Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj30.10.2008, 20:07 (UTC)    
Mesaj konusu: Teknoloji Hakkında Tüm Bilgiler Bu Başlık Altına !!


Motorola 397 milyon dolar zarar etti


--------------------------------------------------------------------------------

ABD'nin telefon ve telsiz firması Motorola, üçüncü çeyrekte 397 milyon dolar zarar etti.

Şirketten yapılan açıklamada, geçen yıl temmuz-eylül döneminde 60 milyon dolar kar eden şirketin, bu yıl aynı dönemde 397 milyon dolar zarar ettiği belirtildi.

Şirketin aynı dönemde satışları da yüzde 15 düşerek 7,48 milyar dolar oldu.

Motorola, üçüncü çeyrekteki zararı cep telefonu bölümündeki sorunların devam etmesine bağlayarak, bu birimi ayırma planını ertelediğini bildirdi.

Bu arada Fransız telekomünikasyon şirketi Alcatel-Lucent de üçüncü çeyrekte zararlarını azalttı. Şirket yaptığı açıklamada, geçen yıl üçüncü çeyrekte 345 milyon euro olan zararının bu yıl aynı dönemde 40 milyon avroya gerilediğini bildirdi.

Şirket, karlılığa dönmek için piyasa fiyatı 1,3 milyar euro olan savunma şirketi Thales SA'nın yaklaşık yüzde 21 hissesinin satılması dahil işlerini kapsamlı biçimde gözden geçireceğini belirtti.







Birebir aynı ama biri sahte ve tehlikeli


--------------------------------------------------------------------------------

Benzeri değil, kopyası ama fiyatı üç kat daha ucuz!

Çinliler taklitte sınır tanımıyor. Özelikle de cep telefonları çok ucuz olduğu için büyük talep görüyor. Öyle kopyalıyorlar ki, ilk bakışta orijinalinden ayırt etmek çok zor. Ancak kullanılmaya başlandığında gerçek telefonda bulunmayan özellikler göze çarpıyor. Nokia markasının çıkardığı şu anda revaçta olan N95 modelindeki telefonu piyasada orijinali 1200-1300 YTL arasında alıcı buluyor. Bu telefonun marka değiştirmeden kasasının tıpatıp aynısı 300-400 YTL'den ülkemizde satışa sunuluyor. Bazı internet sitelerinde ise açık artırma ile satılıyor.

Belirgin eksikleri var

Kasasında kullanılan plastik malzeme, menülerindeki eksikler, işletim sisteminin yavaşlığı, wireless ve geniş hafızası olmaması, batarya süresinin kısalığı (1 gün) telefon kullanılmaya başlandıktan sonra anlaşılıyor. Ayrıca 4 saatten fazla şarjda kalmasından dolayı patlama riski bulunuyor. Ucuza satılan bu telefonlar eski model telefonların İMEİ numaraları klonlandığı için şebekenin sağladığı multimedya özelliklerinden de mahrum kalıyorsunuz.

Sağlığı tehdit ediyor

Kullanılan malzemelerinde standartlara uygun olmadığı için ne kadar sağlığa zararlı olduğu konusunda herhangi bir bilgi bulunmadan satışa sunuluyor. Kullanılan plastik malzemenin kanserojen madde oranında tehlikeli düzeylerde olduğu sanılıyor. Bunların yanı sıra kansere yol açan radyasyon değerleri (SAR) cihazların kullanma kılavuzlarında ve pil yuvasındaki etiketlerde belirtilmemiş.

Alanlar pişman

İnternette forum sitelerinde Çin malı telefonları değerlendirenler telefonu aldıklarına pişman oluyorlar. Pil ömürleri, malzeme kalitesinin çok kötü olduğu belirtenlerin yanı sıra klonlanmış İMEİ kullanıldığı için 2-3 ay sonra telefonlarının kilitlendiğini ve bir daha kullanamadıklarını belirtiyorlar. Telefon konusunda uzman olan kişiler ise Çin malı telefonlardan uzak durulmasını ve taklitlerin asıllarını yaşattığı ibaresini yazılarına eklemeyi ihmal etmiyorlar.




Android'in ilk açığı!


--------------------------------------------------------------------------------

Google'ın cep işletim sistemi Android'de önemli bir güvenlik açığı bulundu. Açık nelere yol açıyor?

Amerikan güvenlik firması Independent Security Evaluators (ISE), Google'ın cep telefonu işletim sisteminde bir güvenlik açığı tespit etti.

T-Mobile G1'in ABD çıkışından birkaç gün sonra güvenlik uzmanları yaptıkları bir testte saldırganın özel hazırlanmış bir web sitesi ile Google cep telefonuna zararlı kod sızdırıp bunu çalıştırabileceğini tespit ettiler. Bu şekilde internet sitelerini gezerken girilen parolaları ve oturum açma bilgilerini kaydeden bir trojan kurulabiliyor. Google'a problem hakkında bildirim yapıldı. Firma, T-Mobile ile beraber uygun bir güncelleme hazırlamaya başladı.




Cam kapaklı dokunmatik cep


--------------------------------------------------------------------------------

Motorola'nın dokunmatik ekranlı ve cam kapaklı yeni Krave ZN4'ü gün sayıyor.

Dünyanın önde gelen mobil telefon üreticilerinden biri olan Motorola, yeni dokunmatik ekranlı telefonu Krave ZN4'ü duyurdu.

Yaklaşık 150gr ağırlığında olan ve 2.8 inç'lik dokunmatik bir ekrana sahip olan yeni Motorola Krave ZN4, Mobil TV, video ve müzik gibi servisleri de destekliyor.

Görsel ses mesajı fonksiyonu (visual voice mail) da bulunan Krave ZN4 ile sesli mesajlar, kolayca silinebiliyor ve bir başkasına gönderilebiliyor.

2 megapiksel dahili kamerası bulunan yeni Motorola Krave ZN4, ABD'de Verizon Wireless ile iki yıllık bir anlaşma karşılığında 149.99 Dolarlık bir etiket fiyatı ile, önümüzdeki haftadan itibaren satın alınabilecek. Türkiye'ye ne zaman geleceği ya da satış fiyatının ne olacağı ise henüz gizemini koruyor.





Mobil multimedyanın cepteki yolculuğu


--------------------------------------------------------------------------------

Cep telefonu pazarının lideri Nokia, telefondan çok bir bilgisayar olarak konumladığı N95’in bir üst modeli olan N96’yı satışa sundu.

2007 yılında satışa sunulan N95, üreticisi Nokia’nın artan internet kullanımına bağlı olarak multimedya içeriğini her geçen gün biraz daha fazla üretip tüketen yeni kullanıcı grubunu hedefliyordu. Firmanın aynı yıl 8,1 milyar dolar gibi dudak uçuklatan bir bedel karşılığı satın aldığı uydu tabanlı dijital haritalama firması NavTeq’in de katkısıyla cep telefonundaki GPS ve navigasyon hizmeti de yine bu modelle popülerleşti. 5 megapiksel kamerasıyla da başarı kazanan modelin aynı yılın sonuna doğru çıkan sürümüyse biraz daha büyük ekran ve 8GB bellekle dikkat çekiyordu.

İlk olarak bu yılın Şubat ayında Barcelona’da düzenlenen 3GSM Kongresi’nde görücüye çıkan ve bu hafta satışa sunulan N96 ise ağabeyinin artı ve eksilerinden beslenmeyi ve ders çıkarmayı başarmış bir cihaz görünümünde. 16GB bellek sunan yeni Nokia N96, tamamen elden geçen tuş yapısı, form tasarımı ve yazılımıyla cepte taşınan bilgisayar unvanını biraz daha hak ediyor.

Televizyon cebe girdi

N95 ile karşılaştırıldığında N96’nın en büyük farkı dahili anteniyle dijital televizyon yayınlarını izlemenize olanak sağlayan DVB-H desteği. Türkiye’de test yayınında olan dijital karasal yayınların bir türevi olan DVB-H’i bu sebeple henüz kullanmak mümkün değil. Ancak operatöre bağlı olmadan, hiçbir ek ücret ödemeden kullanılabilen DVB-H hizmetinin cep telefonlarının en çok ilgi gören hizmeti olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yine N95’ten farklı olarak video ve TV içeriğini tüketirken kamera lensinin etrafındaki çerçeveyi dışa doğru çekip bir ayak olarak kullanabiliyorsunuz. Böylece masanıza koyduğunuzda tam bir mini ekran olarak hizmet verebiliyor.

RDS destekli hale gelen FM radyosu ve Windows’un popüler video formatı WMV desteği de unutulmamış. Ayrıca yeni Flash eklentisi sayesinde internet tarayıcısı içinde sadece flash formatlı animasyonları değil aynı zamanda videoları da gösterebilme yeteneğine sahip. Bu sayede internetteki popüler video paylaşım sitelerini cep telefonunuzdan da takip edebilmeniz mümkün oluyor.
Nokia N96’nın 16GB kapasiteye ulaşan belleği onu artık popüler multimedya cihazlarıyla aynı klasmana yerleştiriyor. Üstelik 8GB kapasiteli bir önceki N95 serisinden farklı olarak microSD kartı ekleyerek toplam belleği 48GB boyutuna kadar çıkartmak mümkün.

Markanın yeni stratejisi içinde yer alan Ovi, Nokia Music gibi hizmetlerle internetten video, müzik gibi içeriklerin satış ya da ücretsiz dağıtımıyla kullanıcıların sahip olacağı verinin bu kapasiteler sayesinde sorunsuzca tüketileceği ortada.

İçinde yer alan Ngage yazılımı sayesinde Nokia N96’yı gelişmiş bir el oyun konsolu olarak da kullanabilirsiniz. Üstelik hareket sensörü sayesinde kimi hareket etkileşimli oyunlar da ufukta beliriyor. Ancak donanımsal bir 3D hızlandırıcısı olmaması bu alanda cihazı sınırlıyor.

Ne var ki bu sevindirici gelişmeleri bir yana bıraktığımızda daha gelişmiş özelliklerine rağmen kızılötesi desteğinin ve kopyalama / yapıştırmada kolaylık sağlayan kalem tuşunun yokluğu, daha düşük hızlı bir işlemci, daha düşük pil ömrü ve daha pahalı bir fiyat etiketiyle karşımıza çıkıyor.

Nokia açısındansa yılın üçüncü çeyreğinde düşen satış adedi ve gelirlerindeki değişimi sağlayabilecek kozlardan biri olduğu kesin.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu