Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj02.11.2008, 10:33 (UTC)    
Mesaj konusu: Flash Banner Hazırlama Teknikleri..

Öncelikle banner nedir?
Bir web sitesinin büyük kitlelere ulaşabilmesi için en etkili yollardan biri banner reklamlarıdır. Flash ile yaygınlaşan banner reklamları biz flasherlar için büyük bir avantaj sağladı.
Banner kazandırır mı?
Bannerı promosyonlaştıran kişi ya da firmalar olsa dahi sadece banner tasarımı üzerine kurulmuş dev firmalar olduğunu unutmamak gerekir. Kazanç işin sürekliliği ile bağlantılıdır. Bir firma size web sitesini yaptırır ve siz bu firmaya geçen emeğinizin karşılığını alırsınız. Fakat bir firmanın banner reklamları işini aldığınızda örn ( istikbal mobilya ) her yeni ürününde mynet, milliyet gibi tekil kullanıcı hiti yüksek web sitelerine verilmek üzere 10-15 banner tasarlarsınız. Bu bannerlar standart ya da özgün ölçülerde olur ve işin en güzel yanı tek bir ürün tek bir konsept üzerinden gider. Yani siz bir konsept hazırlarsınız ve tek bir ölçüden bannerınızı tamamlarsınız kalan 9 bannerın ise sadece ölçülerini değiştirirsiniz. Sonuç olarak 10 banner hazırlamış olursunuz.

Çalıştığınız firmanın tarzını tanıdıktan sonra firma size verdiği işlerde süreklilik sağlar. Bu durumda banner reklamı kazançlı bir iş. Ehh müşteri bulmakta sizin çeverenize kalmış. Smile


Banner ölçülerine geçmeden önce önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bannerların boyutları mümkün olduğu kadar düşük olmalıdır. Bunun nedeni, mynet vb web sitelerinin 20 kb üstü banner kabul etmiyor, etse dahi bunun için extra ücret taleb ediyor olmasıdır. Gerekçeleri ise sitelerinin fazla hit alması ve bannerin site trafiğine etkisi.
Banner çeşitleri ve ölçüleri
Skyscraper: 120 x 600 piksel
Wide Skyscraper: 160 x 600 piksel
Rectangle: 180 x 150 piksel
Medium Rectangle: 300 x 250 piksel
Large Rectangle: 336 x 280 piksel
Vertical Rectangle: 240 x 400 piksel
Square pop-up: 250 x 250 piksel

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

IAB çok sık kullanılmadığından dolayı 392 x 72 piksel boyutundaki banner’ı tavsiye edilen boyutlar listesinden çıkardı.

Yukarıda sıraladığım banner ölçüleri sadece tavsiye edilen ve tercih edilen ölçülerdir. Karşılaştığınız web sitesinin yapısından dolayı bu ölçülerin dışına sıklıkla çıkabilirsiniz. Erco'nun werdiği linkte bannerların ölçüleri ile ilgili daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Banner reklamcılığında amaç en kısa sürede en iyi şekilde anlatılmak istenileni anlatabilmektir. Büyük web sitelerinde yayınlanıcak bannerlar için max FPS ya da max sn belirtilir. Örneğin bir bannerın 10 sn yi geçmeyecek şekilde hazırlanması istenilebilir.

Banner hazırlama teknikleri.

Burada kendi tekniklerimden işinize yaracağını düşündüğüklerimi anlatacağım. Hepsini yazmaya zamanım olmayabilir.

- Ease, özelliği "motion tween" ile birlikte geçişlerinizde vazgeçilmeziniz olmalı.
Flashı açalım ve ctrl + j ile 250x250 px bir sayfa yaratalım. Sahnenin bir kenarına rengi boyutu önemli olmayan bir kutu çizelim. Properties panelini açıp

W=150 H=20
X=50 Y=200

şeklinde ölçülendirelim ve konumlandıralım. Sahnedeki objemizi seçerek F8 ile movie clip haline getirelim. Yarattığımız movie clip imiz şu an 1. frame de 10. frame e gelerek F6 yapalım. 1. frame ile 10. frame arasında sert bir geçişimiz oldu. 10. framede sahnedekı objenın y değerini 100 yapalım. y=100. Sahne ortalarına yaklaşmış olmalı. Ve şimdi de 1. frame ile 10. frame arasına motion tween verelim. Entera bastığınızda 1. frame den 10. frame e bir geçiş göreceksiniz. Ancak benim burada vurgulamak istediğim bu geçiş değil. Bu geçişin yumuşaklığı vd özellikler. Şimdi 1. frame e gelelim ve 1.frame seçiliyken properties panelini açarak Ease değerini 0 dan 100 e yükseltelim. Tekrar enter a bastığınızda objenin aynı şekilde çıkış yaptığını fakat 10 frame e gelişinde frenlediğini göreceksiniz. Frenli duruşlar her zaman daha hoş bir hava katar çalışmalarınıza.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. framede sahne üzerindeki clip inize tıklayarak properties panelinden alpha değerini 0 yapalım. 10. frame deki clip in y değerini ise 130 yapalım. CTRL + J kısayolunu kullanarak Frame rate ( frame hızı ) nı 15 e yükseltelim. 10.frame seçiliyken F9 diyerek açılan action script paneline stop(); komutu ekleyelim. Şimdi çalışmayı test ediniz.

Animasyonda görsel değerin 0 olmasına rağmen bir duruş bir tarz yaratmış olduk. Bu tür uygulamaları gerek firma ürünlerinde gerek yazı metinlerinde örn ( bir metin gelirken diğerinin gidişi ) şeklinde kullanmanız mümkün...

Sağda solda sıklıkla karşılaştığımız dev gibi büyüyen yazılar ve rahatsız edici çalışmalardan bu çalışmayı farklı kılan esnekliğidir.

Bu teknik ile hazırladığım yine 250x250 px ölçülerinde bir banner göstereyim size. Dosya ektedir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bannerlarda daha çok stop ve play komutları kullanılır.
Kod:
stop();

function ilerle():Void {
gotoAndPlay(2); // hangi frame gitmesini istiyorsanız...
clearInterval(zaman);
}

kac_saniye_beklesin = 5;  // bekleme süresini ayarlamak için
zaman = setInterval(ilerle, 1000*kac_saniye_beklesin);


Flash Banner Yapmak Istıyorsanız.
Hevesiniz Varsa.
Bu Yolla,Bu Teknıklerle Çok İyi Bannerler Yapabılırsınız.
Mynet,E-kolay Gıbı Buyuk Sıtelerın Bannerleride Bu Teknıklerle Yapılmakta. Smile Her Yerden Bırseyler Topladım..
Umarım Isınıze Yarar..


Kolay Gelsin..
Mesaj02.11.2008, 10:44 (UTC)    
Mesaj konusu: teşekkürler

tşşkkk
______________
Mesaj03.11.2008, 11:17 (UTC)    
Mesaj konusu: Re: teşekkürler

miniespana yazmış:
tşşkkk


Rica Ederim..
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu