Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj05.10.2008, 11:26 (UTC)    
Mesaj konusu: Site Haritası..

Site Haritası nedir?

Genellikle iki tür site haritası vardır. Bunlardan ilki sitenizdeki sayfaları (genellikle bölüme göre) listeleyen bir HTML sayfasıdır ve amacı kullanıcıların gereksinimleri olan bilgileri bulmasını sağlamaktır.

Genellikle Site Haritaları (büyük harfle yazılır) olarak anılan XML Site Haritaları, siteniz hakkında Google'a bilgi vermek için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Bu makalede ele alacağımız Site Haritası türü budur.

En basit anlatımıyla Site Haritası, web sitenizdeki sayfaların listesidir. Site Haritası oluşturup göndererek, Google'ın normal tarama işlemiyle bulamayabileceği URL'ler dahil olmak üzere sitenizdeki tüm sayfalardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Site haritaları aşağıdaki durumlarda özellikle yararlıdır:

Siteniz dinamik içeriğe sahipse.
Sitenizde, tarama sürecinde Googlebot tarafından kolayca keşfedilemeyen sayfalar (örneğin zengin AJAX veya Flash öğeleri içeren sayfalar) varsa.
Siteniz yeniyse ve az sayıda bağlantı içeriyorsa. (Googlebot, bir sayfadaki bağlantıları izleyerek başka bir sayfaya ulaşır ve web'de bu şekilde tarama yapar; dolayısıyla, sitenize bağlantı verilmediğinde sitenizi bulmamız kolay olmayabilir.)
Sitenizde birbiriyle sıkı bağlantısı olmayan veya hiç bağlantısı olmayan büyük bir içerik sayfaları arşivi varsa.

Bir Site Haritasından yararlanarak Google'a sayfalarınızla ilgili ek bilgi verebilirsiniz. Bu bilgilere örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:

Sitenizdeki sayfaların değişme sıklığı. Örneğin, ürün sayfanızı her gün güncellediğiniz halde Hakkımızda sayfanızı birkaç ayda bir güncelliyor olabilirsiniz.
Her sayfanın en son değiştirildiği tarih.
Sitenizdeki sayfaların göreli önem düzeyi. Örneğin, göreli önem düzeyi ana sayfanız için 1,0, kategori sayfaları için 0,8 ve tek tek blog girişleri veya ürün sayfaları için 0,5 olabilir. Bu öncelik yalnızca belirli bir URL'nin sitenizdeki diğer URL'lere göre önemini belirtir ve sayfalarınızın arama sonuçlarındaki sıralaması üzerinde hiçbir etkisi olmaz.
Site Haritaları, Google'a siteniz hakkında ek bilgi vererek normal web'de tarama yöntemlerimizi tamamlar. Site Haritalarının sitenizin daha büyük bir bölümünü daha kısa sürede taramamıza yardımcı olmasını bekliyoruz, ancak Site Haritanızda yer alan URL'lerin Google dizinine ekleneceğinin güvencesini veremeyiz. Siteler, Site Haritası gönderdikleri için hiçbir zaman cezalandırılmaz.

Google, sitemaps.org tarafından tanımlanan Site Haritası Protokolü 0.9'a uymaktadır. Site Haritası Protokolü, web tarayıcılarıyla alakalı Site Haritası bilgilerini özetlemek için kullanılan bir XML dilidir. Bu nedenle, Google için Site Haritaları Protokolü 0.9 kullanılarak oluşturulan Site Haritaları, sitemaps.org standartlarını benimseyen diğer arama motorlarıyla uyumludur.

Standart bir Site Haritası çoğu site için uygundur, ancak belirli içerik türleri için özel Site Haritaları da oluşturabilir ve gönderebilirsiniz. Bu Site Haritası biçimleri Google'a özgüdür ve diğer arama motorları tarafından kullanılmaz. Google'a belirli içerik türleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek için kullanabileceğiniz etkili bir yöntemdir. Örneğin, yayıncılar Google'a yayın tarihi, anahtar kelime ve hisse senedi simgesi gibi Google Haber arama sonuçlarında görünebilecek bilgiler vermek için Haber Site Haritalarını kullanabilir. Site Haritası biçimlerinden bazıları şunlardır:

Video Site Haritaları
Mobil Site Haritaları
Haber Site Haritaları
Code Search Site Haritaları
Coğrafi Site Haritaları



1-Video Site Haritaları

Google Video Site Haritaları, online video içeriği ve bu içerikle alakalı meta verileri Google Video dizininde aranabilmesini sağlamak üzere yayınlamanıza ve ortak kullanıma sunmanıza olanak sağlayan bir Google Site Haritaları uzantısıdır. Video Site Haritası, Google'ın dizine eklemesini istediğiniz bir veya daha çok video dosyasının URL'sini içeren yapısal bir yayındır (Google uzantıları içeren Media RSS biçiminde). Her URL'nin yanında video başlığı, videonun özeti veya yazıya dökülmüş kopyası gibi, kullanıcıların belirli bir içeriği bulmasını kolaylaştıran açıklayıcı bilgiler bulunur. Bir kullanıcı Google üzerinden videonuzu bulduğunda, videonun tamamını oynatabilmek için barındırdığınız ortama bağlanır. Ayrıca video içeriğinizin tamamını Google Video'ya yüklemek için Video Site Haritalarını kullanabilirsiniz.


2-Mobil Site Haritaları

Mobil Site Haritası, Site Haritası protokolünü ve belirli bir etiketiyle ek ad alanı gereksinimini kullanır. Mobil Site Haritası biçiminin değiştiğini unutmayın. Mobil Site Haritalarınızı en kısa zamanda aşağıdaki biçime güncellemenizi öneririz.

Aşağıda tek bir giriş içeren örnek bir Mobil Site Haritası görebilirsiniz.

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
 <urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.9"
  xmlns:mobile="http://www.google.com/schemas/sitemap-mobile/1.0">
    <url>
        <loc>http://mobile.example.com/article100.html</loc>
        <mobile:mobile/>
    </url>
</urlset>


Unutmayın:

Bir Site Haritası oluşturma aracı kullanmayı planlıyorsanız bu araçla Mobil Site Haritaları oluşturulabildiğinden emin olmalısınız.
Bir Mobil Site Haritası, yalnızca mobil web içeriği yayınlayan URL'ler içerebilir. Google tarama mekanizmaları, yalnızca mobil olmayan web içeriği yayınlayan URL'leri yok sayar. Mobil olmayan içeriğiniz varsa bu URL'ler için ayrı bir Site Haritası oluşturun.
<mobile:mobile/> etiketi eksikse, mobil URL'leriniz gerektiği gibi taranmaz.
Birden çok biçimlendirme dilinde sunulan URL'ler tek bir Site Haritasında listelenebilir.
Her Mobil Site Haritasının benzersiz bir adı olmalıdır.
Site Haritası Oluşturucumuzu Mobil Site Haritalarınızı oluşturmak için kullanırsanız her Mobil Site Haritası için ayrı bir yapılandırma dosyası oluşturmanız gerekir.
Site Haritaları şu anda aşağıdaki biçimlendirme dillerini desteklemekte ve otomatik olarak algılamaktadır:

mobil olmayan (bu çoğu içeriği kapsar)
XHTML mobil profil (WAP 2.0)
WML (WAP 1.2)
cHTML (iMode)
Örnek Mobil Site Haritası için bkz. http://www.google.com/mobilesitemap.xml.

Site Haritanızı oluşturduktan sonra normal bir Site Haritası gibi Google'a gönderin.


3-Haber Site Haritaları

Başlamadan önce, sitenizin Google Haber'de yer aldığından emin olun. Yer almıyorsa, dahil edilmesini isteyebilirsiniz.

Haber Site Haritasında Site Haritaları protokolü kullanılır, ancak aşağıdakiler farklıdır:

Ad alanı / URL kümesi etiketi

Haber şeması için ikinci bir ad alanı eklenmesi gerekir:

http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9

Haber Site Haritası için bir url kümesi etiketi şu şekilde görünmelidir:

Kod:
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"

        xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9">


URL Listesi
Her URL, aşağıdaki tabloda açıklanan şekilde, Haber şemasındaki isteğe bağlı habere özgü etiketlerini içerebilir. Tüm etiketleri kullanan bir URL örneği:

Kod:
<url>
    <loc>http://habersitem.com.tr/article123.html</loc>
    <news:news>     
    <news:publication_date>2006-08-14T03:30:00Z</news:publication_date>
    <news:keywords>İş, Birleşmeler, Devralmalar</news:keywords>
    </news:news>
</url>


<loc> etiketinin bir makale sayfasına giden bir URL olması gerekir.

Habere özgü etiket tanımları:



<publication_date> Evet W3C biçimindeki, makale yayın tarihi; bir zaman damgası içermesi tercih edilir. Bu alanı Site Haritası dosyamıza dahil etmezseniz, sayfanın açılabilir bir tarih içermesi gerekecektir. Google Haber'in bu makalenin yayımlanma tarihini hatasız şekilde öğrenmesi büyük önem taşır. Site haritası dosyasının bir makale tarihi içermemesi ve makalenin açılabilir bir tarih bulundurmaması durumunda, makale Google Haber'e alınmaz ve Web Yöneticisi araçlarındaki Haber tarama hataları sayfasında bir "Tarih bulunamadı" hatasıyla karşılaşırsınız.


<keywords> İsteğe bağlı Makalenin içeriğini açıklayan ve virgülle ayrılmış bir anahtar kelime listesi. Anahtar kelimeler mevcut Google Haber kategorileri listesinden alınabilir, ancak yalnızca bununla sınırlı değildir.


Bir Haber Site Haritası'nda makalelerin tamamı aynı yayın etiketine sahip olmalıdır. Genel olarak, bir yayın etiketi yayın adını ve dilini belirtmektedir. Örneğin bir sitede Örnek Times (İngilizce) ve Journal Exemplaire (Fransızca) yayınlanıyorsa, site, bu yayınların her biri için bir tane olmak üzere iki yayın etiketine sahip olacaktır. Sitenize yönelik olarak kullanılabilen yayın etiketleri bir Haber Site Haritası eklediğinizde görüntülenen açılan menüde bulunmaktadır. Sitenizde abonelik ve abonelik dışındaki içeriğin ve basın bülteni ile basın bülteni dışındaki içeriğin bir karışımı bulunuyorsa, bu makale türlerine yönelik diğer yayın etiketlerini görebilirsiniz. Lütfen her yayın etiketine ait makaleleri ayrı bir Site Haritasında gönderin. Gereksinim duyduğunuz yayın etiketi kullanılamıyorsa, eklenmesini istemek için Google Haber destek ekibiyle bağlantı kurabilirsiniz.

Haber Site Haritaları 1000 URL ile sınırlıdır. Amaç, Haber Site Haritalarının sitenizdeki en son haber makalelerini içermesidir. Haber Site Haritalarınızı sık sık güncellemeniz önerilir. Google Haber, en yeni içeriği tarayabilmek için içeriği düzenli olarak almaya devam edecektir.

Aşağıda, tek bir makale içeren örnek bir Haber Site Haritasını görebilirsiniz.


Kod:
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
        xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9">
    <url>
        <loc>http://habersitem.com.tr/article100.html</loc>
        <news:news>
        <news:publication_date>2006-08-17T03:19:00Z</news:publication_date>
        <news:keywords>Spor, Beysbol</news:keywords>
        </news:news>
    </url>
</urlset>


Site Haritasını oluşturduktan sonra haber makalelerinizi içeren en üst düzey dizine yükleyin, ardından Google'a gönderin.


4-Code Search Site Haritaları

Google'ın Code Search hizmeti, kullanıcıların İnternet üzerinde barındırılan ve genel erişime açık kaynak kodlarında arama yapmasını sağlayarak işlev tanımlarını ve örnek kodları bulmalarına yardımcı olmaktadır. Bir Code Search Site Haritası oluşturup göndererek Google'a sitenizdeki kaynak kodunu bildirebilirsiniz. Bir Code Search Site Haritası normal bir Site Haritasına benzemesine ve aynı şekilde gönderilmesine karşın, Code Search özelliğine özgü bazı bilgiler içermektedir. Bu nedenle, Code Search Site Haritaları oluşturmak için Site Haritası Oluşturucu'yu kullanmamanızı öneririz.


5-Coğrafi Site Haritaları

Coğrafi Site Haritası, Site haritası protokolünü ve aşağıda tanımlanan coğrafyaya özgü diğer etiketleri kullanmaktadır. Site Haritası dosyanızı oluşturduktan sonra genel web site haritası olarak Google'a gönderin. Aşağıda, coğrafyaya özgü etiketler kullanılarak oluşturulan bir Coğrafi Site Haritası girişi örneği verilmiştir:

Kod:
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
        xmlns:geo="http://www.google.com/geo/schemas/sitemap/1.0">
<url>
   <loc>http://www.example.com/download?format=kml</loc>
   <geo:geo>
       <geo:format>kml</geo:format>
   </geo:geo>
</url>

<url>
   <loc>http://www.example.com/download?format=georss</loc>
   <geo:geo>
       <geo:format>georss</geo:format>
   </geo:geo>
</url>
</urlset>


<geo:format> Gerekli. Büyük küçük harfe duyarlı değil. Coğrafi içeriğin biçimini belirtir. Örnek olarak "kml" ve "georss" verilebilir. Yalnızca desteklenen biçimler dizine eklenir.


Google Webmaster Bölümünden Alıntıdır.

İyi Eglenceler..
Mesaj05.10.2008, 14:41 (UTC)    
Mesaj konusu:

Faydalı bir paylaşım eline sağlık !
______________
Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır.
Mesaj11.11.2008, 18:05 (UTC)    
Mesaj konusu:

banner-degisim yazmış:
Faydalı bir paylaşım eline sağlık !


Wink
Mesaj11.11.2008, 19:03 (UTC)    
Mesaj konusu:

Güzel Bir Paylaşım Teşekkürler !... Wink
______________
Mesaj11.11.2008, 19:50 (UTC)    
Mesaj konusu: aynı

sanalsahne yazmış:
Güzel Bir Paylaşım Teşekkürler !... Wink

______________
Atatürk diyorki ; Beni unutturmak isteyenler olabilir...

Takıldıgınız zor sorunlarmı var burdan çözümünü bulabilirsin tıkla
Mesaj11.11.2008, 19:56 (UTC)    
Mesaj konusu:

Rica Ederim Arkadaslar.
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu