Forum'da ara:
Ara


Yazar Mesaj
Mesaj26.01.2009, 10:48 (UTC)    
Mesaj konusu: Piri Reis'in haritasının sırrı!

Yapımcı-yönetmen Gülşah Çeliker, yıllardır üzerinde çalıştığı Piri Reis belgeselini tamamladı. Çeliker, Piri Reis’in ünlü haritalarını hazırlarken Kristof Kolomb’un haritalarından yararlandığını belirterek, “Araştırmalarıma göre, birbirlerinden bilgi alışverişi bile yapıyorlar. ” dedi

PİRİ REİS'İN GELECEĞİ GÖREN HARİTASI
Coğrafya ve harita uzmanı ünlü Türk denizci Piri Reis'in 1513'te çizdiği Afrika, Amerika ve Güney Kutbu'nu gösteren harita, ortaya çıkarıldığı 1929 yılında ortalığı karıştırdı. Çünkü Güney Kutbu'nun keşfi, haritanın çizilmesinden çok sonra, yani 1818'de gerçekleşmişti. Dahası, Piri Reis'in haritası, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti.

Bilimadamları Piri Reis´in çizdiği haritada yer alan Antarktika kıtasında milattan önce yaşamış bir uygarlığın izlerini de doğruladılar. Haritanın geçmişin teknolojisiyle bu denli muntazam çizilmiş olması bir sır olarak karşımıza çıkıyor.

Uzun zamandır Piri Reis’in izini süren Çeliker, Kristof Kolomb’un Cenova’daki evine ve Vatikan arşivlerine girmeyi başararak, ünlü kaptan Andrea Doria’nın Papalık’a yazdığı Barbaros Hayrettin Paşa’yla ilgili “Barbaros Raporu”nu da buldu. Çeliker, Doria’nin raporunda, “Barbaros’un çok güçlendiğini, Osmanlı donanmasını organize ettiğini, güçlü denizciler yetiştirdiğini, Papalık’ın bu güçlü donanmaya karşı önlem alması gerektiğini” yazdığını belirtti.

HARİTALAR SAVAŞ GANİMETİ

Dünyaca ünlü uzmanlarla görüşerek belgeseli tamamlayan Çeliker, Piri Reis’in ünlü haritalarını hazırlarken Kolomb’un haritalarından yararlandığını belirterek, şöyle dedi:

“Kolomb’la Piri Reis meslektaş. Yani birbirlerine saygı duyan iki denizci. Birbirlerinden bilgi alışverişi bile yapıyorlar. Araştırmalarıma göre Piri Reis, Kolomb’un haritalarını savaş sırasında ganimet olarak ele geçiriyor.”

BAKANLIK DESTEK VERDİ

İspanyolların Piri Reis projesini sahiplenmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dosya gönderdiklerini öğrendikten sonra çalışmalarına hız verdiğini anlatan Gülşah Çeliker, şöyle devam etti: “Sonunda Kültür Bakanlığı’na resmen başvurdum ve destek aldım. Kurduğum ulusal ve uluslararası kontakları, tüm araştırmalarımı derleyerek aralık sonuna kadar filmin ilk kopyalarını Türkçe ve İngilizce olarak bitirdik. Gelibolu’da Piri Reis Müzesi, Vatikan ve Cenova’da çekimler yaptık. Cenova’da Kolomb’un evini, Captan De Albertis’in kale müzesini gezdik. Vatikan arşivlerinde aldığım izinle Andrea Doria’nın Barbaros hakkındaki Papalık’a yazdığı raporu buldum. Orada yazanlar o zamanki Osmanlı ve Kanuni dönemi için ve belgeselin bu tarihi dönemi için gerçekten önemliydiler.”
Mesaj26.01.2009, 10:52 (UTC)    
Mesaj konusu:

Bilgi için teşekkür ederim
Mesaj26.01.2009, 12:07 (UTC)    
Mesaj konusu:

Bilgi İçin Teşekkürler
______________

Forumda BonJuan-62 yerine ismimle yani "Deniz" diye hitap edilmesini tercih ederim!.Very Happy
Mesaj26.01.2009, 15:35 (UTC)    
Mesaj konusu:

Yararlı bir paylaşım
______________




Mesaj26.01.2009, 17:11 (UTC)    
Mesaj konusu:

BİLGİ İÇİN TEŞEKKÜRLER
______________
Mesaj26.01.2009, 17:14 (UTC)    
Mesaj konusu:

korkukapisi yazmış:
Yararlı bir paylaşım
Wink
______________
HAYDİ ANADOLU YOL KARDEŞLİK YOLU...HAK HAK HAK



DURMAK YOK YOLA DEVAM... HERŞEY TÜRKİYE İÇİN
Mesaj26.01.2009, 18:46 (UTC)    
Mesaj konusu:

teşekkürler
______________
Mesaj26.01.2009, 19:01 (UTC)    
Mesaj konusu:

TEŞEKKÜRLER PAYLAŞTIĞIN İÇİN
Mesaj26.01.2009, 19:48 (UTC)    
Mesaj konusu:

Bilgilendirici bir paylaşım teşekkürler Wink
______________
Sitemize üye olan kazanıyor!!!
Önceki mesajları göster:   


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Türkiye & Erdem Çorapçıoğlu