğu ve PKK’ya ait olan 10 milyon Euro’nun örgüte iadesiyle ilgili süreci başlattı. Roj TV’nin finanse edilmesi, PKK’nın kara para aklaması ve uyuşturucu kaçakçılığı üzerine başlatılan Sputnik Operasyonu’nun ’hukuki süreci’ zaman aşımına uğradı. Bu para 1996’da Lüksemburg’da hesaba yatırılırken ele geçirilmiş ve Belçika makamlarının talebiyle Lüksemburg’da bloke edilmişti.

Zamanaşımına uğradı

Daha sonra Belçika makamları, Brüksel’de bulunan ve o tarihte MED-TV yayınlarını yürüten Roj Yayıncılık şirketinin Belçika’da kara para akladığını belirterek örgüt üyelerine yönelik ’Sputnik Operasyonu’ başlatmıştı. Ancak sanık konumunda olan 17 kişinin yargılanma süreci, zaman aşımına uğradı. PKK adına haraç toplayanların tespit edilmesine rağmen mahkeme yetkisizlik kararı aldı. Böylece Lüksemburg’da alıkonulan paranın yeniden Roj TV yönetimine iadesi gündeme geldi. Belçika’da yayınlanan De Morgen gazetesi, geçen ayki sayısında bu paranın, Roj TV’ye, dolayısıyla PKK’ya iadesinin gerekli olduğunu, Belçika makamlarının bu parayı Lüksemburg’da alıkoyamayacağını belirtti.

Ankara alarmda

Ankara ise bu gelişme üzerine hem Belçika, hem de Lüksemburg makamları nezdinde girişim yaparak, bu paranın PKK’ya iadesinin engellenmesini talep etti. Ankara, bu paranın örgüte iade edilmesinin, Türkiye’de yürütülen terörle mücadeleye büyük darbe olacağını, paranın her kuruşunun ’silah’ olarak PKK’ya döneceğini belirtti ve terör örgütlerinin finans olanaklarının kurutulması için bu ülkelerin desteğini istedi.

Ancak Belçika makamları, hukuki sürecin sonuna gelinmesi nedeniyle 12 yıldır Lüksemburg’da alıkonulan paranın iadesi sürecinin devam ettiğini belirtti.

Öcalan sorgulanmıştı

Sputnik Operasyonu çerçevesinde Brüksel 1. Asliye Ceza Mahkemesi Sorgu Hakimliği, bizzat İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’ı da sorgulamıştı. Belçikalı Sorgu Hakimi Jeroen Burm başkanlığındaki 8 kişilik heyet Mudanya Başsavcısı ile Öcalan’ı ’tanık’ sıfatıyla dinlemişti.

Erdoğan da uyarmıştı

Geçen mart ayında Ankara’daki AB büyükelçilerine yemek veren Başbakan Tayyip Erdoğan da, paranın PKK’ya iadesi endişesini dile getirmişti. Ancak Erdoğan, paranın 50 milyon Euro olduğunu ve ayrıca değerli taşların da bulunduğunu belirterek şöyle demişti: "Sputnik Operasyonu, PKK’nın MED TV aracılığıyla uyuşturucu ve silah kaçakçılığından elde edilen kara parayı çeşitli yollarla aklamasına ilişkin bir operasyondur. Para 50 milyon Euro’dur ve bunun yanında külliyetli miktarda değerli taşlar vardır. Şu anda bu paranın terör örgütüne hangi yollarla verileceğinin hesapları yapılıyor."
______________


Mesaj10.10.2008, 10:40 (UTC)    
Mesaj konusu: Merhaba,

Merhaba,

Paylaşımınız için sağolun...
______________
FORUMU RESMEN BIRAKTIK.

BenimSitem1993.Tr.Gg
Mesaj10.10.2008, 19:35 (UTC)    
Mesaj konusu:

Türkiye K.Irak ile masaya oturuyor 10 Ekim 2008






Türkiye PKK konusunda K.Irak yönetimi ile masaya oturmaya hazırlanıyor.



CNN Turk'ün haberine göre Dağlıca baskını sonrası alınacak tedbirler için Irak Merkezi yönetimi ile görüşen Türkiye, en son yaşanan Aktütün saldırısının ardından Kuzey Irak yönetimi ile PKK konusunda doğrudan görüşmelere başlamak üzere masaya oturmaya hazırlanıyor.

Aktütün saldırısının ardından Ankara Kuzey Irak’la doğrudan diyaloga geçiyor. Görüşmenin odağında PKK’ya karşı birlikte mücadele stratejisi oluşturulması var. “Daha önce yapılmasını istediklerimizi bildirmiştik” diyen yetkililer bu sefer ki görüşmelerde “yapılacakları birlikte hayata geçirelim” teklifini getireceklerini belirtti. Yetkililer son saldırıda kullanılan silahların Barzani yönetimince sağlandığına ilişkin bir bilginin olmadığının da altını çizdi.

Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı ardından Ankara Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan görüşmeler başladı. Türk yetkililer, bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani işle Bağdat’ta bir araya geldiler.

Bu görüşmeler ile başlayan süreçte Ankara Kuzey Irak’tan beklediklerini tam olarak alamadı ancak Kuzey Irak’tan Türkiye ile ilgili açıklamaların tonu değişti. Barzani ile Ankara arasındaki karşılıklı açıklamalar. Yerini sükunete bıraktı. Ancak bu sükunet Türkiye’yi tatmin edecek işbirliğine dönüşmedi. Şimdi Aktütün saldırısının ardından Erbil yönetimi ile doğrudan yakın diyalog sürecine geçiliyor.

Yetkililere göre son saldırıda PKK’nın Barzani’den silah temin ettiğine dair bir bilgi yok. Saldılar Barzani’nin de aktif kontrolü altında bulunmayan bölgeden gerçekleşti. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Bundan sonra Kuzey Irak Yönetimi ile işbirliğinde yeni bir çerçeve çizilecek.

Ankara daha önce Barzani’den sınırın kontrol edilmesi, PKK’lıların Kuzey Irak’taki yerleşim birimlerinde barındırılmaması, PKK’nın ikmal yollarının kesilmesi taleplerinde bulunmuştu. Kürt yönetiminin bu konuda attığı olumlu adımların arkası gelmedi.

Kuzey Irak Yönetimi ile masaya oturacak Türk yetkililer bu sefer “gerekirse atılacak adımları birlikte atalım” önerisi getirecek. Ankara Barzani yönetiminin PKK ile arasına çok net bir mesafe koymasını ve örgütün tümüyle yalnız bırakılmasını isteyecek.

Türkiye Aktütün saldırısının ardından Barzani yönetiminin yaptığı açıklamaların daha olumlu olduğu görüşünde. Yetkililer “eğer örgütü izole edeceksek Kuzey Irak yönetimi ile PKK’yı ayırmamız gerekli” şeklinde konuşuyor.

Görüşmelerin kısa süre içinde başlaması bekleniyor. Üst düzey kaynaklar PKK’nın son saldırısının Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki yakınlaşmayı bozmayı amaçladığı ihtimali üzerinde de durulduğunu belirtiyor. Amerika ile işbirliğini de değerlendiren kaynaklar son saldırıda Amerika’dan kaynaklanan bir istihbarat eksikliğinin söz konusu olmadığının altını çiziyor.
______________


Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu